Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Investera i whiskey – en lönsam hobby?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Att investera i whiskey har blivit allt populärare de senaste åren och. I fokus står givetvis de sorter som inte tillverkas längre. Dessutom har de som valt att investera i whiskey fått en bättre avkastning en de flesta andra tillgångsslagen de senaste åren. Givetvis krävs det mycket kunskap och intresse, men det kan vara så att en hobby (både samla och dricka whiskey) kan kombineras med lönsamhet och avkastning? 

Några av de viktigaste parametrarna för att hitta de bästa whiskeysorterna att investera i är bl.a:

 • Whiskeysorten tillverkas inte längre
 • Whiskeysorten finns i begränsad upplaga
 • Whiskeysorten ses som ett samlingsobjekt
 • Whiskeysorten var mycket populär och har ett bra omdöme
 • Destilleriet har stängt dörrarna för sista gången

Hur gör man för att investera i whiskey?

Det finns olika marknadsplatser för att köpa och sälja dina whiskeyflaskor och det fungerar oftast som en traditionell auktion. Det behöver inte vara flaskorna för +30 000kr som ger bäst avkastning, även whiskeysorter för 3-10 000kr kan vara aktuella om du hittar rätt ingångsläge och en ordentlig anledning till varför just din whiskeysort bör stiga i pris. T.ex. så kan man spekulera i att Highland Parks mycket populära 15- och 12 åriga whiskysorter kommer att öka i värde om ett par år. Både sorterna har slutats att tillverkas och kan vara så att de är standard för de som samlar på whisky.

Vad är fördelen med att investera i whiskey och vin?

Båda dessa produkter är något som normalt sätt konsumeras. Det innebär att om just din whiskey slutar buteljeras och tillverkas av någon anledning så är sannolikheten stor att de antal flaskor som finns runtom i världen minskar. Om då efterfrågan kvarstår eller till och med ökar samtidigt som utbudet minskar så kan det bli en mycket fin affär. Dessa affärer hittar du oftast genom att investera i whiskey från “silent distilleries”, vilket innebär destillerier som har stängt ner.

Jag har själv inte investerat i whiskey någon gång men det kan bli aktuellt som en hobby framåt i tiden. Det värsta som kan hända är egentligen att du själv för dricka mycket god whiskey…

Investera i whiskey genom börsen

Det finns olika sätt att få exponering mot whiskey på börsen. Bland annat så genomför The Single Malt Fund AB just nu en nyemission som ni kan läsa om här. Tidigare så fanns det ett par olika ETFer som tyvärr inte längre går att handla via de svenska bankerna. Men du kan även få direktexponering mot olika bolag som t.ex. svenska whiskeytillverkaren Mackmyra som har avkastat +61% de senaste 12 månaderna.

Jag har skrivit ett ännu längre inlägg med mer information på Finanso.se. Här hittar ni mina tankar och tips för dig som vill läsa mer om att investera i whiskey!

Disclaimer: Jag skulle aldrig rekommendera någon att investera, eller spekulera som vissa hellre kallar det, i whiskey. Risknivån är hög och det bör mer ses som en hobby att samla på whiskeyn och en eventuell värdeökning bör mer ses som en bonus.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

11 svar

 1. Trist att du är så alkoholliberal. Det behövs inte mer alkohol i samhället. Ej heller uppmuntran till att dricka. Du bör även ställa frågan vilka är nackdelarna med att investera i alkohol.

  Hoppas att du inte har barn.

 2. Hej Niklas Krantz,
  du verkar vara en riktigt härlig människa. Du kan vara lugn, jag har inga barn så du kan vara riktigt nöjd med dig själv över den kommentaren.

  Att förtära alkohol eller ej är upp till var och en enligt mig. Att samla på fin gammal whiskey tycker jag inte är att uppmuntra till att dricka mer eller oanständiga mängder.

  Ha en trevlig söndag.

 3. Risknivån är hög enligt mig. Speciellt eftersom de flesta kanske inte sitter på någon speciell edge jämfört med de riktiga “whiskeyinvesterarna”. Dessutom kanske du inte får sålt dina whiskey för de pris du hoppas för, eller överhuvudtaget för vad du har köpt dessa för.
  Men så länge du inte köper whiskey för mer pengar än vad du känner är rimligt så är det värsta som kan hända att du får en fantastisk whiskey att förtära på egen hand. Eller så kan det ha någon form av samlarvärde för de människor som gillar sådant.

  Men trots att jag skriver om det så är det ingen investering jag skulle råda någon att göra då risknivån är hög. 🙂

  Mvh VKI

 4. Återigen riktigt trevlig blogg du har. Hade önskat ytterligare mer aktivitet men det är bara för jag tycker att du tar upp relevanta ämnen:)

  Funderat lite över investeringens i singel malt fund med men avvaktat hittills.

  Hur ser du på att man tecknar konvertibellån i singel malt fund istället för andelar?

  Dem har även förlängt teckningstiden på fonden vilket gör att man undrar om de har svårt att få in kapital.

  Med vänlig hälsning, Axel

 5. Stort tack för de fina order Axel!
  Tyvärr har aktiviteten minskat på bloggen för min del i samma skala som aktiviteten har skalats upp i de bolag jag är med och driver. Tiden är tyvärr begränsad…

  Jag har själv inte tittat på Single Malt Fund. Planen var att titta förbi deras monter och ställa lite frågor när jag var på Öl & Whiskeymässan i Göteborg förra veckan, men tiden stack iväg och det var mycket annat som lockade… 🙂

  Har du själv hunnit titta något på det? Tankar och åsikter?

  Mvh VKI

 6. Tack för bloggandet! Det var en vass kommentar du fick från “N.K.” men det var ett väldigt okritiskt inlägg om alkohol du publicerade. Jag har sett något från WHO där alkohol och narkotika jämförs. Jag minns inte detaljerna och orkar inte googla…, men just whiskey stack ut på ett negativt sett.

  Trevlig vår!

 7. Tjenare Claes,
  tack för att du läser & lämnar dina tankar!

  Ja, det var okritiskt skrivet. Men tanken är och var aldrig att ta upp någon diskussion kring om man borde avstå alkohol eller inte. Det överlåter jag till andra.
  Tack för tipset om artikeln. (Om någon annan känner till det Claes nämner så får ni gärna länka här i kommentarerna då jag är intresserad av att läsa jämförelsen. Jag hittade tyvärr det inte själv.)

  Ha en bra dag! 🙂

  Mvh VKI

 8. Hej. Vänligen svara bara ja eller nej på din fråga i rubriken. Alledeles för mycket text för mig, jag letar snabba klipp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se