Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

CFD-trading – Så fungerar CFD-handel juni 2022 (Guide)

CFD trading

CFD står för Contracts for Difference och är en typ av finansiellt derivatinstrument. CFD:er låter dig investera i en underliggande tillgång utan att faktiskt äga tillgången. Det är en typ av investeringsmetod som blir allt populärare bland investerare.

Så fungerar det när du ska handla CFD

En CFD är egentligen inte så komplicerad att handla. CFD:er följer prisutvecklingen som den riktiga tillgången har, så uträkningen blir densamma som om du köpte den riktiga tillgången.

Så om du till exempel vill köpa guld, men inte vill ha den riktiga tillgången utan bara planerar sitta med en kort position i några dagar eller veckor, då kommer en CFD att komma väl till hands. Du går in i din position och om guldet sedan går upp 2%, då har även din CFD gjort det.

Skillnaderna med CFD:er kommer istället in när man börjar prata om att gå kort i något eller när du använder hävstång.

Välj bästa nätmäklaren för CFD-trading

Det finns flertalet nätmäklare som erbjuder CFD:s för aktier, fonder och dylikt där du kan gå lång, gå kort och så vidare. Med flera bra alternativ så är det viktigt att du väljer en bra mäklare där du får bra möjligheter till att handla, där priset och utbudet är tillräckligt bra.

För att göra det enklare för dig att hitta en bra aktör där du kan handla CFD:s så har vi listat tre av marknadens största alternativ. Alla tre är bra men det finns definitivt en del skillnader i deras utbud och vad man erbjuder i form av verktyg.

Alla tre plattformar vi ska gå igenom erbjuder demo konto vilket gör det möjligt att prova på och lära dig mer om hur man handlar CFD:s utan att du behöver sätta in pengar för någon handel.

Vill du läsa hela min lista så rekommenderar jag min artikel där jag listar och jämför de 10 bästa CFD-mäklarna.

1. eToro

eToro är en av världens största investeringsplattformar och där kan du handla aktier, valutor, råvaror. Det finns lite allt möjligt här och sidan erbjuder också en hel del CFD:er.

Med ett ganska massivt utbud, en internationell plattform, sociala funktioner så att man kan snacka med andra investerare och mycket mer så är det här en av marknadens bästa alternativ.

Det finns också copy trading, så att du alltså kan kopiera andra investerares portföljer. Nackdelen med eToro är att deras möjligheter till hävstång är ganska dåliga jämfört med andra aktörer.

Vill du lära dig mer om tradingmäklaren så rekommenderar jag starkt att läsa vårt omdöme & recension om eToro.

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

Pratar man om att handla med hävstång och att ta en position genom CFD:s i Sverige så är IG ofta det första som kommer upp. Det är den största plattformen för CFD:s i Sverige och det finns väldigt goda investeringsmöjligheter här.

Det finns en svensktalande support, sidan finns på svenska och det är en av världens ledande tradingplattformar. En annan riktigt bra fördel med IG är att man nu för tiden också kan handla med ISK, vilket ger dig en låg förmånlig skatt och gör det lättare för nybörjare att komma igång.

IG logo

3. CMC Markets

CMC Markets är en av Storbritanniens största plattformar för trading och grundades redan 1989. Det är idag en ledande aktör och erbjuder ett stort utbud där du hittar aktier, fonder, index, råvaror och kryptovaluta.

Plattformen erbjuder dig också att använda MetaTrader 4. MetaTrader 4 är den ledande mjukvaran inom trading, men CMC Markets erbjuder också sin egen plattform som du kan använda.

Hos CMC Markets så skapar du först ett demokonto som du börjar använda, och du kan sedan aktivera ett så kallat live konto hos CMC Markets för att kunna sätta in och börja handla CFD:er för riktiga pengar.

CMC-markets logo

Så kommer du igång med CFD-trading idag

Swingtrading är det som man ofta använder när man handlar CFD:s, antingen det eller daytrading. Swingtrading innebär att du som mest sitter i några dagar med en position. Det är alltså inte som daytrading där du innan slutet av dagen har sålt din position, utan inom swingtrading så sitter man ofta under några dagar innan man stänger och börjar öppna en position i något annat.

Vill du lära dig swingtrading strategier så rekommenderar jag att du läser vår artikel där vi går igenom de olika strategierna som används inom swingtrading.

Det är inte så svårt att lära sig hur CFD kontrakt fungerar men det är väldigt viktigt att du gör det på rätt sätt, annars kan du förlora dina pengar.

Contract for difference är inte riktigt samma sak som när man köper en vanlig aktie eller fond. CFD kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster jämfört med annan handel, underskatta inte detta.

1. Öppna konto hos en nätmäklare

Till att börja med så ska du öppna ett konto hos en mäklare. Det finns som sagt flera sidor där du kan börja med CFD handel hos, men vi rekommenderar eToro.

Det är en stor internationell plattform med ett väldigt stort utbud, du får låga avgifter och man erbjuder många CFD kontrakt där du kan köpa den underliggande tillgången istället för att rakt av köpa tillgången.

Hos den här leverantören får du också eToro Academy. Vi nämnde tidigare hur viktigt det är att du förstår hur CFD kontrakt fungerar, här får du all hjälp du behöver för att lära dig mer om trading, hur man ska resonera kring vinst eller förlust och hur deras verktyg fungerar.

Även sidor som IG och CMC Markets finns att välja. Vi nämnde tidigare en del fördelar med CFD handel hos dessa, så det är inga dåliga val. CFD handel hos dessa tre är trots allt alltid säkert och du får ett stort utbud. Vi rekommenderar eToro men en del kommer eventuellt att föredra de andra alternativen.

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. För över pengar ”läropengar” du har råd att förlora

Det är fullt naturligt att man förlorar pengar på CFD, faktum är att majoriteten gör det. Du vill såklart inte förlora dina pengar och det är därför viktigt att du börjar försiktigt om du inte har gjort det här tidigare. Du kanske tror att priset kommer gå upp på något, men när man börjar använda hävstång så kan du förlora dina pengar.

CFD kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster. Börja därför inte med maximal hävstång på varje trade och gå inte in med hela ditt sparkonto, då kommer du att förlora dina pengar.

Börja istället smått, gå in med lite läropengar som du har råd att förlora. eToro har en låg minsta insättning så du kan börja smått och handla försiktigt tills att du förstår hur CFD kontrakt fungerar, både i allmänhet och hos den här leverantören.

3. Testa dig försiktigt fram med mindre positioner

När man ska börja med komplexa instrument som innebär lite högre risk än vad man är van vid så är det viktigt att man börja med mindre positioner, annars blir man ytterligare en person som förlorar pengar på CFD handel.

Så när du ska ta en position så är det viktigt att du börjar med att analysera den underliggande tillgången. Om du tror att den kommer stiga eller gå ned så kan du då ta en position, men ta bara en liten del av dina läropengar.

4. Klicka på “Handla” och köp tillgången

Dessa plattformar är lite annorlunda då du har andra möjligheter med CFD:er än vad du har när du ska köpa en vanlig aktie eller fond.

Om du tror att någonting ska gå upp i värde så köper du ett contract for difference. Det här heter att gå lång och innebär att du satsar på att priset kommer att stiga. Om den gör det så ökar positionens totala värde och du kan sedan stänga din position när du är nöjd.

5. Klicka på “Sälj” när du vill sälja tillgången

Du kan sedan stänga positionen när du är nöjd. Swingtrading innebär många korta trades, så bli inte girig och jaga storvinster.

6. Bonustips: Sluta aldrig att utbilda dig & fortsätt med ständig utveckling

När man har hållit på ett tag och hittat en bra mäklare som erbjuder CFD handel så är det lätt att bli bekväm. Det är däremot en bra idé att fortsätta läsa på, uppdatera dig om marknaden och lära sig mer om olika handelsstrategier som går att använda vid CFD handel.

Vilka kostnader medför CFD-handel?

Det är såklart inte gratis att börja med CFD:s, men det behöver inte bli så dyrt som man kanske tror. Priset går att hålla nere genom att använda en bra plattform och genom att känna till hur avgifterna för CFD:s fungerar.

Spread

Spread är prisskillnaden mellan köpare och säljare. Det här är hur nästan alla tradingplattformar tjänar sina pengar, så det är svårt att komma undan. Många stora mäklare har råd att hålla det billigt och inte lägga på ytterligare avgifter.

Courtage

Courtage är avgiften du betalar när du till exempel köper en aktie, så om du har erfarenhet av aktier så känner du troligtvis till denna. För småsparare kan det ofta kännas dyrt och det här är ytterligare en anledning till att använda en sida som eToro. Där får du lägre avgifter och vid mycket av din handel kommer du att ha låga kostnader för detta.

Hos andra sidor så gäller ofta en procentsumma och det kan finnas en lägsta summa som kommer att debiteras, så kontrollera alltid detta innan du öppnar en position.

Innehavskostnader

En del mäklare tar ut avgifter för själva innehavet. Det här gäller inte minst när man sitter på CFDs över natten. Det här kan hos en del plattformar bli dyrt, så dubbelkolla alltid vad deras kostnad för detta.

Avgift för prisdata

För att kunna se aktiepriserna hos en del tradingplattformar måste du prenumerera på prisdata. Det här gäller inte alltid och det kan gälla för specifika marknaden. Vill du hos CMC Markets till exempel köpa CFD:er för aktier i ett bolag i Australien måste du göra detta, men du behöver inte göra det på andra marknader.

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Hur beskattas CFD-trading?

Hur din CFD handel kommer att beskattas beror på plattformen. Det vanliga är att du betalar en vanlig kapitalskatt. Det här innebär 30% på den vinst du har gjort, vinst inte innehav. Har du ett ISK, vilket en del plattformar med stöd för svenska investerare har, så är det lite annorlunda.

Du betalar då en skatt på hela ditt innehav, oavsett om du gått med förlust eller vinst. Skatten är däremot låg så det kan för en del vara förmånligt med ett ISK, även om man skulle gå med förlust. Andra investerare föredrar kapitalskatt.

Vad är säkerhetskrav och hävstång?

Vid CFD handel kan du som sagt handla med hävstång. Det här innebär effektivt att du lånar pengar från mäklaren och du kan därför ta en position som är större än det kapital du har på kontot. Så en investering på 1000 kr med en hävstång skulle då kunna vara värd det dubbla istället. Det här är en av fördelarna med CFD handel, men det kan också gå snett.

Hävstång gör att du kan gå med en väldigt hög vinst, men det kan också sluta med en riktigt illa förlust om det går snett. Du kanske tror att priset på ett underliggande värdepapper ska gå upp, men sedan går det ned. Då förlorar du snabbt dina pengar. Så det som är en av fördelarna med CFD handel kan också vara en av nackdelarna.

Det är därför mäklarna har säkerhetskrav, för att minimera sin risk. CFD handel med säkerhetskrav är riskfyllt och exakt hur mycket mäklarna tar ut varierar beroende på tillgången. Ett valutapar kanske har 3-4% medan en aktie kan ha så mycket som 20%.

Blankning i en nedgående marknad

Vi nämnde tidigare att du kan gå kort, alltså att du satsar på att priset inte kommer att stiga utan istället gå ned. Det här kan vara riskfyllt men det är en annan fördel med CFD handel, eftersom du då kan tjäna pengar på att det går dåligt för ett bolag. Även här kan du ha hävstång på din CFD handel, men det är som sagt riskfyllt.

Hedging av din egen fysiska portfölj

Hedging innebär att du säkrar din portfölj genom att ha mer än en position åt gången. Tanken är att position 2 ska med sin vinst säkra för eventuell förlust i portfölj 1. En vanlig strategi är direkt hedging. Då öppnar du två positioner samtidigt i motsatt riktning.

En del plattformar har specifika funktioner för detta. Det finns också andra strategier för hedging som du kan använda.

Risker med CFD-trading

CFD handel är handel när den är som mest riskfylld. Till och med professionella kunder förlorar pengar ibland och med hävstång kan det gå snabbt, både åt det ena och det andra hållet.

Gå därför aldrig in med viktiga pengar som du inte har råd att förlora. Du bör alltid ha vanliga aktier och dylikt utöver CFD:er, eftersom dessa bör stå för en liten del av dina investeringar. Aktier, fonder och så vidare är säkrare och är bra för ett långsiktigt sparande. CFD är roligt och kan vara lukrativt, men det är väldigt riskfyllt och många förlorar pengar på det. 

FAQ- Vanliga frågor om CFD-trading

Här har du svaren på vanliga frågor om CFD handel.

Vad är CFD-trading?

CFD handel innebär att du investerar i ett kontrakt som följder priset hos en underliggande tillgång och med möjlighet att använda hävstång.

Vad menas med hävstång?

Hävstång innebär att du effektivt lånar pengar av mäklaren, så att du kan öppna en position som är större än det kapital du har.

Vad innebär spread?

Spread är prisskillnaden för en tillgång mellan köpare och säljare och den här tas ut som en avgift av tradingplattformar.
etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.