Börja med aktier och fonder på 10 minuter i May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Guide för hur du kan börja med aktier och fonder

Vill du börja med aktier och fonder? Då har du hittat rätt. I den här artikeln hjälper jag dig att komma igång med ditt aktie- och fondsparande på bara 10 minuter. 

Mitt namn är Anton och jag har investerat pengar i +10 år. Jag äger själv både aktier och fonder då jag tycker det passar min situation bäst – här nedanför kommer jag att hjälpa dig att förstå vad som passar dig bäst och hur du kommer igång.

Du får även lära dig följande genom att läsa artikeln:

Jag har bäddat in en video (11.30 min) som jag skapade för Aktieskolan. I videon går jag igenom allt från vad en aktie är till hur du kommer igång och köper dina första aktier om bara 15 minuter! 

Jag rekommenderar varmt att du börjar med att titta på videon för att få en förståelse för hur allt fungerar:

Varför ska man börja med aktier och fonder?

Många funderar säkert på att börja spara i aktier eller fonder. Kanske har du hört någon som haft bra avkastning på sina investeringar och drömmer om att själv få det. 

Eller gnager det lite inombords att du borde ta tag i din framtida ekonomi och säkra din pension?

För en del låter alla begrepp kring aktier och fonder krångligt. Då är det svårt att komma igång att spara. Det är en sån där sak som bara skjuts upp till en annan dag. 

Men det är enkelt att spara i aktier och fonder och det går snabbt att komma igång. Vill du ha ytterligare läsning så rekommenderar jag min artikel om aktier för nybörjare.

När du ska börja med aktier och fonder som nybörjare så gäller det att du har bra koll på grunderna. Du behöver även ett kapital att investera som du inte behöver använda till konsumtion på ett par år.

En annan viktig sak är att bestämma dig hur du vill investera och vilken strategi som passar dig bäst. Då är det viktigt att du använde rätt nätmäklare. Vi har därför skapat en artikel där vi går igenom 3 olika kategorier av de bästa aktie apparna för kort- & långsiktigt sparande samt trading.

Börja spara i fonder med låg risk

När du väl tagit första steget kommer du säkert tycka att det är kul, spännande och intressant. Det är klokt att börja lite försiktigt. 

Fonder är en bra start, men även att köpa aktier direkt i stora lönsamma bolag. När du väl är igång och sparar så är det alltid spännande att följa hur aktierna och fonderna utvecklas.

Varför bör man investera pengar?

För att skapa både ekonomisk frihet och trygghet för sig själv är det viktigt att spara och investera en del av din lön. Det finns olika sätt att placera sina pengar och jag har en stor guide om att investera och placera pengar här.

Bankkonto, aktier eller fonder är vanligast.  Gör du det på ett vanligt bankkonto kommer du knappt att få någon avkastning alls. 

Ett av de bästa sätten att få avkastning på sina pengar är att investera dem i aktier. Genom att köpa aktier blir du delägare i det företaget. Alla delägare i ett bolag får lika del av bolagets framgångar efter hur stor del de äger. Det betyder att du får ta del av framtida vinster och värdeökningar.

Bli delägare i världens bästa bolag

De flesta människor har möjlighet att vara med och äga några av våra bästa företag.  Det räcker att du köper en enda aktie för att räknas som delägare. 

Genom att vara delägare i ett företag får du del av företagets vinster och framgångar. Genom att företaget ökar sin omsättning och vinst stiger också värdet på bolaget. 

Som ägare ser du det genom att börskursen går upp. Många bolag delar också ut en del av sin vinst till sina delägare. Då får du automatiskt en viss summa för varje aktie du äger en eller flera gånger per år.

Varför vill stora företag ha en många småsparare som aktieägare?

Företag är beroende av att ha ägare som om det behövs kan stötta bolaget med mer kapital. Det kan vara för att de skall köpa upp en konkurrent eller göra någon annan satsning. 

Eftersom stora företag har många ägare är det också viktigt för dem att det finns en aktiv handel i bolaget. Småsparare och privatpersoner är tillsammans stora delägare i många företag främst via fonder men också aktier de äger direkt.

Börja med aktier

Så kan du börja med aktier idag

Det är enkelt och kul att komma igång och börja köpa aktier. Så här kommer du igång med fem enkla steg.

