Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i timmer → så kan du köpa & handla timmer juni 2022

Investera i timmer

Känner du dig lockad att investera i timmer?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i timmer. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i timmer?

Är du intresserad av att investera i råvaror finns det en mängd alternativ att välja mellan däribland timmer. Timmer, alltså trä, ofta från gran eller tall, har enormt många användningsområden däribland för olika typer av snickerier, papper och mycket mer. 

Att investera i timmer kan vara en bra idé. Vi ger dig fyra anledningar till varför nedan. 

1. Bra aktie för att diversifiera sin aktieportfölj

Att äga olika typer av aktier i sin aktieportfölj är alltid att rekommendera. Dels för att det sällan lönar sig att äga allt för många aktier inom ett och samma område eftersom din portfölj då är väldigt utsatt vid svängningar på den specifika marknaden.  Men också för att du då eliminerar chanserna att tjäna pengar på andra marknader. 

Skogsaktier har länge visat sig vara en bra investering eftersom dessa typer av aktier anses vara trygga och stabila. Skog är nämligen vad man kallar en real tillgång, när du äger skog eller skogsaktier har du tillgång till ett ägande i något som faktiskt är konkret till skillnad från många andra finansiella tillgångar och aktier. 

Skogen står där den står, och du äger en del utav den, den är försäkrad på så vis. Timmer kan därför vara bra aktier att ha med i sin portfölj eftersom blandningen mellan de trygga och mer offensiva aktierna ofta visar sig vara det vinnande konceptet. 

2. Många svenska bolag att investera i

Sveriges yta består av omkring 69 % skog och skogsmark vilket i sin tur har gjort att vi har gott om timmer och därmed skogsbolag som producerar den typen av råvara. Ser du helst att de bolag och de aktier du investerar i kommer från svenska bolag finns det alltså gott om skogsbolag som är verksamma inom timmer att välja mellan. 

3. Mängden skog i världen minskar och priset på timmer ökar

Skövling av regnskogarna, upprättandet av större städer, byggandet av bostäder och nya infrastrukturer har gjort att mängden skog i världen de senaste årtiondena har minskat drastiskt. 

Denna trend kommer på sikt göra att priset för timmer och andra skogsrelaterade råvaror kommer öka. Precis som så mycket annat styrs även priset på timmer av utbud och efterfrågan. Det kan alltså därför vara en bra idé att investera i timmer redan nu för att säkerställa att du kan dra vinning av den kommande prisökningen. 

4. Efterfrågan på papper, träprodukter, biobränsle och miljövänliga material ökar

Under många årtionden har plast används i alldeles för stor utsträckning. Detta kommer dock under framtiden ändras och pappersprodukter från skogen kommer ta allt större plats i vårt samhälle. 

I Sverige går denna utveckling väldigt fort. 2022 slogs en ny lag igenom, det ska bli olagligt att sälja engångsartiklar som består av mer än 15 % plast. Denna utveckling kommer göra att efterfrågan på papper kommer öka än mer. 

Denna trend ser vi även i andra delar av världen i och med att allt fler samhällen går mot det plastfria. Detta sätter stort tryck på skogsindustrin som kommer se en allt större efterfrågan på sina råvaror. 

Även trenden mot det mer klimatvänliga samhället gynnar skogsindustrin i och med efterfrågan på biobränslet som även den utvinns genom skogsindustrin. 

Den stora efterfrågan är därmed bara det en god anledning till varför en investering i timmer kan vara en bra idé. 

Bästa nätmäklaren för att investera i timmer

Att en investering i timmer kan vara en bra idé har vi lärt oss från ovan segment men för att kunna investera i råvaran måste du också välja en nätmäklare att göra detta hos. Det finns flertalet nätmäklare att välja mellan globalt och vilken du väljer är självklart helt upp till dig vår rekommendation är dock eToro. 

Att vi rekommenderar eToro beror på att det är den nätmäklare med överlägset flest fördelar när det kommer till en investering i råvaror såsom timmer. Vi berättar mer om eToro nedan men vi har också valt att ge dig lite mer information om två andra alternativ till nätmäklare. IG och Avanza, som även dem är framstående nätmäklare online. 

1. eToro

Etoro är en av de största och mest erfarna nätmäklarna online med sina över 17 miljoner användare globalt. Bolaget grundades år 2007 och har sedan dess byggt upp sin handelsplattform fylld med olika finansiella instrument för dig att investera i, däribland råvaror såsom timmer. 

Hos eToro kan du antingen investera i bolag vars verksamhet är kopplad till timmer men du kan också välja att köpa fonder, certifikat och liknande hos nätmäklaren. 

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG är även det en nätmäklare som erbjuder en mängd olika finansiella instrument till sina kunder. Utbudet aktier och liknande är stort hos IG vilket har gjort att en mängd kunder väljer IG som sin primära nätmäklare online. Bolaget har redan idag omkring 312 000 användare globalt. 

IG, som grundades år 1974, är brittiskt och deras huvudkontor ligger idag i London. 

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5

Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza erbjuder sina omkring 1 500 000 kunder en lättanvänd plattform och en mängd finansiella instrument att investera i. Faktum är att Avanza är sveriges ledande nätmäklare och en stor konkurrent till många banker. 

Avanza grundades redan år 1999. 

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Investera i timmeraktier

Är du intresserad av att investera i skogen men inte riktigt har viljan, eller plånboken för den delen, att köpa mark finns det andra alternativ. Du kan exempelvis investera i timmer genom att köpa aktier ett bolag verksamma inom timmerindustrin. 

Det finns en mängd bolag att välja mellan när det kommer till investeringar i timmer, bara i Sverige har vi flertalet utav dem. Nedan ger vi dig 4 exempel på bolag att investera i vars engagemang ligger i skogen och i timmer.  

1. West Fraser Timber

West Fraser Timber är ett kanadensiskt träföretag som producerar och säljer virke, paneler, massa och papper med fokus på Kanada och USA. Bolaget erbjuder sina kunder både gran- och tallvirke men också träflis och andra andra restprodukter från avverkningen som bland annat kan användas till biobränsle. 

Företaget grundades redan år 1955 och har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada. 

2. Stora Enso

Den svensk finska skogsindustrikoncernen Stora Enso är verksamma inom produktion och utveckling av tidnings- och bokpapper, konsumentkartonger, industriförpackningar och övriga träprodukter. 

Bolaget och koncernen är verksamma på global nivå men störst närvaro har de inom Europa och Nordamerika. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkonto i finska Helsingfors. 

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Canfor

Det kanadensiska bolaget Canfor är verksamma inom skogsindustrin där de både är en producent och distributör av allt från timmer, plywood, massa och övriga pappersprodukter. 

Utöver huvudverksamheten tillverkar även bolaget timmerprodukter, paneler och specialiserade fiberprodukter. Bolaget är främst verksamma på den nordamerikanska marknaden. 

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. SCA

SCA, eller Svenska Cellulosa Aktiebolaget som de heter, är verksamma inom skogsbranschen där de äger Europas största privata skogsinnehav. SCA har kring denna byggt en utvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara i från deras egna och andras skogar. 

SCA erbjuder sina kunder papper, förpackningar med tryck, massa och trävaror men också tjänster för skogsägare och diverse transportlösningar. SCA grundades redan 1929 och har sitt huvudkontor i Sundsvall. Deras kunder återfinns främst i Sverige men också i andra delar av Europa.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vad är timmer?

När ett träd är redo för avverkning och har fällts, kvistas och kapas stammen vanligtvis i 3 delar. Dessa delar kan man benämna som rotstock, mellanstock och toppskott, dessa delar transporteras sedan iväg till sågverk för att sedan kunna användas till en mängd olika områden. Virket benämns ofta som timmer och kvistarna, alltså toppen av trädet som grot. 

Nedan berättar vi med om timmer och dess användningsområden.  

Vilka länder exporterar mest timmer?

Överallt i världen finns skog och skogsområden. En del länder har dock mer skog och andra mindre. De länder med mycket skogsområden har ofta stor fördel av detta eftersom just träd och skog kan skövlas och användas till en mängd olika delar i samhället. Skövling av skog, eller avverkning som det också brukar kallas, är mycket vanligt och för många länder är det en stor del av deras industri och export, däribland Sverige. 

Utöver Sverige finns också många andra länder vars skogsindustri och export av virke är enormt stor. Nedan ger vi dig en lista på de topp 5 största exportörerna av timmer i världen samt för hur mycket landet exporterar varje år. 

PlaceringLandExport. i miljoner ton
1Kanada30 000 000
2Ryssland22 000 000
3Tyskland21 000 000
4USA20 000 000
5Sverige19 000 000

Vad används timmer till?

Timmer har enormt många användningsområden. En stor del av timmer går till industri och bygg där det både kan användas som virke till hus och annan byggnation. Råvaran kan också användas till möbelsnickeri och finsnickeri, det kan också användas till pappersbruk och som emballage till diverse varor men också mycket annat. 

Mycket skogsrelaterade råvaror används och kommer i allt större utsträckning användas istället för den klassiska plasten. Engångsprodukter kommer i större utsträckning vara av papper och förpackningar likaså. 

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla:

Vanliga frågor om timmer (FAQ)

Nedan svarar jag på de vanligaste frågorna om investeringar i timmer.

1. Varför investera i timmer?

Det finns flera anledningar till att en investering i timmer kan vara en bra idé däribland eftersom priset för timmer ser ut att öka. Efterfrågan på timmer och skogsråvaror av alla former är stort men utbudet blir desto mindre, det kan därför vara en bra idé att investera nu för att sedan sälja när priserna går upp än mer.

2. Vart kan man investera i timmer?

Det enklaste sättet att investera i timmer är genom att köpa aktier i bolag verksamma inom skogsindustrin. För att kunna köpa aktier i ett sådant bolag kan du vända dig till en av många nätmäklare där vår rekommendation är eToro.

3. Vad avgör priset på timmer?

Det som avgör priset på timmer är efterfrågan och utbud. Efterfrågan på timmer är just nu stor och denna trend ser bara ut att växa sig starkare, dock är inte utbudet lika stort vilket gör att timmer nu är dyrare än det tidigare har varit.

4. Är timmer en bra investering?

Det kan absolut vara en smart idé att investera i timmer dock är det viktigt att komma ihåg att timmer, precis som alla andra råvaror, är utsatta för svängningar i marknaden. Kom därför ihåg att aldrig investera mer pengar än vad du har råd att förlora för att undvika en ekonomisk kris.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.