Lysa avgifter – Så ser Lysas avgifter ut 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lysa företagskonto-investera med företaget

Vill du investera med Lysa?

Bra! 

Då är det viktigt att veta vilka avgifter Lysa har. Avgifterna hos en fondrobot kan spela stor roll i slutändan så att välja en fondrobot med relativt låg avgift kan vara viktigt.  

I den här artikeln går jag igenom följande:

Lysa AB
Organisationsnummer: 559028-0821
Riddargatan 17
114 57 Stockholm
kontakt@lysa.se
08-525 035 70
https://lysa.se

Min första rekommendation är att titta på min video () där jag jämför Sveriges ledande fondrobotar och robotrådgivare för att bilda dig en uppfattning om Lysa och liknande tjänster.

INTRODUKTION

Avgifter till Lysa

Lysa har ett lite annorlunda tankesätt när det gäller avgift, sparande och avkastning. Vanligtvis är avgiftsstrukturen i finansbranschen otydlig, men på Lysa vill man i stället ha en transparent avgiftsstruktur så att du som användare kan se vad du har betalat och vad du kommer att betala. Det finns alltså inga kickbacks eller dolda avgifter på Lysa.

Den totala avgiften består av tre delar: den avgift som går till Lysa (med andra ord portfölj- och fondförvaltningsavgifterna), den avgift som går till de fonder som Lysa investerar dina pengar i (så kallade fondavgifter), och avgiften för att handla dessa fonder (transaktionsavgifter). Lysas avgift är således väldigt tydlig.

Vi kan uppskatta hur dessa avgifter kan komma att se ut genom att hämta grafdatan på Lysas webbsida. Hur höga avgifterna blir per år beror i hög grad på hur du väljer att spara med Lysa. 

Räkneexempel 1

Om du investerar dina pengar på Lysa med en målfördelning på 20% aktier och 80% räntor, med ett startkapital på 100,000SEK, blir avgiften till Lysa (för portfölj- och fondförvaltningsavgifterna) 0,240% (eller 240,00SEK), fondavgifterna 0,109% (eller 109,00SEK) och transaktionsavgifterna 0,010% (eller 9,64SEK). Den totala avgiften per år som Lysa tar blir med andra ord 359,08SEK.

Räkneexempel 2

Vi kan ta ett annat exempel för att visa en annorlunda total avgift. Om du väljer att investera på Lysa med en målfördelning på 70% aktier och 30% räntor med ett startkapital på 500,000SEK ser avgiften som går till Lysa annorlunda ut. 

I detta fall går 0,220% (eller 1100,00SEK) till Lysa, 0,091% (eller 452,70SEK) till fondavgifterna, och avgiften som går till transaktionsavgifterna blir 0,009% (eller 43,70SEK). Den totala avgiften som du betalar blir då 1596,40SEK.

Totala avgifter till fondroboten

Som du såg i det tidigare avsnittet varierar de totala avgifterna som Lysa tar beroende på hur du väljer att spara med Lysa. Om du fokuserar ditt sparande på räntor, som har lite lägre avkastning, får du även låga avgifter. Ju mer aktier du handlar långsiktigt, desto högre avkastning får du, men din risk blir också större. Detta är en av orsakerna till att du får låga avgifter med räntor.

Har du ett företag och önskar att öppna ett konto? Bra! Då har jag den perfekta artikeln för dig. I denna artikeln går jag igenom hur man öppnar ett Lysa företagskonto

Fondrobotens avkastning och avgifter

Avgiften för fondroboten Lysa är emellertid bland de lägsta i jämförelse med andra fondrobotar. Användarna betalar nästan samma avgift för denna fondrobot som för vanliga indexfonder. Att köpa olika indexfonder för att få samma portfölj skulle antagligen kosta mer om användarna köper det själv utan fondrobotens hjälp, eftersom fondroboten på Lysa har så låg avgift.

Läs mer om Lysas portföljer.

När det gäller fondrobotens avkastning är Lysa antagligen varken sämre eller bättre än någon annan. Fondrobotarna är med hög sannolikhet över en längre period relativt lika, och en överavkastning kan lika gärna vara slumpen. Att investera med fondroboten är således ett smart alternativ eftersom man sannolikt får en god avkastning med låga avgifter.

Läs mer om Lysas historiska avkastning.

Slutgiltiga avkastningen kommer påverkas mycket av avgifterna

På Lysas webbsida har de skapat en utmärkt graf som visar hur Lysas slutliga avgifter påverkar ditt sparande. Genom att hämta grafdatan kan du själv granska varifrån alla avgifter kommer och vad din totala avgift blir. Nedan ger vi dig ett exempel till på hur mycket pengar som du betalar med en total avgift på exempelvis 0,3% jämfört med 1,2%.

Om du väljer att spara med Lysa med ett startkapital på 150,000SEK och med en genomsnittlig årlig avkastning på 8% blir skillnaden mellan en avgift på 0,3% och 1,2% hela 328,519SEK på 30 år. Om du investerar med ett större startkapital blir skillnaden (och alla avgifter) naturligtvis ännu större. 

Med samma avgifter, 0,3% jämfört med 1,2%, men med ett startkapital på 500,000SEK, blir skillnaden efter 30 år 1,095,062SEK. De avgifter som du erbjuds genom Lysa spelar har med andra ord en oerhört stor effekt på dina pengar. 

Innan du satsar dina pengar är det således bäst att kontrollera vilken avgift du får. En låg avgift är bäst, eftersom du får en lägre risk och betalar mindre i slutändan.

Hur ser avgiften ut gentemot andra fondrobotar?

Här nedanför har jag klistrat in en tabell så att du enkelt kan se vad Lysa har för avgifter jämfört med andra fondrobotar. Är du intresserad av att läsa mer om de andra fondrobotarna har jag skapat en artikel där jag listar alla fondrobotar och jämför dem.

Fondrobot

FondrobotAvgift till fondroboten Total avgift
Lysa0,15-0,24% 0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,20%0,30-0,37%
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%0,90-0,98%
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%

Sammanfattning

Lysa är ett nytänkande och roligt alternativ för de som vill månadsspara utan huvudbry. Lysa grundades år 2016 och avkastningen har legat på mellan 4,8-87,8%, vilket motsvarar ungefär 13,5% per år. 

De senaste fem åren har börsen varit stark och det har varit lönsamt att ha en högre risk, men även portföljer med lägre risk har haft goda resultat. Lysa har bra spridningsrisk och lägger aldrig alla ägg i samma korg. Lysa erbjuder spännande investeringsmöjligheter för dig som vill spara pengar genom till exempel månadssparande. 

Det är nog lönsamt att du går in på deras webbsida för att bekanta dig med plattformens tjänster, avgifter och utbud innan du fattar ett beslut. Med en av de lägsta årliga avgifterna per år kan det dock väl hända att Lysa är ett perfekt alternativ för dig.

Vill du läsa hela mitt Lysa omdöme & recension så rekommenderar jag att du fortsätter läsa för att lära dig allt om fondroboten.