Vad är Stop Loss? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Stop loss

Vad är Stop Loss?

Stop Loss är, som namnet antyder, ett automatiserat sätt att stoppa förluster i investeringar. Funktionen möjliggör också att köpa eller sälja en aktie automatiskt när en viss kursnivå (som du bestämmer) nåtts. En stop loss är dock inte garanterad. Skulle det bli stora prisrörelser på marknaden kan din stop loss missa att gå till avslut. 

Tre viktiga punkter om Stop Loss

Nedan tar vi upp de 3 viktigaste sakerna att veta om stop loss. Det är dock viktigt att du noggrant läser på om ämnet innan du börjar använda funktionen. 

Så fungerar Stop Loss

Funktionen används främst för att som investerare förhindra stora förluster. Du kan göra en hur noggrann analys som helst, och tro hur starkt som helst på den, men faktum är att en aktie kan alltid gå åt motsatt håll än det du önskar. Genom att du har en satt nivå där du väljer att ta en förlust förhindrar du att din förlust blir ännu större. 

Ligger du på plus, och din investering går åt rätt håll, kan du välja att flytta din stop loss. Det betyder att du till att börja med inte riskerar att förlora pengar på investeringen. Fortsätter positionen sedan att utvecklas i rätt riktning kan du till och med låsa in vinsten genom att flytta upp din nivå för stop loss. Dessutom går det att låsa in en vinst automatiskt genom något som kallas “glidande stop loss”. 

Du kan också använda stop loss för att köpa aktier när kursen når en specifik nivå. Då kan du lägga en köporder som triggas när priset när kursen når din önskade nivå. 

Stop Loss - Ett praktiskt exempel

För att göra stop loss så enkelt att förstå som möjligt tar vi upp ett praktiskt exempel.

Låt oss säga att du köpt aktien Sandvik för 202 kronor. 

Du vill inte göra en förlust på mer än 20 %.

Då sätter du stop loss kursen på 162 kronor. 

Det är viktigt att komma ihåg att även fast du ställer in stop loss vid en viss kurs är det inte säkert att aktien blir såld. Ett sätt att skydda sig mot ett scenario där stop loss inte fungerar är att ställa in en kurs som är lite lägre respektive högre jämfört med den nivå du valt att lägga din stop loss order på. 

Återgår vi till exemplet med Sandvik aktien där du önskade begränsa en förlust på mer än 20 %. Då kan du sätta stop lossen på exempelvis minus 18 procent och säljkursen på minus 20 procent.

stopp loss på avanza
Så här skulle det scenariot se ut hos Avanza.

Traders tittar ofta på vilken avkastning en trade kan ge i förhållande till risken. En risk på 1 % av tradingkapitalet är en vanlig nivå i stop loss för en trader. Den som sparar långsiktigt och accepterar marknadens svängningar sätter dock oftast sin stop loss något annorlunda jämfört med en trader.

Övrigt bra att veta om Stop Loss

Det är viktigt att du har en tydlig plan. Sätter du fel nivåer kan du råka sälja i onödan och därmed råka ut för onödiga förluster. Är du nybörjare kan det vara bra att först läsa på mer om stop loss eller rådfråga någon kunnig för att säkerställa att din strategi är rimlig.

Det finns ett bra komplement till stop loss. Komplementet är att sätta kurslarm. När en aktie exempelvis når en viss nivå kan du välja att få en notis om detta. Det blir då istället en manuell stop loss. En manuell stop loss kräver dock stor diciplin. Dels behöver du hålla koll på dina notiser men du behöver också vara redo att ta action på kurslarmet. Många tänker att “jag väntar lite till” och i många fall väntar man för länge vilket gör att man i slutändan förlorar på det. 

Läs mer & följ mig: