Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Utdelningsportfölj: Bygg en pengamaskin med 3 enkla steg 2023

Utdelningsportfölj och pengamaskin

Har du någon gång drömt om att vara ekonomiskt oberoende och inte behöva fundera på om månadslönen räcker till? Då kommer denna artikeln garanterat vara av intresse för dig.

Jag går igenom grunderna till hur du bygger en så kallad utdelningsportfölj med hjälp av utdelningsaktier. Förenklat kan du helt enkel kalla det för en pengamaskin.

Du får även lära dig:

Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza bank och Lysa. Jag använder båda tjänsterna och kan därmed också rekommendera båda bolagen till dig som vill kommer igång.

Alexander Gustafsson från Nordnet Bank berättar om vad en utdelningsportfölj är.

Vad är en utdelningsportfölj och pengamaskin?

En utdelningsportfölj är en aktieportfölj som består av aktier i bolag som delar ut pengar till sina aktieägare. Dessa kallas ofta för utdelningsaktier.

Det är ofta stora bolag med stabila vinster som inte behöver behålla alla pengar i bolaget som delar ut pengar till sina aktieägare.

För att bygga din pengamaskin så behöver du därför köpa aktier som delar ut pengar. Om aktien i bolaget kostar 100kr och bolaget delar ut 5kr av sin vinst så får du en direktavkastning på 5%.

Hur hög ska direktavkastningen vara?

Det finns två olika sorters utdelningsaktier när du tittar på direktavkastningen. High Yield (hög direktavkastning) och Dividend growth (hög utdelningstillväxt). Det sistnämnda betyder att bolaget har höjt sin utdelning mycket de senaste åren och förhoppningsvis kan de fortsätta att göra det framåt.

Om du är kortsiktig och vill få bra utdelningar från din utdelningsportfölj redan första året så bör direktavkastningen ligga på runt 4-6%. 

Vill du hellre vara långsiktig och få en hävstång i att bolagen dessutom höjer sin utdelning varje år så är det kanske bättre att ha en direktavkastning på runt 3% i portföljen + 10-20% utdelningstillväxt också.

KOM IGÅNG: STEG FÖR STEG

Så bygger du en utdelningsportfölj och pengamaskin

Jag har sammanfattat de tre enkla stegen som behövs för att komma igång här nedanför. Jag tipsar även om länkar till artiklar och sidor där du kan lära dig ännu mer för att maximera din pengamaskin.

3 enkla steg för utdelningsportföljen:

 1. Öppna ett investeringssparkonto
 2. Välj dina utdelningsaktier till pengamaskinen
 3. Återinvestera utdelningarna och få ränta på ränta effekten

Glöm inte att det viktigaste är att komma igång. Det tar bara tre minuter att ta första steget redan idag!

Steg 1: Öppna ett investeringssparkonto

Första och viktigaste steget är att öppna ett investeringssparkonto. Kontot kommer att fungera som själva portföljen där du sedan placerar dina utdelningsaktier. 

Det är helt kostnadsfritt att öppna ett investeringssparkonto och det är det mest använda kontot bland svenskar som köper aktier och fonder.

Jag använder själv, och rekommenderar, Avanza bank. De har vunnit pris för ”Årets nöjdaste sparare” i över 10 år i rad.

Det tar bara 3 minuter att öppna ett konto och jag rekommenderar att du gör det här innan vi tar nästa steg:

Steg 2: Välj dina utdelningsaktier till pengamaskinen

Jag kommer aldrig att rekommendera enskilda aktier som du bör köpa. Det är viktigt att du själv gör din analys och tar ett eget beslut i varför du vill äga aktier i bolaget.

Det som är bra att tänka på när du väljer ett bolag till din utdelningsportfölj är:

 1. Går bolaget med vinst?
 2. Förstår jag hur bolaget tjänar pengar?
 3. Har bolaget en bra historik av vinster?
 4. Kommer bolaget att fortsätta tjäna pengar framåt i tiden (gärna mer varje år) och därmed kunna fortsätta betala utdelningar till sina aktieägare?
 5. Hur hög direktavkastning har bolaget?

Hur många aktier ska jag äga?

Det finns inget gyllene tal för exakt hur många aktier du bör äga i en utdelningsportfölj. Däremot tycker jag att du bör äga minst 15 stycken bolag, gärna i 4-6 olika branscher för att sprida risken.

Skulle ett bolag ha en jobbig tid och behöva ställa in eller sänka sin utdelning så har du inte allt för stor exponering mot bolaget och tar därmed ingen större skada.

Eftersom du nu har skapat ett konto på Avanza.se så kan du använda deras fantastiska sidor för aktieinspiration. Här är ett par länkar till de jag rekommenderar:

Steg 3: Återinvestera utdelningarna och få ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten beskrivs ofta med termer som ”Världens 8:e underverk” eller ”starkaste kraften i universum”. I den finansiella världen så är det definitivt en av dina bästa vänner.

Om du återinvesterar (köper fler aktier) dina aktieutdelningar så kommer din portfölj att växa lavinartat. Läs mer om det längre ner i artikeln.

Läs även Avanzas egna artikel om hur du kan bygga en utdelningsportfölj:

Så mycket kan din utdelningsportfölj och pengamaskin ge dig

Det är långt ifrån alla som kan månadsspara 5.000kr i aktier. Men som räkneexempel och för att visa hur stark ränta på ränta effekten är så har jag valt det som exempel här nedanför.

Räkneexempel utdelningsportfölj

Vi utgår från att du har 50.000 kr att investera. Utöver det så månadssparar du 5.000 kr varje månad när lönen trillar in på kontot. Vi räknar med en direktavkastning på 4,5% och en kursvinst (aktierna ökar i värde) med 3% per år i snitt över tid.

Du återinvesterar alla utdelningar och investerar från dagen du är 20 år till din pension (45år).

Här är det magiska resultatet:

Utdelningsportfölj och pengamaskin 1
Utdelningsportfölj och pengamaskin 2
Utdelningsportfölj och pengamaskin 3
Grafiken är hämtad från z2036.blogspot.com och Stefans kalkylator.

Som du kan se i både grafen och tabellen så skulle du teoretiskt kunna ha en utdelningsportfölj värd runt 14-15 miljoner kronor som vid din pension skulle ge en  utdelning på ca 50-55.000 kr i månaden.

Givetvis är det är bara ett teoretiskt räkneexempel. Men det är en hissnande tanke enligt mig själv.

Du ser även hur kraftigt avkastningen accelererar sista tredjedelen av din investeringsresa eftersom du återinvesterar och får ränta på ränta effekten.

Dina tre bästa vänner för att lyckas med utdelningsportföljen är:

 • Månadssparande där du köper aktier löpande
 • Avkastning
 • Tid (börja redan idag!)

Vill du göra det enkelt? Välj en fondrobot!

Att investera pengar är ingen sprint, det är ett marathon. De viktigaste komponenterna är att komma igång så tidigt som möjligt så du får både tiden och avkastningen på din sida.

Tycker du inte det låter kul att hålla på med enskilda aktier och bolag så rekommenderar jag att du månadssparar i fonder genom en fondrobot.

Jag har själv investerat i Lysas fondrobot och kan rekommendera tjänsten då det fungerar mycket bra för den som är ointresserad av börsen men ändå vill få avkastning på sina sparpengar.

Lysa fondrobot
5/5

Lysa har 4.9 av 5 i omdöme på Trustpilot från tidigare kunder

Gör ditt bästa - det kommer att räcka långt!

Ett stort lycka till med din nya pengamaskin! Jag hoppas att du når framgångar och kan njuta av avkastningen framåt i livet.

Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in.

- John D. Rockefeller