Jag söker negativa åsikter & upplevelser om Lendify

lendify

Jag har 10 000 kr investerat i 39st olika lån genom Lendifys plattform som ett test på hur tjänsten fungerar. Kapitalet har växt till 10 795kr och snittar en årsavkastning om 7,33% (8,62% sedan start).

Jag är själv mycket nöjd med tjänsten och är nu intresserad av att investera mer kapital. Av dessa 39 st lån så är det endast en låntagare som släpar med återbetalningar sedan september(!). Lendify som bolag och tjänst utvecklas hela tiden och har t.ex. öppnat en ”lånebörs”/marknad där du kan sälja din låneportfölj eller köpa andras. Jag har testat att köpa en portfölj innehållande 4st lån. Allt gick mycket smidigt efter att du bara klickat på köpknappen.
Läs mer om den nya andrahandsmarknaden på Lendify.se!

Nu vill jag bli nerplockad på jorden och söker därför negativa åsikter och upplevelser från er läsare. Varför bör jag inte investera mer kapital genom Lendify? Kommentera gärna här nedanför så andra läsare också kan ta del av åsikterna!

16 reaktioner på ”Jag söker negativa åsikter & upplevelser om Lendify”

 1. Mattias Zackrisson

  Lite utdrag från gruppen ”Riktiga passiva inkomster” på facebook:

  Lendify?

  Är det någon som gjort någon analys på detta i mer detalj? Har inte investerat men kikat endel och plattformen känns bra, servicen känns bra men…när jag kickade på avkastningen fick jag veta att den ser man först EFTER man investerat då de inte vet vilken portfölj jag får eller NÄR jag blir investerad, detta om jag väljer deras automatiska lösning. Det enda man får är ballpark gestimering om avkastning på 4-6% beroende på löptid. Fördelen med deras lösning är ju riskspridningen på ca 40 bolag för en mindre investering om 10k. Dock 4 % före skatt är 2,8 % för en femårsinvestering mot privatpersoner utan säkerhet och som jag inte vet vilka de är….

  När jag sen kollar på de portföljer som man kan köpa på andrahandsmarknaden (tittade på 3st random) så hade de i snitt 20 % flaggningar (sena eller uteblivna betalningar…) och det känns ju inte så bra i en högkonjunktur(dessa poprtföljer hade alla mer än 30 lån och kreditrisken(ratingen) var väl diversifierad….själva talar de om ca 1-2 % kreditförluster (vilket är extremt svårt att veta då de mer eller mindre precis startat…)

  Korrelation mot aktiemarknaden får väl ses som liten MEN får vi en rejäl konjunktursvacka=aktie priser ner=högre arbetslöshet=svårare att betala=hög korrelation….

  Någon annan som gjort liknande observation eller har andra tankar eller funderingar så lyssnar jag gärna:)

  En kommentar till här:

  Lendify Var bra i början, men nu är det skit. Tänk på att du ska skatta 30% på avkastningen som väntas landa på 4-6%. Katastrof.

  Jag gick över till Mintos och ångrar det inte alls: https://ihallandeinvest.se/…/tillbaka-till-lendify…/

 2. Hej igen!
  Skrev i ett av dina tidigare blogginlägg om Lendify. Nu en vecka senare har jag bestämt mig för att försöka avveckla och satsa pengarna på andra ställen.
  Anledningen är att jag under de 4 senaste veckorna inte fått en enda krona utlånad av det, lilla, tillgängliga kapital jag har där? Var är låntagarna, eller använder Lendify inte mina pengar för utlåning av annan orsak? Isf, vilken orsak?
  Då jag inte vet orsaken kan jag bara tänka mig att de har för dåligt med personer villiga att låna pengar av dem/oss och har de inga låntagare så får de inga intäkter själva och då krävs det mycket kapital för att driva företaget vidare.
  Det som är positivt med Lendify är deras kapitalförlustfond som jag dessutom är villig att betala lite för i form av något lägre avkastning (högre serviceavgifter) jämfört med andra jämförbara företag, men det är också enda.
  Som sagt, jag försöker dra mig ur och med erfarenhet av både Sparlån och Savelend så kommer nog pengarna att föras över dit på sikt. Måste nog dock läsa in mig på Mintos och se vad det är och hur det funkar innan pengarna slutligen placeras.
  /Tony

 3. Med risk att jag tar i lite väl mycket misstänker jag att lendify vet vem du är och kanske ger dig bättre service än oss ’vvanliga’ sparare. Jag har fått många släpande återbetalningar och dessa kan släpas efter i flera månader, vid ett tillfälle hade jag tre månader som släpade efter. Sen när pengarna trillar in på kontot så vet man inte vilken månads återbetalningar eller ränta det är. Vid en månadsskifte hade inte min portföljvärde ökat trots att en hel månads återbetalningar hade tydligen kommit in. Jag har 10k investerade jag med, ligger väl några månader efter dig i värdetillväxt men den procentuella avkastningen verkar vara lika. Jag skulle i dagsläget inte sätta in mer kapital dit. Skulle hellre köpa en obligation som sträcker sig 5 år med 8+ % i avkastning.

