Hur blir man rik på aktier? – En enkel guide i July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Bli rik på aktier

Vill du lära dig hur man kan bli rik på aktier?

Bra!

Att investera i aktier kan vara ett väldigt bra sätt att få dina pengar att växa över tid. Detta kan efter många smarta investeringar leda till att man bli rik. Det finns så klart även risker med aktier.

Så i denna artikeln kommer jag gå igenom både fördelarna samt riskerna med att köpa aktier så du kan få en bättre förståelse innan du börjar din resa mot att bli rik!

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför är aktier ett bra sätt att bli rik?

Aktier är ett av de vanligaste sätten för att bli rik och tjäna in en förmögenhet. Det finns flertalet anledningar till att tjäna pengar och bli rik genom aktier men såklart kommer det alltid med en risk. 

För att bli rik får gärna aktier vara en del av resan men det är bra att samtidigt ha ett jobb med en hög lön där du kan sätta pengar åt sidan som du kan investera. 

Här nedanför radar jag upp mina tre främsta anledningar till varför aktier är ett bra sätt att bli rik. Häng med!

1. Bra alternativ till att ha pengar på ett sparkonto

När du vill bli rik är ett viktigt steg att spara pengar. Du behöver spara, spara, spara. Aktiehandel är ett alternativ till att ha pengarna på ett sparkonto. Genom att spara pengarna i aktier istället kan du få större avkastning, det vill säga tjäna mer. 

Det är såklart dock viktigt att du inte lägger alla dina pengar på aktier utan sparar pengar för buffert. Du bör heller inte lägga alla dina pengar i samma aktie utan sprida din risk. 

2. Du kan tjäna pengar utan att arbeta

Även fast det är bra att du samtidigt har ett arbete där du får en stadig lön varje månad kan du faktiskt tjäna pengar utan att arbeta med hjälp av aktier.

Vill du få fler tips på hur du kan tjäna pengar så har jag skapat en artikel där jag listar 17 olika sätt som du kan tjäna pengar online.

3. Kan generera hög avkastning

Du kan tjäna mycket på aktier. Investerar du långsiktigt och välplanerat har du goda chanser att tjäna mycket pengar och bli rik. Jag vill lägga mycket fokus just på långsiktigheten som är viktig i aktiehandel, investera gärna långsiktigt för att få ett så lyckat resultat av dina investeringar som möjligt snarare än kortsiktigt. Börsen kommer att svänga och ständigt gå upp och ned, sälj inte dina aktier bara för att du märker att börsen är på väg ned.

Så kan du börja investera i aktier

Det är inte speciellt svårt att börja investera i aktier, faktum är att vem som helst utan kunskap och erfarenhet kan komma igång och bli rik på aktier. Här nedanför radar jag upp en lista i fyra steg som vägleder dig i hur du kommer igång.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det allra första du behöver göra för att komma igång och tjäna pengar genom aktier är att skapa ett konto hos en nätmäklare. Jag rekommenderar att du väljer Avanza, Sveriges ledande nätmäklare, när det kommer till långsiktigt sparande. 

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du skapat ett konto hos en nätmäklare behöver du ha ett konto att förvara dina aktier, ett så kallat investeringssparkonto (ISK-konto). Det kan du göra hos nätmäklaren du väljer. Det är inte alla nätmäklare som erbjuder ISK-konto men då finns det andra motsvarande kontotyper. Avanza erbjuder dock ISK-konto.

Steg 3: Sök efter en aktie

Nu är det dags att hitta vilken aktie du ska köpa. Avanza har en sökfunktion på sin plattform där du kan söka efter den aktie du vill köpa. Du kan både skriva in kortnamnet men också företagsnamnet, systemen är smarta och känner av vilken aktie du letar efter. 

Här vill jag poängtera att du bör investera i flera aktier, inte bara en, för att inte lägga alla ägg i samma korg och sprida din risk. Är det så att du investerat i en aktie och det företaget exempelvis går i konkurs eller får problem kommer hela din portfölj påverkas negativt. Har du däremot investerat i många olika aktier och ett av bolagen får problem kommer inte din aktieportfölj påverkas lika mycket. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du hittat den aktie du vill köpa är det dags att genomföra köpet. Det är inte alls svårt. Du klickar på “köp”-knappen och fyller i informationen som plattformen efterfrågar. 

Grattis – har du följt mina fyra ovanstående steg har du kommit igång med dina investeringar och kommit en bit på vägen att bli rik på aktier. 

Viktigaste sakerna att tänka på om du vill bli rik på aktier

Det finns flertalet saker du bör tänka på när det kommer till att bli rik på aktier. Här nedanför radar jag upp mina viktigaste tips.

1. Viktigt är att komma igång

Det allra viktigaste, tro det eller ej, är att komma igång. Sätt dig ned och bestäm dig för att du vill bli rik på aktier och sätt ett mål. Tänker du bara löst i huvudet att du vill bli rik på aktier men aldrig riktigt bestämmer dig för att satsa kommer du sällan lyckas. Bestäm dig och börja!

2. Spara så stor del av lönen för att investera varje månad

De allra flesta som är rika ser till att spara så mycket som möjligt. Se bara alla företagsledare (aktieägare) på listan över de 10 rikaste i Sverige.

Se till att spara så mycket du kan av dina inkomster varje månad. Spara gärna 10 till 20 %, men gärna mer. De pengarna du sparar kan du investera i aktier för att undvika att lägga dem på ett sparkonto. Sätter du in kapitalet i aktier kan du istället få en avkastning på kapitalet och därmed tjäna mer.

3. Månadsspara varje månad

Utöver att du sparar pengar från dina inkomster, se till att sätta upp ett månadssparande som löper på kontinuerligt. Lägg inte bara undan pengar lite då och då utan sätt upp ett riktigt månadssparande, det gör faktiskt skillnad och du kan bli rik på riktigt.

4. Återinvestera avkastning och utdelningar

Se till att återinvestera din avkastning och dina utdelningar du får från dina aktier. Lägg det inte på ett sparkonto, återinvestera det på nytt. Se dock till att du gör det på ett säkert sätt för att inte ta allt för stor risk.

Om du inte vet hur du bör investera på börsen på ett smart sätt kan det vara en god idé att ta hjälp. Kanske du har någon i din omkrets som är bra på aktier och blivit rik på aktier eller så kan du ta hjälp av ett proffs som du kan betala för att sköta det åt dig. 

Investerar du i fonder får du hjälp av proffs som hjälper dig med investeringarna, då får du generellt betala en årlig förvaltningsavgift. Fondbolaget kommer hjälpa dig att följa och utvärdera utvecklingen. 

5. Tänk alltid långsiktigt – du kommer inte bli rik snabbt

Detta är otroligt viktigt, tänk långsiktigt. Det är inte vanligt att man blir rik snabbt. Det tar tid och du behöver hålla tålamodet uppe. 

Även när det kommer till aktier är det viktigt att ha ett långsiktigt tänk. Sparar du långsiktigt har du en god chans att tjäna mycket pengar och få en hög avkastning. 

6. Lägg tid på att läsa på och lära dig mer om aktier och olika bolag

När du investerar i aktier blir du ju faktiskt en del av bolaget i sig. Det är därför viktigt att du lär dig mer om de olika bolagen du tänkt investera i och tycker att de har en bra affärsidé och potential att lyckas. 

När du börjar investera på börsen kan det vara bra att investera i bolag du redan känner till eller kanske till och med redan är kund hos. På det sättet vet du redan att du ser en potential i bolaget och du kan enklare märka om det börjar gå sämre för bolaget. 

Lägg gärna tid på att utbilda dig själv och lär dig mer om aktiehandel och olika bolag. Genom kunskap lyckas man. Det finns ett enormt utbud av utbildningsmaterial inom aktier, exempelvis hos de olika nätmäklarna som ofta erbjuder kostnadsfritt utbildningsmaterial. Vissa nätmäklare erbjuder material på svenska medan vissa enbart erbjuder material på engelska. 

7. Diversifiera

Du känner säkert till uttrycket “lägg inte alla ägg i samma korg”. Det här uttrycket passar mycket väl in på börsen. Du bör aldrig investera hela ditt kapital i ett och samma bolag. Se därför till att investera i många olika företag för att sprida din risk och få en väldiversifierad aktieportfölj. 

Har du lagt alla ägg i en och samma korg, det vill säga i ett och samma företag, och det företag exempelvis går i konkurs eller får andra problem kommer hela din portfölj påverkas negativt. Har du däremot investerat i många olika bolag och ett av bolagen får problem kommer din aktieportfölj inte påverkas alls lika mycket. 

8. Balansera om portföljen vid behov

Något många investerare glömmer är att balansera om sin aktieportfölj då och då. Att balansera om innehaven i sin portfölj innebär att man köper mer av de innehav som gått dåligt och sälja av de innehav som gått bäst. 

När du gör detta kommer risken i din portfölj ligga kvar på ungefär samma nivå oavsett vad som händer på börsen. Detta speciellt om du har räntepapper i portföljen. När börsen går ned kommer räntepappren oftast ligga kvar relativt stabil. 

Du kan exempelvis balansera om din portfölj en gång i kvartalet. 

9. Ränta på ränta effekten

Ränta-på-ränta effekten betyder att sparande kan öka i värde både av ränta på dina pengar men också ränta på tidigare utbetald ränta. Du får därmed ränta på den ränta som ditt sparande genererat. 

Denna effekten kan hjälpa att öka värdet på dina investeringar utan att du själv aktivt behöver göra någonting. Om du slutar betala in till sparandet kommer du fortfarande få ränta på räntan. 

Vilka är det största riskerna med aktier?

Aktiehandel kommer med flertalet risker. Den främsta risken är såklart att du förlorar dina pengar. Det kan vara ett mycket bra sätt att tjäna pengar men du kan lika väl förlora dina pengar. Därför är det viktigt att känna till vilka risker som finns och vara säker i din investering.

Vill du kanske försöka bli rik på något annat sätt så har jag även skapat en artikel där jag listar ytterligare 10 sätt att bli rik på.

De största riskerna med aktier är:

1. Kriser och börskrascher

Börskrascher har historiskt sett kommit ungefär vart sjunde till tionde år. Det kan såklart svida när du befinner dig mitt i en börskrasch och har investerat ett stort kapital men börsen har alltid återhämtat sig och tagit sig till nya toppnivåer. Det kan faktiskt vara en god idé att köpa på sig aktier under kraschen eftersom många säljer till ett lågt pris då de drabbats av panik. 

Exempelvis var Corona-pandemin en kris som genererade ett rejält dipp på börsen. Det visade sig också vara ett gyllene tillfälle att köpa på sig aktier. 

2. Politiska beslut

Politiska beslut är något annat som kan påverka dina investeringar. Politiska beslut kan göra aktier mindre attraktiva och försämra situationen för företag du investerar i. Ett exempel är nya regler som företag behöver förhålla sig till.

3. Att stirra blint på historisk avkastning

Det kan vara bra att titta på den historiska avkastningen för en aktie för att fatta sig en bild av hur det sett ut tidigare. Det är dock viktigt att komma ihåg att en god historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

4. Du investerar inte långsiktigt (något du själv kan påverka)

En risk är att du inte investerar långsiktigt. För att lyckas med dina investeringar och bli rik är det allra bäst att investera långsiktigt och inte kortsiktigt. Detta är alltså en risk du själv enkelt kan påverka.

5. Du vet inte vad du investerat i

En annan risk du själv kan påverka är att du inte vet vad du investerat i. När du köper aktier köper du faktiskt en del av ett företag. Se till att du vet vad du investerat i och känner till bolagets verksamhet. Det allra bästa är att du investerar i företag du känner till sedan tidigare och kanske till och med är kund hos.

6. Du har inte spridit dina risker

Att inte sprida sin risk är en stor risk på börsen. Detta är dock också något du själv kan påverka genom att investera i flertalet olika typer av aktier för att skapa en väldiversifierad aktieportfölj. Investerar du hela ditt kapital i en aktie kommer du troligtvis inte bli rik på aktier.

7. Du överskuldsätter dig själv

Det finns en risk att du överskuldsätter dig själv. Detta kan du dock motverka genom att aldrig investera mer pengar än vad du har råd med och det du är beredd att förlora. Det är inte alls säkert att du går med vinst och du kan förlora pengarna du lagt in på börsen.

Läs mer & följ mig: