Spara i aktier → Så kommer du igång på 15 min [Steg-för-steg]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Spara i aktier kom igång på 15 minuter

Visste du att spara i aktier är ett av de absolut bästa sätten att få dina pengar att växa? Genom att köpa aktier och bli delägare i olika bolag så kan du ta del av bolagets vinster och värdeökning.

Vill du också få dina pengar att växa genom att spara i aktier? 

I den här artikeln hjälper jag dig med följande:

Min första rekommendation är att du tittar på min video (11:31 min) här nedanför. Där går jag igenom allt du behöver veta för att komma igång:

Varför ska du spara i aktier?

Runt om världen finns hundratusentals företag som alla kämpar för att växa och utvecklas och i förlängningen tjäna mer pengar. Genom att spara i aktier köper du in dig i den här fantastiska möjligheten. Du blir helt enkelt delägare i de bolag du köper aktier i och får följa med på deras resa mot framtiden. 

Passar aktier eller fonder dig bäst?

Tycker du att det verkar spännande att läsa på om enskilda bolag och djupdyka i siffror och rapporter? Ja då ska du spara i aktier. Vill du har en lite mer “självgående” portfölj så ska du istället välja att investera i fonder. Tänk också på att det ena inte utesluter det andra. I ditt investeringssparkonto (ISK) kan du nämligen blanda aktier och fonder precis som du vill. Men du kan även läsa min jämförelse där jag hjälper dig att välja mellan aktier eller fonder.

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

“Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Så börjar du spara i aktier

Så börjar du spara i aktier

Att komma igång med ett aktiesparande är idag väldigt enkelt. Allt du behöver är ett bank-ID. Sen kan du vara igång redan samma dag. 

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Först och främst ska du välja hos vem du vill förvara dina aktier hos. Det bästa valet för de allra flesta är Nordnet eller Avanza. De är så kallade nätmäklare som är helt inriktade på att göra sparande i aktier och fonder så enkelt och billigt som möjligt för dig som kund. Det finns egentligen ingen anledning att välja någon annan.

2. Välj 8-15 aktier i olika branscher för att sprida risken

Att satsa alla sina pengar på ett och samma bolag är inte en bra idé, åtminstone inte om du är nybörjare. Sprid istället dina investeringar mellan 8-15 olika företag. 

Tänk på att inte välja exempelvis 10 fastighetsbolag utan se till att välja företag som verkar i olika branscher. 

Det kallas för riskspridning och på lång sikt kommer det att göra att du får en jämnare och mer stabil kursutveckling i din portfölj.

3. Spara i aktier löpande för att sprida risken

Det viktig att känna till att aktier inte går upp varje dag. Alla bolag genomgår sämre perioder och ibland kommer marknaden därför att nedvärdera dem. Men genom att köpa aktier regelbundet så kommer du att köpa även när kursen står lågt, vilket på lång sikt är positivt för dig.

4. Var långsiktig och återinvestera utdelningarna

Allt aktiesparande bör ske med lång sikt tycker jag. På kort sikt kan nästan vad som helst hända. Vem kunde till exempel förutspå att vi skulle få en pandemi 2020 som gjorde att aktiemarknaden över nästan hela världen tappade 30 procent av sitt värde? Är du långsiktig kan du istället vända nedgångar till din fördel och köpa aktier när de är billiga. 

Grundregler för dig som ska börja spara i aktier

Grundregler för dig som ska börja spara i aktier

Det finns några grundregler som du bör ha på plats innan du drar igång med ditt aktiesparande.

1. Sätt ett mål och våga vara långsiktig

Först och främst – sätt upp ett tydligt mål och förvänta dig inte att du kommer att bli rik över en natt. Aktiesparande är ett maratonlopp och ju mer tålamod du har desto bättre kommer du att bli belönad över tid.

2. Investera regelbundet

En nyckel till ett lyckat sparande är att hela tiden fylla på med nya pengar. Investera därför i din portfölj regelbundet, både i goda och dåliga tider.

3. Kontrollera riskerna

Riskhantering kanske låter krångligt, men det behöver det inte alls vara. Se bara till att sprida dina risker och inte lägga alla ägg i samma korg. Vill du ha hjälp med riskhanteringen så välj ett investmentbolag eller spara i fonder.

4. Var försiktig med belåning

Belåning är inget för dig som är nybörjare. Det är verktyg som du kan utnyttja när du har blivit riktigt varm i kläderna. Det är ett sätt att ytterligare höja risken i din portfölj, men också skapa en möjlighet till högre avkastning. 

Men om du inte vet vad du sysslar med, så kan belåning göra att det går riktigt illa. På samma sätt som du får draghjälp i medgång så fungerar nämligen belåningen som ett sänke i nedgång.

5. Håll dig välinformerad

Se till att du läser på om de bolag du äger. Först och främst så kommer det vara mycket roligare att äga bolag som du kan mycket om. Att läsa på och följa nyhetsflödet gör också att du kommer att bli en bättre investerare. 

Idag är det lättare än någonsin att få nyheter serverade. Det är bara att välja om du vill läsa papperstidning, webbsidor eller lyssna på poddar.

6. Gör din egen analys

Visst, du kan lyssna på goda råd. Men det är alltid viktigt att du tar ett eget beslut när du köper en aktie. Det finns många oseriösa människor som trissar upp intresset för vissa småbolag för att själva tjäna pengar. 

Så ta alla “goda råd” med en nypa salt och bilda dig en egen uppfattning om de bolag du köper. 

Som nybörjare kan du självklart inte göra en fullständig analys och granska bolagets alla siffror, men du kommer ganska långt med att sätta dig i bolagets affärsmodell och förstå vad de faktiskt gör.

7. Sätt upp regler för när du får omplacera

I första hand bör du hålla dig till din sparplan. Men ibland händer saker som är svåra att förutspå. 

Då kan det vara bra att ha några omplacering regler. Ibland kan det hända att ett av dina bolag går jättebra så att det plötsligt utgör mer än hälften av ditt portföljvärde. 

Då kan det vara läge att omplacera, dvs sälja en del av innehavet och köpa något annat bolag som för tillfället är lägre värderat.

Bästa aktierna för nybörjare

Bästa aktierna för nybörjare

Att utse någon speciell aktie som är den bästa att börja med är så klart omöjligt. Det är ganska vanligt att man börjar med att köpa något litet teknikbolag eller något förhoppningsbolag inom exempelvis bioteknik. 

Men jag tycker att du ska börja i andra änden. Köp stora bolag, och allra helst investmentbolag. De passar utmärkt för dig som är nybörjare.

Investmentbolag kan vara en bra start

Är du nybörjare med aktier, men kanske tidigare har ägt fonder. Ja, då blir investmentbolagen en perfekt övergång för dig. Man kan nästan säga att de är ett slags börsnoterade fonder. Ett investmentbolag äger många andra bolag, vilket gör att du får en färdig portfölj av spännande bolag genom att köpa en enda aktie.

Fördelar med investmentbolag

Den uppenbara fördelen med investmentbolag är riskspridningen. Du köper ett bolag, men får i praktiken exponering mot många fler. Historiskt sett har investmentbolagen presterat bättre än börsen i övrigt. 

Det är givetvis ingen garanti för att det kommer vara så även i framtiden, men det är onekligen en fingervisning om att de flesta investmentbolag är av hög kvalitet.

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

“Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

FAQ - Vanliga frågor om att spara i aktier

Som nybörjare brukar det bubbla av frågor i huvudet när man börjar sätta sig in i hur aktiehandel fungerar. Här svarar jag på några av vanligaste frågorna som dyker upp.

Vart kan man spara i aktier?

De flesta banker erbjuder aktiehandel, men om du vill göra det enkelt för dig så ska du öppna ett konto hos någon av de svenska nätmäklarna Nordnet eller Avanza - vilket du enkelt kan göra själv på bara någon minut. De är helt enkelt bäst i Sverige på sparande och tillika väldigt hjälpsamma.

Vilka är det bästa aktierna?

För att ta reda på vilka som är de bästa aktierna så måste du ha något som de flesta saknar. Nämligen en kristallkula. Många påstår att de kan förutse hur en aktie ska utveckla sig, men för att på en gång spräcka ballongen så kan jag avslöja att de ljuger.

Ingen kan på förhand säga vilka aktier som är bäst. Däremot finns det aktier som passar just dig bättre eller sämre. Vill du ta stor risk så väljer du små förhoppningsbolag med enorm framtidspotential medan du som söker trygghet istället ska välja mer mogna bolag som redan idag tjänar pengar.

Är du nybörjare tycker jag absolut att du ska välja de lite tryggare bolagen, gärna de som har direktavkastning. Det innebär att de varje år betalar ut en summa pengar till dig som motsvarar en liten del av bolagets vinst.

Kostar det något att spara i aktier?

Att äga aktier är kostnadsfritt. Har du dem på ett investeringssparkonto är det till och med olagligt för en bank eller mäklare att ta betalt för att förvara dem åt dig.

Däremot kostar det att köpa och sälja aktier. Antingen får du betala en fast avgift, eller också får du betala en viss procentsats av värdet på din affär. Avgiften för att köpa eller sälja aktier kallas för courtage. Varje år får du dessutom betala en liten skatt på ditt aktieinnehav.

Fördelar med att spara i aktier

Fördelen med att spara aktier är ju så klart att dina pengar kan öka i värde utan att du behöver arbeta. Man brukar säga att du ska få dina pengar att arbeta för dig – och det är precis det som sker när du sparar i aktier. 

Duktiga företagsledare kommer att kämpa för att dina pengar ska bli mer värda – och du behöver inte göra någonting.

Aktier är över tid det bästa sättet att tjäna pengar. Kortsiktigt kan aktiemarknaden gå ner, men på tillräckligt lång tid så kommer det alltid att gå upp. 

Börskrascher kommer och går och efter varje lågkonjunktur så kommer det en ny högkonjunktur. Har du bara tillräckligt med tålamod så kommer aktiesparandet hjälpa både dig och dina pengar att växa.

Nackdelar

Att investera i aktier är idag mycket lättare än det var för bara en generation sedan. Men det kräver fortfarande att du har ett visst intresse och tid att följa vad som händer på marknaden. 

Risker

En aktie är ju som sagt en andel i ett företag. Därför är aktieinnehav förknippade med en bolagsrisk. Går företaget i konkurs så blir dina aktier värdelösa, och om dom presterar dåligt så kommer dina aktier att minska i värde.