Investera i koppar → så kan du köpa & handla koppar 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera i koppar

Koppar är en viktig råvara inom industrin och har en stor påverkan på den globala ekonomin. Kopparpriset påverkas av en mängd faktorer, inklusive global efterfrågan och utbud, geopolitiska händelser och valutakurser. 

Att handla med koppar kan vara en potentiell investeringsmöjlighet för de som vill diversifiera sin portfölj och dra nytta av dess prisfluktuationer. 

I denna artikel kommer vi att undersöka vad som påverkar priset på koppar och hur man kan handla med denna råvara. Vi kommer att diskutera de olika sätten att investera i koppar, från att köpa den råa råvaran till att investera i kopparfutures och ETF:er. 

Vi kommer också att diskutera riskerna och fördelarna med att handla med koppar och ge praktiska tips för att komma igång med att handla med denna råvara.

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i koppar?

Ja, varför ska man egentligen investera i koppar? Just det kommer vi besvara i denna artikeln, tillsammans med ytterligare information som kan vara bra att veta om ämnet. 

Jag börjar med att rada upp de fyra främsta fördelarna till att investera i koppar enligt mig. 

1. Används för samhällsbyggnation

Koppar används framförallt till samhällsbyggnation. Metallen leder elektricitet och värme effektivt och därmed används den bland annat till bilar, strömförsörjning och kablage. 

2. Stor efterfrågan

Koppar är en mångsidig metall som många bolag och länder har ett stort behov av. Det finns alltså en stor efterfrågan på koppar och behovet ser inte ut att minska den närmsta tiden.

3. Exponering sker via flertal produkter och branscher

Exponeringen mot koppar sker via flertalet olika produkter och branscher vilket ger dig möjlighet att skapa en bred portfölj. 

4. Skapa en väldiversifierad aktieportfölj

Det är viktigt att du sprider dina risker när du investerar på börsen. Investera i koppar, tillsammans med andra råvaror eller produkter, för att sprida din risk och skapa en väldiversifierad investeringsportfölj.

Bästa nätmäklaren för att investera i koppar

När du ska investera i koppar behöver du först hitta en relevant nätmäklare att använda. Nätmäklaren kommer agera som plattform för dina investeringar. Det finns flertalet nätmäklare på marknaden och det är viktigt att du väljer den som passar dig, din situation och din investering allra bäst. 

Den nätmäklare som passar de allra flesta är eToro. De erbjuder flera olika sätt att investera i koppar. Vi berättar mer om eToro här nedanför. 

1. eToro

eToro är världens största handelsplattform där du kan investera i aktier, valutor och råvaror. Det finns ett stort utbud och chans till många olika investeringar. Du kan också investera i certifikat i koppar och andra metaller på marknaden.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. IG

IG, tidigare IG Markets, är en stor aktör inom investeringar. De erbjuder över 10 000 olika underliggande tillgångar. Utöver CFD:er för råvaror såsom koppar finns också aktier för bolag som arbetar med koppar. 

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare. Nätmäklaren har ett stort fokus på aktier och fonder där de har ett mycket stort utbud.

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Vad är koppar?

Koppar är ett metalliskt grundämne som också är en så kallad industrimetall. Koppar är en av världens mest använda metaller och du kommer i kontakt med den ofta bland annat i dricksvattenledningar, elektronik, bilar med mera.

Vilka länder exporterar mest koppar?

Nedan presenterar jag en lista med de fem största exportörerna i världen för koppar. 

 LandExportvärde i kr
1Chile
143 079 626 836
2Tyskland
104 999 725 130
3Japan85 172 041 573
4Dominikanska Republiken Kongo84 236 553 118
5USA58 737 920 823

Vad används koppar till?

Koppar är en mångsidig metall som används till mycket. Bland annat används det till:

  • samhällsbyggnation
  • strömförsörjning
  • att leda värme
  • bilar
  • kablage 
  • dricksvattenledningar
  • legeringsmedel

… och mycket mer. Koppar är efterfrågad inom många olika branscher i många länder.Investera i kopparaktier

Det finns flera sätt att investera i koppar. Bland annat via mini futures och aktier. Vi kommer nu titta närmare på det populäraste sättet, det vill säga kopparaktier. Då köper du alltså aktier i bolag som på något sätt är involverade i koppar-branschen. Det kan vara svårt att veta vilka företag att titta närmare på, speciellt som nybörjare. Nedan radar jag upp fyra intressanta aktier inom koppar. 

1. Lundin Mining Corporation (LUMI)

Lundin Mining är specialiserade inom exploatering, prospektering och distribution av ädelmetaller och andra råvaror. Störst andel av råvarorna består av bland annat koppar. Dessa levereras till europeiska marknaden men också diverse utbyggnadsprojekt i Afrika. Lundin Minings huvudkontor ligger i Vancouver, Kanada.

2. Boliden (BOL)

Boliden är ett svenskt bolag som är verksamma inom bland annat koppar-industrin där de bland annat tillverkar kopparsulfat. Bolagets kunder återfinns inom flertalet sektorer men störst inriktning ligger inom bygg- och fordonsindustrin. De har dessutom flertalet dotterbolag runt om den europeiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.  

3. Copperstone Resources (COPP B)

Copperstone Resources är ett annat svenskt bolag som är verksamma inom gruvsektorn där de fokuserar på utvinning och vidare distribution av diverse basmetaller. Störst inriktning har de på koppar. Allra flest projekt utgår från och bedrivs inom Bergslagen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

4. Southern Copper Corp (SCCO)

Southern Cooper är ett gruvbolag som bedriver verksamhet i Sydamerika. Företaget äger och driver gruvor som producerar bland annat koppar. Huvudkontoret ligger i Phoenix, Arizona.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om koppar (FAQ)

Här nedanför svarar jag på de vanligaste frågorna jag får om koppar och investeringar i koppar. 

1. Varför investera i koppar?

Det finns flera anledningar till att investera i koppar. Den används till mycket, har en stor efterfrågan och kan hjälpa dig sprida din risk.

2. Vart kan man investera i koppar?

Det finns flertalet nätmäklare på marknaden men vi rekommenderar eToro, världens största handelsplattform.

3. Vad avgör priset på koppar?

Priset på koppar bestäms främst av utbud och efterfrågan. Om det exempelvis är brist på koppar och efterfrågan är stor blir priset högt.

4. Är koppar en bra investering?

Koppar kan absolut vara en bra investering i kombination med andra investeringar. Det är viktigt att inte investera mer än vad du har råd med.