Lendify – Läs mitt omdöme & mina erfarenheter (Upp. 2019)

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Lendify - investera i P2P lån

Är du intresserad av att investera i P2P-lån genom Lendify? Du är inte ensam! Över 10,000 människor har lånat ut totalt över 1,68 miljarder kronor och får på så sätt en avkastning på cirka 5-10%.

Sidan innehåller samarbetslänkar till Lendify

Västkustinvesterarens aktietips

Jag har investerat 10 000 kr via Lendify via mitt bolag. Investeringen gjordes i januari 2017 och har fram tills idag (27 juni 2019) givit mig en totalavkastning på +18,77%. Det innebär cirka +7% per år och det är jag riktigt nöjd med.

Västkustinvesteraren

Investerat pengar genom lendifys plattform

Mina erfarenheter, omdöme och recension

Lendify erbjuder en marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Det innebär att personer som söker avkastning på sitt kapital kan låna ut sina pengar till andra privatpersoner med god ekonomi. På så sätt kan man bygga sin egen bankverksamhet och få en härlig ränta-på-ränta effekt på sina sparade pengar! 

Jag har investerat 10 000 SEK via Lendify och byggt upp en portfölj med många olika lån. Tanken är att redovisa för er hur allt runtom tjänsten och investeringen fungerar. I listan nedanför kommer ni alltid att hitta de senaste artiklarna jag har skrivit om hur allt fungerar. 

Ni kan alltså se det som ett löpande Lendify omdöme och recension. Jag tycker att Lendify och deras marknadsplats är ett spännande alternativ till att investera på börsen!

Sidan innehåller följande:

 • Mina artiklar - omdöme och recension
 • Investera genom Lendify
 • Investera 10 000 kr
 • Lendify fördelar och nackdelar
 • Endast låntagare med hög kreditvärdighet
 • Insättningsgaranti & kreditförlustfond?
 • Avkastning & Avgifter
 • Så fungerar P2P-lån hos Lendify

Vad säger andra?

Erika Eliasson om samarbetet med Lindorff för att öka tryggheten för investerare:

"Jag är väldigt glad över att ha detta på plats! Samarbetet med Lindorff är en del i det viktiga arbetet med att skapa förtroende gentemot långivarna. Om Lendify inte skulle kunna driva verksamheten vidare så kan Lindorff ta över hanteringen av lånen, " säger Erika Eliasson, IR-ansvarig hos Lendify.
Erika Eliasson
IR-ansvarig hos Lendify
Anders Borg till Breakit.se om hans investering i Lendify som bolag:

”För mig är det en investering men även ett engagemang i bolaget. Att förändra en marknad handlar om att bygga konsumentmakt, och här bygger man konsumentmakt för den som vill spara och den som behöver en konsumentkredit”
anders borg-lendify
Anders Borg
Föredetta finansminister

Lendify kampanjkod

Vill du få 500kr genom min Lendify kampanjkod? Isåfall behöver du bara registrera ett konto genom länken här nedanför och investera minst 20 000kr!

Lendify erbjuder 500 kr till både dig och mig om ni använder länken här ovanför och investerar minst 20 000kr.

10000
kronor investerade just nu

Jag har investerat genom Lendify

Jag har på denna sidan sammanställt allmän information om Lendifys tjänster samtidigt som att jag har kombinerat med artiklar och egna tankar. Mitt mål är att du som läsare ska kunna besöka sidan och se den som ett slags löpande Lendify omdöme och recension. Jag uppdaterar här varje gång jag skriver en ny artikel. Jag har än så länge investerat 10 000 kr via Lendify.

Mina tidigare artiklar

Lendify recension och omdöme – kvartalsrapport Q1 2018
Alternativa investeringar
Lendify recension och omdöme – 12 månader med Lendify
7 månader med Lendify – såhär har det utvecklat sig!
Lendify – 8% årsavkastning och bra diversifiering!?

VANLIGA FRÅGOR

Här har jag samlat vanliga frågor om Lendify

Ja, du får utbetalt både ränta och amortering från de låntagare vars lån du har i din portfölj.

Alla lån som man kan ansöka om och investera i hos Lendify är så kallade annuitetslån. Ett annuitetslån är ett lån där ränta och amortering ligger på samma belopp varje månad, oavsett om marknaden går upp eller ner. 

Vill man investera med löpande återbetalningar kommer man således att låsa en del av sitt kapital under lånets löptid. Detta kan för många kännas skrämmande, men sanningen är att peer-to-peer lån är mycket vanligt förekommande och ett bra sätt att investera för månatligt flöde i kassan. Dessutom är räntan oftast mycket bra.

Många som vill börja investera väljer ett alternativ som ger insättningsgaranti. Insättningsgaranti betyder att du som har investerat har rätt att få tillbaka det fullständiga beloppet, även om banken t.ex. skulle gå i konkurs. 

Detta är en stor trygghet och säkerhet för många som investerar sina pengar, men finns insättningsgaranti hos Lendify?

Svaret på den frågan är nej. Lendify erbjuder ingen statlig insättningsgaranti att luta sig emot, men kan istället erbjuda sina kunder en betydligt högre avkastning. Eftersom Lendify inte lånar ut pengar från egen ficka, utan länkar ihop låntagare med investerare, så kan inte insättningsgarantin gälla. 

Väljer man däremot att ha ett så kallat Autoinvestkonto, så kommer man att omfattas av en fond som är specifikt framtagen för att täcka den nominella summan som finns på kontot. Fonden går under namnet Kreditförlustfonden.

Lendifys tjänst kan liknas med en aktiemäklare. Om en aktiemäklare skulle råka gå i konkurs så kommer inte dina köpta aktier att försvinna, eller hur? Detsamma gäller för Lendify. Om Lendify skulle hamna i en konkurssituation så finns avtalen mellan båda parter kvar.

När man tittar på kraven för att få låna pengar och kraven för att få investera, så skiljer sig dessa avsevärt. Kraven för att få låna är betydligt högre, medan kraven för en investerare är mycket bekväma

För att du ska få investera genom Lendify gäller följande:

Om du återinvesterar har du chansen att maximera avkastningen totalt. Genom att använda dig av ett Autoinvestkonto kan du själv välja om du vill återinvestera alla månatliga vinster direkt. 

De pengar som du kommer att få varje månad kommer automatisk att läggas på nya lån. Detta ger en ränta-på-ränta effekt, något som de allra flesta väljer att använda sig av. Skulle du vilja avsluta återinvesteringen kan du göra detta närhelst du känner för det.

För att du som investerare ska kunna känna dig säker på att investera i lån så ser Lendify alltid till att alla låntagare har en hög kreditvärdighet. Det är enbart personer som är kreditvärdiga som kommer att kunna få ett lån och därför är det alltid säkert att investera i dessa låntagare. 

Det går naturligtvis inte att säga att alla låntagare har precis lika hög inkomst, lika få utgifter och krediter eller lika bra kreditvärdighet, men Lendify har hårda krav på alla låntagare, just för att kunna erbjuda denna typ av tjänst. 

Om låntagarna skulle få låna trots många betalningsanmärkningar och med dålig inkomst skulle det inte vara säkert eller speciellt givande att investera i lån.

Lendify använder sig av Upplysningscentralen och kalkyler för att säkerställa att låntagaren har en bra ekonomisk situation. Den sökande lämnar sina uppgifter i form av intäkter och utgifter, vilket gäller för både den enskilda personen och för hela hushållet i sig. Hos Lendify finns det inga låntagare som har betalningsanmärkningar sedan tidigare eller i dagsläget.

Den genomsnittliga låntagaren hos Lendify ser ut enligt följande:

 • 42 år
 • 360 000 kronor i årsinkomst
 • 60 % av alla låntagare äger sitt eget boende
 • Huvudsakliga lånesyfte att samla sina lån

När du investerar i en lånekorg genom Autoinvest kommer riskerna att sprida ut sig. Detta gör att din investering är mer skyddad, eftersom ditt kapital kommer att fördelas på hela 40 olika lån. För att du ska kunna använda dig av ett sådant konto behöver du först vara beredd på att sätta in ett kapital om minst 10 000 kronor. 

Processen är mycket enkel. Det enda du behöver göra är att välja mellan Autoinvest Lång eller Autoinvest Kort och därefter sköter systemet resten. Ett konto i Autoinvest innebär dock ett flertal villkor och regler. Det är alltid rekommenderat att du läser igenom dessa på Lendifys hemsida innan du öppnar ett konto.

Alla människor som lånar pengar hos Lendify betalar en serviceavgift varje månad. Denna serviceavgift är dock ingenting som påverkar investeraren, eftersom avgiften kommer att dras från kontot innan dess att låntagarens betalning har gått vidare till den person som investerar. 

Ett mycket stort plus är att du som investerare hos Lendify inte behöver oroa dig för om det skulle vara så att din avkastning ligger på noll. Lendify kommer endast att dra prestationsbaserade avgifter om någon avkastning utgår.

Hur mycket du kommer att få i avkastning är näst intill omöjligt att säga. På Lendifys hemsida kan du läsa mer om hur avkastningen ser ut och vilka avgifter som du kommer behöva betala eller anpassa dig efter. 

Det är mycket viktigt att man går igenom villkoren och informationen som finns online, för att se om avkastningen är något som man vill ta del av. Har du svårigheter att förstå den tabell som finns på hemsidan kan du använda dig av chattfunktionen för att direkt komma i kontakt med en professionell medarbetare.

I tidigare stycke talade vi lite snabbt om den fond som man kan använda sig av när man har ett Autoinvestkonto hos Lendify. För den som inte är insatt i hur tjänsten fungerar kan det vara svårt att veta om detta är till fördel för investeraren eller inte. Som vi tidigare nämnde lägger Lendify ett mycket stort engagemang och fokus på att endast låna ut pengar till människor som har en hög kreditvärdighet. Trots detta kan man inte garantera att det aldrig kommer att bli några kreditförluster. 

Lendify tar alltid med i beräkning att vissa kreditförluster kan förekomma och eftersom aktören inte kan erbjuda statlig insättningsgaranti, har man istället valt att erbjuda Kreditförlustfonden.

Kreditförluster brukar främst komma i form av försenade inbetalningar. De försenade inbetalningarna kan leda till att det blir ett ojämnt kassaflöde för alla de människor som valt att investera i lånen. I dagsläget ligger förlusten på ungefärligt 1,5 %, vilket är detsamma som gäller för banker runt om i Sverige.

Det kreditförlustfonden kan göra är att den går in och jämnar ut kassaflödet igen. Fonden täcker upp för de förluster som skett på grund av förseningar och ser till att täcka det nominella beloppet. Kreditförlustfonden går dock endast in om det skulle vara så att ränteintäkterna från de andra lånen som du har investerat i, inte kan täcka upp beloppet. Som investerare hos Lendify behöver du inte själv höra av dig eller kontakta Kreditförlustfonden. Kreditförlustfonden kommer själva att gå in och stämma av varje månad för alla Autoinvestkonton och se om de behöver agera och ersätta.

Investera genom Lendify

Vill du bli en riktigt bra investerare, men har tröttnat på fonder och aktier? Då kan Lendifys populära tjänst vara något för dig. Hos Lendify har du nämligen möjlighet att vara din egen bank och på så sätt investera i lån som andra människor tar. 

Tidigare har lånevinster bara varit något som funnits tillgängligt för banken som lånat ut pengarna, men med hjälp av Lendify kan alltså även du ta del av detta. Häng med oss djupare in i tjänsten för att lära dig mer!

Peer to peer, även kallat P2P, är en tjänst där privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner. Detta gör att det inte finns någon bank mellan de olika parterna som får ta del av vinsterna, men en tredje part går oftast in för att förmedla mellan låntagaren och investeraren. 

Precis som att banken får ta del av den ränta som en låntagare vanligtvis betalar in, är det istället du som “bank” som får räntan i din hand.

Lendify avkastning
lendify avkastning skatt omdöme

Lendify - Investera 10 000 kr

Som jag skrivit tidigare i artikeln så är det min första överföring på 10 000 SEK via mitt aktiebolag som har investerats. Denna summa har jag valt att sprida på en portfölj av olika lån. Jag valde att göra detta manuellt , men det finns en funktion som heter: Lendify Autoinvest

Väljer ni Autoinvest så kan ni välja att pengarna automatiskt ska investeras i en bred diversifierad portfölj av olika lån för att sprida riskerna. I exemplet här ovanför har jag räknat på att att Lendify ska investera pengarna på 10 år. Det innebär att den förväntade årsavkastning ligger runt 8,20%.

Tjänsten återinvesterar de månatliga ränte- och amorteringsinkomsterna löpande för att nå maximal ränta på ränta-effekt (om du vill). Jag tycker personligen att Crowdfunding och Crowdlending är två mycket spännande fenomen. Därför bestämde jag mig för att dra igång detta projekt. 

Fungerar allt som det ska så kanske jag väljer att öka min investering i framtiden.Om den förväntade avkastningen teoretiskt skulle hålla hela vägen fram till min pension och om jag inte skulle investera en enda krona (förutom återinvesteringen av ränta och amortering) så skulle jag de 10 000kr innebära:

 • Ett värde av cirka 100 000kr
 • En avkastning på cirka 1000%
 • Årliga ränteutbetalningar på 8500 SEK

Det bästa av allt är att den första grafen endast visar att jag återinvesterar räntan som kommer in på kontot. Skulle jag även slänga på ett månadssparande (se andra grafen) så skjuter staplarna i höjden! Än så länge så vet jag inte hur amorteringarna kommer så ut, men jag kommer uppdatera denna sidan löpande.

Lendify fördelar och nackdelar

Det uppenbara nackdelarna och riskerna är givetvis att låntagarna inte betalar av sina lån och räntekostnader fullt ut. För att säkra upp det hela så rekommenderar jag att investera med hjälp av  autoinvest-funktionen. Det innebär bland annat att Lendifys Kreditförlustfond kickar in vid uteblivna betalningar. 

Kreditförlustfonden täcker utebliven amortering tills det att ditt nominella belopp är återbetalat, dock täcker det ej den uteblivna räntan. Läs mer om Lendify Kreditförlustfond!

Kreditförlustfonden motsvarar inte den statliga insättningsgarantin. Bolaget har tillstånd från finansinspektionen. Det går inte att investera genom ett ISK eller en KF vilket gör att det tillkommer skatt på 30% på all intjänad ränta.

Såhär fungerar P2P hos Lendify:

Vill du börja med P2P bör du nu hålla ögonen öppna. Jag kommer nämligen att gå igenom steg för steg hur du går tillväga för att komma igång.

1 Det första du behöver göra är att skapa dig ett konto hos Lendify.
Öppna ett konto kostnadsfritt!

2 Efter att du har skapat dig ett konto för investerare är det dags att välja hur mycket pengar som du är beredd att låna ut. Pengarna som lånas ut går till privatpersoner. Ditt belopp har betydelse för hur mycket avkastning du kan få.

3 Ditt kapital som du har valt att investera kommer att fördelas ut av Lendify. Fördelningen sker till flera låntagare, för att på så sätt sprida dina risker. Genom att sprida riskerna på flera personer är risken för förlust betydligt lägre.

4 Välj om du vill investera med hög risk, mellanrisk, blandrisk eller låg risk.

5 Du som investerare och “bank” väljer nu vilken löptid du vill att lånet ska ha. Här har du möjlighet att välja allt mellan 1 till 10 år. Dina pengar kommer vara låsta under löptiden.

Så fort en låntagare har använt sig av Lendify och börjar amortera på sitt lån, kommer du att få avkastning. Det vanligaste är att du får din första utbetalning en månad efter att lånet har börjat amorteras. Kom ihåg att det är helt kostnadsfritt för dig som investerare att ta ut dina pengar om så önskas, men som tidigare nämnt kan du även välja att återinvestera utbetalningen automatiskt.

Omdöme och recension av Lendify

Omdömena om Lendify har helt enkelt tagit över internet. Mängder av människor som har använt sig av lån från Lendify är mycket positivt överraskade, även om låneförmedlaren är relativt ny på marknaden. Ett mycket vanligt missförstånd är att Lendify är en renodlad låneförmedlare, och på ett sätt stämmer förvisso detta. 

Det som skiljer Lendify från en “vanlig” låneförmedlare är dock att Lendify fungerar som en tredje part mellan två privatpersoner, istället för att förmedla lån till banker. Det kan vara tack vare de hårda kraven på låntagarna som har gjort Lendify så populärt. Människor som vill låna pengar får till en bra ränta och riktigt bra villkor om de kan uppfylla kraven, medan investerarna som lånar ut pengarna får ta del av bra avkastning.

Det är inte ovanligt att långivare med mycket höga räntor är något som förespråkas online. Anledningen till detta är för att många människor med ekonomiska svårigheter eller dålig ekonomisk historia har möjlighet att använda sig av lånegivaren för att ansöka om ett lån. En sådan långivare hade aldrig kunnat erbjuda investerare att investera i lån, eftersom risken för kreditförlust hade varit alldeles för hög. Lendify säkerställer att låntagaren har en god ekonomi innan ett lån beviljas, både för låntagarens egen ekonomiska säkerhet, men även för att människor ska kunna våga investera i lånen.

Lendifys hemsida är väldigt enkel och användarvänlig och fungerar lika bra i mobiler som i datorn eller på surfplattan. Hemsidan är dessutom mobilanpassad för att du alltid ska ha tillgång till dina investeringar när helst du känner för det. Som relativt ny aktör på marknaden får Lendify riktigt bra betyg, från låntagare så väl som investerare.

Gillar du det du läser?

…genom att dela artikeln visar du mig uppskattning!

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

 1. Skulle gärna se ytterligare uppdateringar av ditt Lendifyporrfölj. Vad har hänt sedan sista uppdateringen 8 April 2018?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se