Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

SaaS aktier – 21 spännande bolag i december 2022

SaaS bolag på börsen-software as a service

SaaS bolag (Software as a Service) har blivit otroligt hett under andra halvan av 2018 och nu under första halvan av 2019. SaaS bolag har ofta höga återkommande intäkter och skyhöga marginaler tack vare sina digitala produkter/tjänster. Jag har valt att samla ett par spännande aktier som kan vara värda att titta på under 2020.

Vad innebär SaaS (Software as a Service)?

Software as a service (SaaS) är en molntjänst som erbjuder en programvara över internet. Software as a service kallas av vissa för ”behovsstyrd programvara” och i de allra flesta fallen hyrs programvaran månads- eller årsvis istället för engångsköp.

Tack vare uthyrningsmodellen så genererar affärsmodellen stabila intäktsflöden och ofta mycket höga brutto- & vinstmarginaler. Många programvaror är dessutom begränsade till ett vinst antal användare och innebär därför många licensintäkter per månad om bolagen lyckas få större kunder.

SaaS (Software as a service) - aktier och bolag på börsen som du kan investera i

Här nedanför har jag listat ett par intressanta bolag som går att investera i om du, precis som många andra, tror att SaaS-modellen kommer att vara ett vinnande koncept framöver. Fyll gärna på med fler bolag i kommentarsfältet under artikeln.

Fortnox

Fortnox erbjuder moderna och effektiva lösningar för små och medelstora företag. Genom sitt molnbaserade SaaS-verktyg kan kunderna sköta allt från CRM till fakturering, logistik och löner.

24sevenoffice

24sevenOffice erbjuder sina kunder molnbaserade (SaaS) affärssystem. Kunderna är små och medelstora företag i norden. Direkt konkurrent med omtyckta bolaget Fortnox.

Admicom

Det finska teknikbolaget Admicom hjälper sina kunder att effektivisera och kostnadsbespara genom olika  tjänster. Agerar främst inom byggbranschen. Erbjuder kunderna ett molnbaserat ERP (Enterprise Resource Planning)-verktyg.

Salesforce

Salesforce erbjuder sina kunder ett CRM-system i molnet. Programvaran hjälper kunderna att öka försäljning och strukturera försäljningsprocessen.

Lime Technologies

Erbjuder ett marknadsledande CRM-system som hjälper sina kunder att öka försäljningen. Produkten hjälper bolaget att hålla koll på sina kunder och försäljningar.

Adobe

Adobe erbjuder många olika produkter och programvaror för bl.a. bild- och videoredigering. Mycket höga bruttomarginaler och repetitiva intäkter varje månad. Kommer en dipp så köper jag förmodligen aktier framöver.

UpSales Technology

UpSales erbjuder ett CRM-system genom SaaS. Tjänster hjälper bolag att öka försäljningen genom att få sälj- och marknadsteam till att fokusera på rätt steg i processen.

Shopify

Shopify erbjuder en plattform för ehandlare. Tack vare SaaS-teknik och att allt sköts via molnet så kan kunderna närsomhelst komma åt information m.m.

CLX Communications

CLX erbjuder molnbaserade kommunikationstjänster som gör att kunderna kan integrera meddelande (SMS)-, röstapplikations- och mobildatatjänster i sin verksamhet.

FormPipe Software

FormPipe Software är ett programvarubolag inom ECM (Enterprise Content Management). FormPipe levererar ECM-produkter för att hjälpa större företag, myndigheter och organisationer att kunna strukturera information. Tjänsten används bl.a. vid dokumenthantering, ärendehantering och andra processer.

Dropbox

Dropbox känner förmodligen de flesta mer eller mindre till. Jag har knappt använt tjänsten själv, men Dropbox är en av världens ledande leverantörer av molnbaserad lagring.

ServiceNow

Precis som Workday här nedanför så erbjuder ServiceNow bolag tjänster för att kunna ställa om manuellt arbete till digitala arbetsflöden som resulterar i mindre kostnader och högre marginaler.

Workday

WorkDay erbjuder bolag olika sorters lösningar för att streamline:a arbetet när det kommer till ekonomi och personal. Designat för att fungera för även de största bolagen i världen. 

AppFolio

AppFolio har utvecklat en programvara som hjälper bolaget att ha liveuppdaterad koll på all finansiell data i fastighetsbolaget. Allt sker givetvis via molnet och kan därmed nås närsomhelst.

Zendesk

Zendesk hjälper bolag att integrera kundservice och support via SaaS. De flesta som känner till Zendesk har säkert träffat på logotypen i olika supportchattar på olika hemsidor.

Fler stora SaaS-bolag på börsen

Även om många av de börsnoterade SaaS-bolagen inte alltid är renodlade SaaS-bolag så erbjuder de ändå tjänster som bör tas upp i en artikel om just Software as a Service-bolag. Här är några av de största SaaS-bolagen på börsen:

SaaS nu hetare än någonsin på börsen

Trots att SaaS-bolag har funnits länge så har det inte varit så hett som det är just nu. Många bolag går över från sina ”klassiska affärsmodeller” till att digitalisera och erbjuda sina kunder tjänster och program via licenser som hyrs månadsvis. 

Redan 2008 skrev Computersweden.idg.se om hur SaaS-företag växte snabbast i branschen. Här nämns bland annat Google och Salesforce.com som båda växte med runt 50% det året.

Skillnaden mellan SaaS och PaaS

SaaS står för Software as a Service och PaaS står för Plattform as a Service. PaaS är i de flesta fallen ritktade mot utvecklare av mjukvara samtidigt som SaaS riktar sig mer mot slutkonsumenten.

Skillnad saas och paas
saas-software as a service

Det finns givetvis många fler bolag...

Givetvis finns det många fler bolag än de jag har valt att nämna här ovanför. Vilket är ert favoritbolag? Kommentera gärna med fler bolag här nedanför så alla läsare kan få så mycket inspiration som möjligt!

7 reaktioner på ”SaaS aktier – 21 spännande bolag i december 2022”

  1. TargetEveryOne är ett spännande saas bolag med en helt ny plattform.
    Ska dessutom byta namn till Spectrumone i januari

  2. Jag fick nys om Carasent i juni och köpte på mig då. Det har visat sig vara en bra affär så här långt. Just nu lite stilla och tråkig aktie på börsen. Läste om de i våras och att Conscensus hade köpt 3%. Det väckte mitt intresse. Nu väntar man med spänning på tredje kvartalets rapport. Det finns om jag har läst på rätt bara ett företag till på samma marknad i liknande storlek. Jag tolkade även att Carasent har en aggresiv tillväxtplan och växer så det knakar och det är ju positivt. Någon spekulerade i till äxten och aktien och uttteyckte något i stil med ”Kanske detta är nästa Fortnox”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.