 4. Enda negativa jag kan komma på är ändringen på Autoinvest konton, Trivdes bättre innan ändringen.

  Mycket nöjd med Lendify annars, började med liten summa och har investerat 14000 totalt, ”Lite segt men helt ok”
  Lendify är mycket intressanta, aktiva inom sociala medier.
  Samarbetet mellan Lendify och Börshajen också även spännande.

  Mycket bra blogg för övrigt!

  //Mvh Fredrik

 5. Har haft konto sedan sommaren 16. Första lånet (av ett femtiotal) skickades till inkasso i och med att januari inte betalades. Ska bli intressant att se vad som händer med det lånet framöver. Jag har retat mig lite på långsam hantering och inga besked kring en låntagare som avled i augusti. Det är förstås trist och knappast Lendifys fel, men i nästan ett halvår nu är den enda informationen att bouppteckning pågår och att besked kommer, Det kanske heller inte är Lendifys fel om det nu är en svår bouppteckning som ska göras av någon annan. Dock är det ändå irriterande att gå så länge utan några som helst besked.

 6. Hej Tony,

  Låter märkligt att du inte fått några investeringar på 4 veckor, Har du investerat pengar på Autoinvest? Händer ibland att pengarna ligger på det manuella huvudkontot och därför inte blir investerade.

  Mvh
  Victor på Lendify

 7. Hej Mattias,

  Ja, eftersom du blir investerad direkt i lån så går det inte att säga exakt vem som kommer investera i framtiden. Därför kan vi inte säga vilken portfölj du får i framtiden eller exakt när investeringarna kommer göras. Tänk även på att förseningarna inte är samma sak som kreditförluster. Det är vanligt att en del låntagaren ibland blir lite sena med betalningen men i slutändan betalar de flesta ändå sitt lån. Kreditförlusterna på 1% baseras på den tillgängliga statistiken i branschen. Vi vänder oss mot samma målgrupp som nischbankerna. Därför finns det lång historik på kreditförlusterna i tillgångsslaget. Skatten kan vi tyvärr inte göra mycket åt utan den sätts av riksdagen.

  Mvh
  Victor på Lendify

 8. Hej Viktor,

  Jag har allt haft pengarna på ”Autoinvest”, så de har varit tillgängliga för att lånas ut men icke…..

  Mvh
  Tony

 9. Det här är en helt oprövad bransch i Sverige skulle jag vilja säga. Jag skulle aldrig sätta pengar på detta. Tidigare hade vi ett liknande bolag som hade tillstånd från FI, men som uppenbarligen inte ägnades någon som helst tillsyn i brist på resurser. Det uppmärksammades således inte att det rörde sig om bedrägeri under mycket lång tid. Under lågkonjunktur kan förmodligen en mycket stor andel pengar försvinna i denna typ av placeringar. Jag förmodar att det kan uppstå en negativ selektion av de låntagare som vänder sig till denna typ av finansiering, och därmed väldigt höga kreditförluster. Det kommer dock synas först efter tämligen lång tid, kanske precis då du går in med mer pengar (givet fördelningsantagande).Eftersom det är 30% skatt, så blir ju din avkastning inte mycket att hänga i granen heller.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

 10. Jag ställer mig frågande till vilka man egentligen lånar ut till?
  Jag gjorde ett test och skrev upp mig som låntagare på Nordax, Lendify och Seb enkla lånet.(för 50k)

  10% ränta hos Nordax
  11% hos lendify
  3,49% hos Seb

  De som tar lån hos Lendify måste antingen helt sakna möjlighet att låna hos vanlig bank, eller vara i behov av väldigt snabba pengar … under sådana situationer, vill man ens vara med och ”hjälpa” till?

  Sen finns det säkert en bråkdel av de som tar dessa lån, som betalar av dyrare lån och rengör sin ekonomi, men att tro det skulle vara en majoritet är ju rent dravel.

  Tycker hela grejen luktar väldigt illa.

 11. Jag satsade 5000kr bara för att kolla hur det funkade.
  Satte pengarna på Autoinvesteringskonto, där återinvesteras pengarna regelbundet.
  Det som jag inte tycker om är är att deras seviceavgift blir ganska hög, tex har jag en investerning på 250kr till en ränta på 3,5% min vinst varje månad blir 1,25kr och seviceavgiften ligger på 0,52kr så avgiften blir nästan 42% har även andra investeringar på lägre summor som är nästan 50% i avgift.
  Jag kommer nog inte sätta in mer pengar där, utan ser det som läropeng.

 12. Lite sent tillägg här kanske men.
  Jag har ungefär 30 K investerat hos lendify.
  Jag har började investera där under 2016.
  Jag är idag investerad i 176 lån, varje månad under iallafall 2018 gick 30-50 % av min förväntade ränteintäckt till att betala eftersläpande lån.
  Idag kan jag se 13 st lån som ligger efter med betalningar. Det är 7 %, sju gånger mer än vad man kan förvånta sig 2008 enligt deras hemsida.
  Detta skrämmer mig något då vi inte befinner oss i särsiilt knapra tider.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *