Investera i whiskey – en lönsam hobby i juni 2023

investera i whiskey

Att investera i whiskey har blivit allt populärare de senaste åren och. I fokus står givetvis de sorter som inte tillverkas längre. Dessutom har de som valt att investera i whiskey fått en bättre avkastning en de flesta andra tillgångsslagen de senaste åren. Givetvis krävs det mycket kunskap och intresse, men det kan vara så att en hobby (både samla och dricka whiskey) kan kombineras med lönsamhet och avkastning?

Några av de viktigaste parametrarna för att hitta de bästa whiskeysorterna att investera i är bl.a:

 • Whiskeysorten tillverkas inte längre
 • Whiskeysorten finns i begränsad upplaga
 • Whiskeysorten ses som ett samlingsobjekt
 • Whiskeysorten var mycket populär och har ett bra omdöme
 • Destilleriet har stängt dörrarna för sista gången

Hur gör man för att investera i whiskey?

Det finns olika marknadsplatser för att köpa och sälja dina whiskeyflaskor och det fungerar oftast som en traditionell auktion. Det behöver inte vara flaskorna för +30 000kr som ger bäst avkastning, även whiskeysorter för 3-10 000kr kan vara aktuella om du hittar rätt ingångsläge och en ordentlig anledning till varför just din whiskeysort bör stiga i pris. T.ex. så kan man spekulera i att Highland Parks mycket populära 15- och 12 åriga whiskysorter kommer att öka i värde om ett par år. Både sorterna har slutats att tillverkas och kan vara så att de är standard för de som samlar på whisky.

Vad är fördelen med att investera i whiskey och vin?

Båda dessa produkter är något som normalt sätt konsumeras. Det innebär att om just din whiskey slutar buteljeras och tillverkas av någon anledning så är sannolikheten stor att de antal flaskor som finns runtom i världen minskar. Om då efterfrågan kvarstår eller till och med ökar samtidigt som utbudet minskar så kan det bli en mycket fin affär. Dessa affärer hittar du oftast genom att investera i whiskey från ”silent distilleries”, vilket innebär destillerier som har stängt ner.

Jag har själv inte investerat i whiskey någon gång men det kan bli aktuellt som en hobby framåt i tiden. Det värsta som kan hända är egentligen att du själv för dricka mycket god whiskey…

Investera i whiskey genom börsen

Det finns olika sätt att få exponering mot whiskey på börsen. Bland annat så genomför The Single Malt Fund AB just nu en nyemission som ni kan läsa om här. Tidigare så fanns det ett par olika ETFer som tyvärr inte längre går att handla via de svenska bankerna. Men du kan även få direktexponering mot olika bolag som t.ex. svenska whiskeytillverkaren Mackmyra som har avkastat +61% de senaste 12 månaderna.

Jag har skrivit ett ännu längre inlägg med mer information på Finanso.se. Här hittar ni mina tankar och tips för dig som vill läsa mer om att investera i whiskey!

Disclaimer: Jag skulle aldrig rekommendera någon att investera, eller spekulera som vissa hellre kallar det, i whiskey. Risknivån är hög och det bör mer ses som en hobby att samla på whiskeyn och en eventuell värdeökning bör mer ses som en bonus.

13 reaktioner på ”Investera i whiskey – en lönsam hobby i juni 2023”

 1. Trist att du är så alkoholliberal. Det behövs inte mer alkohol i samhället. Ej heller uppmuntran till att dricka. Du bör även ställa frågan vilka är nackdelarna med att investera i alkohol.

  Hoppas att du inte har barn.

 2. västkustinvesteraren

  Hej Niklas Krantz,
  du verkar vara en riktigt härlig människa. Du kan vara lugn, jag har inga barn så du kan vara riktigt nöjd med dig själv över den kommentaren.

  Att förtära alkohol eller ej är upp till var och en enligt mig. Att samla på fin gammal whiskey tycker jag inte är att uppmuntra till att dricka mer eller oanständiga mängder.

  Ha en trevlig söndag.

 3. västkustinvesteraren

  Risknivån är hög enligt mig. Speciellt eftersom de flesta kanske inte sitter på någon speciell edge jämfört med de riktiga ”whiskeyinvesterarna”. Dessutom kanske du inte får sålt dina whiskey för de pris du hoppas för, eller överhuvudtaget för vad du har köpt dessa för.
  Men så länge du inte köper whiskey för mer pengar än vad du känner är rimligt så är det värsta som kan hända att du får en fantastisk whiskey att förtära på egen hand. Eller så kan det ha någon form av samlarvärde för de människor som gillar sådant.

  Men trots att jag skriver om det så är det ingen investering jag skulle råda någon att göra då risknivån är hög. 🙂

  Mvh VKI

 4. Återigen riktigt trevlig blogg du har. Hade önskat ytterligare mer aktivitet men det är bara för jag tycker att du tar upp relevanta ämnen:)

  Funderat lite över investeringens i singel malt fund med men avvaktat hittills.

  Hur ser du på att man tecknar konvertibellån i singel malt fund istället för andelar?

  Dem har även förlängt teckningstiden på fonden vilket gör att man undrar om de har svårt att få in kapital.

  Med vänlig hälsning, Axel

 5. västkustinvesteraren

  Stort tack för de fina order Axel!
  Tyvärr har aktiviteten minskat på bloggen för min del i samma skala som aktiviteten har skalats upp i de bolag jag är med och driver. Tiden är tyvärr begränsad…

  Jag har själv inte tittat på Single Malt Fund. Planen var att titta förbi deras monter och ställa lite frågor när jag var på Öl & Whiskeymässan i Göteborg förra veckan, men tiden stack iväg och det var mycket annat som lockade… 🙂

  Har du själv hunnit titta något på det? Tankar och åsikter?

  Mvh VKI

 6. Tack för bloggandet! Det var en vass kommentar du fick från ”N.K.” men det var ett väldigt okritiskt inlägg om alkohol du publicerade. Jag har sett något från WHO där alkohol och narkotika jämförs. Jag minns inte detaljerna och orkar inte googla…, men just whiskey stack ut på ett negativt sett.

  Trevlig vår!

 7. västkustinvesteraren

  Tjenare Claes,
  tack för att du läser & lämnar dina tankar!

  Ja, det var okritiskt skrivet. Men tanken är och var aldrig att ta upp någon diskussion kring om man borde avstå alkohol eller inte. Det överlåter jag till andra.
  Tack för tipset om artikeln. (Om någon annan känner till det Claes nämner så får ni gärna länka här i kommentarerna då jag är intresserad av att läsa jämförelsen. Jag hittade tyvärr det inte själv.)

  Ha en bra dag! 🙂

  Mvh VKI

 8. Hej. Vänligen svara bara ja eller nej på din fråga i rubriken. Alledeles för mycket text för mig, jag letar snabba klipp.

 9. Positivt eller ej, det där om att samla på alkoholdrycker.
  Med en blandning av humor/alvar
  skulle jag kanske kunna säga att jag,
  nykterist, köper undan spriten från marknaden
  för att den inte skall komma i orätta händer. ???? ????

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *