Vad är REIT? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Insider trading

Vad är en REIT?

En fastighetsinvesteringsfond (REIT) är ett fastighetsbolag som äger, driver eller finansierar inkomstgenererande fastigheter. REITs har samma struktur som fonder, då de slår samman kapitalet från många investerare. Detta gör det möjligt för enskilda investerare att tjäna utdelning från fastighetsinvesteringar – utan att behöva köpa, förvalta eller finansiera några fastigheter själva.

Fyra viktiga punkter om REIT

Hur kan man investera i en REIT?

Många REITs handlas offentligt på stora börser, och investerare kan köpa och sälja dem som aktier under hela handelsperioden. Dessa REITs handlas vanligtvis under stora volymer och anses vara mycket likvida finansiella instrument.

Du kan investera i REIT på börsen, som REIT-fonder och ETF-fonder. Det går också att handla genom att köpa aktier via en mäklare. Du kan köpa aktier i en REIT genom en mäklare eller finansiell rådgivare som deltar i REIT:s erbjudanden.

REIT ingår också i ett växande antal förmånsbestämda och avgiftsbestämda investeringsplaner. Uppskattningsvis 87 miljoner amerikanska investerare äger REIT genom sitt pensionssparande och andra investeringsfonder, enligt Nareit, ett Washington, D.C.-baserat REIT-forskningsföretag.

Det finns många börsnoterade REIT, vilket innebär att du har lite research att göra innan du bestämmer dig för vilken REIT du ska köpa. Se till att ta hänsyn till REIT:s ledningsgrupp och meritlista – och ta reda på hur de är kompenserade. Om det är prestationsbaserad ersättning är oddsen att de kommer att arbeta hårt för att välja rätt investeringar och välja de bästa strategierna.

Naturligtvis är det också en bra idé att titta på siffrorna, såsom förväntad tillväxt i vinst per aktie och aktuell direktavkastning. Ett särskilt användbart mått är REIT:s medel från driften (FFO), som beräknas genom att lägga till avskrivningar och amorteringar till resultatet och sedan subtrahera eventuella vinster på försäljningen.

Är REIT bra utdelningsaktier?

Real estate investment trust kan spela en viktig roll i en investeringsportfölj eftersom de kan erbjuda en stark, stabil årlig utdelning och potential för långsiktig kapitaltillväxt. REIT totalavkastning under de senaste 20 åren har överträffat S&P 500 Index, andra index och inflationstakten. Som med alla investeringar har REIT sina fördelar och nackdelar.

På plussidan är att REIT är lätta att köpa och sälja, eftersom de flesta handlar på offentliga börser – en funktion som mildrar några av de traditionella nackdelarna med fastigheter. Prestationsmässigt erbjuder REIT attraktiv riskjusterad avkastning och stabilt kassaflöde. Dessutom kan en fastighetsnärvaro vara bra för en portfölj eftersom den ger diversifiering och utdelningsbaserad inkomst – och utdelningar är ofta högre än vad du kan uppnå med andra investeringar.

Nackdelen är dock att real estate investment trusts  inte erbjuder mycket när det gäller värdeökning. Som en del av deras struktur måste de betala tillbaka 90% av inkomsten till investerarna. Så endast 10% av den skattepliktiga inkomsten kan återinvesteras tillbaka i REIT för att köpa nya innehav. Andra negativa punkter är att REIT-utdelning beskattas som vanlig inkomst, och vissa REITs har höga förvaltnings- och transaktionsavgifter.

Tre olika REIT aktier

Är REITs något för dig? Här följer tre framgångsrika fastighetsfonder att titta närmare på.

Digital Realty Trust

Digital Realty levererar lösningar för datacenter, samlokalisering och sammankoppling. Digital Realtys globala datacenter ger kunder tillgång till den uppkoppling som är viktig för dem, med fler än 284 anläggningar i 23 länder på sex olika kontinenter.

Streitwise

Streitwise erbjuder en möjlighet för investerare att investera i fastigheter utan att nödvändigtvis äga en fastighet. Plattformen erbjuder fastighetsfonder (REITs) som har relativt låga avgifter. Den minsta investeringen är $5080 för nya investerare. Sedan 2017 har de i genomsnitt gett tillbaka 9,4 % till sina investerare.

Fundrise

Fundrise erbjuder användare möjligheten att äga fastigheter utan att behöva hantera och styra investeringen. Två av de bästa aspekterna av Fundrise är det låga minimikravet för investering (motsvarande ca 100 kronor) och insynen i avgifterna. Start-portföljen har en mycket låg inträdesbarriär, som uppnås tack vare egenutvecklad teknologi som kallas eREITs och eFunds.

FAQ - Tre vanliga frågor av REIT

Här nedanför svarar vi på de vanligaste frågorna om REIT.

Vad kostar det att investera i REIT?

Hur mycket det kostar att köpa en andel i en Real Estate Investment Trust varierar beroende på vilken trust du väljer. Här krävs att du gör lite research. Om du har en bestämd budget kan din nätmäklare hjälpa dig att hitta rätt.

Finns det några nackdelar med att investera i REIT?

Ja, precis som med andra finansiella investeringar finnd det både nackdelar och risker med att investera i REIT. Dessa är bland annat: Låg tillväxt. Utdelning beskattas som vanlig inkomst. Sårbara för räntehöjning. Potential för höga förvaltnings- och transaktionsavgifter

Var kan jag investera i REIT?

Du kan investera i REITS och andra typer av tillgångar hos din nätmäklare.

Övrigt bra att veta om REIT

De flesta REITs har en enkel affärsmodell: REIT agerar hyresvärd och tjänar in hyror på fastigheterna, pengarna delas sedan ut som utdelning till aktieägarna. Bolaget äger inte fastigheterna, utan finansierar dem istället. Dessa REITs tjänar intäkter från räntan på sina investeringar.

För att kvalificera sig som REIT måste ett bolag följa vissa bestämmelser. Dessa krav innefattar att i första hand äga inkomstbringande fastigheter på lång sikt och dela ut inkomster (utdelningar) till aktieägarna. Specifikt måste ett bolag uppfylla följande krav för att kvalificera sig som REIT:

  • Investera minst 75 % av de totala tillgångarna i fastigheter, kontanter eller statsobligationer
  •  Tjäna minst 75 % av bruttoinkomsten från hyror, räntor på bolån som finansierar fastigheter, eller fastighetsförsäljning
  • Betala ut minst 90 % av den skattepliktiga inkomsten i form av aktieägarutdelning varje år
  • Vara en skattepliktigt som ett fastighetsbolag
  • Ledas av en styrelse eller förvaltare
  • Ha minst 100 aktieägare efter ett år från start
  • Inte överstiga att 50 % av aktierna innehas av fem eller färre investerare.

Det finns tre typer av REITs:

1. REIT-aktier. De flesta REITs är aktie-REITs, eller kapital REITs som det också kallas. Dessa äger och förvaltar inkomstbringande fastigheter. Intäkterna genereras främst genom hyror (inte genom att sälja fastigheter vidare).

2. Hypotekslån. Den här typen av REIT lånar ut pengar till fastighetsägare och fastighetsoperatörer, antingen direkt genom bolån och lån, eller indirekt genom förvärv av värdepapper med säkerhet i hypotekslån. Deras intäkter genereras främst av räntenettomarginalen – skillnaden mellan räntan de tjänar på bostadslån och kostnaden för att finansiera dessa lån. Denna modell utgör högre risk och gör dem potentiellt känsliga för räntehöjningar.

3. Hybrid REITs. Dessa REITs använder investeringsstrategierna för både aktie- och hypotekslån REITs.

Läs mer & följ mig: