Hur blir man rik pĂ„ aktier? – En enkel guide i September 2024

Disclaimer: NÀr du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina lÀnkar erhÄller jag en finansiell ersÀttning frÄn respektive partner. LÀs disclaimer och annonspolicy lÀngst ner pÄ sidan.

Bli rik pÄ aktier

Vill du lÀra dig hur man kan bli rik pÄ aktier?

Bra!

Att investera i aktier kan vara ett vÀldigt bra sÀtt att fÄ dina pengar att vÀxa över tid. Detta kan efter mÄnga smarta investeringar leda till att man bli rik. Det finns sÄ klart Àven risker med aktier.

SÄ i denna artikeln kommer jag gÄ igenom bÄde fördelarna samt riskerna med att köpa aktier sÄ du kan fÄ en bÀttre förstÄelse innan du börjar din resa mot att bli rik!

Nu kör vi!

InnehÄllsförteckning

Varför Àr aktier ett bra sÀtt att bli rik?

Aktier Àr ett av de vanligaste sÀtten för att bli rik och tjÀna in en förmögenhet. Det finns flertalet anledningar till att tjÀna pengar och bli rik genom aktier men sÄklart kommer det alltid med en risk. 

För att bli rik fÄr gÀrna aktier vara en del av resan men det Àr bra att samtidigt ha ett jobb med en hög lön dÀr du kan sÀtta pengar Ät sidan som du kan investera. 

HÀr nedanför radar jag upp mina tre frÀmsta anledningar till varför aktier Àr ett bra sÀtt att bli rik. HÀng med!

1. Bra alternativ till att ha pengar pÄ ett sparkonto

NÀr du vill bli rik Àr ett viktigt steg att spara pengar. Du behöver spara, spara, spara. Aktiehandel Àr ett alternativ till att ha pengarna pÄ ett sparkonto. Genom att spara pengarna i aktier istÀllet kan du fÄ större avkastning, det vill sÀga tjÀna mer. 

Det Àr sÄklart dock viktigt att du inte lÀgger alla dina pengar pÄ aktier utan sparar pengar för buffert. Du bör heller inte lÀgga alla dina pengar i samma aktie utan sprida din risk. 

2. Du kan tjÀna pengar utan att arbeta

Även fast det Ă€r bra att du samtidigt har ett arbete dĂ€r du fĂ„r en stadig lön varje mĂ„nad kan du faktiskt tjĂ€na pengar utan att arbeta med hjĂ€lp av aktier.

Vill du fÄ fler tips pÄ hur du kan tjÀna pengar sÄ har jag skapat en artikel dÀr jag listar 17 olika sÀtt som du kan tjÀna pengar online.

3. Kan generera hög avkastning

Du kan tjÀna mycket pÄ aktier. Investerar du lÄngsiktigt och vÀlplanerat har du goda chanser att tjÀna mycket pengar och bli rik. Jag vill lÀgga mycket fokus just pÄ lÄngsiktigheten som Àr viktig i aktiehandel, investera gÀrna lÄngsiktigt för att fÄ ett sÄ lyckat resultat av dina investeringar som möjligt snarare Àn kortsiktigt. Börsen kommer att svÀnga och stÀndigt gÄ upp och ned, sÀlj inte dina aktier bara för att du mÀrker att börsen Àr pÄ vÀg ned.

SÄ kan du börja investera i aktier

Det Àr inte speciellt svÄrt att börja investera i aktier, faktum Àr att vem som helst utan kunskap och erfarenhet kan komma igÄng och bli rik pÄ aktier. HÀr nedanför radar jag upp en lista i fyra steg som vÀgleder dig i hur du kommer igÄng.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nĂ€tmĂ€klare

Det allra första du behöver göra för att komma igÄng och tjÀna pengar genom aktier Àr att skapa ett konto hos en nÀtmÀklare. Jag rekommenderar att du vÀljer Avanza, Sveriges ledande nÀtmÀklare, nÀr det kommer till lÄngsiktigt sparande. 

avanza-logotyp
 
5/5

Jag anvÀnder Avanza bank sjÀlv!

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

NÀr du skapat ett konto hos en nÀtmÀklare behöver du ha ett konto att förvara dina aktier, ett sÄ kallat investeringssparkonto (ISK-konto). Det kan du göra hos nÀtmÀklaren du vÀljer. Det Àr inte alla nÀtmÀklare som erbjuder ISK-konto men dÄ finns det andra motsvarande kontotyper. Avanza erbjuder dock ISK-konto.

Steg 3: Sök efter en aktie

Nu Àr det dags att hitta vilken aktie du ska köpa. Avanza har en sökfunktion pÄ sin plattform dÀr du kan söka efter den aktie du vill köpa. Du kan bÄde skriva in kortnamnet men ocksÄ företagsnamnet, systemen Àr smarta och kÀnner av vilken aktie du letar efter. 

HĂ€r vill jag poĂ€ngtera att du bör investera i flera aktier, inte bara en, för att inte lĂ€gga alla Ă€gg i samma korg och sprida din risk. Är det sĂ„ att du investerat i en aktie och det företaget exempelvis gĂ„r i konkurs eller fĂ„r problem kommer hela din portfölj pĂ„verkas negativt. Har du dĂ€remot investerat i mĂ„nga olika aktier och ett av bolagen fĂ„r problem kommer inte din aktieportfölj pĂ„verkas lika mycket. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

NĂ€r du hittat den aktie du vill köpa Ă€r det dags att genomföra köpet. Det Ă€r inte alls svĂ„rt. Du klickar pĂ„ “köp”-knappen och fyller i informationen som plattformen efterfrĂ„gar. 

Grattis – har du följt mina fyra ovanstĂ„ende steg har du kommit igĂ„ng med dina investeringar och kommit en bit pĂ„ vĂ€gen att bli rik pĂ„ aktier. 

Viktigaste sakerna att tÀnka pÄ om du vill bli rik pÄ aktier

Det finns flertalet saker du bör tÀnka pÄ nÀr det kommer till att bli rik pÄ aktier. HÀr nedanför radar jag upp mina viktigaste tips.

1. Viktigt Àr att komma igÄng

Det allra viktigaste, tro det eller ej, Àr att komma igÄng. SÀtt dig ned och bestÀm dig för att du vill bli rik pÄ aktier och sÀtt ett mÄl. TÀnker du bara löst i huvudet att du vill bli rik pÄ aktier men aldrig riktigt bestÀmmer dig för att satsa kommer du sÀllan lyckas. BestÀm dig och börja!

2. Spara sÄ stor del av lönen för att investera varje mÄnad

De allra flesta som Àr rika ser till att spara sÄ mycket som möjligt. Se bara alla företagsledare (aktieÀgare) pÄ listan över de 10 rikaste i Sverige.

Se till att spara sÄ mycket du kan av dina inkomster varje mÄnad. Spara gÀrna 10 till 20 %, men gÀrna mer. De pengarna du sparar kan du investera i aktier för att undvika att lÀgga dem pÄ ett sparkonto. SÀtter du in kapitalet i aktier kan du istÀllet fÄ en avkastning pÄ kapitalet och dÀrmed tjÀna mer.

3. MÄnadsspara varje mÄnad

Utöver att du sparar pengar frÄn dina inkomster, se till att sÀtta upp ett mÄnadssparande som löper pÄ kontinuerligt. LÀgg inte bara undan pengar lite dÄ och dÄ utan sÀtt upp ett riktigt mÄnadssparande, det gör faktiskt skillnad och du kan bli rik pÄ riktigt.

4. Återinvestera avkastning och utdelningar

Se till att Äterinvestera din avkastning och dina utdelningar du fÄr frÄn dina aktier. LÀgg det inte pÄ ett sparkonto, Äterinvestera det pÄ nytt. Se dock till att du gör det pÄ ett sÀkert sÀtt för att inte ta allt för stor risk.

