Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

9 SPAC aktier – här är SPAC-bolag du bör ha koll på 2023

SPAC aktier

Vill du lära dig mer om hur du kan investera i SPAC?

Bra, då har du kommit helt rätt!

Att investera i SPAC kan vara riskfyllt men kan även erbjuda en chans till mycket hög avkastning. 

I den här artikeln kommer du att få lära dig:

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Vad är SPAC?

Vad är SPAC? Ett SPAC, eller Special Purpose Acquisition Corporation är ett företag som samlar in pengar genom en börsnotering, med det enda affärssyftet att förvärva ett befintligt privat företag någon gång i framtiden, och introducera företaget på börsmarknaden.

Men, hur fungerar det? Hur kan du som privat investerare dra nytta av SPAC-investeringar? Vilka SPAC-bolag är bäst att investera i just nu? Hur ser kapitalstrukturen ut och varför är det en fördelaktigt för företag att introduceras på börsmarknaden? Detta och mycket mer kommer vi redogöra för i den här artikeln.

Special Purpose Acquisition Companies, eller SPACs, har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Både i bolagsstyrelser, på Wall Street och i media. Och med goda skäl: Även om SPAC, som erbjuder ett alternativ till traditionella börsintroduktioner, har funnits i olika former i decennier, har de under de senaste två åren tagit ordentlig fart på den amerikanska börsmarknaden. Under 2020 stod SPAC för mer än 50 % av nya börsnoterade amerikanska företag.

Bevisen är tydliga: SPAC revolutionerar privata och offentliga kapitalmarknader. Därför blir det allt viktigare att ledare och chefer vet hur spelet spelas. Vi måste dock med eftertryck säga att den här artikeln inte är ett generellt stöd för SPAC. Det är helt enkelt en guide för privata investerare som överväger att gå in i detta obekanta territorium som utvecklas snabbt.

Varför investera i en SPAC?

Att investera i en SPAC är riskfyllt, men det erbjuder också en chans till mycket hög avkastning. Här är två anledningar till varför du ska investera i SPAC:

1. Högre värdering och snabbare IPO

En viktig fördel är att SPAC ofta ger högre värderingar än traditionella börsintroduktioner, av olika anledningar. Först och främst, i den traditionella processen finns det en intressekonflikt: Garanter har ofta en relation med företag som vill bli börsnoterade, samt en pågående relation med sina vanliga investerare. 

Garanterna kontrollerar tilldelningen av aktier, och använder således processen för att gynna sina viktigaste kunder. De sätter ofta ett initialt pris under marknadens faktiska värdering, vilket ger högre avkastning till sina kunder och till sig själva.

Hela SPAC-processen kan ta så lite som tre till fem månader, där värderingen satt inom den första månaden, medan traditionella börsintroduktioner ofta tar nio till 12 månader.

2. SPAC främjar innovation och tillväxt med nya finansieringsverktyg

SPACs erbjuder investerare en ny uppsättning finansieringsmöjligheter, som kan ersätta private equity, direktnoteringar och traditionell IPO. De tillhandahåller kapital till ett bredare spektrum av nystartade såväl som etablerade företag, vilket främjar innovation och tillväxt.

SPAC har gjort det möjligt för många företag att samla in mer pengar än andra företag, vilket driver på innovation inom en rad olika branscher.

Hur fungerar en SPAC?

Definitionen av SPAC är ett börsnoterat företag med en tvåårig livslängd, bildad med det enda syftet att genomföra en fusion, eller sammanslagning, med ett privatägt företag för att göra det möjligt för företaget att bli börsnoterat. 

SPACs samlar in pengar, där en stor del kommer från privata aktieinvesterare, och har potentialen att minska risken och förkorta börsintroduktionsprocessen för sina målbolag, vilket också innebär bättre villkor för företaget än en traditionell börsintroduktion.

När SPAC först dök upp, på 1980-talet, var det inte tillräckligt reglerade, vilket resulterade i att investerare förlorade miljontals dollar fram till mitten av 1990-talet. Den amerikanska kongressen gick tillslut in och skapade välbehövlig reglering och förändringar som standardiserade SPAC-produkter.

Alla SPAC-investerare eftersträvar inte skyhöga avkastningar, och de är inte nödvändigtvis intresserade av själva sammanslagningen. Strukturen möjliggör en mängd olika avkastnings- och riskprofiler och tidslinjer.

Professionella investerare och ekonomiska experter har gett trovärdighet till SPAC-branschen, vilket har utlöst den nuvarande guldrushen. På det stora hela är dock SPAC-sponsorer mer kunniga än de tidigare har varit, vilket har resulterat i att kvaliteten på investeringarna har förbättrats, liksom resultatet och de slutgiltiga vinsterna.

Idag fokuserar majoriteten av SPAC på företag som innoverar inom konsument-, teknologi- eller bioteknik. Vissa av dessa företag är spekulativa, har enorma kapitalbehov och kan endast ge begränsade löften om intäkter och lönsamhet på kort sikt. Ett bra exempel på detta är företag som utvecklar eldrivna fordon. 

SPAC har gjort det möjligt för många sådana företag att samla in mer pengar än vad alternativa metoder skulle gjort, vilket har drivit fram innovation inom en rad branscher. Risktagande och spekulation på den här nivån kan förstås vara oklokt för oerfarna investerare, men erfarna analytiker kan säkerligen hitta stora investeringsmöjligheter.

En viktig egenskap hos moderna SPAC är möjligheten för investerare att dra sig ur en affär, efter att sponsorn har tillkännagett en föreslagen fusion. Om investerare inte gillar affären kan de välja att dra sig ur och lösa in sina aktier mot investerade kontanter plus ränta.

Hur investerar du i en SPAC?

Innan du investerar i SPAC måste du göra betydande research. SPAC kan vara ett kul sätt att placera spekulativa investeringar på marknader som förutspår explosiv tillväxt, såsom elfordon eller grön energi. Men SPAC kan vara alldeles för riskfyllt för långsiktiga och mindre risktoleranta investerare.

Innan du investerar i SPAC är det första steget att läsa så mycket som möjligt gällande SPAC-ledningens meritlista och rykte. Vilka framgångar har de haft, och har de misslyckats med tidigare affärer? Vad bekräftar att de kan omsätta vision till vinst? Har de lett några framgångsrika SPAC tidigare?

Sedan gäller det att vara uppmärksam på timingen. En SPAC har två år på dig att tillkännage ett förvärv. Chansen är stor att alla pengar som investeras i en SPAC sitter stilla i flera månader. Och det finns alltid en liten risk att SPAC återbetalar pengarna till sina investerare om det inte kan genomföra ett framgångsrikt förvärv.

Välj en sektor eller bransch du tror på, där tillväxt sannolikt kommer att ske och som är mogen för innovation. Branschen en SPAC sannolikt kommer att investera i kan vanligtvis hämtas från offentliga källor.

Säkra dina insatser. Precis som professionella hedgefonder investerar i en mängd olika företag, bör individer heller inte lägga för mycket av sina surt förvärvade besparingar i en enda SPAC. Vill du investera på denna risknivå är det viktigt att vara försiktig och bara investera pengar som du har råd att förlora.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

6 amerikanska SPAC bolag

Tillväxten av SPAC, eller förvärvsföretag, har varit ganska spektakulär. Snarare än att listas genom vanlig börsintroduktion, väljer fler privata företag att debutera på börser via förvärv i händerna på ett SPAC. Ökningen av SPAC-introduktioner har ett tydligt momentum, 2019 bildades 59 SPAC och 2020 steg siffran till 248, för att öka till 428 2021. SPEC kallas också ”blank-check”, då SPACs traditionellt bara har några år på sig att förvärva ett privat företag innan de måste återbetala pengar till sina investerare. 

Som investerare är det viktigt att vara försiktig, SPACs tenderar att vara riskabla investeringar, så de är i allmänhet inte lämpliga för konservativa investerare. Men om du har en större riskaptit har vi listat de bästa SPAC-bolagen att köpa just nu.

1. Virgin Galactic (tidigare Social Capital Hedosophia SPAC)

Virgin Galactic grundades av Richard Bransons Virgin Group 2004. Företaget är vertikalt integrerade både som en konsumentinriktad “rymdverksamhet”, och som flygtillverkare. Företaget tog extern finansiering från en investeringsfond från Abu Dhabi, och hade planerat att samla in 1 miljard dollar från Saudiarabien, något som inte blev av då den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades, vilket fick Branson att avsluta relationen i slutet med Saudiarabien 2018. Kort därefter började representanter för SPAC och Virgin Galactic diskutera sammanslagning. 

