Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Månadsspar – Så börjar du månadsspara i aktier, fonder & sparkonto

månadsspara

Vill du komma igång med ditt månadssparande? Eller vill du förbättra ditt nuvarande månadsspar?

Genom att automatiskt spara pengar varje månad så kan du fokusera på annat samtidigt som  dina sparpengar växer av sig själva. Du kan dessutom få avkastning på pengarna genom aktier, fonder eller ränta.

I den här artikeln hjälper jag dig att komma igång redan idag!

Let’s go!

Vad innebär det att månadsspara?

Att månadsspara innebär kort och gott att du avsätter en viss summa pengar varje månad till ditt sparande. Det allra bästa är att spara direkt när lönen eller studiebidraget kommer in varje månad. 

Tips: Spara först, sen betala dina räkningar och lev på det som blir över. 

Att bara spara undan det som blir över i slutet av varje månad är ingen bra lösning. Om du skulle få pengar över i slutet av månaden kan du istället göra en extrainsättning till ditt sparande.

Hur svårt är det att investera i de olika tillgångsslagen? Jag har skapat en enkel tabell här nedanför för att du ska få en övergripande uppfattning. Generellt sett är fonder den bästa långsiktiga sparformen för gemene man.

TillgångsslagRisknivåSvårighetsgrad
Avkastningspotential
AktierHögSvårastHögst
FonderMedelMedelMellan
FondrobotarLägst*Enklast


* Beror på vilken portföljtyp du väljer hos robotrådgivaren

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

”Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Varför ska man månadsspara?

Det finns många anledningar att starta ett regelbundet månadssparande. Eftersom din lön oftast kommer in en gång per månad så är det det bästa tillfället att föra över pengar till ditt sparande.

Som du kan se i grafen här ovanför så sprider du även ut din timingrisk. Det innebär att du eliminerar risken att köpa ”på toppen” av börsen. Istället får du en jämn och bra snittkurs på dina aktie- och fondköp.

Du kan även läsa min artikel där jag förklarar 10 olika sätt du kan bli rik på.

Månadsspara i aktier

Att månadsspara i aktier är enkelt. Allt du behöver är ett investeringssparkonto hos någon av nätmäklarna, sen är det bara att köra igång. Historiskt sätt så har det varit mycket bra att investera i aktier för maximal avkastning.

Steg 1: Välj en nätmäklare

Först av allt väljer du en nätmäklare. Det bästa valet är utan tvekan Nordnet eller Avanza. Du öppnar kostnadsfritt ett konto med hjälp av bank-id och sen kan du vara igång. Gå in på deras hemsidor och kolla vem du får bäst känsla för. 

Utbuds- och kvalitetsmässigt är det ytterst liten skillnad på dessa båda. Har du frågor så är både Nordnet och Avanza väldigt duktiga på att besvara dem i sociala medier, både Twitter och Facebook. Givetvis kan du också kontakta deras kundtjänst.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Svenska aktier bör du äga på ett investeringssparkonto. Det är skattemässigt mest fördelaktigt och du slipper allt krångel med K4-blanketten i din deklaration.

Investeringssparkonto är det absolut populäraste alternativet för svenska småsparare.

Steg 3: Välj vilka aktier du vill äga

Gör en lista på de bolag du vill äga. Som vanligt är det viktigt att välja flera olika bolag, gärna i några olika branscher. Då får du en riskspridning som ger dig en mer stabil kursutveckling över tid. 

Hos både Nordnet och Avanza kan du enkelt skapa bevakningslistor som hjälper dig att hålla ordning på de bolag som du planerar att köpa in dig i. Tänk också på att inte bara välja små bolag, utan börja med att stora stabila bolag med en bra historik av vinster.

Steg 4: Sätt upp ett automatiskt månadsspar till ditt ISK

Automatik är en nyckel till framgång. Då behöver du själv inte ta ett aktivt beslut varje månad om att föra över pengar till ditt sparande, utan det sker helt automatiskt samma dag som lönen kommer in. Du ser aldrig pengarna och du vänjer dig vid att leva på de pengar som finns kvar.

Steg 5: Köp aktier varje månad

Varje månad när dina pengar landar på ditt ISK så loggar du in hos din nätmäklare och köper aktier. Kika i din bevakningslista och välj vilka bolag du vill öka ditt innehav i den här månaden. 

Kanske vill du passa på att öka din position i ett bolag där kursen har gått ner, eller har du möjligen spanat in något nytt spännande bolag som du vill ta in i portföljen?

månadsspara i fonder

Månadsspara i fonder

Att månadsspara i fonder är om möjligt ännu enklare än att spara i aktier. Här kan du nämligen automatisera hela processen. 

Du sätter upp allt en enda gång, sen rullar det på med automatik för all framtid! 

Perfekt för dig som inte vill lägga tid på att följa aktiemarknaden eller som helt enkelt inte är intresserad.

Steg 1: Välj en nätmäklare

Precis som när det gäller aktier så rekommenderar jag att du skaffar ett konto hos Avanza eller Nordnet. De har ett stort utbud av fonder och överskådliga vyer som gör det lätt för dig att hitta de fonder du vill investera i.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Dina fonder ska du förvara på ett investeringssparkonto som du öppnar med bara några klick hos din nätmäklare.

Steg 3: Välj vilka fonder du vill äga i din fondportfölj

Nu är det dags att välja vilka fonder du vill äga. Fördelen med fonder är att du får en väldigt stor riskspridning eftersom fonden äger många olika aktier. Har du dessutom flera olika fonder, vilket jag rekommenderar, så får du ännu större riskspridning. När det gäller fonder finns det några saker som du ska vara uppmärksam på. 

Att köpa och sälja fondandelar kostar ingenting, men alla fonder har en årlig avgift. Välj i första hand de fonder som har en låg avgift, gärna under 0,4 procent. Om du vill köpa fonder som investerar i väldigt speciella bolag eller i tillväxtmarknader så får du räkna med att avgiften är något högre. En bra fördelning för en fondportfölj tycker jag kan se ut så här.

Lär dig bygga en grym fondportfölj med mina 8 grymma fondportfölj tips.

  • 50 procent i en global indexfond med låg avgift
  • 30 procent i en sverigefond med låg avgift
  • 10 procent i en tillväxtmarknadsfond
  • 10 procent i en räntefond

Vill du ha en tryggare fondportfölj kan du öka andelen räntefonder och på så sätt minska din exponering mot aktier.

 Vill du ha en tryggare fondportfölj kan du öka andelen räntefonder och på så sätt minska din exponering mot aktier. En väldigt användbar detalj med att ha en del av sitt sparande i en räntefond är att du kan göra smarta omplaceringar vid börsnedgångar. 

Då kan du ta pengar ur din räntefond (som ofta inte går ner när börsen faller) och köpa mer aktiefonder när du får många fondandelar för pengarna.

Om du har något specialintresse eller tror speciellt mycket på någon bransch inför framtiden – ja då kan du vara säker på att det finns en fond för dig. Vill du krydda din fondportfölj med en teknikfond, fastighetsfond eller någon annan specialfond så tycker jag att du ska göra det. Tänk på att inte låta dessa fonder utgöra en för stor del av din portfölj eftersom de ofta har en högre risk.

Både Avanza och Nordnet har bra fondsidor där du enkelt kan hitta mer information om de fonder som du är intresserad av. Där kan du läsa om hur hög avgiften är, vilka bolag och branscher som fonden investerar i och hur hög risken bedöms vara.

Steg 4: Sätt upp ett automatiskt månadsspar i fonderna

När du har valt vilka fonder du vill spara i så sätter du upp ett automatiskt månadssparande. Det innebär att de pengar du har fört över till ditt ISK nu fördelas i dina fonder med den fördelning som du har valt.

månadsspara

Månadsspara på ett sparkonto

Den allra enklaste formen av månadssparande är att bara föra över pengar till ett sparkonto. Förvänta dig dock inte att de kommer att öka i värde. Tvärtom faktiskt. Inflationen kommer att vara högre än den sparränta du får, vilket innebär att dina pengar i praktiken kommer att minska i värde. 

Fördelen å andra sidan är du inte tar någon marknadsrisk och du kan lätt förutspå hur mycket pengar du kommer att ha vid en viss tidpunkt.

Steg 1: Välj en sparbank

Sparkonton med bra ränta är svåra att hitta i dagens ränteklimat. Avanza erbjuder sparkonton som åtminstone ger dig lite ränta så jag rekommenderar att du börjar med att ta en titt hos dem.

Steg 2: Öppna ett sparkonto

Avanza erbjuder några olika sparkonton (tjänsten heter Sparkonto+) där du i skrivande stund kan få en ränta på 0,6 procent. Om du har möjlighet att binda dina pengar i 12 eller 24 månader kan du få en ränta på strax över en procent. Välj ett alternativ som passar dig och öppna ett sparkonto.

Steg 3: Välj hur mycket du vill automatiskt spara i månaden

Nu är det dags att bestämma hur mycket du vill spara. Oavsett om du bara kan spara 100 kronor eller flera tusen så är det viktigaste att sparande faktiskt blir av. Även små summor blir med tiden till stora belopp.

FAQ - Vanliga frågor om att månadsspara

Fördelar med att spara varje månad

Att månadsspara, framför allt att se till att det sker automatiskt, är det bästa sättet att få sitt sparande att faktiskt bli av. Överför du pengarna direkt när du får lön kommer du inte ens att märka av det. 

Pengarna växer i stadig takt och du kommer att köpa både när det är dyrt och när det är billigt. När det är billigt får du fler aktier eller fondandelar för dina pengar – så om du sparar på lång sikt, så kan nedgångar i marknaden faktiskt vara fördelaktigt för dig.

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

”Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.