Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i koppar → så kan du köpa & handla koppar 2023

Investera i koppar

Känner du dig lockad att investera i koppar?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i koppar. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i koppar?

Ja, varför ska man egentligen investera i koppar? Just det kommer vi besvara i denna artikeln, tillsammans med ytterligare information som kan vara bra att veta om ämnet. 

Jag börjar med att rada upp de fyra främsta fördelarna till att investera i koppar enligt mig. 

1. Används för samhällsbyggnation

Koppar används framförallt till samhällsbyggnation. Metallen leder elektricitet och värme effektivt och därmed används den bland annat till bilar, strömförsörjning och kablage. 

2. Stor efterfrågan

Koppar är en mångsidig metall som många bolag och länder har ett stort behov av. Det finns alltså en stor efterfrågan på koppar och behovet ser inte ut att minska den närmsta tiden.

3. Exponering sker via flertal produkter och branscher

Exponeringen mot koppar sker via flertalet olika produkter och branscher vilket ger dig möjlighet att skapa en bred portfölj. 

4. Skapa en väldiversifierad aktieportfölj

Det är viktigt att du sprider dina risker när du investerar på börsen. Investera i koppar, tillsammans med andra råvaror eller produkter, för att sprida din risk och skapa en väldiversifierad investeringsportfölj.

Bästa nätmäklaren för att investera i koppar

När du ska investera i koppar behöver du först hitta en relevant nätmäklare att använda. Nätmäklaren kommer agera som plattform för dina investeringar. Det finns flertalet nätmäklare på marknaden och det är viktigt att du väljer den som passar dig, din situation och din investering allra bäst. 

Den nätmäklare som passar de allra flesta är eToro. De erbjuder flera olika sätt att investera i koppar. Vi berättar mer om eToro här nedanför. 

1. eToro

eToro är världens största handelsplattform där du kan investera i aktier, fonder, valutor och råvaror. Det finns ett stort utbud och chans till många olika investeringar. Du kan också investera i certifikat i koppar och andra metaller på marknaden.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5
[table id=20 responsive="scroll" /]

2. IG

IG, tidigare IG Markets, är en stor aktör inom investeringar. De erbjuder över 10 000 olika underliggande tillgångar. Utöver CFD:er för råvaror såsom koppar finns också aktier för bolag som arbetar med koppar. 

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare. Nätmäklaren har ett stort fokus på aktier och fonder där de har ett mycket stort utbud.

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Vad är koppar?

Koppar är ett metalliskt grundämne som också är en så kallad industrimetall. Koppar är en av världens mest använda metaller och du kommer i kontakt med den ofta bland annat i dricksvattenledningar, elektronik, bilar med mera.

Vilka länder exporterar mest koppar?

Nedan presenterar jag en lista med de fem största exportörerna i världen för koppar. 

 LandExportvärde i kr
1Chile
143 079 626 836
2Tyskland
104 999 725 130
3Japan85 172 041 573
4Dominikanska Republiken Kongo84 236 553 118
5USA58 737 920 823

Vad används koppar till?

Koppar är en mångsidig metall som används till mycket. Bland annat används det till:

  • samhällsbyggnation
  • strömförsörjning
  • att leda värme
  • bilar
  • kablage 
  • dricksvattenledningar
  • legeringsmedel

… och mycket mer. Koppar är efterfrågad inom många olika branscher i många länder.Investera i kopparaktier

Det finns flera sätt att investera i koppar. Bland annat via mini futures och aktier. Vi kommer nu titta närmare på det populäraste sättet, det vill säga kopparaktier. Då köper du alltså aktier i bolag som på något sätt är involverade i koppar-branschen. Det kan vara svårt att veta vilka företag att titta närmare på, speciellt som nybörjare. Nedan radar jag upp fyra intressanta aktier inom koppar. 

1. Lundin Mining Corporation (LUMI)

Lundin Mining är specialiserade inom exploatering, prospektering och distribution av ädelmetaller och andra råvaror. Störst andel av råvarorna består av bland annat koppar. Dessa levereras till europeiska marknaden men också diverse utbyggnadsprojekt i Afrika. Lundin Minings huvudkontor ligger i Vancouver, Kanada.

2. Boliden (BOL)

Boliden är ett svenskt bolag som är verksamma inom bland annat koppar-industrin där de bland annat tillverkar kopparsulfat. Bolagets kunder återfinns inom flertalet sektorer men störst inriktning ligger inom bygg- och fordonsindustrin. De har dessutom flertalet dotterbolag runt om den europeiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.  

3. Copperstone Resources (COPP B)

Copperstone Resources är ett annat svenskt bolag som är verksamma inom gruvsektorn där de fokuserar på utvinning och vidare distribution av diverse basmetaller. Störst inriktning har de på koppar. Allra flest projekt utgår från och bedrivs inom Bergslagen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

4. Southern Copper Corp (SCCO)

Southern Cooper är ett gruvbolag som bedriver verksamhet i Sydamerika. Företaget äger och driver gruvor som producerar bland annat koppar. Huvudkontoret ligger i Phoenix, Arizona.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om koppar (FAQ)

Här nedanför svarar jag på de vanligaste frågorna jag får om koppar och investeringar i koppar. 

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com och eToro.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.