Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i kaffe – så kan du köpa & handla kaffe 2022 (Guide)

Investera i kaffe

Känner du dig lockad att investera i kaffe?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i kaffe. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i kaffe?

Kaffe är kanske en av de mest älskvärda av alla drycker. I Sverige är kaffe nästintill en nödvändighet för många för att dagen överhuvudtaget ska fungera. Den varma, goda, koffeinrika drycken har många fördelar men är det anledning nog för att det också ska tala för en investering?

Faktum är att det faktiskt kan vara en bra idé att investera i kaffe. Vi ger dig fyra anledningar till varför nedan. 

1. Bra råvara för att diversifiera sin aktieportfölj

Att ha en diversifierad aktieportfölj är att rekommendera för alla oavsett om du är nybörjare eller erfaren handlare. Precis som för många andra råvaror så är kaffe en utmärkt aktie att köpa för att diversifiera sin portfölj. 

Att diversifiera innebär att sprida riskerna. I din portfölj bör du dels ha aktier från olika branscher eftersom du då minskar risken för att alla dina aktier sjunker i värde samtidigt men du ökar också chansen för större vinst. 

Det är också en rekommendation att ha olika typer av risk-aktier. En del aktier i din portfölj bör vara mer säkra i form av att de inte är så utsatta för svängningar på marknaden medans andra kan vara mer riskfyllda men som också ökar chansen för högre vinster. 

2. Efterfrågan på kaffe blir allt större

Faktum är att efterfrågan på kaffe ständigt ökar i takt med att allt fler länder tar sig ur fattigdom. Termen “det svarta guldet” är verkligen en bra beskrivning av drycken eftersom det faktiskt har kommit att bli något av en klassfråga.

Lyxen att kunna unna sig en kopp kaffe är inte en självklarhet för de allra fattigaste länderna i världen men i takt med att dessa länder tar sig ur den värsta fattigdomen blir också kaffe mer populärt. 

Kaffe produceras i hög utsträckning i Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien samt den centralamerikanska nationen Honduras. Trots detta är faktiskt Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och Nederländerna de länder som konsumerar mest kaffe i världen. 

Kaffe är enormt populär dryck och denna popularitet ser bara ut att växa sig starkare varje år i nästintill alla länder. Denna trend är positiv ur en trading synpunkt eftersom det säkerställer en god tillväxt även i framtiden som det ser ut nu. 

3. Passion

Älskar du kaffe och tror att råvaran faktiskt går en god framtid till mötes så är bara det en god anledning till varför du ska investera i denna. En gyllene regel är att du aldrig bör investera på känslor eller med känslor men faktum är att kaffe ändå är en spännande råvara att investera i. Även om du helst endast ska investera på faktiska siffror så kan det också vara kul att investera i något som du faktiskt brinner för. 

4. Stort urval av investeringar kopplat till kaffe

En annan positiv aspekt med kaffe är att du som handlare har enormt många investeringsalternativ. Du kan antingen köpa EFT:er, certifikat, CFD:er men också aktier i faktiska bolag som arbetar med eller är verksamma inom branschen för kaffe. 

Utöver ovan nämnda finansiella instrument kan du alltså också välja att investera i bolagen bakom kaffet, alltså kaffeproducenterna. Det finns en mängd tradingbolag och leverantörer som förser världens alla restauranger, caféer och matvarubutiker med kaffebönor och kaffeprodukter som du kan köpa aktier i. 

Du kan också välja att investera i de café- och restaurangkedjor som faktiskt säljer kaffet till oss konsumenter. Faktum är att denna typ av investering är inte heller bara ett aktieköp mot kaffet i sig utan också en satsning på en affärsmodell som bygger på en förändrad livsstil runt om i världen. 

Att köpa kaffe från en av världens alla Cafékedjor är i regel långt mycket dyrare än att göra en kopp kaffe hemma. Det cafékedjorna gör är att förändra bilden av kaffe till något som faktiskt känns långt mycket mer premium än “bara” en kopp svart kaffe. Cafékedjorna lär oss uppskatta premiumkaffe.

Att ta en kopp kaffe i farten eller sittande i caféerna är idag något av en livsstil för många. Att köpa aktier i något av världens alla cafékedjor är alltså också en investering i den typen av affärsmodell vilket bara det talar för investeringen eftersom denna trend bara ser ut att växa sig starkare. 

Bästa nätmäklaren för att investera i kaffe

En investering i kaffe kan absolut vara en bra idé men för att kunna köpa aktier, CFD, EFT:er eller något annat finansiellt instrument måste du också ha något stans att göra detta. 

Det enklaste sättet att investera i kaffe är genom att starta ett konto hos någon av världens alla nätmäklare online. Det finns en mängd alternativ aktiemäklare att välja på idag och valet om vilken du ska välja är helt klart upp till dig men vår rekommendation är plattformen eToro. 

Etoro har en mängd fördelar när det kommer till handel av råvaror online däribland deras breda utbud och lättanvända plattform. Men det finns också andra nätmäklare som även dem har flera fördelar. Så för att du ska ha så stort urval som möjligt väljer vi dels att nedan berätta mer om eToro, som är vår rekommendation, men också om två andra aktiemäklare, IG och Avanza, som även dem är framstående nätmäklare online. 

1. eToro

Att vår rekommendation är eToro är, som ovan nämnt, delvis på grund av att dem har ett stort och brett utbud av mängder av aktier, både utländska och inhemska, samtidigt som de också erbjuder en mängd andra finansiella instrument för handel, däribland råvaror. 

eToro, som grundades redan år 2007, har idag hela 17 miljoner användare globalt och 

är idag en av de största nätmäklarna i världen.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

Ett annat alternativ till nätmäklare är IG som även dem erbjuder en mängd olika finansiella instrument till sina omkring 312 000 användare. IG grundades redan år 1974 och det är ett brittiskt bolag vars huvudkontor ligger i London. 

IG har ett relativt brett utbud aktier samtidigt som IG:s plattform också är väl genomtänkt och relativt lätt att använda. 

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5

Disclaimer: 74% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör.

3. Avanza

Avanza är sveriges främsta nätmäklare med över 1 500 000 kunder. Deras plattform är både enkel att använda samtidigt som också utbudet av finansiella instrument är brett. 

Avanza grundades redan år 1999 och är idag en ledande nätmäklare men också en konkurrent till flera storbanker. 

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vad är kaffe?

Den djupt älskade drycken kaffe känner nog de allra flesta till. Kaffe, alltså drycken som tillverkas av kaffebuskens frön, kaffebönor, har funnits sen så långt tillbaka sen år 300. Då var inte kaffet riktigt som vi känner till det idag men inte långt ifrån. Det gjordes dryck av bönorna vilket, som vi alla vet, även är fallet idag. 

Kaffebönorna och dess plantor växer i områden med tropisk eller subtropiskt klimat. De idealistiska odlingsvillkoren är en medeltemperatur på omkring 17 – 23 grader, hög nederbörd och bördig jord. Denna temperatur och det klimatet återfinns i bland annat Brasilien, Colombia, Västafrika, Indonesien och Indien. 

Nedan berättar vi mer om kaffe och kaffebönan. 

Vilka länder exporterar mest kaffe?

Eftersom kaffebönor inte kan odlas överallt finns det därefter ett par länder som nästintill har monopol på kaffebönor. Dessa länder har som ovan nämnt ett tropiskt klimat och ofta optimala förhållanden för att odla kaffebönor. 

Det finns en mängd olika typer av bönor, de två största är arabica och robusta. Arabica odlas främst i Brasilien, Colombia, Östra delarna av Afrika, Indien och Indonesien. Robusta odlas främst i Västafrika, delar av Indonesien, och i delar av Asien. 

Flera utav dessa länder har kaffeexport och produktion som sin främsta inkomstkälla. Nedan visar vi vilka de främsta kaffe exportörerna är samt för hur mycket dessa länder producerar varje år. 

PlaceringLandExport i ton
1Brasilien3 miljoner
2Vietnam1,7 miljoner
3Colombia864 000
4Indonesien636 000
5Honduras450 000

Vad används kaffe till?

Kaffe används främst och för de allra flesta som en koffeinhaltig dryck. Oftast dricks denna till frukosten eller efter en måltid men i en del länder, däribland Sverige, dricks det långt mycket mer kaffe än så. En del kaffe-fanatiker kan dricka uppemot 5 – 10 koppar om dagen som en del av deras dagliga rutin. 

Det finns idag en mängd olika typer av kaffe. I sverige har ännu det klassiska “bryggkaffet” första placering. Utöver bryggkaffe finns även; espresso, kaffe latte, Americano, Flat white, Cappuccino, caffè lungo, Caffè macchiato och många fler. De flesta varianter har dock en sak gemensamt, de är kaffe med olika mängder mjölk. 

Investera i kaffeaktier

Som nämnt tidigare i denna artikel kan du investera i kaffe på en mängd olika sätt där det lättaste är att antingen investera i bolagen bakom kaffe produktionen eller varför inte i ett av de många cafékedjorna. 

Nedan berättar vi om fyra bolag vars verksamhet kretsar runt kaffe och kaffebönan. 

1. Starbucks

Starbucks är ett amerikanskt kaffebolag som finns i en mängd länder globalt. Starbucks grundades redan år 1971 men företaget tog på riktigt fart först på 1990-talet. Idag finns Starbucks café i runt 79 länder med hela 31 000 caféer. 

På Starbucks kan du dels köpa diverse sorter av kaffe men du kan också fika, äta lunch eller njuta av diverse andra drycker såsom juicer eller varför inte deras klassiska frapinos. Värt att nämna är också att Starbucks aktie sedan år 2000 har stigit med omkring 1000 %. 

2. Farmer Bros Co

Farmer Bros är ett börsnoterat amerikanskt kafferosteri företag som både rostar, förpackar och distribuerar kaffe till allt från restauranger, hotell, sjukhus, närbutiker och snabbmatskedjor runt om i USA. 

Företaget grundades redan år 1912 och har sitt huvudkontor i Texas, USA. 

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Sjöstrand Coffee

Det svenska företaget Sjöstrand Coffee tillverkar och utvecklar espressomaskiner, kaffekapslar och mjölkskummare. Kapslarna tillverkas av växtfibrer istället för det traditionella materialet som består av metallkomponenter vilket skiljer tillverkaren från många andra producenter. 

Företagets kunder återfinns främst i norden som både är privata aktörer och företagskunder. 

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

4. Coffee Holding Co Inc

Coffee Holding är ett kafferosteri och en återförsäljare av kaffe. Företagets huvudverksamhet är rostning, blandning, förpackning och distribution. Försäljningen sker under privata etiketter och under egna varumärken till företag i hela USA men också i Kanada. 

Företaget grundades redan år 1971 och de har sitt huvudkontor i New York, USA.  

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla:

Vanliga frågor om kaffe (FAQ)

Här kommer en del vanliga frågor om kaffe som är bra att ha svaren på innan man handlar råvaran, framförallt innan det handlas olika kontrakt, certifikat eller aktier.

1. Varför investera i kaffe?

Det finns flera anledningar till att det kan vara en bra idé att investera i kaffe däribland att efterfrågan på kaffe ökar och intresset för kaffe finns nästintill i hela världen. En annan anledning är att det är bra att diversifiera sin aktieportfölj med råvaror, däribland kaffe.

2. Vart kan man investera i kaffe?

Det enklaste sättet att investera i kaffe är genom att köpa aktier i ett eller flera bolag vars verksamhet kretsar kring kaffe eller kaffebönan. För att investera i sådana aktier behöver du dock skapa ett konto hos en nätmäklare där vår rekommendation för investeringar i råvaror, såsom kaffe, är eToro.

3. Vad avgör priset på kaffe?

Priset på kaffe styrs av råvarutillgången. Utöver tillgång styrs också priset av efterfrågan tillsammans med konjunkturen och övrig marknadsekonomi. Priset på kaffe i handeln för oss konsumenter styrs även det av ovan omvärldsfaktorer.

4. Är kaffe en bra investering?

Att investera i kaffe kan absolut vara smart speciellt om du tror på den framtida och förväntade ökade efterfrågan på kaffet. Men det är viktigt att komma ihåg att vara smart med dina investeringar och aldrig spendera för mycket pengar på en och samma aktie för att minska risken att hamna i ekonomisk kris.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.