Största skillnaderna mellan ETF och indexfond 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

ETF eller indexfond

Har du svårt att bestämma dig om du ska investera i ETF:er eller indexfonder?

Bra!

Den största skillnaden mellan en ETF och en indexfond är att ETF:er kan köpas och säljas under hela dagen och indexfonder kan endast handlas till den fastställda prispunkten i slutet av handelsdagen. ETF:er anses även vara mer flexibla och lättillgängliga än de flesta indexfonder, eftersom det är enklare och snabbare att handla med ETF:er.

I denna artikel går vi igenom vad ETF och indexfonder är, vad som är för- och nackdelarna med de två olika fonderna, och så ger vi dig även tips på vilka indexfonder du kan investera i för den bästa avkastningen.

Nu kör vi!

Artikelns innehåll

Vad är indexfonder?

En indexfond är en värdepappersfond som representerar ett teoretiskt marknadssegment och är utformat för att följa utvecklingen av ett sammansatt marknadsindex. Indexfonder följer ett index, till exempel aktiemarknaden. Indexfonder köper aktier i enlighet med hur stora företagen är, och detta betyder att en indexfond alltid går som börsen i genomsnitt.

Lägre förvaltningskostnad

En stor fördel med indexfonder jämfört med ETF:er är att indexfonder oftast är billiga. Förvaltningskostnaden och förvaltningsavgiften är lägre än i aktivt förvaltade fonder. Detta innebär att indexfonder är ett enkelt sätt att med låg kostnad investera på aktiemarknaden. Indexfonder är kostnadseffektiva och ett smart alternativ till varje sparares portfölj.

Lär dig hur man månadssparar i indexfonder.

Vad är ETF:er?

ETF (eller Exchange Traded Fund som det heter på engelska) är en börshandlad fond som automatiskt investerar dess tillgångar i olika aktier beroende på vilket index den följer. ETF:er är noterade på börsen, och som börshandlad fond kan du handla med dem flera gånger per dag. En betydande fördel med ETF:er, förutom att de följer ett index och ger god avkastning, är att de är ett billigare alternativ än till exempel aktiefonder eller aktivt förvaltade fonder.

Det finns flera saker som man bör tänka på när man handlar med börshandlade fonder såsom ETF:er. Nedan listar vi tre av de viktigaste sakerna som du bör ha i åtanke om du vill handla med ETF:er.

1. ETF:er är det bästa av två världar

ETF:er kombinerar riskspridning och enkelhet från fondvärlden med en ständig prissättning och omsättningsbarhet från aktievärlden. ETF:er är det bästa från fonder och aktier och är således ett bättre alternativ till din portfölj än till exempel vanliga fonder.

2. Låg förvaltningsavgift

ETF:er har en betydligt lägre förvaltningskostnad jämfört med traditionella fonder. Tack vare dess låga avgift är det med andra ord ett kostnadseffektivt alternativ att köpa ETF:er.

3. Låg förvaltarrisk

I och med att ETF:er i grund och botten är så kallade indexprodukter, vilka följer ett specifikt index, innebär de en relativt låg förvaltarrisk. Du behöver alltså inte ligga vaken på nätterna om du investerar i en ETF.

Bästa stabila indexfonderna 2022

Den viktigaste frågan för alla sparare är naturligtvis: vilken indexfond ska man satsa på? Vilken är den bästa indexfonden du kan köpa på marknaden för att maximera din avkastning? Med de bästa indexfonderna menar vi de indexfonder som har gått bra en längre tid och som vi tror att kommer fortsätta ge god avkastning även på lång sikt. Här har du fem indexfonder på marknaden som har presterat bra.

Vill du ha ytterligare 21 tips på indexfonder så rekommenderar jag min artikel där jag listar dessa och mycket mer!

 IndexfondUtv. 5 årAntal ägare hos Avanza
1Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK110,11%43 593 st
2DNB USA Indeks A105,04%3 711 st
3Länsförsäkringar USA Indexnära104,30%24 757 st
4SPP Aktiefond USA A SEK102,91%120 530 st
5Swedbank Robur Access USA A102,84%35 214 st

1. Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK

Denna fond är en indexfond som följer ett index som heter Solactive ISS ESG Screened USA Index. Fonden är utformad att återspegla aktiemarknaderna både för medelstora och stora amerikanska börsnoterad bolag. Indexet efterbildas genom så kallad optimerad fysisk replikering, vilket i korthet innebär att fonden investerar direkt i ett större sortiment av de aktier som ingår i nämnda index.

2. DNB USA Indeks A

Denna fond är en aktiefond som köper aktier i amerikanska företag inom många olika sektorer och branscher. Fonden har stora innehav inom exempelvis sektorerna teknik, sjukvård, finans och kommunikation och har investerat i bland annat Apple, Microsoft och UnitedHealth Group.

3. Länsförsäkringar USA Indexnära

Detta är en så kallad indexnära dons som investerar i börsnoterade företag på marknaden i USA.  Målsättningen med fonden är att försöka efterlikna utvecklingen av indexet Standard & Poor 500 (S&P 500). Fondbolaget har ett gott rykte och gör alltid ansvarsfulla investeringar.

4. SPP Aktiefond USA A SEK

Denna fond är en indexnära aktiefond som också strävar efter att efterlikna utvecklingen på USA-börsen. Fonden tar däremot inga aktiva positioner mot marknaden, utan satsar i stället på placeringar i ungefär 550-650 bolag fördelade över ett flertal branscher. Fonden satsar på hållbara investeringar och avstår från bolag som bryter mot viktiga normer och konventioner, såsom miljöskador eller mänskliga rättigheter.

5. Swedbank Robur Access USA A

Även denna fond är en indexnära aktiefond som satsar på placeringar i stora och medelstora bolag i USA. Fonden förvaltas med hög hållbarhetsprofil och försöker efterlikna sitt jämförelseindex. Denna fond följer även Swedbank Roburs principer om ansvarsfulla investeringar och har dessutom utökade hållbarhetskriterier. Fonden ger god avkastning och har en bred exponering mot aktier i USA.

Så kan du investera i ETF:er och indexfonder

Här nedanför kommer jag gå igenom hur man kan öppna ett konto antingen på Avanza.se eller hos eToro.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första du behöver göra om du vill börja handla med börshandlade fonder, aktier, eller om du helt enkelt endast vill placera i en ETF är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Som du säkert redan vet finns det många att välja mellan. Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige för långtidssparande och är definitivt ett klokt val. För dig som bor i Sverige är det även möjligt att öppna ett konto hos eToro för kortsiktiga investeringar.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto, som ofta förkortas ISK, är kort sagt en sparform där du kan förvara till exempel fonder och aktier. Det är en billig sparform och du kan sälja och byta fonder och aktier utan att behöva betala skatt på vinsten.

Steg 3: Sök efter en ETF eller indexfond som du vill investera i

Nu kan du börja handla med börshandlade fonder och aktier och se avkastningen växa. Det är inte svårare än att på webbsidan söka efter den indexfond eller ETF som du vill investera i. Om du inte vet vilken indexfond eller ETF du vill köpa kan du välja en av de fonder som vi har listat i denna artikel eller så se vilka indexfonder eller vilken ETF Avanza rekommenderar.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du väl har hittat den indexfond eller ETF du vill köpa är det bara att lägga till din i din portfölj. Du köper en aktie, indexfond eller ETF genom att först välja antalet du vill köpa och sedan anger du priset du skulle vilja betala. Tryck sedan på köp så är du klar.

Fördelar med ETF:er och indexfonder

Här nedanför har jag listat 3 fördelar jämfört med indexfonder samt 3 fördelar med indexfonder för ETF:er.

Fördelar med ETF:er jämfört med indexfonder

  • Med indexfonder behöver du inte betala någon provision. Indexfonder kräver nämligen inte att investerare ska betala en provision för att investera i fonden. Bankerna tjänar i stället sina pengar på själva utgiftskvoten. ETF:er kräver dock att investerare betalar en mäklare som i sin tur genomför handeln åt dem.

  • Indexfonder tillåter dig att emittera aktieägare delaktier. Detta innebär att du kan, om du vill, investera till exempel 5000 kronor i månaden i en indexfond och samtidigt alltid vara säker på att hela beloppet investeras fullt ut.

  • Med indexfonder är det även möjligt att automatiskt återinvestera dina utdelningar. Fonder håller sina egna aktier och investerare kan således välja att återinvestera deras utdelning redan på samma dag som utdelningen sker.

Fördelar med indexfonder över ETF:er

  • ETF:er är vanligen mer skatteeffektiva än indexfonder. I och med att ETF:er handlas på börsen så som vanliga aktier, måste det alltid finnas en köpare. Detta innebär att fonden aldrig behöver lösa in aktier för kontanter.
  • ETF:er har vanligen en lägre avgift än indexfonder. Med tanke på att ETF:er ger lika god avkastning som andra fonder innebär detta ett kostnadseffektiva alternativ.
  • När det gäller minsta investering är även en ETF ett bättre alternativ än fonder. Många indexfonder kräver faktiskt att du investerar med ett visst lägsta belopp. Med en ETF undviker du detta krav.

Övrigt bra att veta om ETF:er och indexfonder

Vad är skillnaden mellan ETF och indexfond? Kommer du ihåg vad vi sade i början av artikeln? Låt oss påminna dig.

En ETF (som står för Exchange Traded Fund) är en börshandlad fond som automatiskt placerar dess tillgångar i olika aktier utifrån det index som den följer. Dessa fonder är passiva och kräver vanligtvis inga aktiva portföljförvaltare. Detta innebär att ETF:er är alltid har en låg avgift. 

Indexfonder följer ett index. Varje index är ett jämförelsetal som anger hur till exempel aktiemarknaden utvecklas. Indexfonder investerar i aktier som ingår i ett specifikt index och avspeglar även dess storlek i indexet.

Oavsett om du vill köpa fonder eller ETF:er i Sverige eller utomlands är det en bra idé att undersöka vilka möjligheter det finns innan du slår till. ETF:er och indexfonder erbjuder dig olika för- och nackdelar, och vilken av dem du bör välja beror på hurdan investeringsstrategi du vill ha och vad ditt mål är.