Lendify recension och omdöme – 12 månader med Lendify

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

lendify omdöme recension

Efter att ha skrivit första inlägget om Lendify i november 2016 så placerade jag 10 000kr i 26 stycken olika lån via Lendifys plattform i januari 2017. Därmed startades även min löpande Lendify recension som hittills har blivit cirka 15 st blogginlägg. Tanken är att löpande uppdatera er läsare om hur min synpunkt på tjänsten ser ut och hur tjänsten i själva verket fungerar.

 

Lendify recension – 12 månader senare, hur har det gått?

Antal lån: 26 st
Årsavkastning: 7,63%

Cirka 12 månader har gått och mitt utlånade kapital har fått arbeta ett helt år på Lendifys “lånebörs”. En av graferna i jag hittar i mitt konto visar att årsavkastningen ligger på 7,63%. Mitt insatta kapital på 10,000kr har ökat och är numera värt 10,725kr.

lendify omdöme

Jag har ca 70% av investerat kapital i Lendify Autoinvest där Lendifys algoritmer hjälper mig att sprida kapitalet över flera lån i olika kategorier. Förväntade avkastningen över 10 år är 8,20%/år och just nu ligger min genomsnittliga avkastning (efter avgifter och viktad efter befintligt innehav) på 7,26%.
Resterande 30% av kapitalet är investerat manuellt av mig i 7st olika lån till en genomsnittlig ränta på 6,34% och en löptid på 7,25 år.

Mina tankar: Jag tycker att en avkastning på 7-8% är fullt godkänt och något jag kan vara nöjd med. Det som tar emot en del är att låsa upp kapitalet. Men nu har Lendify öppnat sin börs för peer-to-peer lån vilket underlättar. Mer om det längre ner.

Lendify omdöme – släpande betalningar

Jag har skrivit om det tidigare att någon enstaka låntagare har varit sen med betalningar men har tillslut alltid betalat tillbaka. Som ni ser på bilden nedanför så ligger 1 av 26 låntagare efter och har släpande betalningar för tre månader bakåt. Om jag inte missminner mig så är det samma person som har haft släpande betalningar ett par gånger under året.

lendify släpande betalningar 

Mina tankar: Jag tycker att det har rullat på mycket bra för min del när det kommer till amorteringar och räntebetalningar. Däremot har jag fått ett par kommentarer och mail från er läsare som inte har haft samma “flyt” och därmed haft lite svårare att få in alla släpande betalningar.
Kommentera gärna nedanför hur det har gått för er som har investerat genom Lendify!

 

Lendify – andrahandsmarknad och lånebörs

I höstas så öppnade Lendify sin andrahandsmarknad för investerare. Det innebär att det numera finns en börs för peer-2-peer lån där investerare kan köpa och sälja lån mellan varandra. Det betyder även att du inte behöver vara lika orolig för bindningstiden som tidigare. Dessutom ser det ut som att det finns många låneportföljer (i skrivande stund 133st) att “välja mellan” för dig som vill investera i befintliga portföljer med kortare bindningstider.

Köper du lån från en tidigare investerare via Lendify andrahandsmarknad så tar du över alla lån från den ursprungliga ägaren. “All ränta och amortering som betalas in till kontot framöver kommer att tillfalla köparen. Om du säljer ett av dina konton får du pengarna när kontot överlåtits till köparen.” – Lendify andrahandsmarknad

Mina tankar: Jag har själv inte testat Lendifys andrahandsmarknad men om jag skulle välja att öka på mina investeringar så är det något jag tänker titta närmare på.

Lendify kreditförlustfond

“Lendify överför kontinuerligt egna medel till sin kreditförlustfond som har som mål att skydda investerarnas insatta kapital vid kreditförluster.”

Lendify bygger kontinuerligt upp sin kreditförlustfond. Fonden är till för att täcka uteblivna återbetalningar från låntagare. Jag har ännu inte behövt någon hjälp från kreditförlustfonden och har därför ingen bra information att komma med angående smidighet m.m.
Har någon av er läsare fått hjälp av Lendifys kreditförlustfond? Lämna gärna en kommentar nedanför!

Sammanfattning av recensionen efter ett år med Lendify

Jag investerade 10,000kr som ett test och har planer på att öka framöver. Jag känner dock fortfarande att tjänsten Lendify erbjuder är ung och det är svårt att sia om hur det ser ut om 3, 5 och 10 år. Men med tanke på den nya andrahandsmarknaden så öppnar sig möjligheten att avveckla investeringarna om kapitalet skulle behövas till annat (t.ex. husköp). Stort plus i kanten!
Min tanke blir fortsatt att öka investeringen en aning under 2018. Dock så kommer jag totalt sett max att ha någon  enstaka procent av mitt totala investerade kapital i peer-2-peer lån tills det bevisar sig vara 100% hållbart som investeringsslag.

Vad tycker ni läsare om Lendify? Dela gärna med er om tankar, erfarenheter och recensioner i kommentarsfältet här nedanför!