Om du inte vet hur du bör investera pÄ börsen pÄ ett smart sÀtt kan det vara en god idé att ta hjÀlp. Kanske du har nÄgon i din omkrets som Àr bra pÄ aktier och blivit rik pÄ aktier eller sÄ kan du ta hjÀlp av ett proffs som du kan betala för att sköta det Ät dig. 

Investerar du i fonder fÄr du hjÀlp av proffs som hjÀlper dig med investeringarna, dÄ fÄr du generellt betala en Ärlig förvaltningsavgift. Fondbolaget kommer hjÀlpa dig att följa och utvÀrdera utvecklingen. 

5. TĂ€nk alltid lĂ„ngsiktigt – du kommer inte bli rik snabbt

Detta Àr otroligt viktigt, tÀnk lÄngsiktigt. Det Àr inte vanligt att man blir rik snabbt. Det tar tid och du behöver hÄlla tÄlamodet uppe. 

Även nĂ€r det kommer till aktier Ă€r det viktigt att ha ett lĂ„ngsiktigt tĂ€nk. Sparar du lĂ„ngsiktigt har du en god chans att tjĂ€na mycket pengar och fĂ„ en hög avkastning. 

6. LÀgg tid pÄ att lÀsa pÄ och lÀra dig mer om aktier och olika bolag

NÀr du investerar i aktier blir du ju faktiskt en del av bolaget i sig. Det Àr dÀrför viktigt att du lÀr dig mer om de olika bolagen du tÀnkt investera i och tycker att de har en bra affÀrsidé och potential att lyckas. 

NÀr du börjar investera pÄ börsen kan det vara bra att investera i bolag du redan kÀnner till eller kanske till och med redan Àr kund hos. PÄ det sÀttet vet du redan att du ser en potential i bolaget och du kan enklare mÀrka om det börjar gÄ sÀmre för bolaget. 

LÀgg gÀrna tid pÄ att utbilda dig sjÀlv och lÀr dig mer om aktiehandel och olika bolag. Genom kunskap lyckas man. Det finns ett enormt utbud av utbildningsmaterial inom aktier, exempelvis hos de olika nÀtmÀklarna som ofta erbjuder kostnadsfritt utbildningsmaterial. Vissa nÀtmÀklare erbjuder material pÄ svenska medan vissa enbart erbjuder material pÄ engelska. 

7. Diversifiera

Du kĂ€nner sĂ€kert till uttrycket “lĂ€gg inte alla Ă€gg i samma korg”. Det hĂ€r uttrycket passar mycket vĂ€l in pĂ„ börsen. Du bör aldrig investera hela ditt kapital i ett och samma bolag. Se dĂ€rför till att investera i mĂ„nga olika företag för att sprida din risk och fĂ„ en vĂ€ldiversifierad aktieportfölj. 

Har du lagt alla Àgg i en och samma korg, det vill sÀga i ett och samma företag, och det företag exempelvis gÄr i konkurs eller fÄr andra problem kommer hela din portfölj pÄverkas negativt. Har du dÀremot investerat i mÄnga olika bolag och ett av bolagen fÄr problem kommer din aktieportfölj inte pÄverkas alls lika mycket. 

8. Balansera om portföljen vid behov

NÄgot mÄnga investerare glömmer Àr att balansera om sin aktieportfölj dÄ och dÄ. Att balansera om innehaven i sin portfölj innebÀr att man köper mer av de innehav som gÄtt dÄligt och sÀlja av de innehav som gÄtt bÀst. 

NÀr du gör detta kommer risken i din portfölj ligga kvar pÄ ungefÀr samma nivÄ oavsett vad som hÀnder pÄ börsen. Detta speciellt om du har rÀntepapper i portföljen. NÀr börsen gÄr ned kommer rÀntepappren oftast ligga kvar relativt stabil. 

Du kan exempelvis balansera om din portfölj en gÄng i kvartalet. 

9. RÀnta pÄ rÀnta effekten

RÀnta-pÄ-rÀnta effekten betyder att sparande kan öka i vÀrde bÄde av rÀnta pÄ dina pengar men ocksÄ rÀnta pÄ tidigare utbetald rÀnta. Du fÄr dÀrmed rÀnta pÄ den rÀnta som ditt sparande genererat. 

Denna effekten kan hjÀlpa att öka vÀrdet pÄ dina investeringar utan att du sjÀlv aktivt behöver göra nÄgonting. Om du slutar betala in till sparandet kommer du fortfarande fÄ rÀnta pÄ rÀntan. 

Vilka Àr det största riskerna med aktier?

Aktiehandel kommer med flertalet risker. Den frÀmsta risken Àr sÄklart att du förlorar dina pengar. Det kan vara ett mycket bra sÀtt att tjÀna pengar men du kan lika vÀl förlora dina pengar. DÀrför Àr det viktigt att kÀnna till vilka risker som finns och vara sÀker i din investering.

Vill du kanske försöka bli rik pÄ nÄgot annat sÀtt sÄ har jag Àven skapat en artikel dÀr jag listar ytterligare 10 sÀtt att bli rik pÄ.

De största riskerna med aktier Àr:

1. Kriser och börskrascher

Börskrascher har historiskt sett kommit ungefÀr vart sjunde till tionde Är. Det kan sÄklart svida nÀr du befinner dig mitt i en börskrasch och har investerat ett stort kapital men börsen har alltid ÄterhÀmtat sig och tagit sig till nya toppnivÄer. Det kan faktiskt vara en god idé att köpa pÄ sig aktier under kraschen eftersom mÄnga sÀljer till ett lÄgt pris dÄ de drabbats av panik. 

Exempelvis var Corona-pandemin en kris som genererade ett rejÀlt dipp pÄ börsen. Det visade sig ocksÄ vara ett gyllene tillfÀlle att köpa pÄ sig aktier. 

2. Politiska beslut

Politiska beslut Àr nÄgot annat som kan pÄverka dina investeringar. Politiska beslut kan göra aktier mindre attraktiva och försÀmra situationen för företag du investerar i. Ett exempel Àr nya regler som företag behöver förhÄlla sig till.

3. Att stirra blint pÄ historisk avkastning

Det kan vara bra att titta pÄ den historiska avkastningen för en aktie för att fatta sig en bild av hur det sett ut tidigare. Det Àr dock viktigt att komma ihÄg att en god historisk avkastning Àr ingen garanti för framtida avkastning.

4. Du investerar inte lÄngsiktigt (nÄgot du sjÀlv kan pÄverka)

En risk Àr att du inte investerar lÄngsiktigt. För att lyckas med dina investeringar och bli rik Àr det allra bÀst att investera lÄngsiktigt och inte kortsiktigt. Detta Àr alltsÄ en risk du sjÀlv enkelt kan pÄverka.

5. Du vet inte vad du investerat i

En annan risk du sjÀlv kan pÄverka Àr att du inte vet vad du investerat i. NÀr du köper aktier köper du faktiskt en del av ett företag. Se till att du vet vad du investerat i och kÀnner till bolagets verksamhet. Det allra bÀsta Àr att du investerar i företag du kÀnner till sedan tidigare och kanske till och med Àr kund hos.

6. Du har inte spridit dina risker

Att inte sprida sin risk Àr en stor risk pÄ börsen. Detta Àr dock ocksÄ nÄgot du sjÀlv kan pÄverka genom att investera i flertalet olika typer av aktier för att skapa en vÀldiversifierad aktieportfölj. Investerar du hela ditt kapital i en aktie kommer du troligtvis inte bli rik pÄ aktier.

7. Du överskuldsÀtter dig sjÀlv

Det finns en risk att du överskuldsÀtter dig sjÀlv. Detta kan du dock motverka genom att aldrig investera mer pengar Àn vad du har rÄd med och det du Àr beredd att förlora. Det Àr inte alls sÀkert att du gÄr med vinst och du kan förlora pengarna du lagt in pÄ börsen.