Lysa eller SAVR? Här är bästa valet för dig May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lysa eller SAVR

Funderar du på om du ska välja Lysa eller SAVR till att investera dina pengar med?

Bra! Då har du kommit helt rätt. 

I den här artikeln jämför jag både Lysa och SAVR samtidigt som jag kan erbjuda en exklusiv rabattkod som ger dig 20% rabatt på avgiften i 3 månader hos Lysa! Jag har även frågat Lysas VD om varför man bör välja just deras fondrobot och mängder av mer bra info inför ditt val för att just ge dig bästa möjligheten till ett enklare val.

Nu kör vi igång!

Sammanfattning - är Lysa eller SAVR bäst? Detta är min favorit

Båda tjänsterna är väldigt högkvalitativa och erbjuder dig chansen att få igång ett enkelt sparande där du har en hel del kontroll, men där mycket sker automatiskt så att det blir säkrare och lättare för dig. Båda har sina fördelar och det går att använda båda två om man vill det.

Det är däremot tydligt att Lysa erbjuder den bättre tjänsten för sparare. Med låga avgifter så får du ett billigt sparande samtidigt som mycket av arbetet görs åt dig. Du behöver bara besvara lite frågor och sedan kan du egentligen låta Lysa sköta resten av arbetet. Man optimerar sedan innehaven så att det du investerar i blir så bra som möjligt.

Samtidigt så är deras tjänst väldigt lättanvänd och erbjuder dig en enkel plattform där man inte riktigt kan göra något fel. Så även om du inte är överdrivet tekniskt kunnig så kan du ändå använda deras tjänster, Lysa guidar dig och ger dig instruktioner så att det blir bra för dig och dina pengar.

Lysa fondrobot
4.9/5

Exklusivt erbjudande för mina läsare:

SAVR logo
3.9/5

Affiliatelänk

Presentation av Lysa och SAVR

Både Lysa och SAVR är högkvalitativa fondrobotar som kan förvalta ditt sparande och hjälpa dig att spara på ett enkelt och smart sätt. Båda erbjuder ganska låga avgifter och gör det billigare att spara, vilket leder till en högre avkastning på lång sikt.

Eftersom båda är bland de bättre fondrobotarna i Sverige så är det därför bra att jämföra båda med varandra. Det finns framförallt en hel del likheter, till exempel att båda är lätta att komma igång med. Vidare så finns det en del skillnader gällande avgifter och kostnader för den som vill investera. Du kan se en del av dessa skillnader i tabellen här.

FondrobotLysaSAVR
Minst insättning1 000kr100kr
Totala avgiften per år~0,40%0,09 %
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%Beroende*
Typ av kontoISKISK
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Skatter0,38%0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr

Jag kontaktade Patrik Adamson, Lysas VD, och ställde frågan:

– Varför bör man välja Lysa? Här är Patriks svar:

Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Lysa fondrobot
Omdöme hämtat från App Store
4.8/5

Affiliatelänk

Fördelar & nackdelar med Lysa

Lysa är en ganska populär och ny fondrobot som erbjuder dig ett billigt alternativ för att spara mer pengar. Lysa investerar ditt kapital genom olika fonder som man själv driver. En klar fördel med Lysa är att du får ett otroligt billigt sparande, billigare än många av konkurrenterna. Med lägre avgifter så får du mer avkastning i längden och det är trots allt det som är poängen med att spara.

Det finns inga större nackdelar med Lysa men däremot så är det viktigt att du ser över hur fördelningen i ditt sparande ser ut. Du får välja hur mycket som ska investeras i aktier och räntor, och den här fördelningen kommer drastiskt att påverka din avkastning. Se därför över deras historiska avkastning så att du vet vad du har att räkna med. 

Läs min recension av Lysas fondrobot.

Fördelar & nackdelar med SAVR

Även SAVR har låga avgifter vilket är ett stort plus för långsiktigt sparande. Du landar någonstans mellan 0,3 och 0,5% vilket är liknande den nivån som du får hos Lysa. SAVR erbjuder också ett väldigt enkelt sparande där du lätt kan sätta undan pengar varje månad genom ett månadssparande, då dras den summa du har angett varje månad från ditt bankkonto och sätts in hos SAVR på den fond som du valt.

SAVR erbjuder ganska många fonder men det är fortfarande ett begränsat utbud när man jämför med större mäklare. Det finns därför en viss risk att en del fonder som du vill ha inte finns tillgängliga.

Deras växlingsavgifter kan också vara ganska dyra. Den tas ut när du handlar fonder genom SAVR med en annan valuta än svenska kronor. Undvik därför detta och investera i svenska kronor så mycket som möjligt, annars tas en avgift på 0,5% ut. 

Läs min recension av SAVR och deras fonder.

Affiliatelänk

Vilken fondrobot av Lysa och SAVR har bäst historisk avkastning?

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning, men det kan vara bra för att ge dig en bättre inblick i hur varje fondrobot fungerar och hur man har presterat tidigare år.

Det kan därför vara bra att titta på vad man hade kunnat haft i avkastning om man hade sitt sparande hos Lysa eller SAVR. Det här kan också motivera dig till att börja spara, inte minst då båda har en hel del potential och det finns därför goda möjligheter att få ett ordentligt sparande, både per år men också om man har ett mer långsiktigt sparande på flera år, vilket ofta är det som gäller när man använder fonder och förvaltade fonder.

Vill du lära dig om vad andra fondrobotar har för historiska avkastningar så kan du läsa vår artikel där jag jämför alla Sveriges robotrådgivare.

Lysa historisk avkastning

Lysa erbjuder en interaktiv tabell där du kan titta vad din avkastning hade varit beroende på hur din fördelning ser ut. Du kan alltså ställa in hur många procent i ditt teoretiska innehavet som ska vara aktier och hur många som ska vara räntor.

När du ändrar fördelningen så ser du omedelbart hur mycket du skulle ha haft i avkastning under olika tidsperioder, exempelvis per år, eller till och med flera år.

Tänk samtidigt på att Lysa bara har funnits i ett par år, så uppgifterna behöver inte nödvändigtvis stämma eftersom det inte går att garantera hur deras fondrobot hade fungerat för till exempel tio år sedan. Ta därför siffrorna med en nypa salt och glöm som sagt inte bort att historisk avkastning aldrig är en garanti.

SAVR historisk avkastning

Det är inte alla plattformar av det här slaget som erbjuder utförliga uppgifter om historisk avkastning. SAVR gör trots allt inte sparandet åt dig utan erbjuder dig fonder som du sedan kan spara med. Det här innebär att det investerade kapitalet kommer att utvecklas beroende på vilka fonder man har sitt sparande i.

Det SAVR däremot erbjuder är utförlig data om hur kursen har utvecklats genom åren som fonden har varit aktiv. Du kan då se till exempel om fonder har gått ned en bit eller är på väg upp. Du får inte en interaktiv tabell som hos Lysa men du får ändå chansen att se hur fonder har utvecklats, hur mycket vissa fonder har gått upp sedan deras start och så vidare.

SAVR rekommenderar också populära fonder, bland annat förvaltade fonder som du då snabbt kan investera i eller sätta ett månadsspar för.

Så börjar du investera idag

Det är otroligt enkelt att börja investeras med SAVR och Lysa, båda är i princip lika enkla och du kan komma igång på ett par minuter. Det du kommer att behöva är ett BankID så att du kan skapa ett konto med en av tjänsterna, men i övrigt så gör företagen det mesta åt dig, så det blir inte mycket arbete från ditt håll.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig så har vi skrivit två korta guider där vi tar dig genom hela processen från registrering till din första investering. Följer du en av våra guider så kommer du att i slutet av den ha ett konto och du kommer också att vara igång med ditt sparande hos antingen SAVR eller Lysa.

Kom igång med Lysa

Lysa är en väldigt enkel tjänst att komma igång med och du kan vara igång med din första investering i en portfölj inom kort. Innan du kan börja spara hos Lysa så behöver du först ha ett konto på deras plattform, som du kan använda antingen direkt på deras hemsida eller genom mobilen beroende på vad du föredrar.

Du behöver sedan ett ISK vilket Lysa öppnar åt dig. Efter det så ska du ordna din investering vilket denna fondrobot gör åt dig efter några korta frågor om hur du ser på risk och vilken erfarenhet du har med att spara.

1. Öppna ett konto på Lysa.se

Till att börja med så måste du öppna ett konto hos Lysa, vilket tar någon minut. Du börjar med att ange din e-postadress och sedan följer du helt enkelt stegen för att bekräfta dina uppgifter.

Att öppna ett konto genom Lysa innebär också att företaget skapar ett ISK åt dig. Ett investeringssparkonto är en typ av konto där man kan förvara aktier och fonder, och som kommer med en låg och förmånlig skatt för sparare i Sverige.

Lysa skapar ett sådant åt dig så att du kan investera dina pengar i lugn och ro. Det här innebär också att Lysa skickar in alla nödvändiga uppgifter åt dig till Skatteverket, så du behöver inte heller tänka på det.

Affiliatelänk

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Innan du kan börja sätta in pengar för att spara så måste dessa fondrobotar kunna förstå hur mycket du vet om börsen och hur du ser på risk när du investerar dina pengar. För att göra det här så får du besvara ett par korta frågor, som sedan kommer att avgöra hur ditt investeringsförslag ser ut.

Det är viktigt att du är ärlig när du svarar på frågorna, det finns inga svar som är rätt eller fel. Det handlar om att ge dig ett så bra förslag som möjligt och det kan Lysa endast göra om du är ärlig när du svarar på frågorna.

3. Få investeringsförslag och sätt upp ett automatiskt månadssparande

Du får nu ett förslag från Lysa om vad som kan erbjudas till ditt sparande. Du har fortfarande inflytande så det är inte något som är påtvingat dig. Känner du att det inte passar så går det alltid att ordna i framtiden.

Om du är nöjd så är det dags att sätta igång ditt sparande. Det här gör man genom att starta ett månadssparande, alltså att det dras en summa varje månad från din bank. Det här är ett väldigt bra sätt att få igång ett bra sparande med rutin. Du kan alltid ändra summan i framtiden så börja hellre lite för lågt än för högt.

Kom igång med SAVR

Med SAVR kan du sätta ihop ett sparande på bara tre enkla steg. I det stora hela så är processen liknande som den du har för Lysa, så om du har skapat ett konto hos den ena kan du enkelt göra det hos den andra.

Det tar inte många minuter att skapa kontot och du kan redan då börja planera ditt sparande så att du får en så bra start som möjligt. En likhet med Lysa är att SAVR också sköter mycket av arbetet åt dig när du ska börja använda deras tjänst.

1. Öppna ett konto på SAVR.se

Till att börja med måste du öppna ditt konto hos SAVR. När du ska börja så får du ange ditt personnummer och sedan följer du bara instruktionerna. Då SAVR framförallt är en app så är det något du måste ladda ned och du använder sedan ditt BankID för att bekräfta dina uppgifter. I framtiden använder du också BankID för att logga in på ditt konto.

När du har öppnat kontot så kommer SAVR sedan erbjuda dig möjligheten att ordna ett investeringssparkonto. Det är här du kommer att förvara dina fondandelar som du sedan köper genom appen. Det kräver inte något arbete från ditt håll men det kan ta lite tid för SAVR att starta kontot åt dig.

SAVR logo
Omdöme hämtat från Trustpilot:
3.9/5

Affiliatelänk

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När du har skapat ett konto så är det dags att börja investera. För att kunna göra det så kommer du att behöva besvara ett par korta frågor. Dessa handlar om din livssituation och ekonomi.

I framtiden kan du även behöva besvara ett par frågor om du vill spara i fonder med högsta risknivå, då för att visa att du förstår hur detta fungerar. Det är däremot separata frågor som du inte behöver besvara nu när du skapar din portfölj.

Frågorna finns där för att hjälpa dig så svara ärligt och ta den tid du behöver. Det är bara ett par korta frågor så det bör inte ta lång tid.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu är det dags att sätta igång ditt sparande genom en första insättning. Hos SAVR har du två alternativ, antingen kan du göra en engångsinsättning eller så kan du starta ett månadssparande. Du kan också använda både och.

Det vanliga är att många först gör en engångsinsättning för att ha ett startkapital, och sedan framöver har ett månadssparande så att ens sparande kontinuerligt byggs upp.

Du väljer själv hur du vill göra och det går alltid att sätta igång ett månadssparande i framtiden, och du kan när du vill sätta in pengar på kontot.

Vad investerar Lysa och SAVR i

Vad investerar Lysa och SAVR i?

Innan du väljer en plattform så är det bra att förstå vad dessa fondrobotar faktiskt investerar i. Då kan du lättare välja vad du vill investera i och ta ett beslut om vilken plattform som passar dig bäst.

Här skiljer sig Lysa och SAVR en hel del. SAVR erbjuder trots allt inte sin egen produkt vilket innebär att det istället blir du som väljer vad din portfölj ska innehålla. Lysa investerar däremot i en mängd olika saker så du kan välja det som du vill ha i ett långsiktigt sparande.

Lysa

Lysa investerar i en mängd olika saker och erbjuder dig i grunden förvaltade fonder som sköts av fondroboten. Det här innebär att man investerar i förvaltade fonder som innehåller aktier och räntor. Lysa lägger däremot inte sitt kapital på egna aktier utan köper alltid fonder.

Det här gör deras utbud väldigt brett och det är därför det också är så viktigt att besvarar deras frågor så ärligt som möjligt. Du får en möjlighet att äga den typen av portfölj som du känner dig bekväm med, sedan är det bara att låta Lysa sköta resten.

SAVR

SAVR erbjuder som sagt inte sina egna förvaltade fonder eller aktier. Det man istället erbjuder är en fondbutik där du hittar över tusen fonder att välja mellan. Du måste däremot inte kunna mycket om fonder, utan SAVR hjälper dig på traven.

Du kan bland annat välja baserat på risk, olika sektorer och man listar även vilka fonder på marknaden som är mest populära. Det här gör det otroligt lätt att plocka fonder som passar dig och din portfölj.

Då får du den typen av aktier och värdepapper som du gillar och vill ha investeringar i. Det är lätt att titta på en fond och vilka innehav den har, så du kan se exakt vad en viss fond har för investeringar.

Avgifter

Avgifterna är väldigt viktiga när du investerar. Per månad kanske en avgift inte ser så allvarlig ut, men per år och inte mest på flera år så kan det bli en ganska betydande kostnad. Det är därför viktigt att avgifterna är så låga som möjligt. Som tur är så har både Lysa och SAVR som mål att sänka avgifterna för sina användare.

FondrobotLysaSAVR
Minst insättning1 000kr100kr
Totala avgiften per år~0,40%0,09 %
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%Beroende*
Typ av kontoISKISK
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Skatter0,38%0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr

Lysa avgifter

Lysa erbjuder en otroligt låg avgift, både gällande förvaltningsavgift och total avgift. Det här är en av de riktigt stora för

Lysa är otroligt billiga och det handlar om både en låg total avgift och låga avgifter i allmänhet när man tittar på deras egen avgift för förvaltning av förvaltade fonder. Du kommer rent generellt aldrig över 0,40% vilket är extremt låga avgifter när man jämför med vad du får hos en bank. Där kan du lätt få det dubbla, ibland ännu mer än så på en fond.

Det här är som sagt den affärsidé Lysa har och det är alltså ingen slump. Exakt hur låga dina avgifter blir beror på hur mycket pengar du har investerat. Den totala avgiften blir alltså lägre när du investerar mer pengar i din Lysa portfölj.

delarna med Lysa och kommer att vara viktigt när du investerar. När du investerar så kommer du att få en total avgift på under 0,40%.

Exakt hur hög den blir beror mycket på hur mycket du går in med och hur du fördelar mellan räntor och aktier. Går du in med en hel miljon som startkapital och fokuserar på aktier så bör du hamna runt 0,31% i total avgift. För en småsparare som går in med 50 000 och som har 50% aktier och 50% räntor blir det en total avgift på 0,355%, vilket är ganska nära deras max.

I det sista exemplet med 50 000 i startkapital så var fördelningen enligt följande:

  • Lysas egna förvaltningsavgift landade på 0,240%
  • Fondernas avgifter blev 0,108%
  • Transaktionsavgifter blev 0,007%

Med ett startkapital på 50 000 kronor hade avgiften alltså blivit 177,42 kronor. Det här är med andra ord riktigt låga avgifter.

SAVR avgifter

SAVR marknadsför sig också just när det gäller låga avgifter och hjälper dig bland annat räkna ut hur mycket du sparar in per år genom att använda deras tjänst. Man listar alltså “rabatten” du får genom deras app.

Man har många dyrare fonder i sin fondbutik och du kan ändå få en rejäl rabatt, ofta på något mellan 0,30 och 0,50 mindre än om du investerar i fonden hos din bank. Med en lägre avgift så kommer du att få ut mer av dina investeringar varje år.

Total avgift är fortfarande högre hos SAVR än Lysa, men det har framförallt att göra med hur Lysa väljer att investera. I deras val finns framförallt billigare fonder och man gör vad man kan för att ge en lägre avgift, medan SAVR endast erbjuder dig fonder som du sedan själv investerar i.

Omdömen från kunder

Både Lysa och SAVR är bra alternativ att använda, men deras verksamhet är ganska olika. Det här är något man får tänka på, men det kan samtidigt vara intressant att titta på vad deras befintliga användare säger om deras verksamhet och hur det har gått med deras pengar. Det finns flera ställen där du kan hitta omdömen men Trustpilot är en bra och säker källa där du hittar recensioner från riktiga användare.

Lysa har framförallt positiva omdömen från sina användare och har över 1000 recensioner på Trustpilot. Man har nästan 5 av 5 stjärnor vilket är väldigt bra med tanke på antalet recensioner.

Användarna nämner flera positiva saker men deras låga avgifter verkar vara väldigt populära. Att få en lägre avgift leder till bättre avkastning och är generellt något som sparare gillar. Vidare så nämner många att det är en väldigt lättanvänd plattform och att man får bra med hjälp även om man är ny eller investerar väldigt lite pengar.

SAVR har också ganska positiva omdömen och ligger runt 4 stjärnor. Anledningen till att man inte har mer har framförallt att göra med att man har under 100 recensioner, vilket inte är överdrivet mycket.

Sedan har en del användare haft problem med otroligt långa väntetider när man ska flytta över sin portfölj till SAVR. Där har SAVR varit snabba med att svara och det verkar som att problemet har varit att fondbolagen varit överbelastade och att väntetiderna därför blivit längre.

I allmänhet verkar båda plattformarna ha nöjda användare och deras låga avgifter nämns väldigt ofta. Utöver det så har båda fått mycket beröm för hur enkelt det är att använda deras tjänster.

Lysa fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot
4.8/5

Affiliatelänk

SAVR logo
Omdöme hämtat från Trustpilot:
3.9/5

Affiliatelänk

Läsvärda artiklar för dig:

Vill du se Lysa och SAVR jämföras med andra fondrobotar så rekommenderar jag dessa artiklar: