FAANG bolagen 2024 – Här är aktierna som ingår!

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Faang aktier

FAANG bolagen består av USA-börsens fem mest populära och bäst presterande aktier inom teknik. Aktierna är Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet). Namnet FAANG beror alltså på första bokstaven i vardera aktie. Aktierna är jättar inom teknikområden såsom sociala medier, streaming, e-handel, sökmotorer med mera.

Häng med i denna artikeln där jag lär dig mer om FAANG bolagen, hur man kan investera i dem men också dess fördelar och risker. 

FAANG bolagen

FAANG bolagen består alltså av aktierna Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet). Här nedanför sammanställer jag en kort introduktion till varje bolag. 

1. Meta Plattforms (Facebook)

Facebook, som numera benämns som Meta Platforms, är ett socialt nätverk med över en miljard användare världen över. Nätverket används till att hålla kontakt med släkt och vänner. Du kan också publicera bilder och videor för att sprida nyheter eller för att uppdatera om ditt eget liv.

2. Amazon

Amazon är ett företag med ursprung i USA. Faktum är att Amazon var en av de första bolagen att erbjuda och sälja varor online i större skala. För det är precis de gör, säljer varor online i större skala. Du hittar det allra mesta hos Amazon, därav deras motto är att erbjuda produkter från “A till Ö”.

3. Apple

Apple är ett företag som tillverkar och säljer produkter för mobil kommunikation, persondatorer, musikspelare med tillhörande programvaror, tjänster och kringutrustning. Apple erbjuder bland annat iPhone, iMac, Apple TV, Apple Watch och många andra populära produkter under sitt eget varumärke. 

4. Netflix

Netflix är en tjänst där du kan, genom ett betalt abonnemang, få tillgång till tusentals filmer via streaming. Abonnenter tillåts titta på serier och filmer utan reklam på valfri internetansluten enhet. Man kan också ladda ned serier och filmer i offline-läge för att kunna titta utan internetanslutning.

5. Alphabet

Alphabet är Googles moderbolag. Bolaget grundades av samma grundare som Google och inkluderar fler bolag än Google, men Google är det största. Alphabet är alltså ett holdingbolag vars huvudfokus ligger på att utveckla informationsteknik och söktjänster, men inom koncernen förekommer också forskning och utveckling av AI och bioteknik.

Hur kan man investera FAANG aktier?

För att investera i FAANG aktier behöver du ta dig till en nätmäklare där du genomför investeringen. Det finns flera nätmäklare på marknaden varav alla fungerar på liknande sätt men det finns vissa skillnader mellan dem som kan vara bra att känna till. 

Här nedanför går jag igenom de tre nätmäklarna Avanza, Nordnet och eToro och presenterar vilken typ av investering du bör göra hos vardera mäklare. 

1. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare som har ett stort fokus på aktier. Avanza är allra bäst när det kommer till långsiktiga investeringar. 

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

2. Nordnet

Nordnet är en annan populär nätmäklare i Sverige men som också finns i Norge, Danmark och Finland. Nordnet är även dem, på samma sätt som Avanza, rekommenderade för långsiktiga investeringar. 

nordnet-logotyp
5/5

3. eToro

eToro är världens största handelsplattform. Här rekommenderar jag att du gör kortsiktiga aktieköp inom trading. Just FAANG-bolagen och egentligen investeringar i stort är rekommenderat att göra i långsiktigt syfte, därmed skulle jag rekommendera att du använder dig av Avanza eller Nordnet som nätmäklare i detta fallet. 

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Varför ska man investera i FAANG bolagen?

Det finns flera anledningar till att investera i FAANG bolagen. Låt mig ge dig två anledningar till varför du bör göra investeringen. 

Möjlighet att utvecklas

FAANG-bolagen är verksamma inom teknikbranschen. Här finns alltid utrymme för utveckling inom exempelvis artificiell intelligens, machine learning och big data. 

Långsiktig, stabil tillväxt

FAANG-aktierna visar på en långsiktig och stabil tillväxt. Det är en bra investering för den som investerar långsiktigt. Dock är en historisk avkastning aldrig en garanti för framtida avkastning.

Vilka risker finns med FAANG bolagen?

Såklart kommer alla investeringar med en risk. Det är inte säkert att man går med vinst på sina investeringar och det är viktigt att inte gå in med mer pengar än vad du har råd med.

Utöver det finns det andra risker sett till just FAANG bolagen. 

  • FAANG bolagen kan bli för populära. 

Det diskuteras huruvida FAANG-aktier kan bli för populära. FAANG-bolagen har varit mycket populära senaste åren men det finns alltid en rädsla för en begränsad uppåtriktad trend. Det som skulle kunna hända är att investerare kanske ser sig åt annat håll för tillfället. 

  • Aktierna är inte likadana

FAANG-aktierna har grupperats ihop men bara för det betyder det inte att bolagen är likadana. Vissa av bolagen kan gå bättre och vissa sämre. Kanske du ser mer potential i ett av bolagen i FAANG, då kan det vara en bättre idé att enbart investera i den aktien och inte hela FAANG.

Övrigt bra att veta om FAANG aktier

Vill du lära dig ännu mer om FAANG-bolagen? Här nedanför radar jag upp ett par extra fakta som kan vara bra och intressant att veta om FAANG-aktier.  

  • FAANG-bolagen framkom genom avv Jim Bramer grupperade dessa bolag i en akronym för att fånga inverkan som dessa företag har på börsen i övrigt.

  • Samtliga bolag som tillhör FAANG-gruppen finns på NASDAQ-börsen. Dessutom ingår de i SP500 index som är ett brett index med stor representation på börsen i helhet. 

  • Det sammanlagda värdet på FAANG-bolagen är idag över 3 000 biljoner dollar.

  • Att stora investerare såsom Warren Buffett och George Soros investerat stora summor i FAANG-bolagen visar att bolagen spelar en viktig roll i teknikbranschen och att de ser en stor potential i dessa bolag.