Passiv inkomst: 15 effektiva passiva inkomster May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Mina 6 passiva inkomster

Drömmer du om att tjäna pengar medans du sover eller gör något annat roligt? Du är inte ensam. Det finns förmodligen ingen som hade tackat nej till en passiv inkomst.

Jag har byggt upp 6 stycken passiva, och semi-passiva, inkomstkällor som mer än dubblar min årslön. I den här artikeln berättar jag mer om:

Vi börjar med det bästa först, helt enkelt de 3 bästa passiva inkomsterna enligt mig. Jag använder självklart alla tre för att tjäna pengar själv…

3 bästa passiva inkomsterna enligt mig

Längre ner i artikeln berättar jag mer om mina olika passiva intäkter. Men här är mina tre favoriter.

avanza-logotyp
5/5

Utdelningsportölj (aktier)

Lysa fondrobot
5/5

Fondportfölj

Lendify investera i p2p-lån och peer-to-peer
4.5/5

P2P-lån

INTRODUKTION

Vad är en passiv inkomst?

En passiv inkomst är en regelbunden och automatiserad intäkt som du får genom en så liten  arbetsinsats som möjligt. Exempelvis är aktier och fonder tillgångsslag som räknas som passiva inkomster.

Det är näst intill omöjligt att få någon inkomst utan något form av arbete eller engagemang. 

De mest passiva inkomsterna du kan få är de som bara kräver visst arbete när du skapar dem. När de väl är aktiva sköter de sig själva. Men även den typen av inkomster kräver ett visst underhåll och översyn då och då.

 InsatsMin åsikt
Investera och placera pengarPengar
Det absolut bästa sättet för att skapa passiva inkomster – om man har kapital att placera.
Entreprenör och starta bolagTid och pengar
Största chansen att kunna få en kraftig hävstång och bli finansiellt rik. Krävs dock ofta mycket arbete i början.
Nätverksförsäljning (MLM)Tid och pengar
Du bygger en organisation som i sin tur rekryterar kunder/säljare under sig. Ingen favorit av mig.

Det är skillnad på passiv och semi-passiv inkomst

En passiv inkomst kan vara olika länge. En del passiva inkomster upphör när du slutar att underhålla dem. Startar du en blogg och är aktiv kan du få inkomster. Så snart du slutar att uppdatera den sjunker intäkterna. 

Andra passiva inkomster har längre livslängd. Investerar du i bra bolag kan du förmodligen räkna med att få aktieutdelning och värdestegring från dem under mycket lång tid.

Observera att flera av förslagen i denna artikeln är just semi-passiva.

15 konkreta förslag på passiva inkomster

Du kanske undrar vad det finns för passiva inkomster du kan skapa för dig själv? Det finns alternativ som passar för de allra flesta. 

En del kräver en del arbete när du startar upp dem, men är sedan relativt enkla att sköta. Andra kräver att de underhålls löpande. Vissa alternativ kräver kapital eller viss kunskap. 

Kan du med måttligt engagemang göra så att livslängden på dina passiva inkomster förlängs är det en bra investering av din tid.

15 olika sätt att skapa en passiv inkomst:

 1. Aktier
 2. Fonder
 3. P2P-lån
 4. Investera i fastighetslån
 5. Sparkonto med ränta
 6. Uthyrning av fastigheter och lokaler
 7. Affiliatemarknadsföring
 8. Blogg/Hemsidor
 9. Kurser på nätet
 10. Skriva en bok
 11. Webshop med dropshipping
 12. Solceller
 13. Apputveckling
 14. Mjukvaruförsäljning
 15. Influencer

1. Aktier

Det mest naturliga sättet att skapa en passiv inkomst via aktier är genom att investera i långsiktigt bra utdelningsaktier. Det är förmodligen också den minst riskfyllda strategin med aktier. 

Genom att bygga upp en portfölj med aktier som är bra utdelningsaktier kan du få ett bra och regelbundet kassaflöde. Bra utdelningsaktier är bolag med god historik av utdelning. De är lönsamma men delar bara ut en del av vinsten. De får gärna ha en tradition av att årligen höja utdelningarna. 

Titta gärna på min video (11:31 min) här nedanför där jag lär ut aktier för nybörjare:

Det blir allt vanligare att företag delar ut flera gånger om året. Det går att investera i aktier så att du får utdelning varje månad. I början kanske du återinvesterar utdelningarna för att bygga upp en större pengamaskin. Men du kan också låta utdelningarna bli en passiv inkomst i din budget. 

Även andra strategier med aktier fungerar som passiv inkomst. Läs gärna mina artiklar om aktier för nybörjare och börja med aktier.

Avanza auto robotrådgivning

2. Fonder

Fonder är ett utmärkt sätt att investera i av olika orsaker. Du kan investera i marknader som inte är möjligt att nå på annat sätt. För den som inte har tid eller lust att själv investera i aktier är fonder ett bra alternativ. 

Det trista ur synvinkeln passiv inkomst att i princip ingen vanlig fond ger utdelning. Det går precis som med aktier att sälja av allt eftersom de ökat i värde för att få en passiv inkomst. 

Ett alternativ till fonder är så kallade ETFer. Det är en börshandlad fond. De följer ofta något form av index. De handlas över börsen precis som en aktie. Några av dem delar också ut pengar till andelsägarna precis som aktieutdelning. Det finns få svenska ETFer men via Avanza och Nordnet finns det möjlighet att handla ETFer från andra länder.

avanza-logotyp

3. P2P-lån (låna ut pengar till andra)

Ett relativt ny företeelse som växer kraftigt är så kallade P2P-lån. Det innebär att låntagare och långivare möts på en plattform som förmedlar lån. För alla inblandade innebär det bättre villkor. 

Långivarna får i stort sett tillgång till en ny marknad och bättre ränta än vad de flesta bankkonto ger. Låntagarna får ytterligare en aktör att jämföra villkor på. 

De pengar du lånar ut via plattformen kommer att delas upp i många olika lån. Det är för att din risk skall bli så liten som möjligt. Du kan i regel välja mellan att den ränta och de amorteringar du får skall återinvesteras och bygga upp ett större kapital. För den som söker passiva inkomster utgör avkastningen istället ett bra kassaflöde.

Jag har jämfört plattformar och går igenom hur du kan investera i P2P-lån här.

Lendify investera i p2p-lån och peer-to-peer

4. Investera i fastighetslån

Fastigheter är ett område som lockar många investerare. En fastighet har möjlighet att vara en god investering som stiger i värde. Samtidigt ger den en avkastning i form av hyresintäkter. 

Tyvärr kräver det ganska mycket kapital för att investera i en fastighet. En fastighet kräver också en del arbete i form av skötsel och underhåll. 

Ett bra alternativ är att investera i fastighetslån via Tessin. Tessin är en plattform som förmedlar fastighetslån mellan investerare och fastighetsägare eller andra inom fastighetsbranschen. Det är ett bra sätt att få del av fastighetsmarknadens avkastning även med mindre kapital.

tessin logo

5. Sparkonto med ränta

Att få ränta på sina pengar är ett av de mest klassiska sätten till passiv inkomst. Tyvärr är ränteläget lågt nu så det är svårt att få bra avkastning. Som med alla investeringar blir risken högre ju större avkastning du kan förvänta dig. 

Placerar du dina pengar i bankkonto med statlig insättningsgaranti tar du ingen risk. Din avkastning blir därför också låg. Det finns möjlighet att spara till högre ränta utan insättningsgaranti. 

Det är viktigt att förstå risken med sådana konton. Om du går med på att binda pengarna en längre tid kan du också få högre ränta.

avanza-logotyp

6. Uthyrning av fastigheter och lokaler

Det krävs ingen stor fastighet för att börja hyra ut lokaler eller rum till någon. Har du kanske ett extra rum i ditt hus eller lägenhet kan du hyra ut det till en student. I större hus kan det finnas möjlighet att göra om en del av en våning till en liten lägenhet. 

Även andra typer av lokaler går att hyra ut. Ett garage som inte behövs går att hyra ut till någon som behöver vinterförvaring. På en stor tomt går det att bygga ett mindre hus, ett så kallat Attefallshus och hyra ut. 

Fundera över utrymmen du inte behöver och vad det går att använda dem till. Hyresintäkterna ger en bra extra passiv inkomst.

7. Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är ett sätt att skapa en extra inkomst via internet. Det går ut på att få konsumenter att köpa något eller på annat sätt agera från en länk på din hemsida, instagramkonto eller liknande. 

Du som driver hemsidan rekommenderar, recenserar eller skriver om en produkt på något sätt. Du länkar sedan till återförsäljaren av produkten. När kunden genomfört köp eller något annat får du provision. 

Det krävs en hel del arbete för att bygga upp en affiliatesida. Men därefter kan det bli en bra passiv inkomst som bara behöver lite tillsyn då och då. Driver du det inom ett område du tycker är kul blir inte arbetsinsatsen så betungande.

8. Blogg och hemsidor

Driver du en egen blogg eller någon annan form av hemsida finns det flera olika intäktsmöjligheter. Det vanligaste är kanske Google Adsense. Det är annonser förmedlade av Google. När en besökare klickar på dem får du ersättning för det. 

Betalda samarbeten är en annan möjlighet. Då betalar ett företag dig för att du skriver en artikel om deras produkt. Det är viktigt att du väljer samarbeten som du kan stå för. Andra möjligheter att tjäna pengar på sin hemsida är att sälja annonsutrymme eller affiliatemarknadsföring.

9. Kurser på nätet

Har du en speciell kunskap kan du börja sälja kurser i det via internet. Det kan vara allt från att lära ut hur man spelar piano, ett språk, skriva en bok eller analysera aktier. 

Det finns olika sätt att erbjuda kurserna. Ett alternativ är att du spelar in videor och skriver ett kompendium som dina kunder får tillgång till när de köpt kursen. 

Det finns också olika plattformar du kan sälja kursen hos. Gör du din utbildning på engelska har du hela världen som din marknad.

10. Skriva en bok

Det är få förunnat att bli en toppsäljande välkänd författare. Men det är inte helt omöjligt att tjäna pengar på att skriva böcker. För den som har gillar att skriva är det både ett kul nöje och en möjlig framtida inkomst att försöka ge ut en bok. 

Men det finns också andra möjligheter. Är du duktig på något eller har en speciell kunskap kan du skriva en bok om det. Det kan vara en bok om löpning, trädgård eller att handla med aktier. Det finns idag möjligheter att ge ut och sälja böcker själv, bland annat som e-böcker.

11. Webshop med dropshipping

Att starta upp en e-handel kan verka kul för många. Men det är många bitar som skall på plats. Förutom en bra e-handel och marknadsföring krävs en hel del andra saker. Produkterna du säljer måste finnas på ett lager. De skall packas och skickas till kunderna så snart de har beställt. 

Ett smart alternativ är att starta en webshop med dropshipping. Då levereras varorna direkt från leverantören eller grossisten till dina kunder. Din uppgift blir att sköta hemsidan och marknadsföring. Det innebär att du kan sköta verksamheten när och varifrån det passar dig.

12. Solceller

Trine är ett svenskt företag som driver en plattform för crowdfunding för solcellsenergi. Crowdfunding innebär att många människor investerar lite var i ett projekt. Trine hjälper till att förmedla finansiering till solcellsprojekt i Afrika. 

Som investerare kan du vara med och investera i dessa projekt. Det är högre risk än i många andra investeringar. Lyckas projektet återbetalas dina investerade pengar med ränta. Då har också många människor fått det bättre tack vare din investering.

13. Apputveckling

Saknar du en app för ett visst ändamål? Eller tycker du de appar som finns inom ett visst område är dåliga och du kan göra dem bättre? Det är fullt möjligt att skapa egna appar och sälja dem via de plattformar som finns för det. Har du en idé men inte kan koda själv kan du anlita en frilansare för uppdraget. 

Kan du koda kan du erbjuda dina tjänster som frilansare till andra som vill utveckla appar. Det går att tjäna pengar på appar både genom reklam och att kunderna betalar för dem.

14. Mjukvaruförsäljning

För att skapa vissa passiva inkomster krävs en del specialkunskap. Kan du koda och programmera finns det en stor marknadsför dig. Kanske har du egna ideér på program som du kan genomföra och sälja. Ett program kan användas länge. Att få betalt i form av en prenumerationsmodell ger dig löpande inkomster länge. 

Har du en bra idé men inte kan programmera själv? Det finns många sätt att hitta en frilansande programmerare och starta ett samarbete.

15. Influencer

De flesta tänker på kändisar eller unga modemedvetna kvinnor när de hör ordet influenser. Så behöver det alls inte vara. Du bygger ditt varumärke via sociala medier som Instagram, Youtube eller en blogg. Det är viktigt att du hittar en nisch där du bygger upp förtroende hos många människor. Det kan vara hälsa, resa, golf eller något annat. 

En fördel med att vara influencer är att du håller på med något du gillar. Samtidigt bygger du upp en inkomst runt det. Det kan vara betalda samarbeten, affiliate eller någon annan form av marknadsföring.

Anton Gustafsson även känd som Västkustinvesteraren

Mina 6 passiva inkomster

Jag har själv lyckats bygga upp både passiva och semipassiva inkomster genom olika sorters tillgångsslag. Dessa inkomstkällor ger mig i skrivande stund mer än dubbelt så hög inkomst jämfört med enbart min vanliga månadslön.

1. Aktier

Jag har två olika aktieportföljer i mitt bolag. Den ena är mer fokuserad på tillväxt och den andra på större och stabilare bolag med starka varumärken och god historik.

Vill du också börja investera i aktier så rekommenderar jag min artikel där jag går igenom de bästa aktie apparna.

2. Fonder

Jag månadssparar en procent av min lön i fonder varje månad. Detta är automatiserat och pengarna dras från mitt lönekonto till fondportföljen hos Avanza bank.

Jag har även testat Lysa fondrobot och investerat en summa genom mitt bolag för att skapa avkastning. Genom Lysas fondrobot så kan du automatisera dina investeringar och det passar perfekt för framförallt nybörjare, men även mer rutinerade investerare som vill lägga kraft och tid på annat.

3. P2P-lån

Jag har via mitt bolag investerat pengar genom Savelends plattform och därmed får 5-10% avkastning per år. Dessa pengarna betalas ut varje månad och därmed ett mycket spännande val för dig som vill få passiva inkomster varje månad.

4. Affiliatemarknadsföring

Jag brinner för företagande, investeringar och att bygga hemsidor. Detta har kombinerats och resulterat i ett nätverk av sajter för att hjälpa andra människor till en bättre privatekonomi.

Alla tjänster är kostnadsfria och istället så finansieras allt jobb och all tid genom affiliatemarknadsföring. Det innebär att jag får ersättning av t.ex. Avanza bank om någon öppnar ett konto genom mina länkar. Det viktiga här är att fokusera på att skapa värde för besökaren.

Du kan använda dig av t.ex. Adrecord för att hitta bolag som du kan marknadsföra.

5. Delägare i fem onoterade bolag

Jag är delägare i fem onoterade bolag där jag själv arbetar. Det innebär att denna punkten som mest är semipassiv då jag själv spenderar 40-65 timmar i veckan för att bygga bolagen. 

Däremot är det ett mycket bra sätt för att kunna hitta en hävstång i sin lönsamhet. Du kan göra stora vinster och därmed tjäna mycket pengar jämfört med hur mycket tid du lägger ner.

Att räkna in i den här punkten är att jag får min månadslön från dessa bolagen vilket i sig betalar av mina timmar som jag lägger varje vecka. 

Bolagen jag är delägare i är:

Min senaste investering gjordes genom ett förvärv av aktier i Finsmakarna Norden AB under våren 2023. Min uppgift blir att bygga och driva bolagets hemsida. Finsmakarna jobbar med flera olika ben i verksamheten men ett av de viktigaste är att hjälpa elever att tjäna pengar till klassen genom klassförsäljningar.

6. Sparkonto med ränta

En del av mitt kapital finns placerat på ett sparkonto med ränta hos Avanza bank. Anledningen till att dessa inte är investerade på börsen är för att vi just nu letar efter en ny bostad och då ska använda detta kapitalet till insatsen. 

Ett sparkonto med ränta gör att jag får en liten avkastning på pengarna medans vi letar efter ett hus.

Vanliga frågor om passiv inkomst

FAQ - Vanliga frågor om passiv inkomst

Fördelar med passiva intäkter

Att skapa extra intäkter har egentligen bara fördelar. Du kan skapa ett extra ekonomiskt utrymme för dig själv. Kanske använder du det till att resa, någon hobby eller investerar dem. Får du regelbundna passiva inkomster kan du också skapa dig mer fritid genom att gå ned i arbetstid. 

Det kan vara bra att tänka långsiktigt med passiva inkomster. Genom att investera det som du tjänar på mer kortsiktiga passiva intäkter kan du ha större nytta av det senare i livet. Kanske tjänar du lite pengar på din blogg. Investerar du dem i stabila aktier som förväntas ge bra utdelning även i framtiden bygger du en långsiktig pengamaskin. 

Oftast är passiva inkomster kopplade till en hobby eller kunskap du har. Det blir då roligare att arbeta med dem. Driver du en blogg som handlar om något av dina intressen förenar du nytta med nöjen.

Ofta platsoberoende

De allra flesta passiva inkomsterna kräver bara en dator och internetuppkoppling. Det innebär att du kan ägna dig åt dem när och vart du vill. Det är skönt att inte ha någon tvång att åka till ett kontor en viss tid för att skapa passiva inkomster. Det gör du när och var det passar dig.

Du kan skapa flera passiva intäktskällor

Det finns inget som hindrar att du skapar flera inkomstkällor. Flera passiva inkomster går dessutom utmärkt att kombinera med varandra. Driver du en blogg om ett speciellt ämne kan du komplettera det med att erbjuda utbildningar, skriva en bok eller hålla föreläsningar. 

En dag kanske du har så mycket passiva inkomster att du kan tillbringa vintern utomlands. Då står din lägenhet tom. Plötsligt har du skapat möjlighet till ytterligare en passiv inkomst genom att hyra ut din bostad. 

Det kan vara bra att återinvestera passiva inkomster till att börja med. När du nått en nivå du är nöjd med kan du istället börja använda en del av dem till din konsumtion.

Ger dig chansen att bli finansiellt rik utan att arbeta för varje krona

Genom att skapa passiva inkomster har du möjlighet att förbättra din inkomst betydligt. Investerar du dina passiva inkomster kommer det på sikt att bli en skaplig förmögenhet. Den kan du få avkastning på som ger en bra guldkant på livet.

Vad ska du använda din passiva inkomst till?

Det är viktigt att hitta en bra balans på hur du använder dina passiva inkomster. Du behöver trots allt lägga ned lite tid för att få dem. Då är det viktigt att också unna sig saker. I början kan det vara bra att återinvestera det mesta. Men allt eftersom kan du fördela dem i en budget för olika ändamål.

Höja levnadsstandarden

Har du sett till att skapa en bra ekonomi för dig själv är det viktigt att njuta av den. Se till att du lever det liv som du trivs med och mår bra av. Glöm inte hälsan, den är ännu viktigare än ekonomin.

Skyddsnät

Det är alltid bra att känna sig trygg. Det är viktigt med en rejäl trygg buffert för oväntade utgifter. Det är också viktigt att spara för framtiden. Framförallt är det bra att säkra en trygg pension genom eget sparande. 

Kanske tänker du dig också sluta jobba lite tidigare. Planera för att du skall ha en bra ekonomi med stor möjlighet till frihet då!

Bygg en semesterkassa för familjen

En del av de passiva inkomsterna kan sättas av på ett speciellt konto. Det skall vara till för något ni verkligen vill göra. Kanske är det en lång resa för hela familjen på bästa möjliga hotell. 

Det är viktigt att sätta undan pengar för att då och kunna göra saker som blir ett minne för livet. Genom att vara klok att skapa passiva inkomster har du gett dig själv möjligheten till ett fritt och bra liv.