Aktier eller Fonder? Det här passar dig bäst (Test) 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Aktier eller fonder

Har du svårt att avgöra om aktier eller fonder passar dig bäst? 

Jag äger både aktier och fonder då det ger mig möjlighet att automatisera en del av mitt sparande och samtidigt få möjligheten att hitta guldkorn som tar avkastningen till en ny nivå. 

Exempel på lyckade aktieinvesteringar för mig är:

I den här artikeln listar jag anledningarna till varför du ska välja det ena eller andra. Jag har även ett test som ger dig svar på vad som passar dig och din situation bäst.

Tips: Är du nybörjare när det kommer till aktier så rekommenderar jag att du börjar med att titta på min video (11:30 min) för att lära dig grunderna hur det fungerar och hur du tjänar pengar på aktier:

Bästa banken för att investera i aktier och fonder

Jag använder själv både Avanza bank och Nordnet bank som nätmäklare för mina investeringar. Men jag tycker att Avanza bank är den bank som drar det längre strået. Se bara på deras imponerande historik där de har vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” +10 år i rad!

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

“Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Automatisera ditt sparande i fonder

Är du ointresserad av börsen men ändå vill få ditt kapital att växa på sikt? Då är fondrobotar något som kan passa dig mycket bra. Det kan givetvis passa lika bra för en intresserad men som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande.

Genom att använda fondroboten från Lysa så kan du automatiskt månadsspara i fonder och få avkastning på dina sparpengar.

Lysa fondrobot
Betyg på Trustpilot:
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande: 
20% rabatt på avgiften i 3 månader!

INTRODUKTION

Vad är skillnaden på aktier och fonder?

När man köper en aktie så investerar man direkt i ett företag. En aktie motsvarar nämligen en ägarandel i företaget. 

En fond å andra sidan är en investeringsprodukt som i regel består av investeringar i ett flertal olika värdepapper. 

En aktiefond till exempel fungerar då alltså som en färdig portfölj av aktier i flera olika företag.

Vad innebär det att investera i aktier?

När man sparar i aktier så blir man delägare i företagen man köper aktier i. Det är därför viktigt att man har intresse och energi att hålla koll på hur det går för företagen. 

När du sparar i aktier så är det också viktigt att du tänker på att köpa aktier i flera olika företag. 

Investerar man bara i ett eller några enstaka företag så blir risken för stor att ens sparande påverkas väldigt negativt om något av företagen börjar gå dåligt.

Vad innebär det att spara i fonder?

Fonder skiljet sig markant när det gäller att automatiserat sitt sparande. Där består fonden redan av ett antal utvalda värdepapper – och man skulle därför i praktiken kunna lägga allt sitt sparande i en enda fond. Även om det ofta vore smart att sprida riskerna mellan flera än bara en fond.

Investera i aktier istället för fonder

När ska du välja att investera i aktier?

Att äga aktier kan vara spännande för många. Man kan se exakt hur många andelar man äger och i vilka företag. Man har också möjlighet att fritt allokera sitt kapital till de aktier man tror kommer att prestera bäst för tillfället. Det finns alltså flera fördelar med att spara i aktier.

1. Du vill lägga tid och kraft på ditt sparande

Aktiesparande kräver dock en del engagemang i sitt sparande. Man måste vara beredd att göra både research om bolag som kan vara intressanta att investera i samtidigt som man också måste hålla koll på sina nuvarande innehav. 

Det är alltså viktigt att man har ett visst intresse av investeringar om man ska spara i aktier.

Avanza auto robotrådgivning

2. Du vill öka både risk och potentiell avkastning

Fördelen med aktier är dock att den potentiella avkastningen är hög. Lyckas man satsa på rätt aktie och går in med en större del av sitt kapital i en vinnande aktie så kan avkastningen som helhet bli väldigt bra. Denna potential saknas som regel i fonder som brukar ha kapitalet utspritt på ett stort antal innehav. 

Dock så är det också större risk med aktier. Dels för att många som sparar i aktier enbart investerar i ett fåtal bolag. Man får då alltså en dålig riskspridning. 

Dessutom har de flesta privatpersoner som investerar en sämre insikt i och kunnande om aktiemarknaden och investeringar än vad fondförvaltarna har. Detta bidrar ytterligare till att göra aktier mer riskfyllt i förhållande till fondsparande.

4. Du vill vara direkt delägare i ett bolag

Ännu en anledning till att välja att spara i aktier är om man vill vara direkt delägare i ett bolag. Man kanske till exempel vill äga aktier i de företag som har produkter eller tjänster som man själv uppskattar väldigt mycket. 

Eller så kanske man vill äga aktier direkt för att kunna utnyttja aktiernas rösträtt på årsstämman och liknande.

5. Du vill erhålla aktieutdelningar direkt på ditt konto

Många investerare uppskattar också att få in aktieutdelningarna som ett kassaflöde in på sitt konto. Det kan vara kul att se hur pengarna kommer in och hur inkomsterna från utdelningarna växer med tiden. 

Utdelningar får man förstås också om man investerar i en aktiefond. Det är bara det att då ser man aldrig att utdelningarna betalas ut. De återinvesteras istället automatiskt av fondbolaget.

Spara i fonder istället för aktier

När ska du välja att spara i fonder?

Fonder har många fördelar. Genom att investera i en fond så får man ett sparande som sköter sig automatiskt. Det gör att man inte själv behöver lägga tid på att analysera och gå igenom olika värdepapper. 

Detta sköts istället av fondförvaltarna (Eller sker automatiskt om man investerar i en indexfond som replikerar ett visst index).

1. Vill få en bättre riskspridning

Fonder har också i regel en väldigt bra riskspridning. Det finns också regleringar som ser till att fonderna alltid håller en viss nivå av riskspridning på kapitalet i fonden. 

Det gör att man som investerare kan se fram emot något mindre svängningar och en viss stabilitet i utvecklingen av ens kapital.

2. Du vill automatisera dina investeringar och sparande

Att spara i fonder innebär att man köper en färdig portfölj av värdepapper. Det gör att man som sparare inte själv behöver välja ut vilka värdepapper man ska investera i. Man köper helt enkelt bara fonden och sen så får man automatiskt en blandning av värdepapper. 

Det gör att man inte behöver lägga ner så mycket tid. Det går alltså att starta ett automatisk fondsparande i en eller några olika fonder som investerar en viss summa varje månad för att sedan mer eller mindre bara behöva titta till detta sparande med jämna mellanrum.

Du kan göra det ännu enklare genom att spara i fonder genom en fondrobot. 
Jag använder marknadsledande fondroboten Lysa
för för en del av mitt sparande. 

3. Möjlighet att månadsspara både små och stora belopp

Möjligheten att månadsspara i fonder finns för både små och stora belopp. Vanligtvis krävs att man månadssparar minst 100 kr i varje enskild fond man vill månadsspara i. 

Detta är en ganska liten summa som gör att de allra flesta har råd även om de skulle vilja spara i flera olika fonder.

4. Du vill att en professionell investerare placerar dina pengar

Detta är kanske en av de största fördelarna med att spara i fonder. Nämligen att man har en professionell investerare som placerar ens pengar och tar alla investeringsbeslut. 

Man får då dra nytta av det kunnande och den expertis som fondförvaltaren har. Detta leder i regel till att man får en bra blandning av investeringar som ska ge en bra avkastning i förhållande till den tagna risken.

Bästa aktierna för nybörjare

Jag har skrivit en populär artikel om aktier för nybörjare. Det är svårt att säga vilka aktier som är de bästa för nybörjare, men det finns ett par riktmärken som alla nya på börsen bör hålla sig efter.

 Ofta brukar det vara ett smart val att börja med att köpa aktier i stora och stabila bolag. På så sätt kan man lätt undvika att gå på minor och klara sig från större förluster. 

Är man intresserad av att köpa aktier i mindre eller mer riskfyllda bolag så kan man då göra det med tiden när man är lite mer insatt i aktiemarknaden och lärt sig lite mer.

 BolagBörsvärde MSEKÄgare
1Investor B658 525305 531
2Samhällsbyggnadsbo. i Norden B67 134162 051
3Volvo B367 604139 650
4Kinnevik B70 232123 813
5Volvo Car B205 229123 787
6Hennes & Mauritz B239 78698 671
7Latour B194 63992 864
8SAS7 83291 803
9Evolution216 48787 591
10Swedbank A180 84984 134

Investmentbolag är bra nybörjaraktier

Investmentbolag är något som jag tycker är bra för de flesta nybörjare. Genom att köpa aktier i investmentbolag så får man exponering mot ett större antal innehav i både noterade och ibland även onoterade innehav som investmentbolagen har. 

Man får på så sätt precis som när man köper fonder en bra riskspridning när man köper aktier i investmentbolag. De större svenska investmentbolagen såsom till exempel Investor och Industrivärden har också historiskt gett en väldigt bra genomsnittlig avkastning till investerarna.

 Investmentbolag3 årÄgare hos Avanza
1Ratos B149,70%38 294
2Latour B142,52%92 915
3Bure Equity95,12%41 374
4Investor B94,40%305 840
5Sofina SA87,85%486
6Lundbergföretagen B65,40%33 750
7Traction B39,95%3 740
8Havsfrun Investment B37,82%8 966
9NAXS30,00%4 358
10Industrivärden C28,00%66 510

Bästa fonderna för nybörjare

Även vilka fonder man som nybörjare bör välja kan vara svårt att svara på. När det kommer till fonder så kan man kolla på historiken för att se hur fonden presterat historiskt. 

Även om den tidigare prestationen inte säger så mycket om framtiden så kan den ändå ge en indikation. Tänk också på att en fonds prestation är starkt sammankopplad med fondförvaltaren. 

Var därför vaksam på om fondens förvaltare bytts ut och om det kan ha påverkat eller kommer att påverka den framtida avkastningen för fonden.

 FondUtv. 3 årUtv. 5 årTotal avgift
1JPM US Technology A (acc) USD94,91%244,67%1,98%
2BGF World Technology A295,16%229,92%2,33%
3Swedbank Robur Technology A108,04%218,52%1,35%
4Franklin Technology A Acc USD89,72%207,98%2,00%
5Enter Småbolagsfond A157,69%206,27%1,69%
6Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK151,24%204,29%1,61%
7Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD117,17%200,51%2,25%
8Consensus Småbolag A127,99%200,18%3,19%
9Cliens Småbolag A105,61%199,61%2,21%
10Länsförsäkringar Fastighetsfond A92,42%194,83%1,46%

Indexfonder är bra nybörjarfonder

Ett smart val kan dock vara att frångå att investera i aktivt förvaltade fonder och istället välja en indexfond. Dessa fonder följer något visst index och ger vanligtvis en väldigt bra riskexponering. 

Dessutom är indexfonder också mycket billigare än aktivt förvaltade fonder. Detta eftersom det inte behövs någon fondförvaltare som analyserar och tar investeringsbeslut. 

Indexfonden sätts istället automatiskt ihop med samma sammansättning som det index som fonden ämnar att följa. Här kan du lära dig mer om indexfonder.

 IndexfondUtv. 3 årUtv. 5 årTotal avgift
1Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK70,54%122,96%0,21%
2SPP Aktiefond USA A SEK67,95%117,79%0,21%
3DNB USA Indeks A68,65%116,08%0,23%
4SEB USA Indexnära D USD – Lux utd66,33%114,72%0,32%
5Swedbank Robur Access USA A63,98%113,68%0,24%
6Länsförsäkringar USA Indexnära65,73%113,64%0,20%
7Öhman Marknad USA A61,12%111,72%0,68%
8Skandia Nordamerika Exponering64,19%110,59%0,28%
9SPP Global Plus A SEK55,86%92,65%0,42%
10DNB Global Indeks A53,51%89,39%0,24%
Vanliga frågor om aktier eller fonder

Vanliga frågor när du väljer mellan fonder eller aktier

När det kommer till valet mellan att investera i fonder eller aktier så finns det några vanliga frågor som kan vara väldigt avgörande för det slutliga valet. Dessa försöker jag att besvara nedan.

Är det lätt att slå index med aktieinvesteringar?

Nej, det är i regel väldigt svårt att slå index. Även duktiga fondförvaltare och andra professionella investerare har svårt att konsistent slå index över tid. Därför talar mycket för att indexinvesteringar ofta kan vara ett minst lika bra alternativ som att investera direkt i aktier.

Vad kostar det att spara i aktier eller fonder?

När man sparar i aktier så betalar man ett courtage. Detta är en transaktionsavgift som betalas vid varje köp eller sälj av en aktie. Sparar man i fonder så betalar man istället en fondavgift. Denna avgift tas ut varje år som en procentsats av det totala kapitalet man har i fonden under året.

Innebär aktier eller fonder högst risk?

Enskilda aktier har högre risk än fonder. Detta beror på att fonder har en inbyggd riskspridning som hjälper till att dra ner den totala risken. I princip kan man dock replikera denna riskspridning om man köper enskilda aktier i ett stort antal olika bolag.
Investeringsregler

Investeringsregler för dig som ska börja investera i aktier och fonder

Det är viktigt att ha regler och riktlinjer för att se till att man långsiktigt lyckas med sitt sparande. Jag har skrivit en hel artikel om investeringsregler på Ungaaktiesparare.se om du vill lära dig mer.

Några regler som jag tycker är vettiga att förhålla sig till är;

1. Sätt ett mål och våga vara långsiktig

Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv när man sparar. Pengar växer inte över natten så det är viktigt att man är beredd på att det tar tid och att man har det tålamod som krävs.

2. Investera regelbundet

Bäst effekt brukar man få av sitt sparande om man ser till att spara regelbundet. Sätt gärna upp ett automatiskt månadssparande. Som helst ska dras direkt då lönen kommer in på kontot i slutet av månaden. På så sätt ser man till att sparandet verkligen blir av.

3. Kontrollera riskerna

Håll koll på att risken inte blir för hög. Sprid riskerna mellan olika aktier och fonder. Investera också i alla fall en större del av ditt kapital i bolag som är stora och stabila.

4. Var försiktig med belåning

Belåning är något som bör undvikas. I alla fall när man är nybörjare. Har man hållit på med aktier och fonder ett tag så kan det dock vara intressant att använda lite belåning. Men man bör tänka på att vara försiktig och inte ha för hög belåning. 

På samma sätt som belåningen kan hjälpa till att öka ens avkastning när allt går bra så kan också belåningen med lite otur bidra till stora förluster när man möter motvind.

5. Håll dig välinformerad

En annan sak som är viktig är att vara välinformerad. Se till att läsa på om de bolag och fonder som du placerar dina pengar i. Dels innan du väljer att investera i en aktie eller fond, men även under tiden du äger den.

6. Gör din egen analys

Lita inte för mycket på vad analytiker och andra rekommenderar. Gör också din egen analys. På så sätt är det lättare att bilda sig en uppfattning om vad som är köpvärt, samtidigt som man också lär sig att bättre analysera och utvärdera olika typer av investeringar.

7. Sätt upp regler för när du får omplacera

Omplaceringar kan vara något av det svåraste med investeringar. Det kan vara lätt att hitta undervärderade aktier som har potential att stiga. Men svårare kan vara att avgöra hur mycket uppgång i aktien som ska motivera att det är bättre att sälja av och investera i något annat. 

På samma sätt kan det vara svårt att avgöra hur mycket förlust man ska vara beredd på i en investering innan man säljer och går vidare. Tänk därför gärna igenom sådant och sätt upp regler i förväg.

Du kan givetvis kombinera aktier och fonder

Självklart går det också bra att kombinera aktier och fonder. De allra flesta har också en kombination av aktier och fonder i sitt sparande. Även om man har majoriteten av sitt kapital i antingen fonder eller aktier.

Använd fonder som en grundsten och aktier som en extra krydda

När man precis ska komma igång med sitt sparande så kan det dock vara att rekommendera att börja med fonder. Dessa är säkrare eftersom de har en större riskspridning och förvaltas av en professionell förvaltare (eller följer ett visst index). 

Sedan kan man se fondsparandet som en grundsten och börja experimentera med aktier utöver fondsparandet. På så sätt kan man ge sig själv en chans att lära sig utan att riskera för mycket av sitt kapital. 

Märker man med tiden att man tycker aktiehandel är roligare eller mer lönsamt så kan man förstås välja att övergå mer och mer till att bara placera i aktier.

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Börja investera redan idag!

“Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton