Lendify recension och omdöme – 12 månader med Lendify

lendify omdöme recension

Efter att ha skrivit första inlägget om Lendify i november 2016 så placerade jag 10 000kr i 26 stycken olika lån via Lendifys plattform i januari 2017. Därmed startades även min löpande Lendify recension som hittills har blivit cirka 15 st blogginlägg. Tanken är att löpande uppdatera er läsare om hur min synpunkt på tjänsten ser ut och hur tjänsten i själva verket fungerar.

 

Lendify recension – 12 månader senare, hur har det gått?

Antal lån: 26 st
Årsavkastning: 7,63%

Cirka 12 månader har gått och mitt utlånade kapital har fått arbeta ett helt år på Lendifys ”lånebörs”. En av graferna i jag hittar i mitt konto visar att årsavkastningen ligger på 7,63%. Mitt insatta kapital på 10,000kr har ökat och är numera värt 10,725kr.

lendify omdöme

Jag har ca 70% av investerat kapital i Lendify Autoinvest där Lendifys algoritmer hjälper mig att sprida kapitalet över flera lån i olika kategorier. Förväntade avkastningen över 10 år är 8,20%/år och just nu ligger min genomsnittliga avkastning (efter avgifter och viktad efter befintligt innehav) på 7,26%.
Resterande 30% av kapitalet är investerat manuellt av mig i 7st olika lån till en genomsnittlig ränta på 6,34% och en löptid på 7,25 år.

Mina tankar: Jag tycker att en avkastning på 7-8% är fullt godkänt och något jag kan vara nöjd med. Det som tar emot en del är att låsa upp kapitalet. Men nu har Lendify öppnat sin börs för peer-to-peer lån vilket underlättar. Mer om det längre ner.

Lendify omdöme – släpande betalningar

Jag har skrivit om det tidigare att någon enstaka låntagare har varit sen med betalningar men har tillslut alltid betalat tillbaka. Som ni ser på bilden nedanför så ligger 1 av 26 låntagare efter och har släpande betalningar för tre månader bakåt. Om jag inte missminner mig så är det samma person som har haft släpande betalningar ett par gånger under året.

lendify släpande betalningar 

Mina tankar: Jag tycker att det har rullat på mycket bra för min del när det kommer till amorteringar och räntebetalningar. Däremot har jag fått ett par kommentarer och mail från er läsare som inte har haft samma ”flyt” och därmed haft lite svårare att få in alla släpande betalningar.
Kommentera gärna nedanför hur det har gått för er som har investerat genom Lendify!

 

Lendify – andrahandsmarknad och lånebörs

I höstas så öppnade Lendify sin andrahandsmarknad för investerare. Det innebär att det numera finns en börs för peer-2-peer lån där investerare kan köpa och sälja lån mellan varandra. Det betyder även att du inte behöver vara lika orolig för bindningstiden som tidigare. Dessutom ser det ut som att det finns många låneportföljer (i skrivande stund 133st) att ”välja mellan” för dig som vill investera i befintliga portföljer med kortare bindningstider.

Köper du lån från en tidigare investerare via Lendify andrahandsmarknad så tar du över alla lån från den ursprungliga ägaren. ”All ränta och amortering som betalas in till kontot framöver kommer att tillfalla köparen. Om du säljer ett av dina konton får du pengarna när kontot överlåtits till köparen.” – Lendify andrahandsmarknad

Mina tankar: Jag har själv inte testat Lendifys andrahandsmarknad men om jag skulle välja att öka på mina investeringar så är det något jag tänker titta närmare på.

Lendify kreditförlustfond

”Lendify överför kontinuerligt egna medel till sin kreditförlustfond som har som mål att skydda investerarnas insatta kapital vid kreditförluster.”

Lendify bygger kontinuerligt upp sin kreditförlustfond. Fonden är till för att täcka uteblivna återbetalningar från låntagare. Jag har ännu inte behövt någon hjälp från kreditförlustfonden och har därför ingen bra information att komma med angående smidighet m.m.
Har någon av er läsare fått hjälp av Lendifys kreditförlustfond? Lämna gärna en kommentar nedanför!

Sammanfattning av recensionen efter ett år med Lendify

Jag investerade 10,000kr som ett test och har planer på att öka framöver. Jag känner dock fortfarande att tjänsten Lendify erbjuder är ung och det är svårt att sia om hur det ser ut om 3, 5 och 10 år. Men med tanke på den nya andrahandsmarknaden så öppnar sig möjligheten att avveckla investeringarna om kapitalet skulle behövas till annat (t.ex. husköp). Stort plus i kanten!
Min tanke blir fortsatt att öka investeringen en aning under 2018. Dock så kommer jag totalt sett max att ha någon  enstaka procent av mitt totala investerade kapital i peer-2-peer lån tills det bevisar sig vara 100% hållbart som investeringsslag.

Vad tycker ni läsare om Lendify? Dela gärna med er om tankar, erfarenheter och recensioner i kommentarsfältet här nedanför!

17 reaktioner på ”Lendify recension och omdöme – 12 månader med Lendify”

  1. Pingback: Lendify recension och omdöme – 12 månader med Lendify - AKTIEFEED

  2. Tjena fin blogg du har.

    Så som jag förstår dig så upplever du att uppbindandet av kapital över längre tid är ett av dem större minusen med denna typ av sparande. Funderar om detta är ett bra alternativ att använda sig som ett privat pensionssparande (har cirka 35 åt kvar till pension), hur ser du på det i relation till att ha en ren utdelningsportfölj?

  3. Har köpt lån av andra på lendify och det har fungerat bra. De allra flesta är dock köpta med en premie. Likt investmentbolags substansvärde får man rabatt eller premievärdering av de lån som finns på andrahandsmarknaden. Varför de flesta säljs med premie kan man undra? Men bra den dagen man vill sälja om det fortsätter. Det framgår inte om lendify skär emellan och om premievinsten tillfaller lendify. Någon som vet?

  4. 7.63% är innan skatt va? Så får du betala 30% reavinstskatt på det, blir avkastningen 5.34%.

    Hur väger du 5.34 % i avkastning när du kan få nästan lika mycket i aktier (på ett lågbeskattat ISK/KF) eller rätt mycket mer i prefaktier (återigen på isk/kf)?

    I aktier har du ju dessutom en långsiktig värdeökning/utdelningsökning.

    Jag förstår såklart att en del av finessen med lendify är att det inte är lika volatilt, men avkastningen är för låg för min smak.

  5. västkustinvesteraren

    Jag skulle absolut lägga största delen i aktier. Tänk hur snabbt peer-2-peer lending har kommit till och hur snabbt det kanske kan ”försvinna” om ytterligare ett par år. Dagens fintech gör det otroligt svårt att sia om hur det ser ut om 10,20 och 30 år framåt.

    Lycka till! 🙂

  6. västkustinvesteraren

    Precis. Du beskattas som inkomst av kapital 30%.

    Ja, i teorin så ska du kunna få en bättre avkastning på börsen över tid. Men det kan givetvis lika gärna gå åt andra hållet… 🙂

  7. Hur ser du på Lendify vs ex Mintos? Europas största P2P-plattform med snittränta på ca 12% (före skatt). Detta med möjlighet till betydligt kortare bindningstider än Lendify (men ändå ränta upp mot 13%) + att man kan välja att endast investera i lån med garanterad cash-back.

  8. västkustinvesteraren

    Jag har blivit kontaktad av Mintos angående annonsering på bloggen, men inte tittat mer på deras tjänster än så. Det borde jag kanske göra…
    Har du testat? Erfarenheter?

    Trevlig helg!
    Mvh VKI

  9. Man ska nog inte se P2P som istället för aktier, anser jag. Däremot som ett tillgångsslag som INTE korrelerar med aktier. Ett bra ränteinslag och diversifiera sin portfölj samt sänka risken.
    Och att gå IN på aktiemarknaden nu…har då inte jag värst stor lust med. Möjligen preffar om de kan köpas under inlösenkurs!

  10. Bolagsrisken ska ju vara säkrad för oss inveterare i detta fall. Så det är bara kreditförluster man ska oroa sig för!

  11. Hmm HK i Riga?
    Finns även Savelend i Sverige.
    Jag testar både Savelend och Lendify för utvärdering över en tid.

  12. Jag har läst på lite mer om Mintos!
    En stor skillnad mot Lendify, är att Lendify kopplar ihop låntagare och långivare! Om själva Lendify hamnar på obestånd, då endast de vet VEM som står bakom lån eller kapital, så ska Lindorrf gå in som garant för funktionen.
    I Sverige har vi bra betalningskultur. transparenta system samt en Kronofogde som driver in.
    Mintos verkar jobba lite annorlunda, då de kopplar ihop investerare som vill låna ut, med andra utlåningsföretag!
    Och då är det faktiskt lite märkligt, med ett led till, att räntan kan vara högre, utan att risken är högre.
    Och HUR är man skyddad i Mintos fallet, om Mintos hamnar på obestånd, ELLER det företag som lånat ut DINA pengar till låntagaren, hamnar på obestånd, eller renat av består av bedrägliga personer, som det finns gott om i Finansbranschen!
    Känns som att det finns betydligt fler risker med Mintos!

  13. Även jag har köpt tre låneportföljer…långa..på andrahandsmarknaden.
    Köpte dem för 101%..av insatt kapital. Snitt ränta på mitt kapital är dryga 7%.

  14. Anser att Lendify utgör en motorväg till inkassoföretagen. Gå in på andrahandsmarknaden och ta en titt på de till salu större posterna, speciellt de utan investeringsskydd. Det är skrämmande hur många låntagare som drabbas av inkasso alternativt har 3 betalningspåminnelser. Läste att Lendify får ersättning från inkassobolagen för varje lån som går dit!
    Rekommenderar att man köper t.ex. Klövern Pref och SBB D istället som ger över 6%. Dessa kan placeras på ett ISK-konto med dess skattefördelar, Utdelning varje kvartal samt kan enkelt avyttras vid behov.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *