Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Aktieböcker – 19 ekonomiböcker alla investerare bör läsa 2022

Aktieböcker och ekonomiböcker

Letar du efter bra aktierböcker, ekonomiböcker och finanslitteratur? 
Bra, då har du hittat rätt!

I den här artikeln listar jag följande:

Tips från mig:

Jag har byggt 6 passiva, eller semi-passiva, inkomstkällor som mer än dubblar min årliga lönNu berättar jag hur du kan bygga skapa en passiv inkomst genom utdelningsaktier.

Bok om utdelningsaktier

Många av oss har drömt om att ta kontrollen över vår ekonomi och vårt investerande. För vissa handlar det om att få ordning på ekonomin medan andra vill uppnå finansiell frihet. 

Men även om man har viljan och motivationen så kan det vara svårt att veta hur man ska börja.  Nedan listar jag några böcker av olika personer och erfarenheter som kommer att hjälpa dig att bli en vassare investerare! 

Här finns något för de flesta, nybörjare, erfarna investerare, värdeinvesterare tillika utdelningsinvesterare.

Aktieböcker och ekonomiböcker:

 • Bli grymt rik på aktier – Anders Haskel
 • Den enkla vägen att lyckas med aktier – Marcus Hernhag
 • Bli rik och fri med aktier – Hernhag & Kavastu
 • Köp billigt Sälj dyrt – Mattias Eriksson
 • Vägen till din första miljon – Tobias Shildfat
 • Rich dad, poor dad – Robert Kiyosaki
 • Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi – Joel Bladh
 • Dividend stocks for dummies – Lawrance Carrel
 • Dividends still don’t lie – Kelley Wright
 • Get rich with dividends – Marc Lichtenfeld
 • Bli rik på aktieutdelning – Marcus Hernhag
 • The dividend investor – Rodney Hobson
 • The intelligent investor – Benjamin Graham
 • Investera som mästarna – Jonas Bernhardsson
 • Hitta världens bästa aktier – Marcus Hernhag
 • Så här blev Warren Buffet världens rikaste person – Per H Börjesson
 • Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 – Miljonär innan 30
 • Aktie: 3 steg till ekonomiskt oberoende – Ola Lauritzson
 • Framgångsrik aktiehandel: 10 vinnande strategier – Johnny Torssell, Johan Hellström och Peter Nilsson
 • Den rikaste mannan i Babylon – George S. Clason
Aktieböcker för nybörjare

Aktieböcker för nybörjare

Precis som med mycket annat kan man som nybörjare känna sig överväldigad av all information när man precis börjat sätta sig in i aktier. 

Det verkar finnas ett oändligt antal termer, förkortningar och koncept som man misstänker att man borde känna till innan det är dags att sätta igång. 

Som tur är finns det flera bra böcker som hjälper en att gå från nybörjare till en investerare med en egen portfölj utan några förkunskaper. Men med rätt information så behöver det inte vara särskilt svårt att komma igång!

Bli grymt rik på aktier

Bli grymt rik på aktier - Anders Haskel

Det kanske säger sig själv att de flesta av oss vill bli grymt rika på aktier. Men hur går det egentligen till? Man lyckas inte genom snabba klipp eller hög risk enligt denna bok. Istället bör man vara tålmodig och göra en noggrann analys. 

Författaren erbjuder en bra guidning och inspiration för den som tar sina första stapplande steg mot den framtida förmögenheten. 

Anders Haskel har en lång erfarenhet av aktievärlden och ger många bra exempel och förklarande beräkningar som kommer investeraren väl till hands.

Den enkla vägen att lyckas med aktier

Den enkla vägen att lyckas med aktier - Marcus Hernhag

Detta är en lättläst bok som ger dig en rivstart i början av din egna investerar-resa. Marcus gör det enkelt att komma igång och att upptäcka den metod som passar just dig. 

Som inspiration för dessa strategier har han använt sig av ett flertal olika framgångsrika kapitalförvaltare. Sidorna är fullproppade med en mängd bra råd, samt en ordlista om du skulle köra fast bland teknikaliteterna.

Den enkla vägen Bli rik och fri med aktier

Bli rik och fri med aktier - Hernhag och Kavastu

Att investera handlar inte bara om nyckeltal och avancerade analyser. I denna bok skriver författarna om hur livsstil, attityd och strategier påverkar dina chanser att lyckas. 

De hjälper dig att hitta rätt balans mellan sparande och konsumtion och att undvika misstag som försämrar ditt resultat. 

Slutsatsen är att det inte är svårt att bli rik även med grundläggande information så länge du har tålamod och viljan!

Köp billigt sälj dyrt

Köp billigt sälj dyrt - Mattias Eriksson

Att köpa billigt och sälja dyrt kan låta enkelt men hur går det egentligen till? Om du läser denna bok så får du som nybörjare en inblick i hur proffsen agerar. Den ger dig konkreta tips för att ge bra avkastning samtidigt som den är skrivet på ett enkelt sätt. På så sätt kan även en nyfiken nybörjare följa med i resonemangen.

Vägen till din första miljon - alla kan bygga en egen pengamaskin

Vägen till din första miljon - Tobias Shildfat

Denna bok beskriver hur man bygger en så kallad pengamaskin för att förbättra din privatekonomi. Genom tydliga och praktiska exempel får den nyfikne en inblick i vad som krävs för att tjäna mer pengar och förbättra sin ekonomiska situation. 

Tobias är särskilt förtjust i investmentbolag som investeringar. Han visar att man kommer långt med relativt små medel eller någon särskild talang. Allt skriven på ett mycket underhållande och lättläst sätt.

Rich dad poor dad

Rich dad, poor dad - Robert Kiyosaki

Detta är en klassiker inom privatekonomi. Genom att beskriva sin egen barndom med minnet av sin riktiga och fattiga far samt hans väns rika far berättar han om skillnaderna i mentalitet som gör att vissa når större finansiell framgång än andra. 

Vi får lära oss mer om varför man inte behöver en hög lön för att bli rik och vad tillgångar och skulder egentligen innebär. Pedagogik i toppklass. Förbered dig på att få dina nuvarande uppfattningar om pengar utmanade!

Bygg en förmögenhet - fixa familjens ekonomi

Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi - Joel Bladh

Känner du dig som förälder pressad ekonomiskt? Joel hjälper dig att förändra de ekonomiska svårigheterna som kan te sig självklara för en förälder till en möjlighet att bygga en stabil ekonomi. 

Fokus ligger på långsiktighet och attityd men han ger handfasta tips för praktiska åtgärder som budgetar och investeringar. Detta är en guide med personlig prägel som hjälper familjer att förbättra sin ekonomiska situation.

Aktieböcker-utdelnignsinvestering-utdelningsportfölj

Aktieböcker för utdelningsinvestering

Många av oss leker med tanken på att kunna leva på utdelningar från våra aktieinnehav. Somliga investerare anser att aktier som ger stabila utdelningar är säkrare än tillväxtaktier. 

I tider då tillväxtaktier har gått bra kan det vara bra att påminna sig att utdelare inte alls behöver vara några sömnpiller, utan kan generera mycket bra avkastning. 

Vill du lära dig mer om detta så kan du läsa böckerna nedan.

Dividend Stocks For Dummies

Dividends stocks for dummies - Lawrance Carrel

En bra start för den nyfikne blivande utdelnings-investeraren som inte har något emot att läsa en bok på engelska. Här får man lära sig grunderna, hur man gör bra research, de tekniska termerna och hur man bör hantera sin portfölj. 

Den innehåller också information om hur man ska förhålla sig till risk och avkastning, vilka industrier man bör leta i och hur man kan undvika vanliga misstag.

Dividends Still Don't Lie

Dividends still don't lie - Kelley Wright

Denna bok är för dig som vill ha stabila utdelningar. Kelley har en värdebaserad strategi för etablerade bolag. Du får lära dig att upptäcka när företag är undervärderade respektive övervärderade. 

Författaren fokuserar på större företag med lång historik av utdelningar vilket han menar tilltalar en investerare som föredrar lägre risk och ökad förutsägbarhet.

Get Rich with Dividends

Get rich with dividends - Marc Lichtenfeld

Denna bok fokuserar på att uppnå högre avkastning till lägre risk genom en strategi baserad på utdelningar. Målet är minst 12% årlig avkastning på investerat kapital. 

Systemet är byggt på ett sätt som ska få läsaren att lägga ner en begränsad tid på att hantera sin portfölj och få tid över till annat. Som stöd finns flera bra och tydliga exempel som är relativt enkla att följa.

Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning

Bli rik på aktieutdelning - Marcus Hernhag

Marcus lär dig i denna bok om varför han anser utdelning är en bättre indikator än nettovinst, olika utdelningsstrategier samt investeringar i utländska utdelare. 

Man lär sig också om mer övergripande koncept som stop-loss, enkla räkneregler och huruvida man ska använda sig av belåning eller ej.

The Dividend Investor

The dividend investor - Rodney Hobson

Denna bok kan fungera både som inspiration och vägledning om hur man uppnår en portfölj som genererar utdelningar. Författaren menar att utdelningarna är viktigare än någonsin i tider med låga räntor. 

Den innehåller verkliga exempel med investeringar och de viktigaste nyckeltalen som läsaren kan använda sig av. Den är skriven på ett sätt som är lätt att förstå och indelad i många mindre kapitel som gör den mer lättläst. 

När du sedan läst klart boken har du fått bra tips om var du kan hitta ytterligare information som förbättrar dina kunskaper ytterligare.

Aktieböcker för nybörjare

Övriga aktieböcker för dig som vill lära dig mer

Om ditt aktieintresse redan har resulterat i en bra kunskapsbas så kanske du känner att vissa böcker med nybörjare som målgrupp tar upp saker som du redan har koll på. 

Då är det dags att ta nästa steg och fortsätta att utvecklas och sträva efter att bygga en portfölj med ännu bättre avkastning. Om du känner igen dig i den beskrivningen så kan böckerna nedan vara något för dig.

Intelligent Investor

The intelligent investor - Benjamin Graham

Detta är den klassiska boken som har påverkat Warren Buffet mest, enligt honom själv. Graham är värdeinvesterare och gör en tydlig skillnad på priset man betalar och värdet man får. Han menar att en investerare ska se ett köp av en aktie som ett köp av en liten del av ett företag. 

Läsaren får lära sig mer om den svängiga marknaden som personifieras i aliaset “Mr Market”, en person med humörsvängningar. 

Boken innehåller också detaljerat kapitel om säkerhetsmarginaler vilket är Buffets favorit-kapitel. Denna bok är ett måste för värdeinvesteraren.

Investera som mästarna - från Aktiestinsen till Soros

Investera som mästarna - Jonas Bernhardsson

Här får vi följa 17 stycken mer eller mindre kända investerare där du själv kan välja den förebild som passar dig bäst utifrån din personlighet. Man får framförallt lära sig om aktieinvesteringar men också om människorna bakom affärerna.

Den enkla vägen hitta världens bästa aktier

Hitta världens bästa aktier - Marcus Hernhag

Detta är en bok för en blivande eller nuvarande värdeinvesterare. Marcus förklarar på ett begripligt sätt hur man bäst hittar aktier som presterar bättre än index. 

Han går igenom fördelarna med värdeaktier, olika sätt att hitta dem, samt en rad kriterier man kan använda vid bedömningen av dessa. Han ger även exempel på vanliga fällor att undvika.

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Så här blev Warren Buffet världens rikaste person - Per H Börjesson

Författaren är Investment AB Spiltans grundare och kallas för Sveriges Warren Buffett. I denna bok skriver han om filosofin bakom en av världens rikaste män, som också har haft en stor påverkan på Pers egna investeringar. 

Läsaren får även lära sig hur dessa investeringsstrategier har förändrats genom åren. Det finns gott om givna exempel så att läsaren bättre kan förstå hur det man kan implementera principerna i praktiken. 

Den röda tråden är att alla kan använda Warren Buffets principer för bättre resultat på aktiemarknaden.

Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 - Miljonär innan 30

Om du vill ha inspiration och tips hur du ska nå miljonerna så kan denna bok vara något för dig. Den går igenom vad som krävs av dig både när det gäller sparande och investerande. 

Den går igenom allt från olika tillgångsslag som man kan investera i till hur du vet när det kan vara dags att sluta att arbeta. 

Dessutom finns funderingar kring huruvida du faktiskt borde säga upp dig eller ej även när du har uppnått finansiell frihet.

Framgångsrik Aktiehandel - 10 vinnande strategier

Framgångsrik aktiehandel: 10 vinnande strategier - Johnny Torssell, Johan Hellström och Peter Nilsson

Lockas du inte av tanken att enbart placera med en långsiktig buy-and-hold strategi? I sådana fall presenterar de här författarna som har decennier av erfarenhet i finansbranschen alternativ över olika tidshorisonter. 

Läsaren får en inblick i trading och teknisk analys och författarna är tydliga med att man inte behöver en spåkula för att lyckas. Detta är en bok med många konkreta tips.

Den rikaste mannen i Babylon

Den rikaste mannen i Babylon - George S. Clason

En tidlös klassiker från 1926 som fortsätter att påverka människor än idag. Lättläst prosa där läsaren får följa med på den fiktiva karaktären Arkads resa från fattigdom till att vara just den rikaste mannen i Babylon. 

Genom detta blir det lättare att förstå vad vilka vanor och mind-sets som leder till finansiell framgång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.