Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i naturgas – så kan du köpa & handla naturgas juni 2022

investera i naturgas

Känner du dig lockad att investera i naturgas?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i naturgas. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i naturgas?

Det finns en mängd anledningar till att en investering i naturgas kan vara en bra idé. Vi ger dig våra 4 främsta anledningar nedan. 

1. En gas med många användningsområden

Naturgas är en organisk produkt som bildades i jordskorpan för fler miljoner år sedan. Den har sedan dess visat sig vara enormt användbar inom flera områden. Faktum är att naturgasen är den största energigasen i Sverige och den används globalt både inom industrin för energiändamål och som råvara vid produktion av el och fjärrvärme.

I hushållen används naturgas både för uppvärmning och för matlagning men faktum är att den också kan används som bränsle i både fordon och fartyg. 

2. Efterfrågan på naturgas är stor

I Sverige idag svarar naturgas för omkring 20 % av energitillförseln i de kommuner som är anslutna till det svenska naturgasnätet. I Europa svarar naturgasen för uppemot 25 % av elförsörjningen och globalt består en fjärdedel av världens energiförsörjning av naturgas.  

Denna trend ser bara ut att växa sig starkare i och med att allt fler länder i större utsträckning vill gå emot mer klimatvänliga alternativ till elförsörjning än kol och olja. Det som också talar för denna utveckling är tillgången på naturgas som idag är stor men dessvärre finns också risken att den goda utvecklingen sker på bekostnad av utvecklingen på helt förnybar energi som egentligen är det bästa alternativet. 

3. Ett bättre miljöalternativ än kol och olja

I takt med att allt fler av världens ekonomier kämpar med att gå mot allt mer miljövänliga, fossilfria alternativ när det både kommer till uppvärmning och transport har naturgas blivit allt mer populärt. 

Även om naturgas precis som kol och olja är ett fossilt bränsle släpper det trots detta ut hela 40 % mindre koldioxid vilket gör det till ett något bättre alternativ än övriga. Kina, som tillsammans med USA har världens starkaste ekonomi, har de senaste åren visat stort intresse för just naturgas som ett mer miljövänligt alternativ än kol och olja. 

Även om inte naturgas är ett klimatvänligt alternativ är det ändå ett bättre alternativ som kan användas och i större utsträckning kommer används i en övergångsfas till ännu bättre alternativ. 

4. Goda möjligheter för dig som vill investera i naturgas

Är du intresserad av att investera i naturgas kan du välja mellan en mängd olika investeringsmöjligheter. Antingen kan du investera i naturgas genom att köpa Bull & bear- certifikat, du kan också investera genom CFD, detta både med och utan hävstång. I dessa fall följer certifikaten värdeutvecklingen på det internationella priset på naturgas vilket kan vara bra att känna till. 

Är du mer intresserad av bolagen bakom naturgas finns även det alternativet. Du kan exempelvis köpa aktier i bolag som är aktiva inom antingen produktionen, transporten eller distributionen av gasen, eller inom alla tre. 

Det finns med andra ord många alternativ att välja mellan när det kommer till en investering av naturgas. 

Bästa nätmäklaren för att investera i naturgas

Det finns en mängd olika nätmäklare att välja mellan om du är intresserad av att investera i naturgas. Vilken du ska välja är helt upp till dig men vår främsta rekommendation är att välja eToro. eToro har nämligen de övergripande flest fördelarna om man jämför med övriga nätmäklare, speciellt när det kommer till investeringar i råvaror. 

Men som ovan nämnt finns det också en hel del andra alternativ att välja mellan när det kommer till aktiemäklare online och för att du och för att du ska ha så mycket information som möjligt innan du gör ditt val väljer vi även att berätta lite mer om dessa nedan.

1. eToro

eToro lanserades redan år 2007 och har på de senaste åren byggt upp en av världens största handelsplattformar för handel av aktier, råvaror, metaller och mycket mer. Idag finns det omkring 17 miljoner eToro användare globalt och denna siffra ser bara ut att växa sig starkare. 

eToros plattform är enkel och trygg att använda och du kan också vara trygg med att nätmäklaren har ett av de bredaste utbuden av aktier som finns att få tag på. Allt för att din aktiehandel ska bli så enkel som möjligt. 

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

En annan nätmäklare att välja mellan är IG. Bolaget IG grundades redan år 1974 och har idag en plattform där privatpersoner kan handla en mängd olika finansiella instrument. Idag har deras kunder, vilket är omkring 312 000 globalt, tillgång till handel av allt från aktier, råvaror, såsom olja och gas, fonder, CFD, valuta och mycket mer.  

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5

Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza har ett brett utbud av aktier, certifikat, EFT och råvaror så som olja och gas, däribland naturgas, att välja på i sitt sortiment. Det är sveriges främsta nätmäklare med hela 1 500 000 nöjda kunder. 

Avanza grundades redan år 1999 och är idag en stor konkurrent till storbankerna tack vare deras breda utbud och dess enkla samt trygga plattform för handlare. 

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Investera i naturgasaktier

Är du intresserad av att hitta bolag att investera i som har sin huvudverksamhet i naturgas så finns det en mängd alternativ. Vi berättar mer om fyra utav dem nedan. 

1. Tellurian

Tellurian äger samt driver flytande naturgas men också lagringsanläggningar för naturgas och lastningsterminaler. De driver dessutom dessa i så stor grad som möjligt med så låg kostnad som möjligt. 

Det är ett amerikanskt bolag som grundades 2016 och de har sitt huvudkontor i Texas, USA. Tellurian är verksamma på global nivå och har kunder över hela världen. 

2. Linde

Linde, som grundades redan år 1907, är verksamma inom gasindustrin där de både producerar och distribuerar naturgas tillsammans med industrigas. Utöver huvudverksamheten erbjuder även bolaget diverse utrustning för uthyrning att använda för internt bruk. 

Lindes kunder återfinns på global nivå men företaget har störst närvaro i Nordamerika, Europa och Asien.   

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. BP, British Petroleum

BP är ett brittiskt olje- och gasbolag verksamma i hela produktionskedjan. Allt från exploatering, produktion och leverans tar BP hand om.

Utöver det driver också bolaget egna bensinstationer under varumärket BP och Aral, de tillverkar också den välkända motoroljan Castrol.  

Deras kunder återfinns globalt men störst närvaro har BP i Europa. 

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

4. Cheniere Energy

Cheniere Energy betecknas som ett energiföretag verksamma inom flytande naturgas i USA. Bolaget äger och driver nämligen terminaler i Texas samtidigt som de också äger pipelines som förbinder terminalen med olika mellanstatsledningar. 

Företaget grundades redan år 1983 och har sitt huvudkontor i Houston, Texas.  

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om naturgas (FAQ)

Nedan svarar jag på de vanligaste frågorna om investeringar i naturgas.

1. Varför investera i naturgas?

Det finns en mängd anledningar till att en investering i naturgas, flytande eller i gasform, kan vara en bra idé. En av de främsta anledningarna är bland annat att efterfrågan är så hög men också för att gasen har så många användningsområden vilket även det gör den eftertraktad.

2. Vad avgör priset på naturgas?

Det finns en mängd faktorer som avgör priset på naturgas där en utav de största är utbud och efterfrågan. Utöver den faktor styrs också priset av väder, den naturliga tekniska utvecklingen men också för huruvida länder ändrar sitt regelverk kring inköp av naturgas.

3. Vart kan man investera i naturgas?

Det enklaste sättet att investera i naturgas är att vända dig mot en nätmäklare. Det finns en mängd nätmäklare, bland annat eToro som är vår rekommendation, vilka erbjuder köp av naturgas antingen genom en investering av aktier i bolag verksamma inom gasen eller genom att du köper CFD, eller ETF:er hos dem.

4. Är naturgas en bra investering?

Med tanke på att marknaden för naturgas ännu ser väldigt ljus ut finns det gott om anledningar till att investering i naturgas kan vara en bra idé. Men kom ihåg noga läsa på innan du tar några beslut samtidigt som det också är viktigt att komma ihåg att aldrig investera mer pengar än vad du har råd att förlora.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.