Köpa utländska aktier? Här är 18 intressanta bolag April 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Letar du efter möjligheten att köpa utländska aktier? Det klart att det lockar många att vara delägare i bolag och stora varumärken som Louis Vuitton Moët Hennessy (Frankrike), Apple (USA) eller BMW (Tyskland). 
Eller varför inte investera i Juventus FC om du är ett Juventus-fan?

I dagens artikel går jag igenom exempel på olika utländska bolag och vilka marknader du kan välja mellan. Du får även det här:

Så kan du köpa utländska aktier

Det finns många bolag från andra länder som är intressanta att investera i. Det har dessutom blivit allt enklare att göra det. Avanza erbjuder tillgång till aktier från många länder. 

Du kan investera i aktier från flera olika europeiska och nordamerikanska länder direkt på deras hemsida. Andra utländska aktier kan du köpa genom att ringa Avanzas mäklare.

Här kan du läsa varför jag tycker att Avanza bank är den bästa nätmäklaren.

Har du inte investerat i aktier tidigare? Då rekommenderar jag att du börjar med min artikel om aktier för nybörjare.

Avanza auto robotrådgivning

Vilka utländska aktier kan du köpa hos Avanza?

Avanza erbjuder möjlighet att köpa aktier i företag från flera olika europeiska och nordamerikanska länder. Du kan köpa dem direkt via Avanzas hemsida, precis som du investerar i svenska aktier. Aktier från andra länder kan du köpa genom att kontakta Avanzas mäklare.

Du kan köpa utländska aktier på följande marknader:

 1. Norge
 2. Danmark
 3. Finland
 4. USA
 5. Kanada
 6. Tyskland
 7. Italien
 8. Frankrike
 9. Belgien
 10. Nederländerna
 11. Portugal

Norden (förutom Island)

Aktier från våra nordiska grannländers finns tillgängliga via Avanzas hemsida. Det finns gott om stora och etablerade bolag från Norge, Danmark och Finland. Precis som i Sverige finns det olika listor för mindre och medelstora bolag i de andra nordiska länderna. 

Du kan välja vilken lista du söker bolag i menyn under landet du valt på Avanzas hemsida. Du kan investera i 590 olika nordiska bolag direkt via Avanzas hemsida.

USA (NYSE, Nasdaq)

USA är världens största aktiemarknad. Där finns det enormt många spännande bolag som Apple, Amazon och Tesla. Det finns också många mindre och medelstora företag att investera i. 

Det finns två stora börser i USA. NYSE som står för The New York Stock Exchange och Nasdaq. Du kan köpa aktier från båda börserna hos Avanza. Utbudet är enormt, i skrivande stund finns det 4851 olika amerikanska bolag att välja på hos Avanza.

Kanada (TSX, Venture)

Även Nordamerikas andra stora land, Kanada erbjuder många intressanta aktier. Traditionellt har det varit råvarubolag som lockat många investerare dit. Men det finns också bolag i en rad vitt skilda branscher som är intressanta. 

Ur svensk synvinkel är den kanadensiska aktiemarknaden lite extra intressant eftersom flera bolag är noterade både på den svenska och kanadensiska börsen. Ett par av de bolagen är Africa Oil och Lundin Mining.

Tyskland (Equiduct)

EUs största ekonomi sett till BNP är Tyskland. Många välkända och stora bolag kommer därifrån. Några av de mest kända bolagen som går att investera i via Avanza är Siemens, BMW och SAP

Ett bolag med svensk koppling som är noterat på den tyska börsen är e-handlaren Zalando. Investmentbolaget Kinnevik är en av Zalandos huvudägare.

Italien (Equiduct)

Sport, mode och mat är några branscher vi förknippar med Italien. Det går att investera i flera av de välkända bolagen direkt på Avanzas hemsida. Några av de mest kända är biltillverkaren Ferrari, fotbollslaget Juventus och modemärket Moncler.

Läs vår artikel där vi listar 6 fotbollsklubbar att investera i.

Frankrike (Equiduct)

Frankrike är en av Europas största ekonomier. Det finns 136 olika franska aktier att investera i direkt på Avanzas hemsida. Frankrike har många kända varumärken, framförallt biltillverkare och lyxigare modemärken. Louis Vuitton Moët Hennessy är ett av de populärare bolagen.

Belgien (Equiduct)

Känner du till något belgiskt bolag? De allra flesta har nog svårt att nämna ett beligskt bolag på rak hand. Men det finns för den delen många intressanta bolag att analysera mera. 

Ett företag som till namnet är okänt är Anheuser Busch InbevFöretaget säljer dock många välkända varumärken. De ses som världens största producent av öl med 14% av världsmarknaden. De har över 200.000 anställda. Några av deras kända märken är Budweiser, Beck´s och Stella Artois.

Nederländerna (Equiduct)

På den holländska börsen handlas flera kända företag i olika branscher. Även här finns ett välkänt ölbryggeri, Heineken. Andra välkända företag är fotbollsklubben Ajax och elektroniktillverkaren Philips.

Portugal (Equiduct)

Det finns just nu bara tio olika portugisiska aktier att investera i via Avanzas hemsida. Det portugisiska bolag som har flest ägare av Avanzas kunder heter EDP Renovaveis

Det är ett företag som är verksamt inom förnybar energi som sol- och vindkraft. De har anläggningar i olika delar av Europa, Nord och Sydamerika.

Fler utländska aktier går att köpa via telefon

Det går att handla aktier från fler länder via Avanza. Aktier från europeiska länder som Spanien, Storbritannien, Turkiet och Schweiz går att handla genom att ringa Avanzas mäklare. Det går inte att köpa dem via Avanzas hemsida. 

Det går även att handla aktier från en rad andra länder via Avanzas mäklare. Det är bara via kontakt genom dem som det är möjligt. Är du intresserad av något speciellt bolag i ett visst land är det bara att ringa Avanzas mäklare för att kolla möjligheterna att investera i det!

Avanzas mäklare nås på telefonnummer 08-562 250 00, vardagar mellan 08.30-22.00.

Mest ägda utländska aktierna

10 populäraste utländska aktierna

En kul funktion hos Avanza är att det går att se hur många av deras kunder som äger en viss aktie. Så vilka utländska aktier äger flest av de som sparar och investerar hos Avanza?

Vill du få ännu mer tips? I min andra artikel listar jag 60 olika utländska aktier.

Aktier
Antal ägare hos Avanza bank
Norwegian Air Shuttle32 395
Microsoft Corp22 449
Apple Inc22 315
Tesla Inc15 621
Sampo Oyj A12 887
Walt Disney Co12 289
Amazon.com Inc11 973
Fortum Oyj11 728
Novo Nordisk B10 756
Coca-Cola Co10 357

1. Norwegian air shuttle

Många känner Norwegian som ett lågprisflygbolag med många destinationer i Europa och runt om i världen. De har expanderat kraftigt och är skandinaviens näst största flygbolag. De är nu inne i en turbulent period både beroende på deras höga skuldsättning och coronapandemin.

2. Microsoft

Microsoft är kanske mest känt för Windows och programvaror som Word och Excel. Men företaget ligger också bakom spelkonsolen Xbox. De säljer också datorer och surfplattor under namnet Surface och mycket mer. 

3. Apple

Apple är företaget som gått från att vara en utmanare till att bli ett av världens högst värderade företag. Apple är ett av världens starkaste varumärken. Deras mest kända produkter är iPhone, iPad och Mac datorer. 

4. Sampo

Sampo är en finsk finanskoncern. En av de viktigaste ägarna i Sampo är den excentriske finansmannen Björn Wahlroos. Sampo äger försäkringsbolagen IF och Mandatum Life. Sampo är också stor delägare av försäkringsbolaget Topdanmark. De är även storägare i Nordea och den mindre svenska nischbanken Nordax.

5. Tesla

En av den senaste tidens mest omtalade aktier är Tesla. Företaget grundades och leds fortfarande av Elon Musk. De har revolutionerat bilmarknaden med sina el-bilar. Tesla är i skrivande stund världens högst värderade biltillverkare.

6. Walt Disney

Walt Disney är mannen som bl a skapade Musse Pigg. Men han är också grundaren till ett underhållningsimperium med samma namn som lever än idag. Han och hans företag ligger bakom en mängd kända animerade karaktärer. De syns i filmer och i företagets nöjesparker som finns runt om i världen. Walt Disney är idag ett modernt underhållnings och nöjesföretag med verksamhet långt utanför tecknad film.

7. Fortum

Fortum är ett finländskt energibolag. De är verksamma inom energiproduktion i tio olika länder. Fortum producerar el genom kärnkraftverk, vattenkraftverk, sol- och vindkraftsparker.

8. Novo Nordisk

Novo Nordisk är ett av nordens största företag. Företaget är danskt och världsledande inom framförallt produkter för att hantera diabetes. Novo Nordisk har utvecklats från två danska företag som startade tillverkning av insulin för snart 100 år sedan. 

9. Amazon.com

Amazon är en av världens största e-handelsaktör. Företaget har gjort sin grundare Jeff Bezos till världens rikaste man. Framförallt är Amazon dominerande i USA, men expanderar även globalt. Inom inte alltför avlägsen framtid kommer de även att ta steget in i Sverige.

10. Coca Cola

Coca Cola grundades redan 1886 i Atalanta, USA. Det är ett av världens mest kända och starkaste varumärken. Idag är Coca Cola en global dryckeskoncern som marknadsför fler än 500 olika varumärken inom dryck. Några av dem är Fanta, Sprite och Schweppes.

Handla aktier utomlands

FAQ - Vanliga frågor när du ska köpa utländska aktier

Det är numera lätt att köpa aktier från ganska många olika länder. Det är dessutom möjligt att köpa aktier från de flesta länder. För många är det ändå ett nytt område att investera direkt i aktier från andra länder. Många har frågor kring det, några av de vanligaste är:

💸 Finns det några avgifter för utländska aktier?

Den finns två avgifter när du köper utländska aktier. Courtage och växlingsavgift. Courtaget skiljer sig åt väldigt mycket beroende på vilken marknad du handlar och hur du lägger ordern. De aktier och marknader som går att handla via webben är i regel endast något högre courtage än om du köpt svenska aktier. För order som läggs via telefon blir det betydligt högre courtage.

Eftersom aktierna köps i en annan valuta måste dina pengar växlas, I samband med växlingen finns det en spread som innebär en extra kostnad för dig som kund. Italien och Frankrike har en mindre transaktionsskatt på vissa aktier som tas ut i samband med köp i dessa aktier. Storbritannien har stämpelskatt på aktier.

❓ Ska man köpa utländska aktier i ett ISK eller en KF?

Det går bra att köpa utländska aktier i både ISK och KF. Men kapitalförsäkringar har en stor fördel när det gäller utländska aktier jämfört med ISK. När ett utländskt bolag ger aktieutdelning till dig drar de också en så kallas källskatt. Är du inte skattskyldig i det landet har du rätt att få tillbaka hela eller delar av skatten.

I en KF är det försäkringsbolagen som formellt står som ägare för aktierna. De kommer då att sköta om processen med att kräva tillbaka skatten du fått betala för utdelningen i utländska bolag. Räkna dock med att det tar lång tid, ibland upp till flera år.

✍🏼 Vad är det för skatt på passiva inkomster?

Precis som när du handlar svenska aktier beror skatten på i vilken kontoform du handlar. ISK och KF är schablonbeskattade konton. Det innebär att du inte behöver deklarera för några enskild affärer. Istället beräknas din skatt på det genomsnittliga värdet på ditt konto under året.

Handlar du på ett Aktie och fondkonto måste du deklarera varje affär och betala skatt på vinsten. Du kan då också göra vissa avdrag för förluster.

Skattemyndigheterna i de länder där bolagen är noterade kommer att dra skatt för de aktieutdelningar du får. Det kallas utländsk källskatt. Hela eller delar av den skatten är möjlig att få tillbaka eftersom du inte är skattskyldig i det landet. Enklast sker det om du äger dina utländska aktier i en kapitalförsäkring.

Avgifter för köp av utländska aktier

Courtage kallas den kostnaden du betalar till mäklaren när du köper eller säljer aktier. Courtage utgår alltid oavsett om du köper svenska eller utländska aktier. Dock skiljer sig storleken på courtaget mycket beroende på vilken marknad du handlar på. Kolla alltid upp vad courtaget blir före du investerar i en aktie.  

När du köper aktier i andra länder köper du också i en annan valuta. Dina svenska kronor måste då växlas till en annan valuta. Det gör Avanza automatiskt. De tar då ut en så kallad valutaspread. En spread är skillnaden mellan köp och säljkurs. Spreaden blir en kostnad för dig som kund. Du betalar lite mer för valutan än vad den kostar och får lite mindre när du växlar tillbaka till svenska kronor efter en försäljning.

Hur fungerar courtage för utländska aktier?

Det finns olika faktorer som påverkar det courtage du betalar. Först och främst är det viktigt att du väljer rätt courtageklass hos Avanza. Avanza har fyra olika courtageklasser, mini, small, medium och fast pris. Vilken courtageklass du skall välja beror på hur stora affärer du brukar göra. Välj rätt courtageklass så får du ett bra courtage efter din storlek på affärer. 

Väljer du exempelvis courtageklass small är ditt minsta courtage 39 kr för affärer på den svenska börsen. Exakt hur stort det blir beror på hur stor summa du handlar för.  För de Europeiska aktier som går att köpa via Avanzas hemsida betalar du 6 euro i minsta courtage för courtageklass small dvs drygt 60 kr. Lägger du order via telefon till Avanzas mäklare blir courtaget istället 21 Euro.

För courtageklass Small är minsta kostnaden för övriga börser som går att handla via Avanzas hemsida: 

 • USA: 6 USD
 • Kanada: 7 CAD
 • Danmark 39 DKR
 • Finland 4,95 Euro
 • Norge 39 NOK

För länder där du behöver ringa in din order är minsta courtage i courtageklass small: 

 • Storbritanien: 19GBP
 • Österrike: 40 Euro 
 • Australien 59 AUD
 • Övriga länder: 749 kr

Valutaväxlingsavgift beroende på valutor

När du köper aktier i andra länder måste du växla de svenska kronor du har på ditt konto till landets valuta. Det gör Avanza automatiskt. När Avanza växlar dina pengar tar de ut en spread. Det är en kostnad för dig och intäkt för Avanza. Det innebär att du betalar lite mer för de pengar du köper jämfört med aktuell kurs. När du säljer utländska aktier växlas dina pengar tillbaka till svenska kronor. Även då är det en spread vilket betyder att du får lite mindre än aktuell växelkurs. 

För de som sparar långsiktigt spelar inte spreaden på valutaväxlingen så stor roll. Det kan dock påverka mer för de som gör många kortsiktiga transaktioner. Det blir ju i princip en liten extra avgift varje gång du köper och säljer utländska aktier. 

När du investerar i utländska aktier kommer du ibland köpa aktier när den svenska valutan är svag och ibland stark. Precis som med börskursen är det svårt att veta när det är rätt läge att köpa. Genom att investera regelbundet kommer du att köpa till olika valutakurser. På sikt kommer det med stor sannolikhet bli en bra snittkurs för dig.

Läs mer & följ mig: