6 fotbollsklubbar och lag du kan bli delägare i 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Är du intresserad av att investera i en fotbollsklubb?

Perfekt!

Du kan helt enkelt bli delägare i ditt favoritlag genom att köpa aktier i klubben. Det går att göra snabbt och enkelt genom att öppna ett konto via nätmäklaren Avanza eller eToro.

I den här artikeln kommer jag gå igenom hur du kan investera i fotbolls-aktier samt lista 6 klubbar du kan investera i och mycket mer.

Nu kör vi!

Artikelns innehåll

Så kan du investera i en fotbollsklubb

Många fotbollsfans blir kära i en klubb i unga år och följer samma lag resten av livet. Det är ett band mellan klubb och fan som ofta inte går att bryta. Fotbollssupportrar går genom livet och känner att klubben de stöttar är en del av deras identitet och deras liv, så lagets framgångar och misslyckandena blir deras egna.

Vissa privatägda klubbar gör just det, medan officiellt ägda klubbar som Real Madrid ger fansen rösträtt. Börsnoterade klubbar låter å andra sidan fansen investera i sitt lag genom att köpa aktier på börsen.

Även om det kanske inte ger den genomsnittliga supportern en kontrollerande andel i klubben, kan de åtminstone äga en liten del av laget de stödjer.

Några av de största klubbarna i världen är börsnoterade och det kanske mest kända exemplet är Manchester United. De engelska kraftpaketen är dock inte ensamma, och andra börsnoterade fotbollsklubbar inkluderar AIKJuventus, AS Roma, Borussia Dortmund och Celtic.

Ett börsnoterat företag är ett företag eller företag som har sålt sina aktier på en offentlig börs som New York eller London Stock Exchanges. Dessa aktier måste ha erbjudits till allmänheten i ett börsnoterat erbjudande (IPO). Vem som helst kan köpa aktier i verksamheten, eller i detta fall fotbollsklubben, och de som är villiga att investera mer pengar får motsvarande mer kontroll.

Andra faktorer som påverkar fotbollsklubbarnas aktiekurser är:

  • Klubbens ekonomi
  • Långsiktiga resultat
  • Köpa eller sälja spelare
  • Offentliga skandaler
  • Sponsringar

Som tidigare nämnts finns aktier i några av världens största fotbollsklubbar tillgängliga på börser från olika delar av världen. Aktier i Manchester United, till exempel, är tillgängliga på New York Stock Exchange, vilket kan vara en överraskning med tanke på att London Stock Exchange existerar. Klubben avnoterade sig från Londons börs till förmån för den amerikanska marknaden och New York Stock Exchange.

De goda nyheterna för alla som vill investera i börsnoterade fotbollsklubbar är att det är relativt enkelt att göra. Du behöver bara öppna ett konto hos en aktiemäklare och sätta in tillräckligt med pengar för att komma igång.

När du bestämt dig för att investera i en fotbollsklubb gör du det genom att köpa aktier i klubben. Det är enkelt att köpa aktier, så följ bara dessa fyra steg så är du igång: 

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Först och främst måste du ha ett konto hos en nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza, som är Sveriges ledande onlinebank med ett mycket stort utbud av aktieprodukter. Du kan också välja eToro som nätmäklare, om du är mer intresserad av kortsiktigt sparande och produkter inom trading.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto är nödvändigt för att handla med aktier och andra värdepapper. Det är kostnadsfritt att öppna ett ISK hos de flesta nätmäklare, och hos Avanza tar det endast några minuter.

Steg 3: Sök efter fotbollsklubben du vill investera i

Leta efter aktier i din favoritklubb eller andra företag som du kan ha ett intresse av. När du har hittat de aktier som du tycker är värda att investera i köp så många du vill eller har råd med. Skriv namnet på fotbollsklubben du är intresserad av i sökfältet. Du kan också välja aktielistan och bläddra igenom de olika katalogerna för att hitta det du söker.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Innan du köper aktien är det viktigt att läsa all nödvändig information om klubben du investerar i. Det finns mycket matnyttigt på aktiesidan. När du är redo att handla så skriver du in önskat belopp eller antal aktier och klickar på “köp” eller “lägg order”, beroende på vilket nätmäklare du väljer. När handeln sedan är slutförd kommer du se att dina aktier finns i ditt investeringssparkonto. 

När aktierna är dina är det nu dags att följa dina investeringar och bestämma om de är värda att sälja eller hålla fast vid. Eftersom priset på dina fotbollsaktier fluktuerar kan du märka att du tjänar eller förlorar pengar på innehavet.

6 fotbollsaktier att köpa

Här är sex stycken fotbollsklubbar som du kan investera i. Ett svenskt lag är med på listan, AIK Fotboll. De andra lagen är hemmahörande i Storbritannien, Italien, och Nederländerna.

 AktieAvkastning senaste 3 åren (%)
1Juventus−74,96%
2Borussia Dortmund-50,93% (Sedan börsnotering)
3AS Roma32,63% (Sedan börsnotering)
4AIK Fotboll B−34,97%
5Manchester United−32,84%
6AFC Ajax NV-37,56% (Sedan börsnotering)

1. Juventus

Juventus är Italiens mest framgångsrika klubb och laget har vunnit rekordmånga titlar med 36 officiella ligatitlar (Scudetto), 14 Coppa Italia-titlar och nio Supercoppa-titlar. Juventus är noterat på Milan Stock Exchange (MTA) och har tickernamnet JUVE.

Klubben har smeknamnet The Old Lady och grundades 1897 som Sport-Club Juventus innan den döptes om till Football-Club Juventus två år senare. De berömda svart-vitrandiga tröjorna är inspirerade av den engelska klubben Notts County. Hemmaarenan är Allianz Arena i Turin, som de flyttade in i 2011.

Juventus är majoritetsägd av familjen Agnellli, med ett värde av 1,95 miljarder dollar, vilket gör att den för närvarande är rankad på 11:e plats i den globala listan över rika sportklubbar, enligt Forbes.

2. Borrussia Dortmund

Det finns få klubbar i Europa som är så igenkännliga som Borussia Dortmund, Tysklands näst mest framgångsrika lag. 

Lagets hemmaarena Westfalenstadion fyller 81 000 passionerade fans, vilket ger Dortmund den högsta genomsnittliga närvaron av någon fotbollsklubb över hela världen. Höjdpunkten är den ökända “gula väggen”, som med en kapacitet på 25 000 är den största fristående läktaren i Europa och skapar en atmosfär som är ganska oöverträffad någon annanstans.

De tyska jättarna ägs främst av Borussia Dortmund GmbH & Co och KGaA, två separata företag. Den 13 april 2021 värderade Forbes Borussia Dortmund till 1,9 miljarder dollar, vilket placerade den som den 12:e mest värdefulla klubben i världen. Borussia Dortmund har tickernamnet BVB och handlas på Deutsche Börse (XETRA). 

Dortmund blev den första och enda tyska klubben som noterades på börsen under millenniets första år. Efter den spektakulärt snabba undergången av den föreslagna europeiska superligan (ESL), som Dortmund aldrig planerade att gå med i, är klubbägandet stadigt tillbaka i fokus. Många i Europa tittar på den tyska modellen med mycket avund – eftersom fansen har mycket mer att säga till om gällande vad som sker inom klubben.

3. A.S. Roma

Associazione Sportiva (AS) Roma grundades 1927 och har vanligen kallats bara Roma, och laget har spelat i den italienska fotbollens högsta nivå i nästan 90 år.

Giallorossi (gul och röd) spelar på det berömda Stadio Olimpico (hem för VM-finalen 1990), och har vunnit tre Serie A-titlar tillsammans med nio Coppa Italias och är en stöttepelare i italiensk fotboll. Klubbens märke är en verklig inkapsling av den antika staden där de bor och har en hon-varg som symbol, vilket är en anspelning på Roms mytologi.

Majoriteten av klubben  ägs av Friedkin Group, och den 13 april 2021 värderade Forbes Roma till 548 miljoner dollar, vilket placerade den som den 17:e mest värdefulla klubben i världen.

AS Roma är noterat på Milanobörsen (MTA) och har tickernamnet ASR.

4. AIK Fotboll

Alla svenska fotbollsfans känner till AIK fotboll. En av sveriges största klubbar, med flera allsvenska segrar på meritlistan. Företaget grundades den 15 februari 1891 och har sitt huvudkontor i Solna, Sverige.

Vidare bedriver AIK Fotboll AB ledning av fotbollslag och aktiviteter. Det säljer match- och evenemangsbiljetter, souvenirer, samt accepterar partnerskap och sponsring för spel och sammankomster. AIK Fotboll AB har 100 anställda på plats och genererar årligen 18,03 miljoner USD i försäljning (USD).

5. Manchester United

Manchester United är ett av världens mest berömda och framgångsrika fotbollsklubbar. Dess aktier, Manchester United-aktier (MANU), är noterade på NYSE och alla priser är noterade i amerikanska dollar. Företaget har 1 184 anställda och har eftersläpande 12-månadersintäkter på cirka 524,2 miljoner dollar.

Manchester United plc äger och driver Manchester United Football Club, en professionell fotbollsklubb. Klubben grundades 1878 och är baserat i Manchester, Storbritannien.

6. AFC Ajax NV

​​Ajax är den enda holländska klubben som börsintroduserats (IPO). Sedan 1998 är klubben registrerad som en Naamloze vennootschap (N.V.) och handlas på börsen Euronext Amsterdam. Flera ledamöter i Ajax styrelse har en ekonomisk bakgrund inom finans. Till exempel var tidigare kassör i klubben Arie van Os en berömd börsmäklare från Amsterdam.

Endast en begränsad mängd av aktierna i AFC Ajax NV handlas på börsen. Huvudägaren AFC Ajax Association behåller 73% av aktierna. Sedan äger majoritetsägaren försäkringsbolaget Delta Lloyd Group 9,95 %, följt av före detta aktiemäklaren Adri Strating äger 8,65 %. Det blir alltså inte speciellt mycket aktier kvar för privata investerare att handla.

Fördelar och nackdelar med fotbolls aktier

Om du funderar på att köpa aktier i en fotbollsklubb, som AIK Fotboll, är det nödvändigt att kolla på både för- och nackdelar med investeringen.

Fördelar

Nackdelar

Varför ska man investera i en fotbollsklubb?

Det finns många anledningar till att investera i en fotbollsklubb. Här är tre:

Obegränsade intäkter

Pandemin hade en djup inverkan på sporten, men publikevenemangen har gjort en stor comeback. Att investera direkt i fotbollsklubbar och -lag är ett sätt att få ta del av denna stora och växande bransch. Digitaliseringen av sport öppnar upp nya alternativ för att tjäna pengar på idrottsaktiviteter. Sportartiklar, digitala medier och e-sport är andra lovande sätt att investera och kan vara en mycket lönsamt strävan på lång sikt.

Investera i en integrerad del av kulturen

Ingen sport är så stor som fotboll, och vi föds ofta in i vårat favoritlag. Många stödjer samma klubb hela livet. Därför är det inte så konstigt att fans vill investera i klubben de älskar. Då ägande i fotbollsklubbar allt som oftast inte är ett alternativ för privatpersoner, är det enkelt att motivera aktieägande när möjligheten väl finns.

Sportverksamheten ökar

Efter några svåra år har sportverksamheten stadigt ökat sin verksamhet och sina intäkter. Under perioder då publika event inte gått att genomföra, har klubbarna investerat i bättre live-sändningar och mer kringliggande försäljning. Detta har genererat positiva preliminära inkomstresultat hos flera fotbollsklubbar som haft negativa resultat 2020.

Övrigt bra att veta om fotboll aktier

Fotbollsklubbar på aktiemarknaden är öppna för investeringar, men det är svårt att köpa tillräckligt för att börja påverka beslut på styrelsenivå. Vanligtvis skulle det krävas flera miljonbelopp i en fotbollsklubb för att nå en så hög nivå. En sån stor investering som krävs för att hålla kontrollerande andelar i en klubb kan också göra att ägare kan bli utslagna från sina majoritetspositioner.

Det är också en fråga om tillgång. Även om det är möjligt att köpa aktier i en klubb på individuell basis, är det en annan sak att äga kontrollerande aktier i en klubb. Om någon inte vill sälja sina aktier finns det inget sätt att köpa aktierna från dem, särskilt om de äger stora andelar.

Sammanfattningsvis - tänk på det här innan du köper fotbolls-aktier:

  • Det är viktigt att du gör din research, t.ex. vad som driver aktiekurserna, innan du börjar investera i eller handla med fotbollsaktier.
  • Att använda sig av en riskhanteringsstrategi kan hjälpa dig att minska förluster eller låsa in vinster.
  • Alla fotbollsklubbar är inte noterade på en börs, så du kan bara handla aktier av de som är offentligt noterade.
  • Vid börsintroduktioner av fotbollsklubbar kan du ta ställning före, under och efter noteringen.
  • Fotbollsaktierna som listas här är några av de mer populära valen bland dem som köper och handlar med fotbollsaktier.