 1. Öppna ett konto hos en nätmäklare
 2. Välj den kontotyp som passar dig bäst
 3. Använd Avanzas inspirationssidor för att hitta olika aktier
 4. Investera i 8-15 bolag för att sprida risken
 5. Investera pengar löpande genom månadssparande

1. Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att börja spara i aktier måste du ha konto hos en aktiemäklare eller nätmäklare. Avanza är Sveriges största nätmäklare. De har fått många utmärkelser och har mycket nöjda kunder. 

Jag är själv en av de nöjda kunderna och kan verkligen rekommendera att spara via Avanza.

2. Välj den kontotyp som passar dig bäst

Du måste välja en kontotyp där du har dina aktier eller fonder. Investeringssparkonto (ISK) är den populäraste kontotypen. Du slipper att deklarera några enskilda affärer. 

Kontot kommer att beskattas med en schablonskatt som beräknas på värdet av ditt konto. Att spara på ISK är fördelaktigt ur skattesynpunkt. Jag använder själv investeringssparkonto. Läs min jämförelse av ISK eller KF här om du vill veta mer.

3. Använd Avanzas inspirationssidor för att hitta olika aktier

Vet du inte riktigt vilka aktier du vill börja med att köpa har Avanza ett bra hjälpmedel. Den kallas aktieinspiration och hjälper dig att hitta bra aktier för ditt sparande.

4. Investera i 8-15 bolag för att sprida risken

Det finns en risk med att spara i aktier. Men genom att spara smart går det att minska risken. Om du investerar i flera olika företag i olika branscher sprider du dina risker. 

Kanske går något bolag dåligt, medan resten går bra. Snittet av dina investeringar blir då bra.

5. Investera pengar löpande genom månadssparande

Du har säkert hört på nyheterna att börsen går upp eller ned. Det är svårt att veta om det just nu är billigt eller dyrt att investera på börsen. 

Genom att investera regelbundet kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrare. Att spara regelbundet är också ett sätt att minska sina risker.

Vad är en aktie?

En aktie är en andel i ett bolag. Ett företag kan ha olika många aktier. Ju fler aktier någon äger ju mer inflytande har den över bolaget. Men även om du bara äger en aktie i ett bolag har du rätt att vara vara med på bolagsstämman. Det är ett företags högsta beslutande organ. Då kan du ställa frågor eller lägga fram egna förslag. 

Många företag delar ut en del av vinsten till sina ägare. Det kallas aktieutdelning och för varje aktie får du en viss summa pengar. 

Om ett företag har många delägare vill de kunna köpa och sälja sina aktier på ett smidigt sätt. Då noteras aktien på en börs. De flesta svenska stora företagen är noterade på Stockholmsbörsen som numera egentligen heter Nasdaq Stockholm. 

Alla privatpersoner och företag som öppnar konto hos en bank eller nätmäklare kan köpa eller sälja aktier i de bolag som är noterade där. Det är numera också enkelt att handla med aktier från många andra länder.

Hur tjänar man pengar på aktier?

Det finns primärt två olika sätt att tjäna pengar på aktier. Det ena är att sälja aktierna för mer pengar jämfört med vad du köpte dem för. Det kallas att göra en kursvinst. Men du kan även tjäna pengar genom att erhålla en aktieutdelning från bolaget.

Kursvinst

En akties pris kallas kurs. Aktiekursen rör sig hela tiden. Ibland är det oroligt på marknaden, då går den ned. Bra bolag som långsiktigt växer och tjänar mer pengar varje år får över tid en aktiekurs som ökar. Genom att sälja en aktie dyrare än du köpt den har du gjort en vinst.

Aktieutdelning

Många företag delar ut en del av sin vinst till aktieägarna. Det kallas aktieutdelning. De flest bolag som ger aktieutdelning gör det en gång om året. Men allt fler börjar dela upp sin utdelning och betalar ut den två eller flera gånger per år.

Under tiden du bygger upp ditt sparande kan du använda aktieutdelningen till att köpa fler aktier. Dessa aktier ger också utdelning som du köper ännu fler aktier för. Det kallas ränta-på-ränta effekten och kommer hjälpa dig att bygga upp ditt sparande på ett snabbare sätt. 

Efter ett antal års investering i bolag med stabil aktieutdelning har du kanske byggt upp ett kassaflöde som kan stå för en del av dina kostnader varje år. Tänk när du får så mycket i aktieutdelning att det finansierar en semesterresa! Det samtidigt som du fortfarande äger aktierna i bolaget och får ny utdelning nästa år.

Aktier och bolag som delar ut pengar år efter år brukar i folkmun kallas för utdelningsaktier.

Börja med fonder

Så kan du börja med fonder idag

Det absolut enklaste sättet att spara i aktier är att göra det via fonder. Så här kommer du igång med sex enkla steg.

 1. Öppna ett konto hos en nätmäklare
 2. Välj den kontotyp som passar dig bäst
 3. Använd Avanzas fondportföljgenerator
 4. Investera i 5-10 fonder
 5. Skriv in det belopp du önskar att investera
 6. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

1. Öppna ett konto hos en nätmäklare

Du köper fonder via en bank eller nätmäklare. Avanza är en nätmäklare som är mycket populär. De erbjuder ett stort antal fonder. De har allt från billiga indexfonder till specialfonder. 

Oroa dig inte för det stora utbudet, de har bra verktyg som gör det enkelt för dig att välja rätt fond. Jag sparar själv via Avanza och är mycket nöjd med dem.

2. Välj den kontotyp som passar dig bäst

Du måste välja en kontoform som du gör dina investeringar i. ISK är enklast och bäst. Du slipper att deklarera några affärer. Skatten baseras på värdet av ditt innehav. Det är skattemässigt förmånligt att spara via ISK.

3. Använd Avanzas portföljgenerator

Det kan vara svårt att veta vilka fonder som är bäst att investera i. Då har Avanza ett bra hjälpmedel för att du enkelt skall kunna välja fonder att spara i. Den kallas portföljgeneratorn. 

Du får svara på några frågor om ditt sparande. Det handlar om vilken tidshorisont du sparar i och vilken risk du är villig att ta. Det går snabbt att få ett förslag på bra fonder.

4. Investera i 5-10 fonder

Oavsett vad du investerar i är det viktigt att sprida dina risker. En fond eller aktie kan gå sämre än du tänkt dig. Några andra går som du förväntar dig eller bättre. Det är lätt att sprida sina risker med fonder. Du kan enkelt spara i flera fonder med olika inriktningar.

5. Skriv in det belopp du önskar att investera

Det är viktigt att ha ett bra sparande. Om du inte redan nu har en budget är det dags att göra en. När du summerat inkomster och utgifter bör det finnas plats för ett sparande. Det beloppet skall du spara. Det kommer att ge dig långsiktig frihet och trygghet.

6. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Det är viktigt att ditt sparande verkligen blir av. Vänta inte med att spara det som kanske blir över av lönen i slutet av månaden. Då har du kanske använt de pengarna till något annat. 

Sätt upp ett automatiskt månadssparande som dras direkt du fått in din lön. Då märker du knappt av att du sätter av pengar till sparande.

Vad är en fond?

Fonder är en sparprodukt där många människor gemensamt investerar i en korg av olika tillgångsslag. Det kan vara en fond som investerar i aktier i svenska företag. Fonden drivs av ett fondbolag. Den som sköter investeringarna kallas fondförvaltare. 

För att finansiera driften av fonden tar fondbolaget en avgift. Den dras automatiskt från ditt sparande. När du ser hur fonden har utvecklats är avgiften redan avdragen. 

En aktiefond äger i regel aktier i många olika bolag. Det gör att du redan genom att investera i en fond får bra riskspridning. De allra flesta kan spara i fonder. Oftast är minsta insättning 100 kr. 

Det gör att det är lätt att spara i fonder med olika inriktningar. Då får du del av avkastningen från många olika marknader och sprider dina risker ännu mer.

Du kan även investera i fondrobotar för att automatisera hela din process. Två bra fondrobotar är Lysa och Opti.

Olika typer av fonder

Det finns olika typer av fonder. De vanligaste är aktiefonder och räntefonder. Aktiefonder investerar i aktier, oftast i något speciellt land eller bransch. Räntefonder investerar i obligationer och andra ränteprodukter. 

Det finns även fonder som investerar i andra tillgångar. Det finns fonder med många olika inriktningar. Det kan vara kul att hitta en nischad fond som en krydda i sitt sparande.

Indexfonder är en av de populäraste fondtyperna. En indexfond är uppsatt för att följa ett speciellt index inom t.ex. råvaror eller aktier.

Hur tjänar man pengar på fonder?

De tillgångar som fonderna investerar i går förhoppningsvis upp i värde över tid. Det kan vara aktier som ökar i värde och ger aktieutdelning. 

Räntefonder får räntor på de obligationer och andra ränteprodukter de har investerat i. Då går också fondens värde upp. 

Är kursen på en fond högre när du säljer den än när du köpte den har du gjort en vinst.

Det viktigaste är att komma igång redan idag

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas med sparande är att vara långsiktig. Ett företag du investerar i växer lite varje år. De lämnar kanske dessutom aktieutdelning som gör att du kan köpa fler aktier. Genom att vara med så länge som möjligt på den resan lyckas du bäst med ditt sparande. Det är därför viktigt att komma igång med ditt sparande redan idag. 

Det är svårt att spå börsen på kort sikt. Det är därför svårt att veta om du just nu köper billigt eller dyrt. Men på sikt kommer du ha gjort en bra investering och skapat en bra ekonomisk trygghet för dig själv. 

En viktig del av att lyckas med sparande är den så kallade ränta-på-ränta effekten. Genom att återinvestera vinster och aktieutdelningar växer ditt sparande än snabbare. Det är en magisk effekt, men det är bara den som är igång med sitt sparande som får del av den.

Lär dig utveckla dina investeringar under resans gång

För den som tycker allt med börsen och aktier känns svårt kanske det inte är självklart att börja spara. Du har säkert hört vänner som både tjänat och förlorat på aktier. Det finns helt klart en risk med att investera i aktier eller fonder. Men utan att ta risk är det omöjligt att få avkastning. 

Det är viktigt att du är långsiktigt när du sparar. Förvänta dig inga snabba vinster. Räkna istället på vad en liten uppoffring idag kan ge dig i framtiden. Tålamod är viktigt när du sparar. Det är viktigt att du sparar med olika mål. 

En del skall vara till något roligt du kan göra inom en nära framtid. Annat för lite större drömmar du har i livet. Det är också viktigt att du har ett sparande för din framtida trygghet som tillskott till pensionen.

Det är viktigt att förstå vad du investerar i för bolag

När du väl är igång och spara så försök följ bolagen och fonderna du sparar i. Hur går det för dem? Varför går det bra eller dåligt just nu? 

Genom att lära sig mer om aktier och företag kommer det vara lättare att utvecklas som sparare. Du kommer snart att inse att aktier, fonder och ekonomi inte är så krångligt. Det kan till och med vara riktigt kul och spännande. 

Det är viktigt att förstå vad du investerar i. Förhoppningsbolaget som skulle revolutionera världen inom något område kanske gör det. Men de allra flesta misslyckas och de som satsat pengar där förlorar dem. Investera i företag som redan tjänar pengar och växer.

Ha en plan för dina investeringar

Gör gärna en plan för dina investeringar. Vad vill du investera i? Vilket är målet för ditt sparande? Någon aktie eller fond kommer utvecklas sämre än du tänkt dig. Det hör till att ibland förlora pengar på en investering. 

Men det kan vara bättre att ta förlusten snabbt än vänta för länge. Kanske hittar du en bättre aktie eller fond att investera i. Följ upp planen och utveckla den allt eftersom du lär dig mer om att spara och investera. 

Du kommer då och då uppleva att det blir turbulens på börsen. De kan ha olika orsaker, politisk oro, krig eller oro för konjunkturen. Det är alltid lika jobbigt mentalt när det inträffar. Har du en plan med dina investeringar är det lättare att hantera sådan situationer.

Diversifiera din investeringsportfölj för att sprida riskerna

Förutom att vara långsiktig och förstå vad du köper är det viktigt att sprida dina risker. Investerar du bara i ett företag kanske det går dåligt av någon anledning. 

Men investerar du i olika företag och fonder i olika branscher och på olika marknader kommer en del gå bättre och några som du tänkt dig. Då gör det inget om något innehav går lite sämre.

Investera endast pengar som du inte behöver

Du måste våga för att vinna. Det är omöjligt att få avkastning på sina pengar utan att ta en viss risk. Det är därför viktigt att du bara investerar pengar du har råd att avvara. Du skall ha olika sparande. Det är viktigt med en trygg buffert om något tråkigt skulle inträffa. Det skall vara på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. 

Sparande som är för allt från kommande semestrar till framtida trygghet kan du investera på annat sätt. Pengar du investerar på börsen skall du i vart fall inte behöva röra på några års sikt. Riktigt långsiktigt sparande mår bäst i aktier eller aktiefonder. 

Pengar som du inte riktig behöver just nu och som du skulle använt till något annat kommer göra bra nytta för dig i framtiden. När de fått växa till sig har du skapat en bra ekonomisk trygghet som hjälper dig att förverkliga en del av dina drömmar. 

Att spara är att ge upp en liten del av sitt ekonomiska utrymme idag för att få större frihet i framtiden. Det är viktigt att du har planer, mål och drömmar. Då blir det lättare att motivera sig för att spara.

avanza-logotyp