5 tips på hur man kan förbättra sin kreditvärdighet

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Kreditkort

Att förstå och förbättra din kreditvärdighet är en viktig del av din finansiella hälsan. En god kreditvärdighet kan öppna dörrar till bättre lånevillkor och lägre räntor. 

Jag stötte på tjänsten “Minkreditkoll” och förstod hur enkelt det är nu för tiden att se sin egen kreditvärdighet.

Med tanke på mitt starka intresse för privatekonomi de senaste 15+ åren så har jag lärt mig en hel del kring hur du kan uppnå en bättra kreditvärdighet med några enkla tips.

I den här artikeln går jag igenom fem konkreta steg för att förbättra din kreditvärdighet. Det är trots allt en av de viktigaste delarna när du vill bli rik.

1. Förstå din nuvarande kreditvärdighet

Första steget är att få en klar bild av din nuvarande situation. Beställ en kreditrapport från ett kreditupplysningsföretag. När du får din rapport, granska den noggrant. Letar efter felaktigheter eller gamla uppgifter som kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Din skuldsättningsgrad spelar en stor roll. Den visar hur mycket skuld du har i förhållande till dina tillgångar. En hög skuldsättningsgrad kan signalera att du är en högriskkund. Beräkna din skuldsättningsgrad genom att dividera dina totala skulder med dina totala tillgångar.

2. Förbättra din betalningshistorik

Ett av de enklaste, men viktigaste, sätten att förbättra din kreditvärdighet är att alltid betala dina räkningar i tid. Skapa påminnelser eller ställ in autogiro för att säkerställa att du inte missar några betalningar.

Om du redan har försenade betalningar, ta kontakt med långivaren. Många är villiga att arbeta fram en lösning, kanske genom anpassade betalningsplaner, som kan hjälpa dig att komma ikapp.

3. Minska din skuldbörda

Prioritera dina skulder. Betala av de med högst ränta först, eftersom de kostar dig mest pengar. Överväg att konsolidera dina skulder för att få en lägre sammantagen ränta.

Var försiktig med att ta på dig nya skulder. Använd en budget för att hålla koll på dina utgifter och undvik impulsköp som kan leda till onödig skuldsättning.

4. Öka din kreditvärdighet genom strategisk kreditanvändning

Ett bra sätt att bygga upp din kreditvärdighet är att använda kreditkort ansvarsfullt. Håll kreditutnyttjandet lågt – helst under 30% av den tillgängliga krediten. Betala av hela beloppet varje månad för att undvika räntekostnader.

Att ha en blandning av olika typer av krediter kan vara positivt för din kreditvärdighet. Det visar att du kan hantera olika typer av kredit. Men, det är viktigt att inte ta på sig mer än du kan hantera.

5. Bygg en långsiktig kreditprofil

Gamla kreditkonton med en positiv betalningshistorik kan stärka din kreditvärdighet. Så länge de inte kostar dig pengar i onödiga avgifter, överväg att hålla dem öppna.

Förbättring av kreditvärdighet är en långsiktig process. Var konsekvent i dina ansträngningar att hantera skulder och betala räkningar i tid. Tålamod är nyckeln.

Bonustips: Skapa passiva inkomster

Banker och kreditinstitut gillar när du har höga återkommande intäkter. Det gör att passiva inkomster är bland de bästa du kan skaffa dig för att skaffa en bra score – tillsammans med minskade skulder givetvis. Läs mer om mina 6 passiva inkomster här.