Lysa för företag – Så kan ni automatisera bolagets investeringar

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lysa företagskonto-investera med företaget

Vill du investera företagets pengar? Då är Lysas företagstjänst något du bör överväga. 

Jag har tidigare skrivit om Lysas fondrobot och att jag själv har testat att investera 10.000 kr för att kunna utvärdera tjänsten “inifrån”. 

Har ni en överlikviditet i bolaget så bör delar av kapitalet i många fall investeras för att skapa avkastning. Genom Lysas företagskonto så kan ni automatiskt investera på börsen genom en kapitalförsäkring. 

I den här artikeln går jag igenom följande:

Min första rekommendation är att titta på min video () där jag jämför Sveriges ledande fondrobotar och robotrådgivare för att bilda dig en uppfattning om Lysa är den bästa tjänsten för ert bolag:

Lysa fondrobot
Betyg på Trustpilot
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande: 20% rabatt på avgiften i 6 månader!

Affiliatelänk

INTRODUKTION

Vilka är Lysa?

Att placera och investera sitt kapital eller sparpengar har historiskt varit svårt. Både företag och privatpersoner har i princip fått lita på sin bankmans råd och förslag. 

Många gånger har råden varit att placera pengarna i dyra sparformer eller det som gynnat banken mest.

Lysa AB
Organisationsnummer: 559028-0821
Riddargatan 17
114 57 Stockholm
kontakt@lysa.se
08-525 035 70
https://lysa.se

Nätmäklare har pressat avgifter och ökat utbudet av sparprodukter. Men det kräver oftast fortfarande tid och kunskap för att investera. Modern teknik håller på att förändra det. 

Nya kundvänliga och smarta tjänster dyker upp. Spelplanen för att förvalta sitt kapital håller på att förändras.

Affiliatelänk

Lysa förändrar finansbranschen

Ett av de företagen som håller på att förändra finansbranschen heter Lysa. De driver en så kallad fondrobot och robotrådgivare. 

Lysa erbjuder smart, billig och professionell förvaltning av privatpersoner och företags kapital. Allt sköts automatiskt med modern teknik. 

Lysas namn kommer från visionen att “lysa upp” finansbranschen. De vill ge alla möjligheten att investera efter en professionell strategi till låga kostnader.

Vad är en fondrobot och robotrådgivare?

En fondrobot investerar dina pengar åt dig i olika värdepapper. Genom att sammanställa forskning så kan dessa fondrobotar skapa investeringsportföljer.

Din portfölj skapas efter era preferenser och ert bolags riskvilja. Lysa arbetar sedan med att optimera portföljen för att skapa så hög riskjusterad avkastning som möjligt för er valda risknivå.

Fondroboten kommer därmed att automatiskt att förvalta pengarna efter hur den är programmerad. Det innebär att ni som bolag kan fokusera på att skapa avkastning i bolagets dagliga verksamhet samtidigt som Lysa skapar avkastning för er på börsen.

Läs mer om Lysas historiska avkastning.

En fondrobot har flera fördelar jämfört med om pengarna förvaltades av en människa:

Därför bör du investera företagets kapital

Har ditt företag tjänat ihop pengar så att de har ett överskottskapital bör du förvalta det på bästa sätt. Låter du det stå på företagskontot hos banken får du ingen avkastning på kapitalet. 

Fundera igenom både din privata situation och företagets framtid. Behövs inte kapitalet i företagets drift kan du investera det i andra bolag genom aktier eller fonder. 

Att låta pengarna växa och skapa avkastning är bra för både dig och företaget. Jag har skrivit mer om hur du kan investera företagets kapital här.

Lysa företagskonto

Investera genom Lysa för företag

Ett smart sätt att investera företagets kapital är genom Lysa. Lysa är en fondrobot som automatiskt förvaltar ditt företags kapital med låg avgift. De investerar efter en professionell strategi som baseras på akademisk forskning. 

Lysa anpassar sin strategi individuellt efter dig och ditt företag. Kanske vill du placera företagets pengar på kort sikt. Då skall det ske till begränsad risk. Vill du investera på längre sikt kan du ta större risk med möjlighet till bättre avkastning. Du skall välja den risknivå som känns bäst för dig. 

Lysa lanserade i oktober 2020 en ny uppdaterad företagstjänst. En av de stora nyheterna är att de numera erbjuder möjligheten till företagsägd kapitalförsäkring.

Lysa fondrobot
Betyg på Trustpilot
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande: 20% rabatt på avgiften i 6 månader!

Affiliatelänk

Automatisera företagets investeringar

Det finns olika sätt att investera företagets pengar. En del tycker om att investera själv i aktier eller fonder. Nackdelen med det är att det kräver tid och kunskap. Din traditionella bank hjälper dig säkert gärna att investera företagets pengar. Risken med det är att det blir relativt dyrt och du blir låst till de produkter som just din bank erbjuder. 

Att investera via en fondrobot som Lysa är ett nytt sätt att förvalta pengar. Den stora fördelen med det är att Lysa förvaltar ditt kapital automatiskt. De gör det enligt en professionell strategi som är baserad på forskning. Den strategin anpassar de till den risknivå som känns bäst för dig och ditt företag. Allt detta görs till en låg kostnad. 

När ert bolag har mer kapital som ni vill förvalta på börsen för ni över dem till företagets konto hos Lysa. De investerar då pengarna direkt. En stor fördel är att ni kan ägna er arbetstid åt företagets dagliga verksamhet och låta Lysa sköta förvaltningen.

Ni kan även sätta upp ett automatiskt månadssparande från bolagets bankkonto till Lysa.

Lysa företagskonto

Så börjar du investera med företaget genom Lysa idag

Lysa lanserade i oktober 2020 en nysatsning för företag. De viktigaste förbättringarna i Lysas företagstjänst är följande:

  • Nu finns det möjlighet att välja mellan en företagsägd kapitalförsäkring eller aktie- & fondkonto
  • Enkel och smidig digital onboarding (kom igång med endast Bank-ID)
  • Automatisera företagets investeringar månadsvis eller genom engångsinsättningar
  • Riktigt låg avgift för högklassisk portföljförvaltning. Lysas avgift överstiger aldrig 0,24 % och den totala avgiften för dig som kund blir mellan ca 0,4 – 0,6 % per år

Det är som sagt lätt att komma igång med företaget via Lysa. Sedan sköter de förvaltningen av företagets pengar automatiskt.

Så här kommer du igång:

Lysa företagskonto
Steg 1

Öppna konto på Lysa.se

Som ägare eller behörig firmatecknare öppnar du konto direkt via Lysa hemsida. Du legitimerar dig med Mobilt Bank ID. All administration och avtal sköts digitalt.

Affiliatelänk

Steg 2

Svara på Lysas frågor för att utforma den portfölj som passar ert bolag bäst

När ditt företag blir kund hos Lysa får du svara på olika frågor. Det handlar bl a om företagets ekonomi och målet med företagets investeringar genom Lysa. Utifrån det tar Lysa fram ett placeringsförslag. 

Det är viktigt att förstå frågorna rätt. Ta dig tid att svara på dem. Speciellt viktiga är frågorna kring din syn på risk. Det hänger också samman med vad du har för mål och tidshorisont med din investering. 

Vill du trots allt ha en annan fördelning på din portfölj än Lysas portföljförslag kan du själv justera det.

Lär dig mer om Lysas portföljer.

Affiliatelänk

Steg 3

Välj hur mycket företaget vill investera från start

Du avgör själv hur mycket ni vill investera. Du avgör också själv om ni vill göra automatiska överföringar eller enstaka insättningar. 

Genom Lysa kan ni investera företagets kapital på ett enkelt och flexibelt sätt som passar dig.

Steg 4

Välj hur mycket företaget ska investera i månaden (inget krav på månadssparande)

Vet du att företaget löpande genererar ett överskott varje månad så kan det vara lämpligt att sätta upp automatiska överföringar till Lysa varje månad. 

Då vet du att ditt kapital alltid arbetar för dig. Du kan också välja att manuellt föra över pengar till Lysa när det passar er och ert företag.

Steg 5

Fokusera på verksamheten medans Lysa investerar era pengar

När du investerar via Lysa vet du att ditt kapital förvaltas enligt en professionell strategi. Strategin är anpassade efter ditt företags behov och preferenser. 

Lysa sköter automatiskt de omplaceringar och förvaltning som krävs. Då kan du ägna din tid åt att driva företaget. Du kan också använda din fritid till roligare saker.

Lysa för företag - här är 7 fördelar

Att investera företagets kapital via Lysa fondrobot har många fördelar. Det är ett modernt och smart sätt att investera.

1. Mycket låg avgift

Lysas erbjudande till företag är svårslaget. Du får ditt kapital automatiskt förvaltat enligt en professionell strategi. Lysa har valt ut de bästa och mest prisvärda fonderna åt dig. Du kan välja att förvalta företagets pengar förmånligt i en värdepappersdepå eller företagsägd kapitalförsäkring som erbjuds i samarbete med Futur Pension (tidigare Danica Pension). 

Avgiften till Lysa är upp till 0,24%. Till det kommer avgifterna för fonderna som Lysa investerar i.  Exakt avgift beror på val av investeringsinriktning, risknivå och därmed vilka fonder företagets kapital placeras i. En fördelning med exempelvis 75% aktier och 25% räntor med Lysas breda investeringsinriktning kostar 0,124% i avgift 

Den totala avgiften för dig som företagskund, inklusive allt, blir ca 0,4 – 0,6 % vilket är väldigt konkurrenskraftigt.

2. Anpassad portföljförvaltning

Lysas förvaltning baseras på en tydlig strategi. Låga avgifter och bra diversifiering är två viktiga delar av strategin. En annan viktig del är att Lysa anpassar strategin individuellt efter varje kund. 

Alla företag har olika förutsättningar när det kommer till investeringar, placeringshorisont och risk. Det kan till och med vara så att ett företag vill placera pengar i flera portföljer med olika mål och risknivåer. Det går alldeles utmärkt!

Svara på frågor för att portföljen ska anpassas efter era förutsättningar

För att veta vilka preferenser just ditt företag har med sina investeringar ställer Lysa frågor till er. Det gör de när ni öppnar konto hos dem. Utifrån det tar Lysa fram ett placeringsförslag för er. Ändras ditt företags förutsättningar går det att justera placeringförslaget vid senare tillfälle.

Ett eget exempel som jag har nämnt tidigare på bloggen är; investera så många procent av 100% möjliga i aktier vs räntor beroende på hur många år du ska investera pengarna.

Observera att det inte finns någon vetenskap bakom dessa siffror. Det är min högst personliga åsikt om vad som ofta kan vara en bra fördelning.

3. Flexibelt (använd flera konton för att placera flexibelt efter ert företags behov)

Du vill kanske förvalta ditt företags kapital med olika mål och tidshorisont? En del kanske skall investeras tryggt för att användas till kommande investeringar. 

Det du placerar med längre tidshorisont kan du ta större risk med. Då ökar möjligheten till bra avkastning. 

Du kan enkelt placera företagets kapital i olika portföljer hos Lysa med olika risknivåer.

4. Välj mellan kapitalförsäkring eller klassiskt Aktie- & fondkonto

Att förvalta företagets kapital i en företagsägd kapitalförsäkring är smidigt och smart. Det minskar företagets administration. Du behöver inte bokföra enskilda köp- eller säljtransaktioner. 

Beroende på dina individuella omständigheter kan det vara skattemässigt gynnsamt.

För dig som hellre vill välja ett traditionellt aktie och fondkonto finns den möjligheten.  Företaget kan öppna flera olika konton, både kapitalförsäkringar och aktie och fondkonton. Det kan vara bra om företaget vill investera med olika mål och tidshorisont.

5. Enkelt att komma igång

Lysa är ett modernt företag med en kundvänlig webbplattform. Det är enkelt att bli kund hos Lysa med mobilt Bank ID. Det är också enkelt att följa dina investeringar via Lysas hemsida.

6. Få avkastning på företagets kapital

Kapital är en tillgång i ett företag som också skall ge avkastning. Det finns ingen anledning till att ha för stort kapital på företagets bankkonto med låg eller ingen ränta. 

Fundera igenom hur företagets kapitalbehov ser ut för de närmaste åren. Reglerna för din möjlighet att ta aktieutdelning spelar också roll. 

Har du kapital som du kan placera bör du göra det. Du kanske vill placera det med olika mål. Du kan skapa flera portföljer hos Lysa med olika inriktningar. 

Att investera företagets överskottskapital via en fondrobot som Lysa kan vara både smart och smidigt för många.

7. Passar både stora och små företag

Lysa passar alla storlekar av företag. Oavsett om ditt företag är stort eller litet får du ditt kapital förvaltat efter en professionell strategi. 

Lysa tar i sitt placeringsförslag hänsyn till den inriktning du vill ha på förvaltningen av ditt företags kapital.

Affiliatelänk

Vad kostar det att investera med företaget i Lysas fondrobot?

En stor fördel med att spara genom en fondrobot är de låga avgifterna. En fondrobot sköter allt automatiskt. Dess kostnader blir därför mycket låga. Lysa fondrobot investerar i fonder och ETFer med låga avgifter. 

En portfölj med 75% aktier och 25% räntor i en värdepappersdepå får en total avgift på 0,388% enligt Lysas hemsida. 

Eftersom Lysa anpassar förvaltningen individuellt skiljer den exakta avgiften mellan olika portföljer. Det beror på att fonder och ETFer har olika avgifter.

Avgift till Lysa

Avgiften till Lysa är 0,24% Sparar du större belopp via dem blir avgiften lägre.

Fondavgifter

Lysa investerar ditt företags kapital i fonder och ETFer. En viktig del i Lysas investeringsfilosofi är att låga kostnader är en viktig del för bra avkastning. De väljer därför att investera i bra fonder med så låga avgifter som möjligt.

Transaktionsavgifter

Lysa köper och säljer fonder åt dig. Det gör de när du sparar hos dem, men också när du behöver ta ut kapital. Lysa behöver också göra omplaceringar i din portfölj. 

Då uppstår transaktionskostnader. För en vanlig portfölj uppskattas den till 0,024%

Totala avgifter

Olika portföljer har olika total avgift. Det beror valet av sparform (värdepappersdepå eller kapitalförsäkring), samt portföljens investeringsinriktning. Då investerar Lysa i olika fonder. En portfölj som består av 75% aktier och 25% räntor i en värdepappersdepå ger enligt Lysa en total avgift på 0,388%. 

Samma portfölj med en kapitalförsäkring ger en total avgift på 0,588 % givet avgiften för kapitalförsäkringen (0,2 %) som går direkt till Futur Pension. Lysa tar inte ut någon avgift för förmedlingen av kapitalförsäkringen.

Investera med företaget-Lysa fondrobot

Vanliga frågor om Lysa för företag

Fondrobotar är en ny och ganska okänd företeelse. Lysa är en fondrobot. Några av de vanligaste frågorna om fondrobotar och Lysa är:

Vilken kontotyp används när jag investerar genom Lysa med företaget?

Du väljer själv vilken kontotyp du vill förvalta företagets pengar i. Företagsägd kapitalförsäkring är smidigt och smart för de flesta bolag. Du slipper bokföra enskilda affärer.
Beroende på dina individuella omständigheter kan det vara skattemässigt gynnsamt.

Det går också att placera företagets pengar via ett traditionellt aktie och fondkonto. Du kan öppna så många KF och aktie och fondkonton som du önskar.

Hur hög avkastning kan företagets placeringar få?

Avkastningen på dina investeringar hänger alltid samman med vilken risk du tar. Placerar du företagets pengar på ett bankkonto tar du en liten risk. Men du kan då heller inte förvänta dig någon avkastning. Istället förlorar dina pengar värde varje år genom inflation.Investerar du i aktier i förhoppningsbolag tar du en stor risk. Det kan sluta både med hög avkastning eller stor förlust.

När du börjar investera via Lysa får du svara på frågor om dina planer med det kapital du vill investera. Tar du högre risk kan du på sikt förvänta dig högre avkastning. Mindre risk innebär ett tryggare sparande. En bra tumregel är att du kan investera i högre risk ju längre tidshorisont du har med dina investeringar.

Genom att hantera riskerna som finns med investeringar går det att skapa bra avkastning i förhållande till risk. Ett sådant sätt är att investera i olika tillgångar på olika marknader. Det kallas diversifiering. Det är en av de viktigaste delarna av Lysas investeringsstrategi.

Lysas mål är att ge så bra avkastning som möjligt i förhållande till den risknivå kunden valt.

Vilka värdepapper investerar Lysa i för vårt företag?

Lysa investerar i fonder och ETFer. En ETF är en börshandlad fond. De följer oftast olika index och har i regel låga avgifter. Även bland fonderna investerar de oftast i olika indexfonder.

Lysa investerar inte aktivt förvaltade fonder. Statistik visar att många aktivt förvaltade fonder inte slår index. Enligt forskning har också aktivt förvaltade fonder som slagit index ett år svårt att upprepa prestationen kommande år.

Enligt den strategi Lysa investerar är en viktig del att hålla nere kostnaderna för att spara. Låga avgifter bidrar till högre avkastning. Det är ytterligare ett skäl till att Lysa investerar i olika former av indexfonder med låg avgift.
Lysa-investera företagets pengar

Vad investerar Lysa i för tillgångar

Lysa investerar i två tillgångsslag, aktier och räntor. I båda kategorierna finns en mängd olika underkategorier. Det kan till exempel vara små bolag bland aktier eller svenska statspapper inom räntor.

Aktier

Att investera i aktier har historiskt visat sig vara ett av de bästa sätten att skapa avkastning. Anledningen är enkel. Företag som växer och gör vinst ökar i värde. De kan också ge aktieutdelning till aktieägarna. 

Aktier är det enda sättet att fullt ut få del av företags framgångar. Aktier ger också ett skydd mot inflation.

Räntor

Räntor kan delas upp i många olika områden. Det kan vara allt från trygga statspapper utgivna av olika stater. Det kan också vara högriskobligationer från företag med mindre god ekonomi. 

Totalt sett har räntor en mindre möjlighet till avkastning än aktier. Men det har också en mindre risk.

Omfördelar och viktar fondrobotarna portföljen automatiskt?

Fondroboten Lysa förvaltar automatiskt ditt kapital. Det görs dels efter Lysas strategi. Men den tar också hänsyn till att du alltid skall ha den risknivå som du valt för ditt företags kapital. Det finns olika tillfällen när Lysa omfördelar eller viktar om ditt sparande. 

Lysa söker hela tiden bättre och billigare fonder att investera i. Det lanseras löpande många nya fonder på marknaden. Det kan också vara så att någon fond som tidigare varit för dyr sänker sin avgift. Hittar Lysa en bättre fond kommer de välja den och flytta ditt kapital till den.

Din portfölj ombalanseras löpande

Olika tillgångar rör sig olika mycket. Efter ett tag kommer du få en annan risknivå än den du valt. Då ombalanserar Lysa din portfölj så den når den ursprungliga risknivån. Enligt den forskning Lysas strategi baseras på höjs avkastningen på kapitalet genom att regelbundet ombalansera det till ursprunglig risknivå. 

Ändras ditt och företagets förutsättningar kan du ändra din risknivå eller justera dina investeringar. Då kan Lysa vikta om din portfölj.

Lysa omdöme

Att investera via fondrobotar är en relativt ny företeelse. Det är en investeringsform som inte är speciellt välkänd. Alla bolag som driver fondrobotar är relativt nystartade. Det kan därför vara intressant att se vad kunder som redan startat sitt sparande via Lysa tycker om dem. 

Via webbtjänsten Trustpilot kan kunder lämna omdömen om olika bolag och deras tjänster. Just nu har 234st lämnat omdöme om Lysa och deras fondrobot. 95% av dem tycker att Lysas tjänst är utmärkt, 3% att den är bra. Det är ett fantastiskt bra omdöme av Lysa.

Lysa fondrobot
Trustpilot logo

Lysas omdöme på Trustpilot är 4,9 av 5,0 efter 231 röster – fantastiskt bra betyg!

Som läsare av bloggen får du 20% rabatt på avgiften i 6 månader!

Affiliatelänk

Lysa omdöme företagskonto

Risker som du behöver vara medveten om

Som företagare vet du att all form av investering innebär någon form av risk. Det samma gäller investeringar på den finansiella marknaden. Men vågar du inte ta risk kommer du heller inte få någon avkastning. Vågar du inte investera i ett nytt lager eller nya maskiner kan inte ditt företag växa och tjäna pengar. Tar du inte en viss risk med ditt kapital kommer du heller inte att få någon avkastning på det. 

Det är viktigt att vara påläst före du gör en investering. Förstå vad du investerar i. När du placerar pengar genom en fondrobot investerar du i deras strategi. Det är bra att förstå i stora drag hur den fungerar.

Viktigt att diversifiera bolagets investeringar

Ett bra sätt att minska riskerna på finansmarknaden är att sprida dem. Genom att investera i olika tillgångar på olika marknader har du fördelat dina risker. Du kan också välja vilken risknivå du har. 

Vill du ta liten risk kommer det vara större andel räntebärande papper i din portfölj. Vill du ta mer risk kommer andelen aktier vara högre. Investerar du på lång sikt kan du ta högre risk. På kort sikt skall du ta liten risk. 

Men du skall aldrig ta större risk med företagets pengar än att du sover gott om natten.

Månadsspara för att sprida risken

Ytterligare ett sätt att hantera finansmarknadens risker är att investera regelbundet. Det kan vara lättare för privatpersoner. De får regelbunden lön och kan då avsätta pengar för sparande varje månad. 

Har du möjlighet att göra något liknande med företagets pengar är det bra. Du vet inte om du just nu köper dyrt eller billigt på börsen. Men om du investerar regelbundet kommer du ibland köpa dyrare och ibland billigare. 

På sikt kommer det med all sannolikhet att bli en bra investering för dig och ditt företag.

Lysa fondrobot
Betyg på Trustpilot
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande: 20% rabatt på avgiften i 6 månader!

Affiliatelänk