AI aktier du bör titta på i June 2024 [LISTA]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

AI aktier

Är du intresserad av att investera i AI?

Perfekt!

Maskininlärning, eller AI, innebär att träna ett system med enorma mängder data och sedan använda det tränade systemet för att dra slutsatser om ny data som det aldrig har sett.

Här kollar vi på flera intressanta AI-aktier, som du bör veta om 2022. Vissa av aktierna i listan är “rena” AI-aktier, där företaget endast ägnar sig åt AI. Andra aktier är företag som använder AI som en expanderande del i sin verksamhet.

Let’s go!

Innehållsförteckning

16 intressanta AI aktierna att investera i 2022

Här kommer min topplista över de 16 mest intressanta AI aktier som man kan köpa och investera i.

Jag har rankat dessa aktier efter hur hög avkastning aktierna har haft de senaste 3 åren.

1Aktie/BolagAvkastning 1 årAvkastning 3 år
2Tesla11.31%1323.11%
3Advanced Micro Devices26.77%374.54%
4Deere & Company26.80%245.34%
5JD.com-29.26%211.14%
6Axon-23.99%139.23%
7Alphabet C25.04%137.60%
8Docusign-55.94%114.39%
9C3.ai-83.26%75.85% (Från börsnotering)
10Trimble-6.12%73.58%
11Salesforce19.06%25.73%
12Palantir Technologies-53.53%23.03% (Från börsnotering)
13Materialise-68.71%5.88%
14Kratos-43.32%0.06%
15Baidu-44.16%-2.15%
16Huya-80.57%-70.42%
avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Vad är en AI aktie?

Datorer utmärker sig genom att hantera uppgifter, men inte på samma sätt som människor gör med lätthet: språkbehandling, visuell perception, manipulera objekt, resonemang, planering och lärande. Artificiell intelligens (AI), inklusive dess inriktningar djupinlärning och maskininlärning, använder datorer för att utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens.

Hur använder företag artificiell intelligens?

AI skapas genom maskininlärning, vilket innebär att man tränar ett system med enorma mängder data. Systemet använder sedan den inlärda informationen för att dra slutsatser om ny data som det aldrig har sett tidigare.

Det enklaste exemplet är ett system utformat för att upptäcka objekt i bilder. Bilder med dessa objekt ges till systemet, som “lär sig” hur man upptäcker dessa objekt i andra bilder. Ju fler objekt i bilder den upptäcker, desto mer exakt blir detektionssystemet.

Företag använder artificiell intelligens på två huvudsakliga sätt. Många teknikföretag använder AI för att göra sin befintliga verksamhet mer kraftfull, till exempel genom högprofilerade applikationer, som robotik, självkörande bilar och virtuella assistenter. Google, ett dotterbolag till Alphabet (NASDAQ:GOOGL), (NASDAQ:GOOG), använder AI för att filtrera bort spam för Gmail-användare. Amazon (NASDAQ:AMZN) använder AI för att rekommendera produkter till kunder, medan Netflix (NASDAQ:NFLX) använder AI för att skapa innehåll och rekommendationer.

Vissa företag tjänar pengar direkt på AI genom att sälja hårdvara, mjukvara, tjänster eller expertis som tekniken behöver.

Varför ska man investera i AI aktier?

Företagsledare och investerare är allmänt överens om att artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) kommer att förvandla verksamheter världen över genom att minska kostnaderna, hantera risker, effektivisera verksamheten, accelerera tillväxten och främja innovation. Potentialen för AI att öka intäkts- och vinsttillväxt är enorm.

Möjligheterna med AI förväntas vara svindlande. Alla branscher kan använda AI för att förbättra sina metoder. Det kan vara allt från företag inom sjukvård, e-handel och logistik. Här är fyra anledningar till att investera i AI 2022:

1. Artificiell intelligens förändrar världen

För tusentals år sedan var det eld. På 1800-talet var det elektricitet. Och i framtiden blir det artificiell intelligens. Dessa upptäckter har eller (i fallet med AI) kommer att förändra mänsklighetens bana. Även om eld och kommersialisering av elektricitet inte var ekonomiska framgångar, är världen väldigt annorlunda nu på grund av dem.

2. Stora möjligheter till vinst

AI har inte bara potentialen att förändra världen, utan det finns också en stor potential för investerare att tjäna mycket pengar på vägen.

3. Fördelen med att hoppa på tåget tidigt

För att få betydande avkastning måste investerare vara tidigt ute eller hålla på under mycket lång tid – eller både och! Detta fenomen utspelar sig i många branscher som är på framfart: som elbilar och cannabisaktier. Tveklöst har AI större betydande och inverkan än någon av dem.

4. AI är en tillväxtbransch

De totala utgifterna för AI-system förutspås uppgå till 97,9 miljarder USD 2023, upp från 37,5 miljarder USD 2019. Under femårsperioden som slutar 2023 förutspås AI-sektorn växa med en årlig takt på 28,4 %.

Eftersom AI-marknaden redan är stor och fortfarande växer snabbt, kan många företag dra nytta av AI. Även om val av aktier i en tillväxtbransch innebär mycket osäkerhet, är de AI-aktier i listan ovan alla värda att överväga.

Hur kan jag investera i artificiell intelligens aktier?

Att investera i artificiell intelligens är enkelt, men det är otroligt viktigt att du gör ordentligt med research innan du bestämmer dig för att investera. Tänk på att det alltid finns en risk att förlora pengar, så investera aldrig mer än vad du har råd att förlora.

OBS: Investeringsinformationen på den här sidan är endast avsedd för inspiration. Den här artikeln ska inte ses som rådgivning och vi rekommenderar inte investerare att köpa eller sälja aktier eller värdepapper.

Det finns gott om företag att utvärdera när man bestämmer sig för vilka aktier på AI-marknaden man ska investera i. Du kan investera i AI-aktier med hjälp av en onlinemäklare. Det finns flera högkvalitativa mäklare på nätet där du kan investera i, och här går vi igenom hur du gör: 

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att köpa aktier behöver du först ett konto hos en mäklare, som du kan skapa på några minuter. Sedan, när du har satt in pengar på kontot, kan du följa stegen nedan för att hitta, välja och investera i enskilda företag.

Det enklaste sättet att köpa aktier är genom en aktiemäklare online. Efter att ha öppnat och finansierat ditt konto kan du köpa aktier via mäklarens webbplats. 

Jag tycker att Avanza bäst som är Sveriges största onlinebank och aktiemäklare. Om du är intresserad av kortsiktiga investeringar rekommenderar vi onlinemäklaren eToro. 

Vill du lära dig mer om alla nätmäklare så har jag skapat en artikel där jag går igenom för-& nackdelar och jämför nätmäklarna mot varandra.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Att öppna ett konto är lika enkelt som att skapa ett bankkonto: Du fyller i en ansökan, signerar med BankID och väljer hur du vill finansiera kontot, exempelvis med banköverföring, kontokort eller Swish. 

Kontot du ska öppna heter investeringssparkonto, och det är här du kommer att kunna följa dina investeringar, samt utföra handeln.

Steg 3: Sök efter en aktie som du vill köpa

Nu är det dags att välja aktier. Ett bra ställe att börja på är att undersöka de företag som du redan känner till från dina erfarenheter som konsument.

Låt inte störtfloden av data överväldiga dig när du gör din efterforskning. Gör det enkelt för dig: leta efter företag som du själv gillar.

När du har hittat ett eller flera företag är det dags att göra lite research. Börja med företagets årsredovisning – speciellt ledningens årliga brev till aktieägarna. Brevet ger dig en allmän berättelse om vad som händer med verksamheten och ger ett sammanhang för siffrorna i rapporten.

Därefter kommer det mesta av informationen och analysverktygen som du behöver för att utvärdera verksamheten att finnas tillgängligt på din mäklares webbplats, såsom utskrifter kvartalsvisa resultatuppdateringar och senaste nyheterna. De flesta onlinemäklare tillhandahåller också handledning om hur man använder deras verktyg, och andra grundläggande utbildningar om hur man väljer aktier.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Bestäm hur många aktier du ska köpa och fyll i informationen på aktiesidan. Du ska absolut inte känna någon press att köpa ett visst antal aktier eller fylla hela din portfölj på en gång. Överväg att börja med en börssimulator som uppvärmning, om du inte är en van investerare. 

När köpet är genomfört så kommer du att se dina aktier på ditt investeringssparkonto.

Övrigt bra att veta om AI aktier

AI är idag en bred sektor som inkluderar flera inriktningar. När du är intresserad av att köpa aktier i företag som jobbar med AI är det bra att veta skillnaderna mellan dessa typer av företag:

  • IoT-aktier

“Internet of Things”, syftar till de vardagliga föremålen som i allt högre grad är anslutna till internet. Som smarta högtalare, dammsugare och annan hemelektronik. 

De fem teknikjättarna som använder AI som en del i sin verksamhet. FAANG utgör en betydande del av S&P 500 Index. De fem bolagen är Meta (FB) (tidigare Facebook), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX), och Alphabet (GOOG) (tidigare Google). 

  • Halvledarlager

De företag som designar och tillverkar datachip tillsammans med andra kärntekniska komponenter. 

  • FinTech aktier

En bred kategori som täcker företag i mitten av ekonomi och teknik. 

  • Deep learning aktier

Deep learning är en typ av maskininlärning som använder artificiella neurala nätverk inspirerade av den mänskliga hjärnan. Det är den mest avancerade typen av artificiell intelligens och är avgörande i tekniker som självkörande bilar. Deep learning gör framsteg inom områden som förebyggande hälsovård, där prediktiva algoritmer är nödvändiga, och det skiljer sig från maskininlärning för att det inte kräver mänskliga insatser.

Alphabet använder djupinlärning för ett antal av sina verksamheter, inklusive Waymo, dess startup för självkörande bilar. Alphabet äger också DeepMind, en plattform för djupinlärning som kan diagnostisera ögonsjukdomar, förutsäga formerna på proteiner och påskynda den vetenskapliga processen.