Amazon Prime → Allt du behöver veta om lojalitetsprogrammet

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Guide Amazon Prime
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är publicerad och faktagranskad av Anton Gustafsson, grundare av Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare och investerat i +15 år. Han har ett brinnande intresse för privatekonomi, investeringar och finans i övrigt.

Är du intresserad Amazon Prime?

Amazon är en av världens största e-handelsaktörer som erbjuder mängder av olika tjänster som t.ex. Amazon Prime Video och Amazon Prime Gaming. Amazon äger dessutom den otroligt populära streaming tjänsten Twitch.tv.

I den här artikeln kommer jag gå igenom allt du undrar om tjänsten och vad som ingår i Amazon Prime.

Let’s go!

Innehållsförteckning

Amazon prime logo

Vad är Amazon Prime?

Amazon är en av världens största e-handelsaktörer. De har ett lojalitetsprogram för sina kunder som heter Amazon Prime. Amazon är mycket mer än bara en e-handlare. De driver också en rad andra verksamheter som streamingtjänster, molntjänster och mycket annat. Amazon säljer både produkter på egen hand och är en marknadsplats för andra e-handlare. Amazon är också ett av världens högst värderade företag. 

Att Amazon är ett innovativt företag med många olika verksamheter märks på deras lojalitetsprogram. Genom plattformen erbjuder Amazon en rad fördelar som snabba och fraktfria leveranser. I Amazon Prime ingår det också en rad andra förmåner som tillgång till fri underhållning i form av streamad musik, serier och böcker. Genom Amazon Prime får kunderna också tillgång till många specialerbjudanden på olika produkter. 

Amazon Prime är ett annorlunda lojalitetsprogram så till vida att det kostar att vara medlem i det. I USA kostar den vanligaste varianten av tjänsten 12,99 USD varje månad. Trots avgiften är den mycket populär. I början av 2020 var det 150 miljoner betalande medlemmar.

Plattformen lanserades 2005 i USA. Därefter har Amazon infört lojalitetsprogrammet på flera marknader som Tyskland, Indien och Japan. I början av 2020 fanns tjänsten i 17 olika länder runt om i världen.

När kommer Amazon Prime till Sverige?

Amazon är en av världens största e-handelsaktörer. Företaget grundades i USA 1994. USA är också Amazons största marknad. Efterhand har Amazon vuxit och etablerat sig i många länder runt om i världen. Amazon etablerade sig i Europa redan i slutet av 1990-talet. Då öppnades verksamheterna i Tyskland och Storbritannien. 

Det dröjde dock till hösten 2020 förrän Amazon lanserades i Sverige. Tidigare har svenska kunder kunnat handla vissa produkter från Amazons sajter i exempelvis Storbritannien eller Tyskland. I och med lanseringen i Sverige är sajten på svenska och Amazon har öppnat ett lager i Sverige.

Lojalitetsprogrammet Amazon Prime är ännu inte lanserat i Sverige. En del av tjänsterna i lojalitetsprogrammet finns dock redan tillgängligt i Sverige. Det gäller främst deras streaming- och gamingtjänster.

avanza-logotyp
5/5

Jag använder Avanza bank

Vad kostar amazon prime

Vad kostar Amazon Prime?

Plattformen är en mycket populär tjänst på Amazons hemmamarknad USA. Där kostar ett medlemskap 12,99 USD per månad. 

Amazon har ännu inte lanserat sitt lojalitetsprogram i Sverige. Prime Video är en streamingtjänst med serier och filmer som är en del av Amazon Prime. Den finns tillgänglig i Sverige och kostar 65 kr / månad.

Prova gratis i 30 dagar

På de marknader där Amazon erbjuder hela Primekonceptet erbjuder de en 30 dagar lång provperiod. Det kan därefter betalas månadsvis. 

Den del av Amazon Prime som i huvudsak är tillgängligt i Sverige är Prime Video. Det är en streamingtjänst för film, serier och tv. En del av innehållet är producerat exklusivt för Amazon. Skapar du ett konto där erbjuder Prime Video 7 dagars gratis provperiod. Därefter kostar Prime Video 65 kr per månad.

Vad ingår i amazon prime

Vad ingår i Amazon Prime?

Trots att Amazons lojalitetsprogram Prime kostar pengar är det enormt populärt. I början av 2020 rapporterade Amazon att 150 miljoner kunder betalar för att vara med i Prime. Dock är inte Prime tillgängligt på alla marknader där Amazon är verksamma. Det kostar 12,99 USD per månad att vara medlem i Prime. För medlemsavgiften får kunderna många och värdefulla förmåner. 

Fri frakt på alla ordrar

Medlemmar i tjänsten får fri frakt på alla ordrar. I vissa delar av USA erbjuds det under vissa förutsättningar till och med fri frakt och leverans samma dag som ordern läggs. 

Specialleveranser på flera orter

En av de faktorer som gjort att Amazon blivit så stora är deras snabba och exakta leveranser. Medlemmar i Prime kan få leverans med fler fördelar än bara frakt. Det handlar till exempel om att Amazon lämnar kundens varor i deras garage eller hem även om de inte är hemma. 

En annan fördel som Amazon erbjuder på vissa orter är snabb leverans av livsmedel. Det inkluderar även färskvaror. 

Amazon testar gärna ny teknik. Ett spännande projekt som de har heter Amazon Prime Air. Det är ett projekt för att leverera kundens varor med drönare. Provleveranser har utförts med drönare men projektet är fortfarande under utveckling. Det återstår att se om det kommer att bli verklighet. Det är heller inte känt om det i så fall kommer att ingå i erbjudandet för Amazon Prime.

Shopping med specialerbjudanden

Medlemmar i Amazon Prime får exklusiva erbjudanden och rabatter på olika delar av Amazons sortiment. Amazon äger även en livsmedelskedja som heter Whole Foods. Även där får medlemmar rabatt.  

2015 lanserade Amazon ett speciellt event kallad “Prime Day”. Prime Day kan närmast liknas vid Black Friday. Då erbjuds medlemmarna extra bra erbjudanden. 2020 uteblev Prime Day i flera länder pga Corona Pandemin.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video är en streamingtjänst med film, serier och tv som ingår fritt för medlemmar. Den tjänsten är även tillgänglig i Sverige. Här kostar den 65 kr / månad. Viss del av innehållet finns tillgängligt med svensk text. 

Amazon Prime Music

Amazon har också en streamingtjänst för musik som ingår. I medlemskapet ingår ett abonnemang med tillgång till 2 miljoner olika låtar. Det går också att köpa till ett abonnemang som innehåller 60 miljoner låtar. 

Amazon Prime Gaming

Tjänsten har också erbjudande för gamers som kallas Prime Gaming. Där får kunderna gratis spel eller andra förmåner. 

Kostnadsfria e-böcker till Kindle

Kindle är Amazons egen läsplatta för e-böcker, tidningar och magasin. Genom den har Amazon Primes medlemmar tillgång till en mängd böcker och annan läsning utan kostnad. 

Backup av fotografier

Att lagra sina fotografier via olika lagringstjänster i molnet blir allt vanligare. Amazon Prime erbjuder sina medlemmar att lagra obegränsat med bilder i Amazons lagringstjänst. De kan också lagra upp till 5 GB video i den lagringstjänsten utan kostnad. 

Twitch Prime

Twitch är en webbplats som blivit en global community för spelintresserade från hela världen. Där kan gamers streama spel och skapa kontakter med varandra. Amazon köpte Twitch 2014. 

Twitch är fortfarande ett eget varumärke. Det finns på webben och som appar. Vissa spel har till och med länkar till Twitch. Twitch är också kopplade till Amazons erbjudande för spel Prime Gaming. Det som ett tag kallades Twitch Prime heter nu Prime Gaming.

Vanliga frågor om amazon prime

Vanliga frågor om Amazon Prime

Det är vanligt att företag har lojalitetsprogram för sina kunder. Det som är ovanligt med Amazon Prime är att det kostar att vara medlem där. Det ger dock en hel del fördelar som vanliga lojalitetsprogram inte brukar göra. Några vanliga frågor är: 

Vad kostar Amazon prime?

På Amazons hemmamarknad USA kostar Amazon Prime 12,99 USD varje månad. Det finns olika alternativa abonnemang som bara innehåller streamingtjänsterna eller är till för studenter.

Varför ska jag prenumerera på Amazon Prime?

Den del av Amazon Prime som idag finns tillgänglig i Sverige är deras streamingtjänst för film och serier. Hittar du spännande filmer och serier som du gillar kan det vara en bra streamingtjänst. Tänk på att du kan säga upp den om du inte använder eller gillar den. Det finns idag ingen uppgift när Amazon kommer att lansera Amazon Prime som lojalitetsprogram i Sverige. Lojalitetsprogrammet är annorlunda eftersom det kostar pengar att vara medlem i det. Amazon innehåller många förmåner som kanske kan ersätta andra tjänster. Det är viktigt att analysera alla förmåner och värdera om det är värt den kostnaden som tjänsten har. Det är individuellt för alla om kostnaden motsvarar värdet i lojalitetsprogrammet. Eftersom det inte är känt om eller när plattformen kommer till Sverige är det inte heller känt vad kostnaden eller vilka tjänster som kommer att ingå i det.

Amazon Prime i Sverige?

Amazon lanserade sin e-handel i Sverige under hösten 2020. De har dock inte lanserat eller kommunicerat något om eller när lojalitetsprogrammet ska lanseras i Sverige. Idag är det endast streaming och gamingtjänsterna som är tillgängliga i Sverige.

Fördelar med Amazon Prime

Det finns många fördelar med Amazon Prime. I stället för olika streamingabonemnag får du tillgång till film, serier och musik i ett abonnemang. För den som shoppar regelbundet på Amazon är snart kostnaden för Amazon Prime betald genom att slippa frakt. 

Nackdelar med Amazon Prime

I regel är det bara fördelar med att vara med i ett lojalitetsprogram. Amazon Prime skiljer sig dock mot andra program eftersom det kostar pengar. Om det är värt kostnaden är upp till var och en att bedöma. 

Faktorer som kan vara viktiga att fundera över är om streamingtjänsterna är tillräckligt bra för dig? Kan de helt ersätta andra streamingprodukter eller behöver du ha fler abonnemang upp till Amazon Prime? 

Det är lätt hänt att hoppa på ett erbjudande med liten månadskostnad för att det verkar bra. Men utnyttjar du det inte så mycket som du tänkt blir det en onödig kostnad. Sett över exempelvis ett år blir det ganska mycket pengar. För den som har flera streamingabonnemang kan det bli mycket pengar som läggs på onödiga tjänster. Kanske hade det gått att göra något bättre för de pengarna? 

Det finns idag inga uppgifter om eller när Amazon Prime kommer fullt ut till Sverige. Den dag det gör det är det viktigt att noga fundera igenom om kostnaden för det innebär motsvarande mervärde för dig själv? Eller det blir ytterligare ett abonnemang där kostnaden dras med automatik varje månad?

Det kanske är lättare att motstå onödig shopping om du inte betalt för en tjänst där du erbjuds gratis frakt? Det kanske också finns bättre aktörer att handla hos med kunden väljer Amazon eftersom den betalt för att vara med i deras lojalitetsprogram.

Vad tycker du om artikeln? Är det något bra du vill lyfta fram eller finns det något viktigt att diskutera?

Lämna gärna en kommentar här nedanför!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *