Det är kul att bygga kapital – men glöm inte att leva!

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

indexfonder

Precis som rubriken säger så är det fantastiskt kul att spara, investera och bygga kapital. Det tycker åtminstone “vi” som har funnit intresset och hänger runt på olika aktiebloggar och kanske till och med på Twitter. Jag ska inte kalla det för en sekt men det blir lite av en community-hets där det är lätt att tappa uppfattningen om hur 99% av resten tycker och tänker.

Jag själv har känt av tunnelseendet där jag helst av allt bara vill spara varenda krona som kommer in. Det har flera gånger varit på gränsen att man tackar nej till att hitta på saker med sambo och vänner bara för att jag hellre vill spara pengarna. Givetvis kan man välja bort en del dyra aktiviteter som kanske inte ens hade lockat om det var gratis, men glöm inte att du lever bara en gång.

Jag tror jag talar för ganska många av er läsare när jag påstår följande; Det finns inte så mycket mer exalterande än att se en 20-45 års ränta på ränta graf med en hög sparkvot varje år. Vilka pengar det teoretiskt kan bli av det!

Givetvis finns det många olika sorters sparande. Vissa av oss kanske har som mål att spara till en lägenhet eller ett hus 5-10 år framåt i tiden. Medans andra bara sparar för sparandets skull och bara älskar att se kapitalet växa, i det sistnämnda är undertecknad inkluderad.

Samtidigt som sparkapitalet växer i en snabb takt så går även åren lika snabbt. Det gör att jag ibland kan stanna upp och tänka något i stil med;
“Jag har nu såpass mycket pengar att jag kanske borde växla ner det långsiktiga aktiesparandet (25% av månadslönen + 100% av bolagets vinster) och utöka t.ex. budgeten för resor och restaurangbesök. Givetvis är inte tanken att spara mindre av lönen, utan allokera sparandet till andra konton/budgetar.

Det viktiga är att min totala sparkvot (aktier, resor, buffert, m.m.) inte placeras i fasta kostnader som fler abonnemang och liknande. Det kommer inte att vara en vinnande taktik i det långa loppet. Däremot trycker jag på att du ska spendera dina pengar på det du gillar att göra. Varför hålla igen på en rolig hobby som du känner att du får ut glädje och lycka av?

I mitt fall så har jag precis hittat tillbaka till golfen efter 10 års uppehåll vilket är fantastiskt kul. Golf är enligt mig en social sport där du även får en tävlingsdos och motion. Uppstartskostnaden är ganska stor med medlemskap och nya klubbor, bag, vagn m.m. Men jag tycker det är värt att offra ett par månaders hårt sparande för att istället spendera dessa på något som gör att jag mår bra.

Att spara är vettigt. Att spara är nyttigt. Att spara är kul. Men glöm inte att du bara lever en gång och att det finns mycket att hämta utanför vår kära “Twitter-community”, bli inte förblindad av alla extrema sparkvoter som florerar i sociala medier. Spara på en lagom nivå och spendera pengar på det som gör dig lycklig!

Retweeta gärna om du håller med – Trevlig helg!