Avanza Global – Här är fondens 10 största innehav i mars 2024

avanza global

När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Avanza skickade under morgonen ut ett nyhetsbrev där de presenterade sin nya indexfond Avanza Global (Länk till fonden på Avanza.se). Fonden har en riktigt låg lockande förvaltningsavgift på 0,05% och en total avgift på 0,1%. 

I den här artikeln går jag igenom fondens innehav och vad som är bra att tänka på innan du investerar.

Avanza global innehav – 10 största innehaven

Här nedanför listar jag Avanza Globals största innehav vid uppstarten av fonden. Siffran inom parantes anger hur stor del av fonden som innehavet utgör.

 1. Apple (2,3%)
 2. Microsoft Corp (1,9%)
 3. Amazon.com (1,8%)
 4. Facebook A (1,0%)
 5. JPMorgan Chase & Co (1,0%)
 6. Alphabet C (0,9%)
 7. Alphabet A (0,9%)
 8. Johnson & Johnson (0,9%)
 9. Exxon Mobil Corp (0,8%)
 10. Bank of America (0,7%)

Tre fördelar med Avanza Global

 • Bara 0,1% i total avgift (0,05% i förvaltningsavgift)
 • Investera globalt på ett enkelt och smidigt sätt
 • Sprid riskerna över fler än 23 marknader och 11 branscher

avanza global regioner

Precis som man kan vänta sig med en Globalfond så får du en stor exponering mot USA. Likaså har de senaste årens tillväxt för techjättarna gjort att globalfonderna nu för tiden är tungt investerade mot just techsektorn. Som ni ser här ovanför så är Avanza Globals fyra största innehav inom techsektorn och hela 6 av 10 största likaså.

avanza global avanza global


Jämför innehav och exponering mot DNB Global Indeks

DNB Global Indeks är den mest ägda globalfonden bland Avanzas kunder. Som ni ser så ser fördelningen mellan branscher, bolag och regioner mycket jämna ut.

avanza global-dnb global indeks

Jag kommer själv att titta närmare på fonden och med största sannolikhet byta Länsförsäkringar Global Indexnära mot just Avanza Global i både Privata pensionssparet och Tjänstepensionen. Om eller när detta sker så kommer det ett nytt inlägg om transaktionen. Hur gör ni? Investerar ni några pengar i Avanza Global?
Läs mer om Avanza Global på Avanza.se!

Avanzas egen disclaimer:
”Avanza Global är en matarfond som placerar minst 85% av sina medel i ett mottagarfondföretag. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.”
Grafik lånad och information hämtad här.