Se hur mycket du kan spara med Avanza Bolån+ (Kalkylator)

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Avanza Bolån+ 1,12%

Har du en rörlig bolåneränta så är det viktigt att kontinuerligt jämföra den med de räntor som finns tillgängliga på marknaden just nu. Du kan i många fall spara in pengar och få över mer både varje månad och få ned totalkostnaden för ditt bolån.

Bolån+ är ett bolåneerbjudande från Avanza som gör det möjligt att komma ned till en låg rörlig bolåneränta utan att behöva förhandla med banken. Det här är billigare än många andra erbjudanden (främst storbankerna) och det här kan vara ett bra tillfälle för dig att se över ditt befintliga bolån.

I den här artikeln går jag igenom:

Låt oss börja från grunden med den viktiga frågan:

Varför ska man jämföra bolån och bolåneräntor?

Vi befinner oss i en period där räntorna har börjat gå upp. Beroende på hur bra din nuvarande ränta är så kan ditt bolån bli onödigt dyrt i många fall. För att undvika höga kostnader så är det därför viktigt att du tittar på det som erbjuds på marknaden.

Det här bör du också göra kontinuerligt, gärna en gång om året. Bolåneräntan kan gå både upp och ned så på bara ett halvår kan det hända en hel del. 

Jag och sambon har prutat ner vår bolåneränta med -1,23 procentenheter. Det gör att vi sparar hela 55.000 kr om året jämfört mot bankens listränta och ca 10.000 kr om året jämfört med bankens genomsnittsränta. Det är enkla pengar att spara!

Enkelt att spara tusentals kronor

Genom att byta bank för ditt bolån kan du i många fall spara tusentals kronor varje år. Det här har en viss effekt månadsvis också. För att veta hur mycket du skulle spara så kan du använda snitträntan.

Den rörliga räntan Avanza erbjuder i samarbete med Stabelo och Landshypoteket är väldigt låg när man jämför med konkurrenterna hos Konsumenternas. Beroende på var du har ditt lån och hur bra ränta du har fått kan du i värsta fall ligga på flera procent. 

Avanza bank jämför banklån

Villkor för Bolån+

Avanza bolån+ stabelo och landshypotek
Grafik från Avanzas bolånesida

För att du ska kunna ta del av Bolån+ och maximera räntan måste du först uppfylla en rad olika villkor. Du kan låna upp till 60% av marknadsvärdet på din bostad. Lånet gäller för bostadsrätter och villor, men även fritidshus går bra.

För att kunna ta del av Avanzas nuvarande erbjudande måste det också handla om att flytta ditt nuvarande lån. En klar fördel med det här är att det inte finns några krav på att du ska flytta över allt annat till Avanza eller någon annan bank. Så det gäller endast själva bolånet som ska flyttas.

Fördelar med Avanza Bolån+

En klar fördel är som sagt att du inte måste flytta över till Avanza, mer än själva bolånet det vill säga. Banker vill gärna att man ska bli en så kallad helkund, alltså att du också flyttar över alla dina bankkonton och ditt sparande. Det här gynnar såklart banken, men det är väldigt sällan det faktiskt är en långsiktig fördel för dig. Med det här erbjudandet finns alltså inte något sådant krav.

Det potentiella sparandet med den låga rörliga räntan är en annan fördel. Då kan du lägga pengarna på något annat, exempelvis ditt sparande.

Avanza erbjuder dig också ett enkelt verktyg som gör det lätt för dig att kontrollera om du faktiskt skulle spara något med Bolån+. Det här kan du göra i samband med att du tittar in Bolån+.

Nackdelar

I grunden så är Avanza med Bolån+ kreditförmedlare åt Stabelo och Landshypotek. Du blir fortfarande kund hos Avanza och söker lånet genom Avanza, men du blir också kund hos antingen Stabelo eller Landshypotek som är finansinstituten som betalar ut lånet. 

Det här är inte någon större nackdel men det är bra att känna till det innan du tar erbjudandet.

Läs mer och se om du kan ansöka!

Med villkoren som gäller så är det bara vissa som kan få Bolån+ och ta del av den här förmånliga räntan. Har du idag ett bolån så är det absolut värt att titta på om det är aktuellt för dig, det är alldeles för ofta som personer sitter med dyra bolån. Det kan vara för att man inte är insatt i hur bra ett bolån faktiskt kan vara eller för att erbjudandet helt enkelt var bra på den tiden, men att läget har förändrats sedan dess.

Att se över sitt bolån är som sagt något du bör göra minst en gång om året. Det är kanske inte det roligaste med ett bolån men det är väl värt det för att spara in pengar. Är du inte överdrivet insatt eller inte orkar jämföra bolån så kan du faktiskt låta Avanza sköta det åt dig. Det tar bara någon minut och du kan då ge Avanza rätt att ta ut uppgifter om ditt lån. Du får sedan information om hur mycket du skulle kunna spara om du byter till Bolån+. Då slipper du jämföra på egen hand och får istället allt gjort åt dig.

Mina tankar om Avanza bolån+

Jag gillar hur Avanza bank tillsammans med sina “bolånepartners” hela tiden jobbar för att förenkla privatekonomin. I det här fallet gillar jag att räntan är “prutad och klar” vilket jag tror passar många människor.

Jag skulle personligen ha ansökt om Bolån+ om jag och sambon hade haft max 60% belåning. Idag ligger vi på 70% och är därmed inte godkända.

Men trots en förhandling med Swedbank och riktigt bra privatekonomi i hushållet så får vi bara ner räntan till 1,26% (stigit under våren från 1,17%). 

Uppdatering: Enligt ansökningssidan för Avanza Bolån+ så kan vi ansöka om ett lån med 75% belåning och få 1,22% ränta. När vi är klara med våra pågående renoveringar och utbyggnationer så kommer jag definitivt att titta närmare på det.

Avanza bolån+

Läs mer & följ mig: