Lysa eller Fundler? Här är bästa valet för dig May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lysa eller Fundler

Funderar du på om du ska välja Lysa eller Fundler till att investera dina pengar med?

Bra! Då har du kommit helt rätt. 

I den här artikeln jämför jag både Lysa och Fundler samtidigt som jag kan erbjuda en exklusiv rabattkod som ger dig 20% rabatt på avgiften i 3 månader hos Lysa! Dessutom har jag frågat Lysas VD om varför man bör välja just deras fondrobot och mängder av mer bra info inför ditt val för att just ge dig bästa möjligheten till ett enklare val.

Nu kör vi igång!

Sammanfattning - är Lysa eller Fundler bäst? Detta är min favorit

Båda fondrobotar är väldigt bra och erbjuder ett seriöst sätt för dig att automatisera hur du investerar dina pengar. Den bästa fondroboten är däremot Lysa, inte minst på grund av hur billigt man kan hålla det, vilket är viktigt för sparare på lång sikt.

Med Lysa håller man det enkelt och alla kan snabbt börja använda tjänsten, oavsett hur bra eller dålig du är med den här typen av tjänster sedan tidigare. Lysa sticker samtidigt ut på den svenska marknaden när man tittar på den historiska avkastningen jämfört med deras låga avgifter.

Om du är ute efter den bästa fondroboten på den svenska marknaden så är det med andra ord Lysa som är det självklara valet. Fundler är däremot en stabil tvåa och kan klättra i betygsättning i framtiden, men just nu så är många av deras portföljer alldeles för dyra och det har funnits lite för mycket klagomål från andra användare.

Med Lysa är det istället säkert att du får en otrolig användarupplevelse och det utan att lägga ut mycket av ditt kapital på avgifter.

Lysa fondrobot
4.9/5

Exklusivt erbjudande för mina läsare:

Fundler fondrobot
3.7/5

Presentation av Lysa och Fundler

Lysa och Fundler är båda högkvalitativa fondrobotar och ger dig möjligheten att få ett automatiserat sparande. Det här tar bort en hel del av det manuella arbetet som man annars måste göra för att få igång ett ordentligt och säkert sparande.

Båda tjänsterna är bra alternativ men det finns en del skillnader mellan tjänsterna. Det kan till exempel handla om en högre avgift eller att en kommer med en hög risk. Vi ska därför gå igenom båda fondrobotarna och gå igenom vilken som ger bäst avkastning på både kort och lång sikt.

FondrobotLysaFundler
Minst insättning1 000kr500kr
Totala avgiften per år0,40%0,36 – 0,95%
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%0,20 – 0,49%
Typ av kontoISKISK
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr

Jag kontaktade Patrik Adamson, Lysas VD, och ställde frågan:

– Varför bör man välja Lysa? Här är Patriks svar:

Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Lysa fondrobot
Omdöme hämtat från App Store
4.8/5

Affiliatelänk

Fördelar & nackdelar med Lysa

Lysa är en bra fondrobot om du är intresserad av att i första hand hålla ditt sparande billigt. En klar fördel med Lysa är att deras avgifter alltid är låga. Som högst får du en avgift runt 0,40% där deras egna avgift är som högst 0,24% vilket är bra mycket lägre än konkurrenterna. Din avgift blir också lägre när du sparar mer pengar, du kan få ned den till 0,15%.

Lysa erbjuder ett ganska säkert sparande vilket är en fördel, men vid en jämförelse med Fundler så inser man snabbt att Lysa inte erbjuder en lika bra avkastning som Fundler kan göra. Exakt hur mycket du får i avkastning beror på din fördelning men du kan alltid titta på vad du skulle ha haft i avkastning historiskt genom deras sida.

Fördelar & nackdelar med Fundler

Fundler erbjuder många olika portföljer och något man snabbt märker är att avgifterna på vissa portföljer är lite väl hög. Den högsta är 0,95% vilket är otroligt högt om man jämför med deras billigaste, eller om du jämfört med Lysa som har mindre än hälften i avgift.

Det finns däremot billigare portföljer och fördelen med det stora antalet alternativ är att det finns en hel del investeringar som du kan spara i. För att komma igång så måste du därför läsa på om deras olika portföljer, men du har sedan en hel del valmöjligheter och många utav dessa är lämpliga för just långsiktigt sparande.

Fundler har också en hög historisk avkastning. Det som är viktigt här är samtidigt att man inte tror att en historisk avkastning garanterar en hög framtida avkastning för ens fondrobot och det investerade kapitalet.

Vilken fondrobot av Lysa och Fundler har bäst historisk avkastning?

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning, men det kan ändå ge dig en bra översikt. Det kan bland annat ge dig en förståelse om olika portföljer och vilken risknivå dessa håller.

Som tur är så hittar du information om avkastning både hos Lysa och Fundler. Där kan du se exakt hur mycket du hade tjänat under din valda period om du hade valt att investera i en viss portfölj. Det här kan också hjälpa dig med att komma igång med en viss portfölj, men som sagt, en portfölj kan både öka och minska i framtiden så stirra dig inte blind på vad man tidigare har tjänat per år.

Vill du lära dig om vad andra fondrobotar har för historiska avkastningar så kan du läsa vår artikel där jag jämför alla Sveriges robotrådgivare.

Lysa historisk avkastning

Hos Lysa har du en egen sida för deras historiska avkastning. Det här är en interaktiv tabell där du ställer in målfördelningen för sparandet och kan då ta fram bäst avkastning och vad du hade fått historiskt senaste dygnet, veckorna, månaderna, åren och även upp till flera år tillbaka. Som mest kan du titta 15 år bakåt, vilket är långt innan denna fondrobot dök upp på marknaden.

Det vi ser är att målfördelningen påverkar en hel del. Det är samtidigt svårt att säga exakt hur säker den här historiska avkastningen är med tanke på att du inte kunde bli kund hos Lysa för 15 år sedan.

Fundler historisk avkastning

Även Fundler har sin egen sida för avkastning där du kan se avkastningen för det nuvarande året, ett år tillbaka och upp till 3 år tillbaka. Det man snabbt ser är att populära portföljer som Smart Index hos Fundler har presterat väldigt väl under åren och tittar man på lång sikt så verkar det väldigt lönsamt med just Smart Index och Global Framtid.

Hos Fundler skiljer sig det åt ganska dramatiskt mellan olika portföljer. Smart Index som har låga avgifter presterar väldigt väl om man tittar både på ett eller flera år. Det man samtidigt ser är att andra portföljer presterat ganska illa i jämförelse, exempelvis deras försiktiga Smart Index. Deras andra Smart Index, exempelvis den med fokus på potential och den med fokus på tillväxt, presterar istället väldigt väl.

Så börjar du investera idag

Att komma igång med ett långsiktigt sparande genom en fondrobot är väldigt enkelt. Båda fondrobotarna är väldigt enkla och du använder ditt BankID för att skapa ett konto så att du kan göra din första investering.

Kom igång med Lysa

Med Lysa tar det inte mer än några minuter att få igång ett långsiktigt sparande. Deras process är uppdelad i tre olika steg och sedan är du färdig. Sammanfattat så kan man säga att du måste öppna ditt Lysa-konto, skapa din portfölj och öppna ett ISK där ditt sparande hos Lysa förvaras.

1. Öppna ett konto på Lysa.se

Att skapa ett konto är väldigt enkelt med Lysa och du behöver ett BankID för att göra det. Du kommer också behöva ange en e-postadress. När du sedan bekräftar registreringen med BankID så skapas ditt konto och du får ett ISK. Ett Investeringssparkonto ger dig låga skatter när du ska investera genom denna fondrobot, så det blir ännu billigare med ditt sparande.

Affiliatelänk

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När du skapar ditt konto så kommer du att få besvara på lite frågor. Det här tar inte lång tid och svaren kommer att användas för att skapa portföljen åt dig. Frågorna handlar bland annat om hur hög risk du vill ta med din investering och hur lång tid du ska spara.

3. Få investeringsförslag och sätt upp ett automatiskt månadssparande

Du är nu färdig och blir presenterad med det som Lysa ska sätta upp åt dig. Om du har svarat på alla frågorna på ett ärligt vis så är det säkert att du får förslag som passar dig. Du ska sedan starta din investering genom att sätta in pengar och sätta upp ett månadssparande om du vill göra det.

Kom igång med Fundler

Det är lika enkelt att komma igång med Fundler som det är med Lysa. Att skapa ett konto tar bara någon minut och du är sedan redo att börja göra investeringar och skapa den nya portföljen hos Fundler.

1. Öppna ett konto på Fundler.se

Du börjar med att skapa ett konto för fondroboten. Det gör du med ditt BankID och Fundler skapar då ett konto åt dig och ett ISK.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När ditt konto är skapat så är det dags att skapa portföljen på fondroboten. Du besvarar lite enkla frågor och fondroboten kommer då att lägga fram ett förslag åt dig. Du har egen kontroll över det här och kan välja den portfölj som passar bäst baserat på den risk du vill ta.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Hos Fundler kan du välja om du vill göra enskilda insättningar med dina pengar eller om du vill ha ett automatiskt månadssparande som sätter in pengar åt dig varje månad. Du kan när som helst ändra det här.

Vad investerar Lysa och Fundler i

Vad investerar Lysa och Fundler i?

Lysa och Fundler erbjuder lite olika portföljer och beroende på hur du svarar på deras frågor kommer du att få olika innehav i dina portföljer hos fondrobotarna. Vi ska därför gå igenom vad det investerade kapitalet kan läggas på.

Lysa

Lysa erbjuder dig en fördelning mellan aktier och räntor. Räntor har en lägre risk men ger inte en lika bra avkastning historiskt. Aktier innebär en högre risk men med potentiellt bättre avkastning för portföljen. Lysa investerar i sina egna fonder som i sin tur investerar i andra fonder som Vanguard, iShares Core och så vidare.

Med Lysa så har man en målfördelning, så en större procent läggs på antingen aktier eller räntor beroende på vad du själv väljer. Har du en målfördelning på 100% aktier så har du alltså högsta möjliga risk, men med förhoppningsvis den bästa avkastningen för din portfölj. Med högre procent räntor så får du istället en lägre risk.

Fundler

Hos Fundler så investerar fondroboten i olika fonder. Totalt har den tillgång till 36 000 olika fonder som den investerar i. Deras förvaltare väljer bland dessa för att sedan skapa deras olika portföljer som du har att välja bland. Så Smart Index, Hållbar Framtid och liknande portföljer hos Fundler är slutresultatet av det här urvalet och resten sköts direkt av fondrobotar.

Det här innebär också att innehavet hos Fundler varierar en hel del, men i regel så får du fler aktier när du har en högre risk. Är du den typen av sparare som vill ha en lägre risknivå så finns det till exempel Smart Index – Tillväxt som har både aktier och räntor. Om du hellre vill ha uteslutande aktier så finns Smart Index – Potential som har en högre risknivå men historiskt också en bättre avkastning.

Avgifter

Tittar man på en månad eller två så kan avgifter verka ganska irrelevant, men i längden så kommer det att påverka hur mycket en sparare tjänar. När du ska investera är det därför viktigt att du tittar på bland annat förvaltningsavgift och försöker att se till att du får en låg avgift.

FondrobotLysaFundler
Minst insättning1 000kr500kr
Totala avgiften per år0,40%0,36 – 0,95%
Förvaltningsavgift0,15 – 0,24%0,20 – 0,49%
Typ av kontoISKISK
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringMånadsvisJa
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr

Lysa avgifter

Lysa erbjuder en otroligt låg avgift, både gällande förvaltningsavgift och total avgift. Det här är en av de riktigt stora fördelarna med Lysa och kommer att vara viktigt när du investerar. När du investerar så kommer du att få en total avgift på under 0,40%.

Exakt hur hög den blir beror mycket på hur mycket du går in med och hur du fördelar mellan räntor och aktier. Går du in med en hel miljon som startkapital och fokuserar på aktier så bör du hamna runt 0,31% i total avgift. För en småsparare som går in med 50 000 och som har 50% aktier och 50% räntor blir det en total avgift på 0,355%, vilket är ganska nära deras max.

I det sista exemplet med 50 000 i startkapital så var fördelningen enligt följande:

  • Lysas egna förvaltningsavgift landade på 0,240%
  • Fondernas avgifter blev 0,108%
  • Transaktionsavgifter blev 0,007%

Med ett startkapital på 50 000 kronor hade avgiften alltså blivit 177,42 kronor. Det här är med andra ord riktigt låga avgifter.

Fundler avgifter

Fundler har helt klart högre avgifter och dessa kan både öka och minska beroende på vilken portfölj du väljer. En del av deras alternativ, som vissa av deras Smart Index, har en låg avgift på 0,40%, medan andra ligger nära 1%.

Fundler har samtidigt ett ganska enkelt upplägg. Deras egen avgift är alltid 0,2% eller 0,49%. Sedan har du en del skillnader i förvaltningsavgift. I deras billigaste portfölj Smart Index – Försiktig så har du en låg avgift på 0,2% och sedan 0,16% i förvaltningsavgift. Total avgift blir då 0,36%. Deras dyraste är för närvarande på 0,95% i avgift.

Omdömen från kunder

Både Lysa och Fundler har en hel del nöjda kunder men Lysa har definitivt fler. Tittar man på Trustpilot, där kunderna själva kan skriva recensioner, ser man att Lysa är väldigt populära.

Totalt har man över 1100 recensioner och har lyckats få 4,8 stjärnor utav 5. Det här är otroligt bra betyg och kunderna verkar väldigt nöjda med att använda Lysa. Två saker som många kunder nämner är att Lysa är otroligt lätt att använda och att man som sparare får det väldigt billigt när man investerar med den här tjänsten.

Tittar man på Fundler ser det inte riktigt lika positivt ut. Man har bara runt 100 recensioner och har betyget 3,7 stjärnor av 5. Det här är inte katastrofalt illa egentligen, men jämfört med Lysa så ser det inte lika bra ut.

Det kunderna klagat på gällande Fundler handlar framförallt om ett specifikt problem som Fundler gick med banken SEB i september 2021. Fundler har svarat på problemet men det påverkade tyvärr deras betyg.

I övrigt så har Fundler väldigt nöjda användare. Många påtalar framförallt att deras tjänst är lätt att använda. Många gillar också den avkastning man fått genom deras portföljer.

Lysa fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot
4.8/5

Affiliatelänk

Fundler fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot:
3.7/5