Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Avanza eller Nordnet

Ställer du dig frågan om Avanza eller Nordnet är bäst? Det är du inte ensam om. I den här artikeln har jag jämfört de båda nätmäklarna för att hjälpa dig att välja den bästa för just dig och ditt sparande.

Eftersom jag själv använder både Nordnet och Avanza för mina investeringar och mitt sparande så har jag full insyn i hur bra jag anser att de båda nätmäklarna är. Jag har en klar favorit som jag rekommenderar för majoriteten av läsarna i den här artikeln. 

I den här jämförelsen kommer du även att få följande:

Slutsats och resultat

Vill du inte läsa hela jämförelsen? Hoppas till resultatet direkt...

VINNARE!

Utseende & upplevelse

Erbjuder Avanza eller Nordnet bästa upplevelsen för dig som kund?

Vilka är billigast?

Guld och råvaror ses av många som ett bra komplement till aktier.

Aktiehandel

Vilken bank är bäst för dig som vill investera i aktier?

Fonder

Vilken bank är bäst för dig som vill spara i fonder?

Sparkonto

Vilken bank är bäst för dig som vill spara pengar på ett sparkonto?

INLEDNING

Är Avanza eller Nordnet bäst?

Det finns idag två etablerade och dominerande nätmäklare på den svenska marknaden, Avanza och Nordnet. De har båda vuxit fram från idén att erbjuda privatpersoner enkel och billig handel med aktier. Med åren har de utvecklats till att bli breda sparbolag  som erbjuder aktier, fonder, sparkonton och mycket mer. 

avanza-logotyp
Mitt omdöme & recension:
5/5

Börja investera redan idag!

Jag använder Avanza bank själv!

Både Avanza och Nordnets målgrupp är de som vill spara och investera, allt från de oerfarna till de som gör det professionellt. De vänder sig till den som är nybörjare och ointresserad av aktier och fonder men vet att ett bra sparande är ett måste. För dem har de bra stöd i form av att välja aktier eller fonder som passar just dem. 

Även många av de som investerar eller tradar professionellt väljer Avanza eller Nordnet som sin nätmäklare. Även för dessa kunder erbjuder båda nätmäklarna bra och prisvärda lösningar.

Ledande nätmäklare med låga avgifter

Avanza och Nordnet är renodlade internetaktörer utan fysiska kontor. Båda vill också erbjuda kunden så låga kostnader och avgifter som möjligt. Det gör att de vill att du skall kunna utföra så mycket som möjligt av ditt sparande och investeringar själv på deras respektive hemsidor. En viktig aspekt för dig som kund är då hur de utformat och designat sin hemsida och vilka funktioner de erbjuder där. 

Även om Avanza och Nordnet till synes är ganska lika varandra finns det vissa skillnader. Det är inte fel att vara kund hos båda, det är jag själv. Det finns flera anledningar till att vara kund hos båda nätmäklarna. En är att deras utbud skiljer sig lite åt. 

En annan är att vissa erbjudanden som nyemissioner kan vara bra att teckna från olika mäklare för att få tilldelning. Det är en bra början att bli kund hos en av nätmäklarna och starta upp ett sparande via dem. Jag skall titta närmare på både Avanza och Nordnet för att se vem som är bäst för dig att bli kund hos!

avanza-logotyp

Vilka är Avanza bank?

Avanza bank grundades 1999 men hette då HQ.se. Internet hade just slagit igenom och den så kallade it-yran rådde. I början av 2000 fanns det flera små nätmäklare. Genom att gå samma med några av dem bildades det som idag är Avanza.

Bolaget växte med olika nya tjänster och många nya kunder. De har under åren fått stort förtroende från många sparare. Företaget har vuxit kraftigt genom åren och har idag fler än 1 miljon kunder. 

Avanza har på många sätt bidragit positivt för sparare i Sverige. De har öppnat upp aktiemarknaden för många både genom att göra den billig och mer lättillgänglig. De har också lanserat många innovativa produkter som exempelvis deras eget bolån och deras egna prisvärda fonder. 

Avanza är enbart verksamt i Sverige. Bolaget är noterat på stockholmsbörsen. Avanzas huvudägare är finanslegenden Sven Hagströmer via hans investmentbolag Creades.

Avanza bank nöjdaste sparare 10 år

Vunnit många priser senaste åren

Avanza har fått många utmärkelser och priser för sitt arbete genom åren. Bland annat har de 2018 och 2019 blivit utsedda till årets bank av Privata Affärer. De har också haft utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare” hela över tio år i rad.  

Avanza driver även en gratis webbtidning som heter Placera. De skriver om börsen, aktier, fonder och privatekonomi. Den är läsvärd och innehåller mycket nyttig information både för nybörjare och lite mer avancerade sparare. Du hittar den på Avanzas hemsida under nyheter.

Tar endast 3 min med bank-ID.

Avanza bank Holding AB
Organisationsnummer: 556274-8458
Hemsida: www.avanza.se
Regeringsgatan 103
111 93
Stockholm
Sweden

nordnet-logotyp

Vilka är Nordnet bank?

En av de absolut första nätmäklarna i Norden var Nordnet. De startade redan 1996, när internet verkligen var i sin linda.  De var en av de första att göra aktiemarknaden tillgänglig för vanliga privatpersoner på ett enkelt sätt. 

Det mest revolutionerande var att erbjuda privatpersoner realtidskurser. Nordnet var en av de verkliga pionjärerna bland nätmäklarna. 

Även Nordnet har växt genom att köpa upp konkurrenter. De är idag verksamma i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Nordnet har idag ca 900.000 aktiva kunder. Nordnet var tidigare noterat på stockholmsbörsen, men är numera utköpt därifrån. Nordnet ägs idag av Öhmnagruppen, och Nordic Capital.

Nordnet shareville

Erbjuder populära Shareville - följ framgångsrika investerare

Nordnet är den internetmäklare som tillsammans med Avanza utvecklat mest nya möjligheter för de som vill spara och investera. En av Nordnets mest unika produkt är Shareville. 

Det är en social plattform där du kan se i realtid hur andra av Nordnets kunder investerar. Det kan vara en bra inspiration för ditt sparande och möjlighet för kunskapsutbyte. 

Du har möjlighet att vara anonym i Shareville och inga summor i pengar redovisas. Du visar bara hur stor andel i procent av din portfölj varje aktie eller fond är.

Tar endast 3 min med bank-ID.

Nordnet AB (publ)
Organisationsnummer: 559073-6681
Hemsida: www.nordnet.se
Alströmergatan 39
Box 30099
104 25
Stockholm
Sweden

JÄMFÖRELSE AV PRISER

Är Nordnet eller Avanza billigast?

Avanza och Nordnet har båda hjälpt till att pressa ned courtaget på aktieaffärer i Sverige. Courtage är priset det kostar att köpa eller sälja aktier. Både Avanza och Nordnet erbjuder courtage som är anpassat efter hur stora aktieaffärer du gör. Skillnaderna i courtage för den vanlige spararen är näst intill obefintlig mellan Avanza och Nordnet

Priset på att köpa och sälja aktier är numera så lågt att det inte är en så stor fråga för de flesta. Se till att du väljer den courtageklass som passar dina affärer bäst. Det finns andra faktorer som är minst lika viktiga att titta på som priset när du väljer nätmäklare. Det är till exempel funktioner på hemsidan eller produktutbud. 

Är du avancerad och gör väldigt många affärer eller har andra särskilda önskemål är det viktigt att jämföra de båda nätmäklarnas priser för dina behov. Här kan du även jämföra alla nätmäklare om du vill veta mer om konkurrenterna.

Prislistor för courtage & aktiehandel

Här nedanför ser du två tabeller som jämför avgifter för courtage hos Avanza och Nordnet. Båda prislistorna är snarlika varandra.

Observera att priserna gäller för aktiehandel på Stockholmsbörsen.

Avanza

Den enda kostnaden du skall betala för att spara i aktier är courtage när du köper eller säljer aktier. Avanza har en prislista med fem olika nivåer. 

Du som är helt ny kund hos Avanza kan börja göra affärer helt gratis. Det förutsätter att du aldrig varit kund hos Avanza. 

Erbjudandet gäller max ett år, så länge värdet på kontot är under 50.000kr och max 500 affärer. Efter det väljer du en courtageklass som passar dig utifrån hur stora aktieköp du brukar göra.

Här nedanförser du Avanzas priser för courtage:

 StartMiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0 %0,25 %0,15 %0,069 %0 %
Lägsta courtage0 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Lämpligt för aktieaffärer i storlekenUnder 50 000 krUnder 15 600 kr15 600 – 46 00046 000 – 143 000 kr143 000 kr +

Nordnet

Nordnets prislista på courtage har samma upplägg som Avanza. De priser som både Nordnet och Avanza skyltar med som courtage är de som gäller när du handlar på de vanliga aktielistorna på Stockholmsbörsen. 

I Sverige finns det flera andra mindre aktielistor som har andra courtage. Det samma gäller om du handlar på en marknad i ett annat land.

Här nedanför ser du Nordnets priser för courtage:

 MiniLitenMellanFast
Rörligt courtage0,25 %0,15 %0,069 %0 %
Lägsta courtage1 kr39 kr69 kr99 kr
Lämpligt för aktieaffärer i storlekenUnder 15 600 kr15 600 – 46 000 kr46 000 – 143 478 kr143 478 kr +

Övriga avgifter hos Avanza bank

Det är billigt att vara kund hos Avanza. Så länge du utför allt själv via deras hemsida är det som vanlig kund bara courtaget för dina köp av aktier du betalar. Du betalar en avgift för fonder du äger som dras automatiskt från dem. Av den avgiften får Avanza en viss del.   

Köper du aktier i andra länder tillkommer en valutaväxlingsavgift. Det gör att det inte bara är courtaget som kostar när du handlar aktier i andra länder. Det är en kostnad du får när du både köper och säljer aktier i andra länder.

Övriga avgifter hos Nordnet bank

Avgifterna hos Avanza och Nordnet har i grunden samma upplägg. Det är billigt att vara kund hos båda. De har inga onödiga eller extra avgifter så länge du sköter allt själv via deras webb. 

Även hos Nordnet betalar du en avgift för fonder. Det är en avgift fondbolagen som driver fonderna tar ut. Av den får Nordnet en ersättning för att de distribuerar fonderna.  

Nordnets valutaväxlingsavgift för aktieaffärer i andra länder är likartad med Avanzas. Gör du affärer ofta i andra valutor kan det vara värt att öppna ett separat valutakonto för det. Läs på om respektive nätmäklares villkor för det!

JÄMFÖRELSE AV TJÄNSTER OCH UTBUD

Är Avanza eller Nordnet bäst för aktiehandel?

Det är en hårfin skillnad vem av Avanza eller Nordnet som är bäst för aktiehandel. Deras courtage och avgifter är relativt lika, deras utbud likaså. Det som skiljer Avanza och Nordnet är deras webdesign och funktioner på hemsidan. Den av dem du använder mest blir du förstås mer van och hittar snabbare det du söker. 

Det finns ett enormt utbud där du t.ex. kan köpa aktier och fonder. Det händer också alltid mycket på finansmarknaden. Du vill hitta det du söker på ett snabbt och enkelt sätt. Jag tycker att det är lättare att hitta rätt på Avanzas hemsida och att deras portal erbjuder en bättre helhetsupplevelse.

Bästa banken för sparkonto

Avanza erbjuder möjlighet att via deras webb placera pengar i sparkonton från andra banker. Det underlättar om du snabbt vill flytta tillbaks dem och investera i aktier eller fonder. Det är också smidigt att kunna sköta allt från en hemsida. De sparkonton Avanza erbjuder har statlig insättningsgaranti. 

Nordnet erbjuder bara kunderna att spara i deras eget sparkonto. Det har statlig insättningsgaranti. Avanza har en större bredd av sparkonton och erbjuder därmed den bästa lösningarna för sparkonton.

Är Avanza eller Nordnet bäst på fonder?

Både Avanza och Nordnet erbjuder ett brett utbud av fonder. Tidigare har Nordnet varit duktigare på ETFer än Avanza. Avanza har dock nyligen lagt till ganska många ETFer i sitt sortiment för att matcha Nordnet. 

Avanza har flera billiga indexfonder som följer olika marknader. Deras svenska indexfond Avanz Zero är gratis, övriga har låg avgift. Testa gärna Avanzas fondportföljgenerator (100% gratis). Nordnet har egna indexfonder för vardera av de länder de är verksamt i, Sverige, Danmark, Norge och Finland. Nordnets egna indexfonder är gratis. Nordnet har också några egna bland- och räntefonder.

Båda bolagen erbjuder ett enormt utbud av fonder. För att hjälpa dig att hitta rätt erbjuder både Avanza och Nordnet bra funktioner för att filtrera ut rätt fonder. Det är viktigt att hitta rätt sparande för just dig som motsvarar den risknivå du är villig att ta beroende på ditt syfte med sparande och hur länge du tänkt att spara. 

Avanza är något bättre på fonder än Nordnet. Det beror på främst på deras utbud av egna billiga indexfonder. Att börja spara i billiga indexfonder med olika inriktningar kan vara ett bra sätt att komma igång med ditt sparande!

Bästa kundsupporten

Både Avanza och Nordnet har mycket bra kundsupport. Du kommer i kontakt med dem via olika kanaler. Det vanligaste när du är kund hos dem är att kontakta dem i inloggat läge, de får då bekräftat vem du är.

Både Avanza och Nordnet är duktiga på att svara på frågor i olika sociala kanaler. De har många hängivna medarbetare som brinner för sparande och att hjälpa sina kunder. 

Avanza och Nordnet har visat många gånger att de står upp för sina sparare. I den offentliga debatten är det oftast deras sparekonomer som syns. De tar ställning och informerar om viktiga frågor som rör sparande, investeringar och pensioner. Det är en viktig roll för att bevaka de mindre spararnas intressen.

Avanza bank nöjdaste sparare 10 år

JÄMFÖRELSE AV UTSEENDE OCH UPPLEVELSER

Avanza eller Nordnet - utseende och upplevelse

Det viktigaste när du väljer nätmäklare är naturligtvis pris och utbud. Där är Avanza och Nordnet ganska likvärdiga. De har funktioner, priser och utbud som passar både den oerfarne spararen, den professionella investeraren och alla däremellan. 

Oavsett om du är nybörjare inom aktier och fonder eller mer avancerad vill du ha en snygg och lättnavigerad hemsida. Jag har jämfört deras hemsidor och funktioner på ett antal olika områden. 

Nordnet är absolut inget dåligt val, men min personliga åsikt är att Avanzas hemsida känns mer lättnavigerad, har bättre funktioner och är snyggare.

  1. Startsida
  2. Kontoöversikt
  3. Aktievy
  4. Fondvy
  5. Slutsats
Avanza startsida
Nordnet startsida

1. Startsida

När du besöker Avanzas hemsida möts du av en snygg modern layout. Det viktigaste, att snabbt och enkelt kunna logga in eller ansöka om att bli kund ligger centralt. Under det finner du den för stunden viktigaste informationen om marknaden och från Avanza. 

Efter inlogg möts vi av en startsida med mer detaljerade nyheter och information från Avanza. Du får också en snabb överblick av ditt sparande. Det är lätt att navigera vidare från startsidan. Hemsidan är genomtänkt och bra designad. 

Nordnets startsida är fylld med information om både vad som aktuellt och erbjudanden från Nordnet. Efter inlogg möts du av information om hur ditt sparande och marknaden har utvecklats.Det är informativt, men Avanza har en mer lättillgänglig design på sin hemsida. Nordnet har dock precis tagit steget till en ny hemsida som är mycket bättre än tidigare.

Avanza bank

Vinnare i jämförelsen av startsida

Avanza kontovy
Nordnet kontovy

2. Kontoöversikt

Du vill snabbt kunna få en överblick av ditt sparande och hur det har utvecklats. Avanza har samlat det under “Min ekonomi”. På ett smidigt sätt kan du sedan få mer detaljer över ditt sparande med några få klick. 

Nordnets kontoöversikt är i stort sett samma som startsidan. Du får en grundläggande information om din utveckling. Vill du ha mer information om hur ditt sparande utvecklats hittar du det under olika undermenyer. Det känns smidigare att hitta den informationen hos Avanza än hos Nordnet. 

Sparande skall vara enkelt och roligt. De allra flesta vill inte spendera mer tid än nödvändigt för att sköta sitt sparande. Det är därför viktigt med lättnavigerade hemsidor, gärna med snygg design.

Avanza bank

Vinnare i jämförelsen av kontoöversikt

Avanza aktievy
Nordnet aktievy

3. Aktievy

Det är dags att hitta en eller flera aktier du vill investera i. Kanske vet du redan vilken aktie du tänkt att köpa. Om inte, vill du kunna filtrera ut bra kandidater. 

Nordnet har en enkel och klassisk lista. Du får i första läget grundläggande information om hur aktierna på en viss lista utvecklats just den dagen. Du kan också välja att bolagen rangordnas efter vissa givna nyckeltal.

Avanza har byggt en snygg aktielista med möjlighet att välja ett stort antal parametrar att filtrera en aktier efter. Det är både användarvänligt, ganska avancerat och snyggt.

Nordnet bank

Vinnare i jämförelsen av aktievy

Avanza fondvy
Nordnet fondvy

4. Fondvy

Både Avanza och Nordnet har enormt många fonder att välja mellan. Deras fondlistor där du börjar ditt sökande efter rätt fond är relativt lika.

Du kan filtrera på många olika parametrar för att skapa listor över fonder som passar dig och ditt sparande. Avanza har även där en något mer tilltalande design. 

Avanza bank

Vinnare i jämförelsen av fondvy

5. Slutsats - min favoritmäklare är...

Om jag måste välja att rekommendera en av aktörerna blir det Avanza. Lite bättre utbud och snyggare och mer lättnavigerad hemsida fäller det avgörandet. Att Avanza fått utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare” i över tio år i rad är ingen tillfällighet. Bli du också en nöjd sparare hos Avanza!

avanza-logotyp
Mitt omdöme & recension:
5/5

Börja investera redan idag!

Jag använder Avanza bank själv!

Ytterligare tankar

Både Avanza och Nordnet har bidragit mycket till att göra sparande och investeringar till något enkelt och roligt i Sverige. De jobbar också hårt med att få fler medvetna om vikten av att spara, inte minst till pensionen. De gör ett viktigt jobb att informera om vikten av sparande. Men också att de kan lyfta och visa på problem inom företag, olika sparformer eller regler. De visar ofta att de står på oss sparares sida. 

Att spara är verkligen viktigt för alla. Det är viktigt att kortsiktigt ha en buffert för oväntade utgifter. Långsiktigt måste du spara för att trygga din egen pension. Däremellan vill du spara till olika kortsiktiga eller långsiktiga mål. Avanza och Nordnet har gjort det enkelt och billigt att spara. De ersätter inte din traditionella bank helt, men när de gäller sparande har de båda Sveriges bästa erbjudande. 

Avanza och Nordnet har kommit med många innovativa lösningar för att förbättra och förenkla för oss sparare. Det är allt från prisvärda indexfonder till mer komplexa lösningar. Deras utveckling och innovationer har hjälpt till för att många skall våga ta första steget för att börja spara. 

Är du inte igång med ditt sparande via Avanza eller Nordnet är det bästa du kan göra att starta idag. Sparande och investering mår bra av att göras regelbundet och på lång sikt. Känner du efter ett tag att du valt fel fonder eller aktier och vill ändra din strategi är det inga problem. Du kommer att lära dig mer om att spara och investera ju mer du håller på. Det viktigaste är att du kommer igång redan idag. 

Det är inget dåligt val att bli kund hos någon av Avanza eller Nordnet. Båda har verkligt bra erbjudande oavsett om du är ny inom sparande eller professionell inom investeringar. Är du lite mer avancerad sparare eller har vissa önskemål är det klokt att vara kund hos båda. Det känns bra att vara kund i bolag som verkligen står upp för sina kunder. Jag har valt att vara kund hos både Avanza och Nordnet för att få tillgång till bådas bästa erbjudande. 

Avanza eller Nordnet

Källor:

Skärmavbilder är tagna på respektive nätmäklares hemsida.