Att bli offentligt via SPAC-fusion är en okonventionell väg som kan ha tilltalat Branson. Utan några nära offentliga jämlikar skulle Virgin Galactic ha varit svårt för traditionella IPO-investerare att värdera, bland annat på grund av dess astronomiska prognoser (intäkterna som väntas skjuta i höjden till 590 miljoner dollar 2023, med EBITDA på 274 miljoner dollar). Precis som Lyft, Uber och WeWork har bevisat är IPO-miljön skakig för företag med storslagna visioner men oprövade modeller. 

Virgin Galactics ägare kan ha velat säkerställa betydande finansiering utan att riskera värderingsförskjutningar från IPO-investerare. Dessutom stängs offentliga investerare ofta ute vid IPO, på grund av insiderförsäljning.

2. ChargePoint (tidigare Switchback Energy Acquisition Corp SPAC)

ChargePoint, Inc. är ett ledande laddningsnätverk för elfordon, och Switchback Energy Acquisition Corporatio är ett börsnoterat förvärvsföretag med fokus på energi. Affärskombinationen godkändes av aktieägarna i Switchback den 25 februari 2021.

3. DraftKings (tidigare Diamond Eagle Acquisition Corp SPAC)

DraftKings är ett fantasy-sport bettingbolag som sett mycket kontrovers på grund av sina otydliga spelregulationer, Fusionen med Diamond Eagle SPAC har gjort företaget offentligt sedan 2019, och handlas på Amerikanska Nasdaq under namnet DraftKings och den nya tickern DKNG.

4. Skillz (tidigare Flying Eagle Acquisition Corp SPAC)

Skillz Inc. har blev den första mobila e-sportplattformen att börsnoteras efter sammanslagningen med Flying Eagle Acquisition Corp., ett offentligt SPAC som leds av två industriveteranrer från Hollywood, Harry Sloan och Jeff Sagansky.

Skillz Inc. och dess stamaktier handlas på New York Stock Exchange under tickersymbolen ”SKLZ.”

5. QuantumScape (tidigare Kensington Capital Acquisition SPAC)

QuantumScape Corporation är en ledare inom utvecklingen av litiumbatterier för elfordon har slagits samman med Kensington Capital Acquisition Corp., ett förvärvsföretag för specialändamål.

Affärskombinationen godkändes av Kensingtons aktieägare vid ett extra möte som hölls den 25 november 2020. QuantumScape-aktier handlas på NYSE under kortnamnet ”QS” och dess teckningsoptioner kommer att handlas på NYSE under tickersymbol ”QS.W”.

6. Nikola Corporation (tidigare VectoIQ Acquisition Corp SPAC)

VectoIQ Acquisition Corp är ett företag som utvecklar smarta transporter, och har sammanslagits med SPAC-bolaget Nikola Corp. Det sammanslagna företaget heter Nikola Corporation och är idag NASDAQ-noterat under den nya ticker-symbolen ”NKLA.”

3 svenska SPAC bolag

Det finns intressanta svenska SPAC att titta närmare på. Här är topp-3:

1. ACQ Bure SPAC

ACQ är ett svenskt Special Purpose Acquisition Company (SPAC) etablerat på initiativ av Bure Equity. ACQs investeringsstrategi är att identifiera och genomföra ett förvärv som kan skapa värde för aktieägarna över tid.

Potentiella målbolag är onoterade, hållbara nordiska kvalitetsbolag verksamma på marknader med stor potential eller på nischmarknader där målbolaget har en ledande position och har ett företagsvärde på 3-7 miljarder kronor.

ACQ noterades på Nasdaq Stockholm den 25 mars 2021.

2. Creaspac SPAC

Creaspac AB verkar som ett särskilt förvärvsföretag (SPAC). Det bildas i syfte att anskaffa kapital genom börsnoterat erbjudande, och för att förvärva ett onoterat bolag inom en viss tidsperiod därefter. Företaget grundades i september 2020 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige.

3. APAC (Aligro Planet Acquisition) SPAC

Aligro Planet Acquisition Co. AB verkar är ett Special Purpose Acquisition Company., ett SPAC-bolag. Bolaget bildades i syfte att påverka en fusion. Företaget grundades av Hans Gunnar Eckerström den 12 februari 2021 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige.

Största fördelarna och riskerna med en SPAC?

Under de senaste åren har företagsledare, särskilt de från Silicon Valleys ledande företag, klagat på den traditionella börsintroduktionsprocessen. Här är några anledningar till att vissa ledningsgrupper har föredragit SPAC-vägen mot att bli offentlig.

Här är vad du ska veta om SPAC när det kommer till deras risker

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.