Nordnet Robosave recension – Mitt ärliga omdöme July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Letar du efter ett Nordnet Robosave omdöme och recension? Då är du på rätt plats! Jag har gått igenom fondroboten som erbjuds av Sveriges näst största nätmäklare och ger dig mitt omdöme här nedanför.

I den här guiden får du även lära dig följande:

Börja gärna med att titta på videon (4:31 min) här nedanför så får du en bra och enkel genomgång av Nordnet Robosave:

Vad är Nordnet Robosave?

Nordnet Robosave är en tjänst från Nordnet som hjälper dig att automatiskt investera dina pengar. Robosave kommer att investera dina pengar individuellt efter dina förutsättningar.  

När du börjar att utnyttja tjänsten får du svara på ett antal frågor om din ekonomi, ditt sparande och din syn på risk. Utifrån det kommer Robosave föreslå hur den vill placera dina pengar. Det sker genom att en algoritm tolkar dina svar. 

Robosave föreslår en portfölj som helt är anpassad efter hur du ser på ditt sparande och risk. Robosave kommer sedan automatiskt justera portföljen så att den alltid motsvarar den risknivå och inriktning på sparande som du har valt.

Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

En av Sveriges ledande fondrobotar

Nordnet Robosave är en så kallad fondrobot. Fondrobotar  är en ganska ny företeelse. De bygger på möjligheterna ny teknik ger. Läs min stora jämförelse av fondrobotar här.

Samtidigt har akademisk forskning kommit långt med att analysera hur privatpersoner kan spara och investera på ett framgångsrikt sätt. Utifrån det kan olika strategier skapas. Genom att programmera en dator med en professionell placeringsstrategi skapas en fondrobot. 

En fondrobot är i princip ett dataprogram som placerar dina pengar enligt den strategi den är programmerad.

Dina investeringar slipper bli styrda av dina känslor

Det kan kanske kännas lite läskigt att låta ett dataprogram sköta ens pengar. Men ett datorprogram agerar alltid som den blivit programmerad och inte på egna känslor. 

När du placerar dina pengar själv kan det vara svårt att vara disciplinerad. Det är lätt att låta kortsiktiga känslor påverkar hur du agerar med dina sparpengar.

Hög riskjusterad avkastning

En viktig del i alla fondrobotar är hur risk hanteras. För att få avkastning på sitt kapital måste du ta risk. Vilken risk en person är villig att ta är individuellt. Det påverkas av hur vi är som personer. 

Det är alltid viktigt att känna sig trygg med sitt sparande och kunna sova gott om natten. Vilken risk du skall och kan ta påverkas av hur din ekonomi i övrigt ser ut. 

Det är också viktigt att veta vilken sparhorisont du har.  Det är därför viktigt att du tänker igenom svaren noga på de frågor Nordnet Robosave ställer till dig när du börjar spara hos den.

Robosave är en produkt utvecklad av Nordnet bank

Robosave är utvecklad av och för Nordnet bank och dess kunder. Den lanserades 2017 med målet att hjälpa kunderna att placera sina pengar på ett oberoende och automatiserat sätt.  

En grundläggande fråga för alla som investerar är hur risk skall hanteras. Det gäller även för fondrobotar. Nordnet Robosave bygger på akademisk forskning. En viktig pusselbit är hypotesen om den effektiva marknaden. 

En av slutsatserna av den är att det i längden är bättre att spara i passiva indexinvesteringar med låga kostnader än att välja aktivt förvaltade fonder.

Portföljen viktas om automatiskt

En annan del som är viktig i Nordnet Robosave är modern portföljteori. Den handlar om hur viktigt det är att investera i olika tillgångsslag. 

Det är ett sätt att minska risken men också att nå avkastning i olika marknadslägen. Olika tillgångsslag utvecklas på olika sätt. De korrelerar inte med varandra. 

På det sättet går det att nå avkastning eller begränsa risk genom att vikta om portföljen på rätt sätt i olika lägen.

Nordnet Robosave investerar i utvalda ETFer (börshandlade fonder)

Nordnet Robosave kommer att investera i produkter efter den algoritm den är programmerad. De placeringarna görs individuellt  beroende på kundernas sparhorisont och syn på risk. 

Nordnet Robosave investerar i utvalda ETFer. En ETF är en form av fond som är börshandlad. De flesta ETF följer oftast ett form av index. Nordnet Robosave investerar i ETFer som följer svenska eller globala aktieindex, olika obligationsmarknader och råvarumarknader. 

Det är viktigt att kunna placera i flera olika tillgångsslag för att hantera risk och marknadens svängningar på bästa möjliga sätt.

Börja spara med Nordnet robosave

Så kommer du igång på bara 5 minuter

Det är mycket enkelt att komma igång med Nordnet Robosave och det går på bara ett par minuter. Här får du en steg för steg beskrivning:

Steg 1

Första steget är att besöka hemsidan och antingen logga in eller skapa ett konto. Klicka på “Bli kund” om du inte har ett konto hos Nordnet sedan tidigare. Här nedanför hittar du länken till robotrådgivaren:

Öppna konto Nordnet

Steg 2

När du har klickat på “Skapa konto” i steg 1 så ser du grafiken här ovanför. Du registrerar dig på bara 2 minuter med BankID.

Steg 3

Klicka på “Börja spara” när du antingen har skapat ett konto eller loggat in. Då kommer du få svara på en rad frågor för att Nordnet Robosave ska kunna ställa in sin investeringsprocess utefter dina förutsättningar.

Fördelar med Nordnet Robosave

5 fördelar med Nordnet Robosave

Det finns många fördelar med att förvalta sina pengar via Nordnet Robosave. Du får möjligheten till ett bekvämt sparande samtidigt som du investerar enligt en professionellt framtagen strategi.

1. Hög riskjusterad avkastning oavsett börsklimat

När du investerar vill du få så bra avkastning som möjligt i förhållande till den risk du tar. Samtidigt är det viktigt att kunna hantera sin risk och begränsa den så mycket som möjligt. 

En viktig del i Nordnet Robosave är hur den hanterar risk. Det gör den framförallt genom att den har möjlighet att placera i flera olika tillgångsslag. Genom att diversifiera investeringarna mellan olika tillgångsslag minskar den din risk. 

Olika tillgångsslag utvecklas på olika sätt i olika marknadslägen. Det är ett bra sätt att hålla nere risken och kunna prestera bättre än marknaden i sämre tider.

2. De rebalanserar din portfölj löpande för att anpassa sig efter marknaden

När du börjar spara via Robosave får du först svara på frågor om din ekonomi, ditt sparande och din syn på risk. Utifrån det får du veta hur Robosave tänker placera åt dig. 

Marknaden ändras hela tiden. Robosave kommer automatiskt att göra omplaceringar av dina investeringar för att det skall motsvara den risk och allokering som är bäst för dig. 

Nordnet Robosave bevakar marknaden åt dig. När det behövs göra omplaceringar gör den det. Det går inte att förutse hur ofta den kommer att omplacera, utan den gör det när dess algoritmer ger signaler för det.

3. Nordnet Robosave investerar i ETF:er med låga avgifter

Nordnet Robosave kommer att placera dina pengar i börshandlade fonder. De kallas för ETFer. En stor fördel med ETFer är att de har låga avgifter. Det finns många ETFer som följer olika aktieindex eller andra tillgångarnas utveckling.

4. Månadsspara det belopp som passar dig bäst

Det är viktigt att spara. Ett bra sätt att verkligen se till att sparande blir av är att månadsspara. Att månadsspara via Nordnet Robosave är ett bra sätt att spara på enklast möjliga sätt.

Dessutom vet du att du får dina pengar förvaltade enligt en professionellt framtagen strategi. Minsta belopp du kan månadsspara via Nordnet Robosave är 500 kr. 

Du måste dock först ha gjort en startinvestering på 5000kr före du kan börja månadsspara.

5. Automatiserar ditt månadssparande medans du kan tänka på annat

Vill du göra ditt sparande ännu enklare kan du sätta upp ett automatiskt månadssparande. Då sköts både överföringarna och placeringarna via Nordnet Robosave helt automatiskt. 

Visst är det skönt att slippa att tänka på börsens svängningar eller hur ekonomin utvecklas. Det bevakar din fondrobot åt dig. 

Din fritid kan du ägna till roliga saker och vara helt trygg med att du har valt ett bra sparande.

Nordnet Robosave omdöme och recension

Nordnet Robosave omdöme & Recension

I vanliga fall brukar jag samla omdömen från flera olika användare genom tjänster som Trustpilot och Reco. Denna gången hittar jag inte några officiella omdömen och får därför skriva mina egna tankar här nedanför.

Fördelar

Nackdelar

Sammanfattning

Det finns flera fördelar med Nordnet Robosave men den kan i många fall kännas överflödig. Har du relativt bra koll på hur fonder fungerar så kan en egen portfölj sättas upp åtminstone nästan lika bra.

Däremot kan Robosave vara en mycket bra lösning för att som nybörjare komma igång och få exponering mot börsen.

Jag tycker personligen mer om både Lysa och BetterWealth som konkurrerar med Robosave på marknaden för fondrobotar.

Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

FAQ - Vanliga frågor om Nordnet Robosave

Nordnet Robosave investerar i ETFer. Det är en form av fonder som är börshandlade. En stor fördel med ETFer är att de har låga avgifter. Det finns många olika former av ETFer som följer index eller andra marknaders utveckling.

Nordnet är helt transparenta med kostnaderna för Nordnet Robosave. För att spara i den betalar du 0,5% till Nordnet i årlig förvaltningsavgift. Till det kommer avgifterna för ETFerna som ligger på ca 0,15 – 0,23%

För förvaltningsavgiften för Nordent Robosave får du dina pengar förvaltade enligt en automatiserad professionell metod. Robosave kommer automatiskt omplacera dina tillgångar när så krävs. Du behöver inte själv lägga ned någon tid på dina investeringar.

Minsta startbelopp för att investera genom Robosave är 5000kr. Vill du månadsspara är minsta beloppet 500 kr per månad. För att kunna månadsspara via Nordet Robosave måste du först investerat 5000kr som startbelopp.

Nordnet som erbjuder tjänsten är en av de största nätmäklarna i Sverige. Det är en stabil och trygg aktör. Att investera via Robosave är att investera på de finansiella marknaderna. Det innebär alltid en risk. När du börjar spara via Robosave får du ange vilken risknivå som passar dig bäst.

Du investerar i Nordnet Robosave genom ett Investeringssparkonto. Det är schablonbeskattat. Det gör att du inte behöver deklarera varje enskild affär. När du deklarerar betalar du en skatt som är baserat på värdet på ditt konto. Det kommer förtryckt på din deklaration.

När du börjar spara via Robosave får du svara på ett antal olika frågor om din ekonomi, sparande och syn på risk. Utifrån det bedömer Robosave vilken risknivå som är bäst för dig. En fördel med att spara via en fondrobot är att inga känslor är inblandade i några beslut. En algoritm avgör din risknivå utifrån dina svar på de frågor du fick när du började spara.

Ett speciellt investeringssparkonto öppnas för dig när du börjar investera via Nordnet Robosave.

Nej, endast fysiska personer kan investera via Nordnet Robosave.

Diskretionär förvaltning innebär att spararen ger en bank eller en förvaltare ett mandat att förvalta dennes pengar. Oftast är mandatet reglerat på något sätt med olika villkor för hur pengarna skall placeras. 

Att investera via Nordnet Robosave är diskretionär förvaltning där du låter Nordnet genom fondroboten förvalta dina pengar.

Målet med Robosave är inte att slå ett visst index. Genom Nordnet Robosave kommer du att investera med en risknivå som passar dig. Det görs genom att diversifiera dina investeringar. En portfölj förvaltad av Nordent Robosave kommer att innehålla flera olika tillgångsslag.

Vill du flytta över ett annat sparande till Nordnet Robosave måste du först sälja av de tillgångarna och flytta över likvida medel till Nordnet. Robosave placerar i börshandlade fonder som den väljer ut efter hur den är programmerad.

Så länge du är kund hos Nordnet Robosave betalar du en avgift för tjänsten. Du betalar också avgift för de fonder som roboten placerar i. Du kan avsluta ditt sparande i Robosave när du vill utan extra kostnader.

Nordnet Robosave kommer kontinuerligt att justera din portfölj. Det finns ingen fast mall när den gör det. Den kommer att rebalansera dina innehav så att det motsvarar den risk du är villig att ta utifrån hur marknaden just nu ser ut.

Nordnet Robosave avgifter

Nordnet är helt transparenta med avgifterna för Nordnet Robosave. Det finns primärt tre olika avgifter att ta hänsyn till.

Fondrobotens avgift

För att placera via Nordnet Robosave tar Nordnet en avgift på 0,5% per år av det det kapital du sparar via fondroboten.

Förvaltningsavgift från fonderna

ETFer är i regel fonder med låga avgifter. De ETFer Nordnet Robosave investerar i har just nu en avgifter mellan 0,15-0,23% per år.

Valutaspread

Eftersom många ETFer handlas i andra valutor tillkommer en kostnad för valutaspreaden i samband med transaktionen.

Inga andra dolda avgifter

Det finns inga dolda avgifter med att investera genom Nordnet Robosave. Oavsett hur du investerar pengar kommer du att betala olika former av avgifter. 

Genom Nordnet Robosave får du automatiskt professionell förvaltning av dina pengar. Det sparar dig mycket tid och arbete. De avgifterna du betalar för det skall jämföras med de alternativ du kan investera i på egen hand.

Risker

När du låter en fondrobot sköta dina placeringar litar du helt på den och hur den är programmerad. Nordent Robosave är programerad att placera enlgit professionelt framtagna strategier. 

Sköter du dina placeringar själv kommer du att påverkas av det som händer på marknaden. Du kanske tar ett onödigt beslut att sälja vid börsoro. 

En fondrobot kommer aldrig att ta fel beslut på grund av känslor. Men marknaden förändrar sig ständigt. Hur fondrobotar klarar av olika situationer kan bara framtiden utvisa.

Minska risken genom att svara ärligt på frågorna

När du börjar spara via Nordnet Robosave får du svara på olika frågor. Det handlar om din syn på risk, ditt sparande och din ekonomi. Det är viktigt att förstå de frågorna på rätt sätt. 

Dina svar är avgörande för hur Robosave kommer att placera dina pengar och därmed resultatet av dina investeringar.

Risker med fondrobotar

Fondrobotar är en ganska ny företeelse. Modern teknik har gjort det möjligt att programmera datorer till att investera enligt professionella strategier. Det ger en stor möjlighet för oss som sparar och investerar. 

Att investera innebär alltid en risk. En stor risk är vad du investerar i. En stor risk med investeringar är också psykologi och känslor. Det är lätt att ryckas med i rykten om nästa kursraket. Men det är också lätt att sälja vid fel tidpunkt för att du är rädd att förlora pengar. Den typen av risk slipper du genom att investera i via en fondrobot. 

När du investerar via en fondrobot måste du lita på att den är rätt programmerad. Fondroboten måste investera som det är tänkt i alla lägen. Hur framgångsrik en fondrobot är avgörs först efter olika turbulenta situationer på marknaden. Men det är också viktigt att den presterar som tänkt när marknaden är lugn.

Läs på och följ fondrobotarnas utveckling

Alla fondrobotar är programmerade individuellt. De har vissa gemensamma nämnare som att det är viktigt att hantera risk. De bygger på strategier som till viss del liknar varandra. Men det kan ändå vara stor skillnad mellan dem. 

Det kan vara lämpligt att följa olika fondrobotar för att se vilken du tycker fungerar bäst enligt dina önskemål. En bra början kan vara att investera lite i flera olika fondrobotar. Det är då lättare att följa dem och se hur de utvecklas. Följ dem gärna under en längre tid så du ser hur de reagerar i olika marknadslägen. 

Jämför också fondrobotar med hur dina egna placeringar utvecklas. Kanske skall du ha sparande i fondrobotar som ett bra och tryggt grundsparande samtidigt som du investerar själv i andra fonder och aktier för att du tycker det är intressant.

Det är viktigt att du är långsiktig

En viktig del i de flesta fondrobotar är att de bedömer de som investerar med olika frågor. Det görs för att fondroboten skall avgöra vilken risk du är villig att ta. För att utfallet skall bli rätt måste du som investerar tolka frågorna på samma sätt som fondroboten. För många kan till exempel en fråga om risk vara skrämmande. 

Du kanske känner att du inte vill riskera någonting.  Men att ta risk är en förutsättning för att få avkastning på sina investeringar. En tumregel är att ju längre sparhorisont du har ju större risk kan du ta. Men du skall inte ta mer risk än att du sover gott om natten. 

För alla investeringar gäller att du inte skall investera mer än du kan avvara. Oavsett om det är aktier, fonder eller fondrobotar. Investeringarna skall ses på lång sikt och det skall inte vara pengar du behöver inom kort.

Nordnet robosave robotrådgivning

Risker på börsen

Vill du få avkastning på dina pengar måste du våga ta risk. Det är viktigt att lära sig hantera risk och begränsa den så mycket som möjligt. Den lägsta avkastningen får du på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. Då tar du heller ingen risk. Den största avkastningen har du chans att få på lotto eller något annat spel. Du har då chans att vinna mycket pengar men risken att du förlorar allt du satsat är nästan hundra procent. 

När du investerar på börsen investerar du i företag. Det är viktigt att göra en bra analys före du investerar. Du måste förstå vad det är du köper. Förhoppningsvis går företaget bra och börskursen ökar. Men företaget kan också gå dåligt. Det kan hända något du inte förutsett som gör att börskursen istället går ned. 

Genom att investera i flera olika bolag i olika branscher och på olika marknader gör det inte så mycket om ett företag går dåligt. Det är säkert något som går bättre än du tänkt också. Genom att sprida ut dina investeringar på flera olika investeringar har du minskat din risk.

Bolagsrisk

Det är viktigt att fundera över vilken typ av företag du investerar i. Det lilla bolaget som alla tror på för att de har en revolutionerande teknik kanske inte lyckas. Visst är det spännande att investera i ett sådant bolag men risken är stor att du köper nära toppen när andra har haussat kursen. 

Det finns många företag som visar bra resultat år efter år och kanske ger aktieutdelning till sina ägare. De är tråkigare företag att äga för det händer kanske inte lika mycket kring dem. Men på sikt kommer de ge trygg och bra avkastning till dig. Det är fortfarande viktigt att sprida riskerna. Investera i olika stabila företag från olika branscher och marknader.

Spara regelbunder och långsiktigt

Börsen rör sig kortsiktigt upp och ned. Den rör sig extra mycket i samband med olika former av negativa händelser. Över tid kommer kommer lönsamma bolag som växer att öka i värde.

Då kommer deras börskurs att gå upp. Det är svårt att veta när du köper billigt eller dyrt. Genom att spara regelbundet kommer du att köpa till olika kursnivåer. Är det ett bra bolag kommer det att öka i värde och du kommer att ha gjort bra investeringar på sikt. Att månadsspara är ett bra sätt att begränsa de risker du tar på börsen.  

Olika sorters tillgångar

Det finns fler tillgångar än bara aktier att investera i. Det är till exempel olika former av obligationer, råvaror eller alternativa investeringar. Genom att investera en del av ditt sparkapital i andra tillgångsslag kommer du ifrån en del av risken med börsen. Olika tillgångsslag utvecklas också på olika sätt under olika tider. Att investera i olika tillgångar är ett bra sätt att sprida sina risker.

Fondrobotar hjälper dig att sprida risker

Att månadsspara via fondrobotar är ett bra sätt att sprida dina risker på ett klokt sätt. Nordnet Robosave kommer att investera i olika tillgångsslag och automatiskt anpassa dem efter den risk du är villig att ta. 

Du investerar enligt en professionell strategi samtidigt som du inte behöver lägga ned speciellt mycket tid på dina investeringar. För att lyckas med alla investeringar är det viktigt att vara långsiktig. Investera inte pengar du kommer att behöva inom de närmaste 2-3 åren på börsen.

Läs mer & följ mig: