Så här har jag agerat hittills under börskraschen

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Transaktioner i börskraschen

Börskraschen är ett faktum. OMXS30 och Nasdaq är ner ca -24% YTD samtidigt som Dow Jones är ned över -30%. Majoriteten av oss som har pengar investerade på börsen har nu, med all rätt, ont i magen.

Hur hanterar jag detta? Läs mer om mina tankar och transaktioner här nedanför.

Mina tankar kring kraschen

Jag skippar tankarna kring Corona och dess effekter på samhället i övrigt. Det är fruktansvärt hur många som påverkas och hur kraftigt de påverkas.

Pengar är inte allt, men just den här artikeln är fokuserad på den ekonomiska biten. Det är dessutom fokus på hur man kan investera pengar.

Som egenföretagare så går jag nu med en klump i magen. Vi känner redan av att orderingången har minskat rejält denna veckan och jag är inställd på att det kommer bli ännu värre framöver.

Förhoppningsvis kan vi överleva genom kraftiga lönesänkningar och en relativt stor kassa att leva på. Men det finns fortfarande höga fasta kostnader (t.ex. lokalhyra och leasingbilar) som är svåra att rubba på och som snabbt äter upp kassan.

Vi har redan fått mail från ett par kunder om att de antingen “inte kan betala fakturorna för att undvika konkurs” eller “totalt köpstopp”. Närmsta två veckorna räknar jag med att det trillar in ännu fler.

Kommer det någon gång bli bättre?

Det får vi givetvis utgå från att det ska bli! Det är svårt att se ett ljus i tunneln på börsen när “en bra dag” innebär “endast 2-3% ner”.

Volatiliteten och rädslan där ute är mycket stark just nu vilket även gör det oerhört svårt att greppa någonting alls. 

Jag har inget svar på hur man ska göra framöver, men i nästa stycke beskriver jag hur jag tänker kring mina investeringar och hur jag har agerat hittills…

Min investeringsplan under börskraschen

Jag är nettoköpare under den senaste månadens tid. Ingenting har sålts men däremot har jag cirka 35 köptransaktioner (inklusive fondköp) sedan den 18 februari.

Två viktiga insikter jag har kommit underfund med:

  1. Jag kommer aldrig veta när vi är i närheten av botten innan börsen vänder upp igen
  2. Jag vet inte vilka bolag som kommer att påverkas mest/minst av varken de bolag jag äger idag eller de jag har på bevakningslistan

Hur förvaltar jag dessa insikterna? Det är egentligen ganska enkelt. Jag följer skolboksexempel istället för att försöka tro att jag kan överprestera mig själv. 

Som jag även har nämnt i tidigare inlägg under hösten och vintern så har jag suttit på +50% kassa. Det har varit mycket jobbigt under den kraftiga uppgången som har varit senaste året, men givetvis mycket skönt nu när vi är mitt i stormens öga. 

Det innebär iallfall att min plan ser ut så här:

  • Jag har en budget för hur mycket jag ska köpa för totalt. Budgeten är därefter uppdelad månadsvis fram till december. Dessutom så genomför jag flera småköp varje vecka för att sprida risken ännu mer.
  • Jag fortsätter att äga bolagen jag ägt sedan tidigare. I “Företagets Trygghetsportfölj” så fortsätter jag att köpa kvalitétsbolag vilket även, med största sannolikhet, kommer att innebära nya bolag i portföljen framöver. Jag köper kvalité som om 5 år bör vara tillbaka på banan och fortsätta sina framgångar.

Mina transaktioner hittills

Flera köp har genomförts i bolagen nedanför, men jag har inte kraft, tid och ork att lista varje köp. Här är de bolag jag har fyllt på i hittills (räknar inte in månadssparande i fonder):

Mastercard har äntligen fått en plats i Företagets Trygghetsportfölj efter att ha tappat närmare -40% på en månad. Värderingen är fortfarande relativt hög, men på lång sikt så tror jag ändå att det är ett bra läge att ta en första position. 

Första köpet var ungefär 1/20 av hur stor positionen är tänkt att vara efter sommaren. Så tanken är som sagt att fortsätta småköpen framöver. Läs mer om hur du kan köpa aktier här.

Övriga tankar

Med tanke på att jag sitter på en stor kassa (procentuellt mätt mot min totala portfölj) så kommer jag att fortsätta att köpa aktier framöver.

Jag kommer även att fortsätta försöka leva livet och arbeta med det jag tycker är kul så gott det går. Livet går förhoppningsvis inte under denna gången heller!

Jag har under vintern arbetat hårt med Aktieskolan.se vars syfte är att inspirera människor till en bättre privatekonomi.

Trafiken har ökat med x10 sedan jag köpte sajten i augusti 2019. Superkul och inspirerande!

Bolag på bevakningslistan

Med tanke på volatiliteten och att det händer så mycket just nu så gäller det att ha en plan. Har du koll på vilka bolag du vill köpa nu när “köptillfällen” kan ges?

Jag säger inte att det är köpläge här och nu, men jag har som mål att kunna köpa mig igenom kraschen och komma ut på andra sidan med en aktieportfölj av endast kvalitetsbolag.

Här är ett par exempel på bolag jag har på bevakningslistan:

Läs mer & följ mig: