Är du intresserad av att lära dig vilka portföljer Lysa erbjuder?
Bra!
Lysas portföljer är anpassade så att dina pengar är investerade på ett sätt som passar dig och dina förutsättningar. Det här gör att Lysa kan erbjuda ett anpassat sparande där varje sparare kan känna sig bekväm med sin portfölj på både kort och lång sikt.
I den här artikeln går jag igenom följande:
- Så skräddarsyr Lysa efter dina förutsättningar
- Så investerar Lysa fondrobot
Lysa AB
Organisationsnummer: 559028-0821
Riddargatan 17
114 57 Stockholm
kontakt@lysa.se
08-525 035 70
https://lysa.se
Min första rekommendation är att titta på min video () där jag jämför Sveriges ledande fondrobotar och robotrådgivare för att bilda dig en uppfattning om Lysa och liknande tjänster.
Lysa portföljer - så skräddarsyr Lysa efter dina förutsättningar
Lysas portföljer är anpassade så att dina pengar är investerade på ett sätt som passar dig och dina förutsättningar. Det här gör att Lysa kan erbjuda ett anpassat sparande där varje sparare kan känna sig bekväm med sin portfölj på både kort och lång sikt.
Har du ingen erfarenhet av Lysa eller inte riktigt har förstått hur deras fondrobot fungerar så kan det vara bra att lära sig lite mer om detta innan du investerar. Vi ska ta och titta på deras fondrobot och hur deras portfölj anpassas beroende på hur du vill investera.
Det kan också vara bra att läsa mer på deras sida om hur deras experter arbetar med deras mjukvara och hur man resonerar när man satte ihop sin fondrobot. Hemsidan har mycket information och beroende på hur påläst du vill vara kan det vara bra att titta på en del av deras innehåll, exempelvis i samband med att du registrerar dig och ska börja använda deras tjänst.
Vill du jämföra alla fondrobotar mot Lysa så har jag skapat en artikel där vi jämför alla fondrobotar med högst avkastning.
Hur investerar Lysa fondrobot?
När du ska börja använda Lysa måste du först svara på en del frågor. Det handlar framförallt om att du anger hur du ser på sparande, hur mycket risk du är okej med och liknande. Hos Lysa så besvarar du på dessa frågor innan du kommer igång med sparandet, och svaren på dessa kommer sedan att avgöra hur Lysa väljer att investera ditt kapital.
Själva fördelningen av ditt kapital sköts automatiskt av Lysa, så du måste inte göra något extra när du väl har angett hur du vill spara. Det här innebär också en lite mindre flexibilitet bland fonderna då Lysa sköter det åt dig, men i många fall är det här en fördel då deras AI har historiskt gjort ett bra jobb.
I det stora hela så fördelas ditt kapital i räntefonder och aktier, beroende på hur du har angett att ditt sparande ska se ut. Rent generellt så är räntor säkrare men erbjuder en otroligt liten vinstpotential. Aktier är såklart det bättre alternativet för vinst, men risken är många gånger högre.
Bred portfölj
Beroende på hur du väljer att spara så kommer ditt kapital att fördelas i en global portfölj. Det här gör att du får en bredare portfölj med en rimlig risknivå, allt enligt hur du besvarade frågorna som Lysa har åt dig.
Ditt kapital kan därför fördelas mellan räntor och aktier. Aktier innebär en högre risk men långsiktigt så innebär det också en bättre avkastning. Historisk avkastning är såklart inte en garanti för framtida avkastning, men räntor brukar inte ge en lika hög avkastning när man jämför de två. Fördelen med räntor är att du i stället får en lägre risk.
Vilket som passar dig bäst vet bara du. För långsiktigt sparande har många en större del aktier, eller bara aktier. Lysa arbetar med sin fondrobot och förvaltar dina innehav automatiskt, så det spelar ingen roll om du har räntor eller aktier, fondroboten jobbar på oavsett.
Hållbar portfölj
Om du ska investera långsiktigt är det väldigt viktigt att din portfölj inte bara fokuserar på vinst under kommande månaden. Lysas fondrobot arbetar även med det här i åtanke och försöker att skapa en så hållbar portfölj som möjligt, så att den fortfarande är aktuell om flera år.
Det här innebär också att man får bättre avkastning om man investerar långsiktigt med en Lysa portfölj. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida sådan, men det kan fortfarande ge dig en inblick i hur det hade gått per år eller månad.
Läs mer om Lysas historiska avkastning.
Övrigt bra att veta om Lysas portfölj
Lysas fondrobot är en av flera på marknaden och erbjuder dig ett enkelt sparande. Tittar man på deras historiska avkastning ser man goda resultat, fortsätter Lysa med liknande siffror i framtiden så är deras resultat bättre än den genomsnittlige spararen.
Att man själv väljer risknivån och kan bestämma hur fördelningen mellan räntor och aktier ska vara gör det samtidigt enkelt att välja ut den riskfördelning som du själv känner dig bekväm med. Vill du prioritera avkastning så väljer du mer aktier än räntor, du kan till och med fokusera helt på aktier om du vill maximera avkastningen. Risken blir då också bra mycket högre än om du hade valt en högre andel räntor.
Det är samtidigt viktigt att du är medveten om hur räntefonder fungerar. I dagens läge så erbjuder dessa en otroligt låg avkastning och Lysa rekommenderar dessa främst för hur säkra dessa är. Den minimala avkastningen är samtidigt ett bekymmer, även om det är ett säkrare alternativ så kan det i många fall vara bättre att ta en större andel aktier. Det blir något säkrare genom att deras robotrådgivare sköter dina investeringar.
En annan klar fördel som du får med fondroboten är att du har låga avgifter och skatter. Oavsett hur du använder tjänsten så kommer allt förvaras på ett ISK, så du betalar en låg skatt på hela din portfölj. Så relativt lite av Lysas avkastning går till avgifter och skatter, vilket innebär mer vinst till dig. Läs mer om Lysas avgifter.