Flytta fribrev – 3 enkla steg för att samla din tjänstepension June 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Flytta fribrev

Vill du veta hur du enkelt kan flytta dina fribrev?

Du kan maximera ditt pensionssparande snabbt och enkelt genom att samla ihop dina fribrev och därmed spara in på avgifter samtidigt som du kan öka den totala avkastningen. 

Det är faktiskt till och med så kraftfullt att du kan spara över 100.000 kr på att flytta och samla din tjänstepension.

Widgeten här nedanför presenteras i samarbete med Svenska Fribrevsbolaget – Sveriges första och enda försäkringsbolag byggt och anpassat för fribrev. 

Det tar cirka 30 sekunder att fylla i dina uppgifter – efter det får du en analys skickad till dig från Svenska Fribrevsbolaget som anger vilka fribrev du bör flytta för bästa resultat.

Let’s go!

Vad är ett fribrev?

Ett fribrev är en pensionsförsäkring där avsättningarna till tjänstepensionen har upphört från arbetsgivaren. Det uppstår vanligtvis om du avslutar en anställning eftersom din tjänstepension inte längre får några inbetalningar.

Man kan ha flera olika fribrev från olika arbetsgivare. I snitt under ett arbetsliv om man arbetat som tjänsteman har man ca 8 fribrev under sitt arbetsliv. Därför är det av stor vikt att man ser över dem för att inte betala för höga avgifter. 

Hur flyttar och samlar man sina fribrev

Så kan du flytta fribrev och tjänstepension

För att kunna flytta sitt fribrev krävs det att du har flytträtt i din försäkring. Flytträtt ingår inte i alla försäkringar men har man däremot äldre försäkringar kan det hända att försäkringsbolagen i efterhand lagt till flytträtt trots att man inte hade det från början. Därför är det viktigt att se över detta och få hjälp för att det skall bli så bra som möjligt. 

Genom Svenska Fribrevsbolaget får du en kostnadsfri analys över hur din situation ser ut. Väljer du att flytta dina fribrev till Svenska Fribrevsbolaget så gör dem flytten åt dig. Det är ett smidigt och enkelt sätt att samla sin fribrev.

1. Anmäl dig här

Genom att anmäla dig på svenskafribrevsbolaget.se får du en kostnadsfri sammanställning och analys över hur din situation ser ut. Du får en samlad bild över de fribrev eller pensionsförsäkringar du har och vilka som går att flytta till Svenska Fribrev Bolaget.

Det är inte ovanligt att man har flera fribrev, i genomsnitt har man som tjänsteman ungefär  8 fribrev under ett arbetsliv. Det gör att det är viktigt att se över dem och hur man kan förbättra sin situation. 

Genom att samla alla fribrev kan man spara mycket pengar på bland annat avgifter. Betalar du för hög avgifter försvinner pengar som du annars hade kunnat få avkastning på, vilket i längden kan spela stor roll hur din framtida pension kommer att se ut.

2. Du får analys och flytthjälp kostnadsfritt

Svenska FriBrevs Bolaget erbjuder dig en kostnadsfri analys över hur din situation ser ut.  Du får en analys av hur det skulle kunna löna sig för dig att flytta dina fribrev och samla alla på ett och samma ställe, på så sätt också komma ner i avgift. 

Om du känner dig nöjd med den analys Svenska Fribrevs bolaget tagit fram för dig, hjälper dem dig med hela flytten och sköter den åt dig.  Det är ett smidigt och enkelt sätt att samla allt på ett ställe.

3. Ta beslut om du vill genomföra flytten med hjälp av Svenska Fribrev Bolaget

När du anmäler dig på Svenska Fribrevs Bolagets hemsida får du en kostnadsfri analys över ditt läge och över vilka försäkringar du har flytträtt på och skulle kunna flytta. Därefter kan du i lugn och ro se över din analys och därefter bestämma dig. Du är alltså inte tvungen att genomföra flytten om du inte är nöjd med analysen. 

Därför bör du samla dina gamla tjänstepensioner

Därför bör du samla dina gamla tjänstepensioner

Genom att samla dina fribrev på ett och samma ställe får du bättre kontroll över vad du har. Har man flera fribrev på olika ställen kan det vara svårt att få en total bild över din situation. Det blir lättare att få en överskådlig bild och se hur din totala situation ser ut. 

Det finns också en stor risk att du betalar onödigt höga avgifter, jämför och se hur du kan komma ner i avgift och istället låta pengarna växa för att slippa att dem skall försvinna i dyra avgifter. Detta är något som kan påverka din framtida pension i stor utsträckning och spela stor roll för hur din framtida pension kommer att se ut. 

Minska avgifterna

Beroende på hur länge man har arbetat har man olika många försäkringar som avslutats och blivit fribrev. Eftersom dessa kan ligga utspritt på flera ställen är risken stor att du betalar onödigt dyra och höga avgifter. 

Genom att samla alla dina fribrev på ett och samma ställe kan du minska kostnaderna och på så sätt spara mycket pengar som annars hade gått förlorat i avgifter. Har man många fribrev kan detta ha stor inverkan på hur din framtida pension ser ut.

Maximera ditt pensionssparande

Genom att samla allt på ett ställe får du en betydligt bättre bild över hur du totalt sett ligger placerad, det ger dig en bättre möjlighet att göra nödvändiga förändringar.

Det blir då betydligt enklare att styra ditt sparande och göra de förändringar som krävs för att du skall maximera ditt pensionssparande så mycket som möjligt. 

Du får då möjlighet att justera ditt sparande efter hur långt du har kvar till pensionen, vilken risk du är beredd att ta efter vilket mål du har. Detta kan i förlängningen leda till en bättre pension.  

Optimera avkastningen

Genom att samla de fribrev man har på ett och samma ställe får man en tydligare och mer överskådlig bil över hur det ser ut. Det leder till att det blir enklare att hitta en strategi och ta beslut när det kommer till ens sparande. 

Flyttar du alla dina fribrev och samlar på ett ställe kan du också komma ner mycket i avgift vilket leder till att du får mer pengar över tills sparande och med ränta på ränta effekten kan det bli mycket pengar till pensionen. 

Många byter arbete flera gånger under sitt arbetsliv och det kan leda till att man har flera fribrev utspritt, de gör det också svårare att få en tydlig bild för att kunna maximera avkastningen.

Ny lagändring den 1 april gör det lättare att flytta fribrev

Tidigare har det många gånger varit väldigt kostsamt att flytta sina fribrev men från och med 1 April i år kommer det bli betydligt enklare då avgiften för hur mycket en flytt får kosta kommer att regleras.

Tidigare har det pratats om att försäkringsbolagen många gånger “låst in’” sina kunder genom höga avgifter och på så sätt försvårat för kunderna att flytta sina försäkringar till andra och billigare konkurrenter. 

Detta har lett till att kunder blivit kvar hos försäkringsbolag med höga avgifter och på så sätt gått miste om mycket pengar som försvunnit iväg i avgifter istället för att placeras och generera avkastning till pensionen. 

Ökad flytträtt ger mer frihet

Att kunna flytta sina försäkringar ger en ökad frihet och möjlighet att kunna anpassa sin situation för att det skall bli så bra som möjligt den dagen man går i pension. Genom att ha möjlighet att flytta sin försäkring kan man komma ner mycket i avgift och få ett mer utökat utbud med placeringsmöjligheter samt att kunna samla sin försäkringar om man har flera fribrev på olika ställen. 

Genom att samla sina försäkringar på ett ställe får man också en bättre översyn över sin försäkringar och det blir betydligt enklare att se över och anpassa sin situation. 

Samtidigt kan man spara mycket pengar genom minskade avgifter som annars hade gått förlorat och på sätt istället få avkastning på pengarna. Det kan göra stora skillnader på hur mycket du kommer få ut i pension den dagen du börjar ta ut dina pengar. 

Genom att kunna flytta sina fribrev och komma ner i avgift ökar också möjligheten till en bättre avkastning och en bättre framtida pension.

Kraftigt minskade flyttkostnader

Nu äntligen har det kommit ett efterlängtat lagförslag som reglerar den fråga som länge varit omdiskuterad. Kostnaden för att flytta sina pensionsförsäkringar till ett ställe har länge varit ett diskuterat ämne. 

Det har många gånger varit kostsamt och svårt att göra något åt sin situation och vissa hävdar att försäkringsbolagen medvetet gjort det krångligt för att inte förlora sina kunder till billigare konkurrenter. 

Men nu har äntligen kommit en lagändring som träder i kraft från och med den 1 April i år. Lagförändringen kommer leda till kraftigt minskade flyttkostnader och ett maxtak hur mycket det får lov att kosta.

Avgiftsfritt för dig med en försäkring värd under ett prisbasbelopp

Har du flera fribrev med ett mindre värde som ligger under ett prisbasbelopp har det tidigare kanske varit allt för kostsamt att göra något åt dessa och man har låtit dem ligga kvar med höga avgifter. 

Från och med 1 april i år kommer reglerna även ändras för de fribrev som ligger med ett värde under ett prisbasbelopp. Det kommer nämligen bli möjligt att flytta dessa utan avgift. Detta kommer gynna många som har flera olika fribrev med ett mindre värde. Genom att kunna flytta dessa utan avgift bidrar dem mycket till helheten och utvecklingen. 

Innan kanske man tvingades låta dessa ligga kvar med dyra avgifter eftersom flytten blev för dyr för att det skulle kunna vara värt det.

Samla alla pensionsförsäkringar på en plats

Att samla alla sina pensionsförsäkringar på ett och samma ställe har många fördelar. Du får en betydligt tydligare och mer överskådlig bild över hur din situation ser ut och får på så sätt möjlighet att göra de förändringar som krävs för att du skall få en bättre och maxad avkastning på ditt kapital. 

Det blir enklare att anpassa sitt sparande efter den tid du har kvar till pensionen och göra de förändringar som krävs för att du skall komma närmare eller nå ditt mål. Genom att flytta sina pensionsförsäkringar och komma ner i avgift kan pengarna istället växa över tid och med ränta på ränta effekten kan det spela en stor roll och du kan på så sätt få en maxad avkastning på ditt pensionskapital.

FAQ - Vanliga frågor om fribrev och pensionsbesked

Nedan har jag samlat några av de vanligaste frågorna om fribrev och pensionsbesked. 

Hur uppstår ett fribrev?

Ett fribrev uppstår när man slutar betalar in premier till försäkringen, då läggs den i så kallat fribrev. Det kan uppstå om du till exempel byter arbete och avslutar din nuvarande anställning, då avlutas också dina inbetalningar hos din nuvarande arbetsgivare och försäkringen hamnar då i fribrev. Pengarna i försäkringen finns kvar men den avslutas. Många har flera olika fribrev från olika arbetsgivare man haft under sitt arbetsliv.

Vad krävs för att jag ska kunna flytta mina fribrev?

För att du skall kunna flytta dina fribrev krävs att du har flytträtt i din försäkring. Har du det har du rätt att flytta försäkringen mellan olika försäkringsbolag och även mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.

Det kan också skilja mellan olika avtal, tillhör du till exempel ett äldre avtal där det inte finns flytträtt kan det hända att försäkringsbolaget har inför detta senare.

Vad kostar det att flytta fribrev?

Vilken kostnad som hittills tagits ut för att flytta sina fribrev har varierat mycket mellan de olika försäkringsbolagen. Avgifterna har många gånger varit väldigt höga för att flytta sina fribrev vilket har gjort att många blivit låsta hos försäkringsbolagen med höga avgifter.

En flytt har många gånger blivit för kostsam att genomföra vilket har lett till att man stannat kvar och mycket pengar har gått förlorat i avgifter som annars hade kunnat generera avkastning till pensione. Från och med 1 april i år kommer en ny lagstiftning att reglera hur mycket en flytt av pensionsförsäkring får kosta.

Det kommer blir betydligt enklare att flytta sina pensionsförsäkringar som idag kan ligga med höga avgifter vilket kan göra det väldigt dyrt att genomföra en flytt. Det kan göra att man ligger i sitt nuvarande försäkringsbolag och betalar dyra avgifter som annars hade gått till sparande och med tiden genererat avkastning.

Det nya lagförslaget träder i kraft och kostnaderna för att flytta minskar kraftigt. Från och med den 1 April i år kommer en pensionsflytt få kosta max 600 kr, detta är en stor förbättring vilket kommer leda till att det blir betydligt enklare och mer lönsamt att faktiskt genomföra en flytt. Alla fond och depå försäkringar som är tecknade efter den 1 Juli 2007 omfattas, dock ej traditionella försäkringar. Detta är ett stort steg i rätt riktning och ger större frihet och flexibilitet.