Vad är vinstvarning och omvänd vinstvarning? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

vinstvarning och omvänd vinstvarning

Vad är Vinstvarning och omvänd vinstvarning?

När ett företags resultat är väsentligt sämre jämfört med vad analytikerna förväntar sig så måste företaget gå ut med en så kallad vinstvarning. När resultatet istället är mycket bättre än förväntat så går man ut med en så kallad omvänd vinstvarning.

Tre viktiga punkter om vinstvarning och omvänd vinstvarning

Det finns en hel del att säga om både vinstvarningar och omvända sådana, men här följer tre punkter som är värda att tänka på i framtiden när du ska göra investeringar.

Vinstvarning - ett praktiskt exempel

Vinstvarningar utfärdas kontinuerligt, även här på den svenska marknaden. Det finns därför flera moderna exempel på sådana. Ett sådant exempel var 2018 när Zalando gick ut med en vinstvarning.

Det resultatet som man förväntat sig var ett rörelseresultat på 220 till 270 miljoner euro, men Zalando gick ut med att man endast förväntade sig mellan 150 till 190 miljoner euro, alltså ett resultat som var 30% sämre än vad man förväntat sig.

I det här fallet så hävdade Zalando att den varma och långa sommaren hade lett till andra förutsättningar än vad man först hade räknat med. Vinstvarningar, även omvända sådana, kan alltså ske av en mängd olika anledningar och det gäller därför att hålla sig uppdaterad om bolagen man har investerat i. 

Är vinstvarning och omvänd vinstvarning ett tecken för köp- eller säljläge?

En vinstvarning är rent generellt något negativt och aktiekursen brukar gå ned när dessa sker. Det här kan vara väldigt negativt om du redan har ett innehav i aktien, men det kan samtidigt innebära nya möjligheter.

När kursen har gått ned så kan det innebära ett perfekt köpläge. Tidigare nämnde vi Zalando som 2018 vinstvarnade, vilket ledde till att aktien gick ned ordentligt. Innan vinstvarningen låg den runt 45 kr per aktie, efter vinstvarningen låg den under 25 kr när den var som lägst.

Vid en omvänd vinstvarning är det istället vanligt att aktien går upp. Hinner man med på tåget så kan det därför leda till en vinst, men var försiktig med att köpa in dig efter den omvända vinstvarningen meddelas. Risken finns att det kommer en rekyl och att aktien går ned inom en nära framtid.

Måste man vinstvarna?

Det finns ingen direkt gräns för när ett företag måste vinstvarna, men det är något som företag måste göra när resultaten inte alls matchar förväntningarna. Om bolaget väljer att inte göra det så kan ärendet komma att utredas.

Det här är alltså enligt lag och gäller både vanliga vinstvarningar och omvända vinstvarningar. Det är alltså inte upp till företagen utan det måste alltid göras, även om det finns en viss tolkningsfråga om när det måste göras.

När publiceras vinstvarning och omvänd vinstvarning?

Företagen har krav på sig och måste dela med sig av den här informationen när den har bedömts att räknas som insiderinformation. Exakt hur snabbt företaget sedan offentliggör informationen kan variera, men marknaden bör meddelas så snabbt som möjligt.

Det här innebär också att vinstvarningar kan komma väldigt oväntat och det är sällan du kan förutse att den här typen av information ska publiceras.

Vilken information måste vinstvarning och omvänd vinstvarning innehålla?

När ett företag ska göra en vinstvarning eller en omvänd vinstvarning så måste tydlig information anges om vad som har förändrats. Det här innebär att bolaget ska dela med sig av den information som man har tillgänglig gällande vad interna beräkningar visar på. Så om det förväntade rörelseresultatet är 50% lägre än vad marknaden förväntat sig så ska precis det anges.

Varför vinstvarnar företag?

I första hand så vinstvarnar ett företag för att man måste. Ett företag som inte går ut med en vinstvarning, eller en omvänd vinstvarning, begår ett lagbrott och det kan leda till allvarliga konsekvenser för verksamheten.

Sedan så handlar det också om marknadens förtroende, vilket är viktigt inte bara när det gäller aktier utan för verksamheten i allmänhet. Känner marknaden och investerare att man har blivit lurade eller att företaget inte delat med sig av den informationen som fanns tillgänglig så kan det leda till att aktier säljs av och potentiella kunder kan försvinna.

Det här gäller också för en omvänd vinstvarning. Aktier och dess värde kan påverkas under en viss period av vinstvarningar, men i längden så reagerar marknaden bättre när företagen är ärliga om vad som har förändrats gällande verksamhetens förväntade resultat.

Hur påverkas aktiekursen?

Det säger sig självt att aktiekursen kan påverkas av den här typen av situationer, det får man räkna med när ett bolag går ut. Marknadens förväntningar är otroligt viktiga när det kommer till aktier och en förändring i den vinst som bolagen gör kommer såklart att påverka hur marknaden ser på hela verksamheten.

När det gäller en vinstvarning så går priset ofta temporärt ned. Det här kan öppna upp intressanta köplägen för en del investerare men det kan samtidigt leda till en del panik på marknaden då en del väljer att sälja av när man ser vad som har hänt med kursen.

Huruvida den här nedgången håller i sig kommer att bero mycket på vad som har hänt, så det är viktigt att bolagen är ärliga om vad som orsakat situationen. För dig som investerare är det samtidigt viktigt att du noga läser vinstvarningen och vad som har hänt. I en del fall så kan en vinstvarning sia om bolagets framtid och ge dig en förvarning om hur aktien kommer att gå.

Men i många fall handlar det om något temporärt och då blir det alltid en rekyl efter en viss period. Vid en vanlig vinstvarning så kommer då kursen att gå upp efter en tid. Vid en omvänd vinstvarning så kommer det ofta synas en temporär uppgång, men det kan hända att kursen sedan går ned en bit efter en viss period.

Att köpa aktier endast på grund av vinstvarningen är alltså sällan en bra idé. I vissa fall kan det leda till en snabb avkastning, men det kan lika gärna gå fel och då sitter du i värsta fall med en nitlott, beroende på vad som har hänt inom verksamheten som orsakade vinstvarningen.

Det är därför det också är så viktigt att du sätter dig in i verksamhetens affärer och analyserar den vinstvarning som utfärdats.

Kan en vinstvarning och omvänd vinstvarning påverka andra företag i samma bransch?

En vinstvarning kan påverka andra företag i branschen, men det beror mycket på varför vinstvarningen eller den omvända vinstvarningen har skett till att börja med. Bolagen kan till exempel påverkas i stort inom en bransch, då kan en vinstvarning från ett bolag vara en förvarning om vad som väntar.

Samtidigt ska man inte per automatik anta att förutsättningarna för olika bolag i en och samma bransch är identiska. Två företag kan ha en närmast identisk verksamhet men samtidigt ha olika förutsättningar på grund av en skillnad i antalet kunder, resurser och så vidare.

Så även om en vinstvarning kan påverka andra bolag så kan det fortfarande sluta med att ett företag får bättre resultat än ett annat som behövt vinstvarna. Det här är något du alltid bör tänka på när du ska köpa aktier och hålla på med finansiella instrument.

FAQ - Vanliga frågor om vinstvarning och omvänd vinstvarning

Här följer lite vanliga frågor som andra investerare har om vinstvarningar och omvända vinstvarningar.

Vad är vinstvarning och omvänd vinstvarning?

En vinstvarning innebär att företagets resultat är sämre än marknaden väntat sig, omvänd vinstvarning innebär att resultatet är bättre än väntat.

Är vinstvarning bra eller dåligt?

En vinstvarning kan vara bra eller dålig, men det är i huvudsak bra att företag är ärliga om förändringar i verksamheten.

Måste ett företag vinstvarna?

Ett företag måste enligt lag vinstvarna när resultatet inte kommer att matcha marknadens förväntningar, detta gäller även omvända vinstvarningar.

Övrigt bra att veta om Vinstvarning och omvänd vinstvarning

Vinstvarningar sker kontinuerligt och det är inte ovanligt att man kan läsa om olika företag som går ut med dessa här på den svenska marknaden. Vid en vinstvarning går ofta aktien ned, vilket ibland kan vara ett bra köpläge. Samtidigt så kan vinstvarningen vara ett tecken på att verksamheten går sämre, så var alltid försiktig med investeringar i samband med vinstvarningar

En omvänd vinstvarning gör ofta att aktien går tillfälligt uppåt, men det är som sagt inte heller här alltid ett bra köpläge. Aktien kan snabbt gå ned när marknaden lugnat sig och bearbetat nyheten.

Det är därför du alltid själv bör läsa på om vinstvarningen och varför företagets resultat inte matchade förväntningarna. Kanske är det ett temporärt problem som kommer att lösa sig, eller så kanske det är ett tecken på att verksamheten går sämre och sämre.

Oavsett så är det olagligt för företag att inte vinstvarna när verksamhetens förutsättningar förändrats. Det här kan vara viktigt att tänka på då det såklart finns en del företag som försöker att undvika att gå ut med vinstvarningar.

Ofta handlar det då om att resultatet är väldigt mycket sämre än väntat. Bolaget vet att aktien kommer att gå ned en hel del och man vill alltså undvika detta. Långsiktigt så skadas ofta verksamheten av detta, marknaden reagerar ofta kraftigare om det kommer fram att man dolt ett problem istället för att vara ärlig och följa lagen.

Läs mer & följ mig: