Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lendify omdöme

Är du intresserad av att investera genom Lendify? I denna artikeln kan du läsa mitt Lendify omdöme, se konkreta screenshots från mitt konto (jag har investerat 10,000 kr) och få en kampanjkod värd 500 kr…

Vad är Lendify?

Lendify erbjuder en marknadsplats där investerare och låntagare möts. Här kan privatpersoner (och företag) låna ut pengar till andra privatpersoner genom så kallade P2P-lån (Peer-to-peer).

Som investerare får du ränta på dina utlånade pengar som sedan betalas ut tillsammans med en amortering varje månad. Det innebär att du kan skapa ett mycket bra kassaflöde genom Lendifys tjänster.

Varför ska man investera genom Lendify?

Lendify erbjuder plattformen som gör det möjligt för dig att bygga en egen bankverksamhet. Det innebär att du numera kan tjäna pengar på samma sätt som bankerna, låna ut pengar och erhåll ränta varje månad.

De största fördelarna enligt mig är definitivt att du får ett stabilt kassaflöde och diversifiering mot din börsnoterade aktie- och fondportfölj.

lendify-logo
Omdöme på Trustpilot:
4.7/5

Börja investera redan idag!

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren

SÅ HAR DET GÅTT FÖR MIG

Mitt Lendify omdöme, mina erfarenheter och mitt resultat

investerat kapital från start januari 2017
kr
avkastning sedan start (2017-2019)
%
årsavkastning sedan starten i januari 2017
%

Jag har investerat 10 000 kr genom Lendify via mitt bolag. Investeringen gjordes i januari 2017 och har fram tills idag (december 2019) givit mig en totalavkastning på +22,27%. Det innebär cirka +7,23% per år och det är jag riktigt nöjd med.

Lendify investera - omdöme och recension

Min Lendifyportfölj

Jag har investerat mina 10,000 kr i totalt 62 lån i två olika konton, ett Manuellt konto och ett Lendify autoinvest

Här nedanför kan ni se en screenshot på mitt konto som är skapat genom Lendify autoinvest. Kontot innehåller 58 lån och har gett en årsavkastning på 7,25%.

Lendify avkastning och omdöme

Släpande betalningar

Jag har sett många ifrågasätta vilka låntagarna på Lendifys plattform är och hur bra är egentligen deras betalningsförmåga?

När jag idag (2019-12-26) loggar in på mitt konto så har jag en låntagare som släpar bak till September med sina betalningar. Samt två stycken som är sena med betalningen i november. De två sista har dock gjort rätt för sig tidigare.

Lendify släpande betalningar

Min åsikt om tjänsten

Jag har använt Lendify i tre år och är mycket nöjd med hur det har fungerat. Det har aldrig varit några konstigheter eller problem på vägen. När du loggar in i ditt konto så har du en bra översikt med mycket information kring avkstning, låneportföljen och även varje enskild låntagare.

Varför har jag inte investerat mer än 10,000 kr om jag nu är så nöjd med Lendify? Det enkla svaret är att jag älskar aktier och börsen. Jag driver egna bolag och älskar att investera i andra bolag vilket även har blivit min “hobby”.

Däremot tror jag mycket på Lendify som komplement till börsen och jag kommer med största sannolikhet att öka min exponering mot P2P-lån framöver.

lendify-logo
Omdöme på Trustpilot:
4.7/5

Börja investera redan idag!

ÅSIKTER & TANKAR

Vad säger andra om Lendify?

Erika Eliasson Lendify

“Jag är väldigt glad över att ha detta på plats! Samarbetet med Lindorff är en del i det viktiga arbetet med att skapa förtroende gentemot långivarna. Om Lendify inte skulle kunna driva verksamheten vidare så kan Lindorff ta över hanteringen av lånen“

Erika Eliasson (IR-ansvarig för Lendify) om samarbetet med Lindorff för att öka tryggheten för investerare.

“För mig är det en investering men även ett engagemang i bolaget. Att förändra en marknad handlar om att bygga konsumentmakt, och här bygger man konsumentmakt för den som vill spara och den som behöver en konsumentkredit.”

Anders Borg till Breakit.se om hans investering i Lendify som bolag.

Anders Borg om Lendify

Vanliga frågor om Lendify

Ja, du får utbetalt både ränta och amortering från de låntagare vars lån du har i din portfölj.

Alla lån som man kan ansöka om och investera i hos Lendify är så kallade annuitetslån. Ett annuitetslån är ett lån där ränta och amortering ligger på samma belopp varje månad, oavsett om marknaden går upp eller ner. 

Vill man investera med löpande återbetalningar kommer man således att låsa en del av sitt kapital under lånets löptid. Detta kan för många kännas skrämmande, men sanningen är att peer-to-peer lån är mycket vanligt förekommande och ett bra sätt att investera för månatligt flöde i kassan. Dessutom är räntan oftast mycket bra.

Många som vill börja investera väljer ett alternativ som ger insättningsgaranti. Insättningsgaranti betyder att du som har investerat har rätt att få tillbaka det fullständiga beloppet, även om banken t.ex. skulle gå i konkurs. 

Detta är en stor trygghet och säkerhet för många som investerar sina pengar, men finns insättningsgaranti hos Lendify?

Svaret på den frågan är nej. Lendify erbjuder ingen statlig insättningsgaranti att luta sig emot, men kan istället erbjuda sina kunder en betydligt högre avkastning. Eftersom Lendify inte lånar ut pengar från egen ficka, utan länkar ihop låntagare med investerare, så kan inte insättningsgarantin gälla. 

Väljer man däremot att ha ett så kallat Autoinvestkonto, så kommer man att omfattas av en fond som är specifikt framtagen för att täcka den nominella summan som finns på kontot. Fonden går under namnet Kreditförlustfonden.

Lendifys tjänst kan liknas med en aktiemäklare. Om en aktiemäklare skulle råka gå i konkurs så kommer inte dina köpta aktier att försvinna, eller hur? Detsamma gäller för Lendify. Om Lendify skulle hamna i en konkurssituation så finns avtalen mellan båda parter kvar.

När man tittar på kraven för att få låna pengar och kraven för att få investera, så skiljer sig dessa avsevärt. Kraven för att få låna är betydligt högre, medan kraven för en investerare är mycket bekväma

För att du ska få investera genom Lendify gäller följande:

Om du återinvesterar har du chansen att maximera avkastningen totalt. Genom att använda dig av ett Autoinvestkonto kan du själv välja om du vill återinvestera alla månatliga vinster direkt. 

De pengar som du kommer att få varje månad kommer automatisk att läggas på nya lån. Detta ger en ränta-på-ränta effekt, något som de allra flesta väljer att använda sig av. Skulle du vilja avsluta återinvesteringen kan du göra detta närhelst du känner för det.

För att du som investerare ska kunna känna dig säker på att investera i lån så ser Lendify alltid till att alla låntagare har en hög kreditvärdighet. Det är enbart personer som är kreditvärdiga som kommer att kunna få ett lån och därför är det alltid säkert att investera i dessa låntagare. 

Det går naturligtvis inte att säga att alla låntagare har precis lika hög inkomst, lika få utgifter och krediter eller lika bra kreditvärdighet, men Lendify har hårda krav på alla låntagare, just för att kunna erbjuda denna typ av tjänst. 

Om låntagarna skulle få låna trots många betalningsanmärkningar och med dålig inkomst skulle det inte vara säkert eller speciellt givande att investera i lån.

Lendify använder sig av Upplysningscentralen och kalkyler för att säkerställa att låntagaren har en bra ekonomisk situation. Den sökande lämnar sina uppgifter i form av intäkter och utgifter, vilket gäller för både den enskilda personen och för hela hushållet i sig. Hos Lendify finns det inga låntagare som har betalningsanmärkningar sedan tidigare eller i dagsläget.

Den genomsnittliga låntagaren hos Lendify ser ut enligt följande:

  • 42 år
  • 360 000 kronor i årsinkomst
  • 60 % av alla låntagare äger sitt eget boende
  • Huvudsakliga lånesyfte att samla sina lån

När du investerar i en lånekorg genom Autoinvest kommer riskerna att sprida ut sig. Detta gör att din investering är mer skyddad, eftersom ditt kapital kommer att fördelas på hela 40 olika lån. För att du ska kunna använda dig av ett sådant konto behöver du först vara beredd på att sätta in ett kapital om minst 10 000 kronor. 

Processen är mycket enkel. Det enda du behöver göra är att välja mellan Autoinvest Lång eller Autoinvest Kort och därefter sköter systemet resten. Ett konto i Autoinvest innebär dock ett flertal villkor och regler. Det är alltid rekommenderat att du läser igenom dessa på Lendifys hemsida innan du öppnar ett konto.

Alla människor som lånar pengar hos Lendify betalar en serviceavgift varje månad. Denna serviceavgift är dock ingenting som påverkar investeraren, eftersom avgiften kommer att dras från kontot innan dess att låntagarens betalning har gått vidare till den person som investerar. 

Ett mycket stort plus är att du som investerare hos Lendify inte behöver oroa dig för om det skulle vara så att din avkastning ligger på noll. Lendify kommer endast att dra prestationsbaserade avgifter om någon avkastning utgår.

Hur mycket du kommer att få i avkastning är näst intill omöjligt att säga. På Lendifys hemsida kan du läsa mer om hur avkastningen ser ut och vilka avgifter som du kommer behöva betala eller anpassa dig efter. 

Det är mycket viktigt att man går igenom villkoren och informationen som finns online, för att se om avkastningen är något som man vill ta del av. Har du svårigheter att förstå den tabell som finns på hemsidan kan du använda dig av chattfunktionen för att direkt komma i kontakt med en professionell medarbetare.

I tidigare stycke talade vi lite snabbt om den fond som man kan använda sig av när man har ett Autoinvestkonto hos Lendify. För den som inte är insatt i hur tjänsten fungerar kan det vara svårt att veta om detta är till fördel för investeraren eller inte. Som vi tidigare nämnde lägger Lendify ett mycket stort engagemang och fokus på att endast låna ut pengar till människor som har en hög kreditvärdighet. Trots detta kan man inte garantera att det aldrig kommer att bli några kreditförluster. 

Lendify tar alltid med i beräkning att vissa kreditförluster kan förekomma och eftersom aktören inte kan erbjuda statlig insättningsgaranti, har man istället valt att erbjuda Kreditförlustfonden.

Kreditförluster brukar främst komma i form av försenade inbetalningar. De försenade inbetalningarna kan leda till att det blir ett ojämnt kassaflöde för alla de människor som valt att investera i lånen. I dagsläget ligger förlusten på ungefärligt 1,5 %, vilket är detsamma som gäller för banker runt om i Sverige.

Det kreditförlustfonden kan göra är att den går in och jämnar ut kassaflödet igen. Fonden täcker upp för de förluster som skett på grund av förseningar och ser till att täcka det nominella beloppet. Kreditförlustfonden går dock endast in om det skulle vara så att ränteintäkterna från de andra lånen som du har investerat i, inte kan täcka upp beloppet. Som investerare hos Lendify behöver du inte själv höra av dig eller kontakta Kreditförlustfonden. Kreditförlustfonden kommer själva att gå in och stämma av varje månad för alla Autoinvestkonton och se om de behöver agera och ersätta.

Investera i P2P-lån genom Lendify

Vill du bli en riktigt bra investerare, men har tröttnat på fonder och aktier? Då kan Lendifys populära tjänst vara något för dig. Hos Lendify har du nämligen möjlighet att vara din egen bank och på så sätt investera i lån som andra människor tar. 

Tidigare har lånevinster bara varit något som funnits tillgängligt för banken som lånat ut pengarna, men med hjälp av Lendify kan alltså även du ta del av detta. Häng med oss djupare in i tjänsten för att lära dig mer!

Vad är P2P-lån?

Peer to peer, även kallat P2P, är en tjänst där privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner. Detta gör att det inte finns någon bank mellan de olika parterna som får ta del av vinsterna, men en tredje part går oftast in för att förmedla mellan låntagaren och investeraren. 

Precis som att banken får ta del av den ränta som en låntagare vanligtvis betalar in, är det istället du som “bank” som får räntan i din hand.

Lendify ränta på ränta effekten

P2P plattformar

P2P plattformar

PlattformTrustpilot betyg Målavkastning/årSenast rapporterade avkastning Avgifter (standard) Antalet användare
Lendify4,76,00%5,35%1,20-4,70% av räntan-
SaveLend4,47-9,00%8,92%10% av räntan+12.000
Bondora4,78,21-16,21%7,50%1€ vid uttag+185.000
BROCC4,55,00%-1,8% av räntan-
Mintos3.29,00%9,44%0%+460.000

Lendify + ränta på ränta effekten = sant

För att på ett enkelt sätt visa för er hur mycket avkastning du teoretiskt kan få så har jag använt en ränta på ränta kalkylator från Rikatillsammans.se. Såhär ser de värden ut som jag har knappat in:

  • Startkapital att investera 10,000 kr
  • Månadsspara 1,500 kr
  • 7,23% årsavkastning (samma som jag har haft under tre år)
  • Investeringshorisont på 25 år
  • 30% skatt (Inkomst av kapital)

Som ni ser så växer investeringen kraftigt och skulle teoretiskt vara värd cirka 1,200,000 kr efter 25 år. 

Hemligheten bakom att lyckas med ränta på ränta effekten är tid + avkastning, därför rekommenderar jag dig att börja investera pengar på ett eller annat sätt redan idag!

VAD ÄR BRA OCH VAD ÄR DÅLIGT MED TJÄNSTEN?

Lendify fördelar och nackdelar

Det uppenbara nackdelarna och riskerna är givetvis att låntagarna inte betalar av sina lån och räntekostnader fullt ut. För att säkra upp det hela så rekommenderar jag att investera med hjälp av  autoinvest-funktionen. Det innebär bland annat att Lendifys Kreditförlustfond kickar in vid uteblivna betalningar. 

Kreditförlustfonden täcker utebliven amortering tills det att ditt nominella belopp är återbetalat, dock täcker det ej den uteblivna räntan. Läs mer om Lendifys Kreditförlustfond!

Kreditförlustfonden motsvarar inte den statliga insättningsgarantin. Bolaget har tillstånd från finansinspektionen. Det går inte att investera genom ett ISK eller en KF vilket gör att det tillkommer skatt på 30% på all intjänad ränta.

Så fungerar P2P-lån hos Lendify

Här nedanför går jag igenom hur det fungerar att investera i P2P-lån genom Lendifys plattform.

Steg 1

Det första du behöver göra är att skapa dig ett konto hos Lendify. Öppna ett konto kostnadsfritt!

Steg 2

Efter att du har skapat dig ett konto för investerare är det dags att välja hur mycket pengar som du är beredd att låna ut. Pengarna som lånas ut går till privatpersoner. Ditt belopp har betydelse för hur mycket avkastning du kan få.

Steg 3

Ditt kapital som du har valt att investera kommer att fördelas ut av Lendify. Fördelningen sker till flera låntagare, för att på så sätt sprida dina risker. Genom att sprida riskerna på flera personer är risken för förlust betydligt lägre.

Steg 4

Välj om du vill investera med hög risk, mellanrisk, blandrisk eller låg risk.

Steg 5

Du som investerare och “bank” väljer nu vilken löptid du vill att lånet ska ha. Här har du möjlighet att välja allt mellan 1 till 10 år. Dina pengar kommer vara låsta under löptiden.

Så fort en låntagare har använt sig av Lendify och börjar amortera på sitt lån, kommer du att få avkastning. Det vanligaste är att du får din första utbetalning en månad efter att lånet har börjat amorteras. 

Kom ihåg att det är helt kostnadsfritt för dig som investerare att ta ut dina pengar om så önskas, men som tidigare nämnt kan du även välja att återinvestera utbetalningen automatiskt.

Lendify omdöme Trustpilot

Lendify har omdömet “Utmärkt” på Trustpilot.com och 5 av 5 stjärnor

Omdömen om Lendify

Omdömena om Lendify har helt enkelt tagit över internet. Mängder av människor som har använt sig av lån från Lendify är mycket positivt överraskade, även om låneförmedlaren är relativt ny på marknaden. 

Ett mycket vanligt missförstånd är att Lendify är en renodlad låneförmedlare, och på ett sätt stämmer förvisso detta. Det som skiljer Lendify från en “vanlig” låneförmedlare är dock att Lendify fungerar som en tredje part mellan två privatpersoner, istället för att förmedla lån till banker. Det kan vara tack vare de hårda kraven på låntagarna som har gjort Lendify så populärt. 

Människor som vill låna pengar får till en bra ränta och riktigt bra villkor om de kan uppfylla kraven, medan investerarna som lånar ut pengarna får ta del av bra avkastning.

lendify-logo
Omdöme på Trustpilot:
4.7/5

Börja investera redan idag!