Månadsspara i indexfonder – såhär stor blir skillnaden!

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

månadsspara indexfonder

Jag har skrivit liknande inlägg tidigare, men det var över ett år sedan och många nya följare har tillkommit. Jag passerade idag 4000 st följare på Twitter, fantastiskt kul och inspirerande. Stort tack för det! Dagens inlägg är till för att inspirera er läsare hur stor skillnad det är att spara olika summor i månaden.

I alla exempel här nedanför så utgår vi från följande grund;

 • Beloppet vi kallar för månadsspar i detta inlägg investeras i en indexfond. (Mitt tips: Avanza Zero följer svenska indexet OMXS30 och är 100% fri från avgifter!).
 • Vi räknar med att vi når en snittavkastning på 8% per år över en längre tid.
 • Låt säga att du är 30 år gammal och skall spara till pensionen – alltså en spartid på 35 år
 • Allt sparande sker i ett Investeringssparkonto (ISK)

Observera att alla uträkningar är teoretiska och historisk avkastning garanterar absolut inte en framtida avkastning på samma nivå!


Alternativ nr 1 – månadsspara 1000 kr i indexfonder

månadsspara i indexfonder 1000kr
1000 kr i månaden / Grafik från z2036.blogspot.se

I Grafen ovanför ser vi hur en så “liten” summa som 1000 kr kan växa och bli enorm genom att ränta på ränta-effekten får göra sitt under en lång tid. Den blåa färgen är ditt eget sparande, den gröna avkastningen och oranga är skatt.
Sparar du 1000 kr i en indexfond som Avanza Zero så kan du teoretiskt pensionera dig med cirka 1,800,000 kr!


Alternativ nr 2 – månadsspara 2500 kr i indexfonder

månadsspara indexfonder
2500 kr i månaden / Grafik från z2036.blogspot.se

Växlar vi upp sparandet till 2500 kr i månaden så ser vi en enorm utvecklingsskillnad i slutändan. Jag förstår att många av oss inte klarar att spara 2500 kr i månaden av många olika anledningar, men med lite extra vilja att offra andra saker som kan ses “onödiga” eller om man sparar 2500 kr i månaden tillsammans med en partner så kan man få en ordentlig guldkant på “pensionärslivet”.
Sparar du 2500 kr i en indexfond som Avanza Zero så kan du teoretiskt pensionera dig med cirka 4,500,000 kr!


Alternativ nr 3 – månadsspara 5000 kr / månaden

månadsspara indexfonder avkastning
5000 kr i månaden / Grafik från z2036.blogspot.se

Tar vi ytterligare ett steg i skalan och ger oss in i ett mer “hard core-sparande” och sparar 5000 kr i månaden så når vi, för oss flesta, astronomiska summor. För att spara 5000 kr i månaden så krävs det givetvis intresse, en bra månadslön och inte allt för dyrt boende.
Sparar du 5000 kr i en indexfond som Avanza Zero så kan du teoretiskt pensionera dig med cirka 9,000,000 kr!


Alternativ nr 4 – månadsspara 7500 kr / månaden

7500 kr i månaden / Grafik från z2036.blogspot.se

Precis som i alternativet ovanför så är 7500 kr i månaden inte i närheten av det vi vill, kan eller har intresse för att spara. Men låt säga att du är välavlönad och bor billigt eller att ni är ett par som sparar, då kommer ni kunna nå en riktigt riktigt bra summa pengar i er pengamaskin.
Sparar du 5000 kr i en indexfond som Avanza Zero så kan du teoretiskt pensionera dig med cirka 13,500,000 kr!


Som ni ser så gör det STOR skillnad för varje 100-, 500- och 1000 kronor ni kan undsätta för varje månad. Andra faktorer som spelar in är; avgifter (Avanza Zero är som sagt 100% avgiftsfri!), avkastning och tid.

Eftersom att ränta på ränta-effekten är så otroligt kraftig för varje år som går så kommer varje år du väntar att ta ut pengar från din maskin att öka markant. Vi går tillbaka till Alternativ nr 2 med ett månadssparande på 2500 kr. Väljer du att inte börja plocka ut några pengar år 35 när du fyller 65 år och väljer att fortsätta månadsspara/investera pengarna så kommer kontot växa i följande tempo;

Pengar på kontot år 35: 4,487,954 kr
Pengar på kontot år 36: 4,838,861 kr (+350,907 kr från år 35)
Pengar på kontot år 37: 5,214,854 kr (+726,900 kr från år 35)
Pengar på kontot år 38: 5,617,726 kr (+1,129,772 kr från år 35)
Pengar på kontot år 39: 6,049,401 kr (+1,561,447 kr från år 35)
Pengar på kontot år 40: 6,511,935 kr (+2,023,981 kr från år 35)

Men som vanligt så är allt inte riskfritt. Samtidigt som du börjar närma dig pensionsåldern så bör du titta på investeringsalternativ med lägre risk och lägre avkastning. Givetvis lockar det att inte plocka ut några pengar året du fyller 65 och istället vänta tre år tills du fyller 68 och på så sätt göra det med över en miljon extra på kontot. Men återigen är avkastningen teoretiskt uträknad från ett historiskt perspektiv. En börskrasch året du fyller 67 och halva din besparing kan vara utraderad på ett par månader. Glöm därför inte att justera din risknivå i jämförelse mot din tidshorisont och hur nära din pension/sparmål du är.

Ska man välja ETF:er eller indexfonder? Jag besvarar denna frågan i en separat artikel där jag går igenom skillnaderna samt lyfter fördelar som ETF:er har över indexfonder och tvärtom.

Har du inte börjat spara ännu så är det dags att ta tag i det, se bara här ovanför hur värdefullt varje år är i slutändan! Sparar du redan i fonder sedan ett tag tillbaka? Bra! Nu är det dags att växla upp månadssparandet och ta ytterligare ett steg mot en framtida finansiell rikedom!

Tips på bra indexfonder:

 • Avanza Zero – avgift 0,00%
  Fonden är en passivt förvaltad indexfond med målsättningen att ge fondandelsägarna en förmögenhetsutveckling som i så stor utsträckning som möjligt följer utvecklingen för SIX30RX-index. SIX30RX-index är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Förutom överlåtbara värdepapper får fonden placera i fondandelar där SIX30RX-index är den underliggande tillgången och i derivatinstrument. Fonden får använda derivatinstrument i syfte att effektivisera förvaltningen. Fonden är en indexfond, vilket innebär att det är tillåtet att i fråga om aktier eller skuldförbindelser placera upp till 20 procent i ett och samma innehav. Vid exceptionella marknadsförhållanden kan fonden dock få Finansinspektionens tillstånd att placera upp till 35 procent i ett enda innehav. Högsta engångsinsättning är 25 000 SEK.
 • SPP Aktiefond Sverige – avgift 0,20%
  SPP Aktiefond Sverige är en indexnära aktiefond som i sina placeringar söker att efterlikna utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Fonden tar inte några aktiva positioner mot marknaden. Fonden investerar normalt i cirka 60-80 bolag fördelade på många olika branscher och följer vår standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella lagar och regler samt bryter mot mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruption, allvarlig klimat- och miljöskada, tobak, kontroversiella vapen (landminor, kluster-och kärnvapen) och bolag med låg hållbarhetsrating. Fonden avstår även från att investera i bolag där mer än 5 procent av omsättningen kommer från: vapen, alkohol, spel och pornografi.
 • Länsförsäkringar Global Indexnära – avgift 0,20%
  Fonden är en passivt förvaltad indexfond med ett globalt fokus. De finansiella instrumenten består huvudsakligen av aktier och aktierelaterade instrument. Fonden investerar i globala aktier och förvaltas så att fonden så noga som möjligt följer placeringarna enligt jämförelseindex MSCI World Total Net Return (världsindex) och har som mål att efterlikna en värdetillväxt som motsvarar utvecklingen i indexet. Valutarisk förekommer i fonden.

Länkarna är samarbetslänkar som leder till respektive fonders sida hos Avanza

Dela gärna inlägget för att sprida inspiration till folk som inte kommit igång ordentligt med sitt månadssparande!

.