Akutlån: För oförutsedda händelser i vardagen

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Akutlån

Akutlån är ett begrepp som vi sett mer och mer av de senaste åren på lånemarknaden. Det handlar om mindre lån och krediter som går att få snabbt vid händelse av exempelvis en oförutsedd kostnad. Ofta är låntagaren i behov av pengar direkt på kontot eller åtminstone samma dag.

Vad är ett akutlån?

Ett akutlån är egentligen snabblån, kontokrediter och smslån, men skiljer sig genom sin betoning på snabbhet och tillgänglighet när man behöver låna pengar akut.

Långivare som kan erbjuda akutlån kännetecknas bland annat av dessa faktorer:

 • Direktutbetalning: Pengarna betalas oftast ut omedelbart efter godkänd ansökan.
 • Låga krav: Du kan ansöka även med låg inkomst eller anmärkningar.
 • Enkel ansökan: Processen är snabb och görs vanligtvis online med mobilt BankID.

Vem kan få ett akutlån?

För att kunna få ett akut lån finns det specifika grundkrav som långivarna ställer för att inte direkt neka låneansökan:

Grundkrav

För att bli beviljad ett akutlån måste du oftast uppfylla vissa grundläggande kriterier:

 • Åldersgräns: Man måste vara minst 18 år gammal.
 • Inkomst: Man ska ha en deklarerad inkomst.
 • Skulder: Man får inte ha några skulder hos Kronofogden.
 • Folkbokförd i Sverige: Man måste vara folkbokförd och ha ett kontonummer i en svensk bank

Inkomst, utgifter och KALP-kalkyl

Långivare gör alltid en kreditupplysning för att bedöma din ekonomiska historik och kreditbetyg.

 • Inkomster kollas på för att säkerställa att det finns möjlighet att återbetala lånet.
 • Utgifter och eventuella befintliga skulder kollas på samt så görs en KALP-kalkyl (kvar att leva på) vid ansökan genom att man svarar på frågor om din ekonomi..

Om det finns betalningsanmärkningar kan detta påverka möjligheten till att få ett lån, även om vissa långivare erbjuder akutlån med anmärkningar. Varje långivare kan ha ytterligare specifika krav beroende på deras låneprocess.

Vanliga anledningar till att behöva ett akutlån

Nedan är vanliga exempel på situationer som kan uppstå där folk söker efter ett akutlån för att få snabb tillgång till pengar.

 • Oförutsedda kostnader: Plötsliga utgifter som uppstår.
 • Tandläkarbesök: Oväntade besök hos tandläkaren kan bli dyra.
 • Bilreparationer: När du behöver laga bilen akut kan kostnaderna snabbt staplas upp.
 • Räkningar: Om en räkning måste betalas omedelbart för att undvika förseningsavgifter eller avbrott i tjänster.

Viktigt att tänka på riskerna

Det är inte alla som är medveten om de potentiella nackdelarna och riskerna med att ta små, snabba lån.. Akutlån är ofta högkostnadskrediter, vilket innebär att räntor och avgifter kan vara avsevärt höga. Det är viktigt att jämföra olika alternativ noggrant för att undvika onödigt dyra kostnader.

Idag har vi hög skuldsättning bland privatpersoner, och en stor del består av konsumentkrediter. Människor tenderar ibland att låna i onödan, och tar det första bästa lån de stöter på utan att noggrant överväga om de faktiskt har råd att betala tillbaka beloppet. Detta kan leda till ekonomisk kris.

 • Betalningsanmärkning: Missade betalningar kan resultera i betalningsanmärkningar, vilket negativt påverkar kreditvärdigheten och kan försvåra framtida lån.
 • Skuldsanering: I värsta fall kan ohämmad skuldsättning leda till behovet av skuldsanering, en process som innebär långsiktiga konsekvenser för din privatekonomi.

Att hitta andra alternativ än lån kan vara en bättre lösning

Andra alternativ till att ta lån som att jobba extra, sälja något eller fråga familj och vänner kan vara en bättre lösning på akuta pengaproblem. Ibland uppstår förstås behov av pengar som man inte räknat med, och det viktigaste är att man är säker på att lånet kan betalas tillbaka innan man går vidare och ansöker.

Läs mer & följ mig: