Tessin omdöme – Investera i fastigheter (9-13% avk)

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Tessin recension omdöme-investera i fastigheter

Mina tankar om Tessin som tjänst

Jag tycker personligen att Tessins tjänster är tillräckligt intressanta för att själv ha testat dessa. Jag har investerat 20,000 kr i ett projekt som numera är avklarat och återbetalt. Jag fick den utlovade avkastningen inbetald tillsammans med full amortering på de lånade pengarna exakt de datum som prospektet utlovade från början.

Hög avkastning

Den teoretiska avkastningen på 9-13% är mycket attraktiv enligt mig.

Bra komplement till börsen

Vill du diversifiera dina investeringar så kan en investering i fastigheter vara en bra väg att gå.

Smidigt & automatiserat

När du väl har genomfört din investering så är det bara att luta dig tillbaka och vänta på avkastningen.

Investera i fastigheter genom crowdfunding

Jag skriver ett löpande omdöme om Tessin

Tessin hjälper både privatpersoner och företag att investera i fastigheter. Ni som följer mig på Twitter har förmodligen inte missat att jag har varit nyfiken på att investera i fastigheter. Än så länge så finns det inte mycket Tessin recensioner och åsikter från folk om hur tjänsten har fungerat. 

Mycket är förmodligen för att bolaget och tjänsten är såpass nytt och inte många av oss har hunnit testa eller vågat att testa investera via sidan ännu. Ni kan alltså läsa denna sida som en löpande Tessin recension!

Alternativ investeringsmöjlighet till börsen

Tjänsten är en alternativ investeringsmöjlighet för oss som söker avkastning på våra pengar. Enkelt beskrivet så arbetar de med crowdfunding för fastigheter. Min far har under min uppväxt köpt hus som sedan renoverats och sålts eller hyrts ut. 

Eftersom detta har varit en mycket lukrativ “bransch” de senaste åren så har jag också byggt upp ett intresse för fastigheter. Dock har jag aldrig haft kapital till liknande investeringar.

Vad säger bolagen själva om marknaden för crowdfunding?

"Vi träffar alla projektägare, går igenom projektet, och tittar även på kalkyler och den finansiering som dittills finns. Vi ser också om det finns säkerheter, som panter, att erbjuda. Vi gör även bakgrundskontroller av projektägarna. Vårt mål är att ge investerarna så mycket information som möjligt för ett välgrundat beslut."
“Vi upplever att det är större projekt som behöver finansiering nu och att ansökningarna från små aktörer har blivit färre. Men behovet att låna har inte förändrats, i år (2018) siktar vi på att fördubbla låneförmedlingen i Sverige"

Tessin omdöme & recension - tidigare projekt

Som jag skrev längre upp så får jag inte marknadsföra pågående projekt men jag rekommenderar er att titta ett par gånger i veckan på Tessin.se för att se deras pågående projekt. De flesta brukar bli fulltecknade på endast ett par dagar så det gäller att ni håller er uppdaterade! Tips är att registrera er för nyhetsmailet för att ha så stor chans som möjligt att få en andel i projekten!
Här  kan ni se Tessins pågående fastighetsprojekt. Som jag kan se på hemsidan så är alla tidigare projekt minst 100% tecknade, eller för det mesta övertecknade. Detta känns givetvis bra. Jag lovar att återkomma med Tessin omdöme så fort jag har gjort min första investering.

Tessin recension omdöme-investera i fastigheter

Kort fakta om Tessins platfform & tjänst

  • Minsta investering är ofta 20 000 kr – 50 000 kr(Betydligt lägre ingångsbarriär än att investera i en fastighet själv)
  • Avkastning fastighetsprojekten brukar ligga mellan 9-13% per år
  • Vid investering så skapas ett nytt aktiebolag där du äger preferensaktier eller stamaktier. Preferensaktierna ger dig fördel vid aktieutdelningarna jämfört med stamaktier.
    I vissa fall lånar du ut pengar istället och får på så sätt betalt i ränta och amortering.
  • Investerar du 50 000kr och får en avkastning på 13% så betyder det att du får en passiv inkomst på 6500kr/år (!).
  • Du kan investera både privat och via ditt eget företag.
  • Ibland erbjuds nybyggnadsprojekt där du är med och finansierar bygger och 1-2 år senare får avkastning i form av aktieutdelning + en del av eventuell vinst.

Beskrivning av min investering i fastigheter via Tessin

Jag har investerat, och numera även erhållit full återbetalning, i ett fastighetsprojekt i Täby utanför Stockholm. Projektet stötte på ett par problem påläggen Jag har klippt in beskrivningen från Tessin s hemsida om själva investeringen nedanför:

"Fastighetsutvecklaren påbörjade sin verksamhet under 2016 och under det första verksamhetsåret har 26 nya bostäder uppförts. Prognosen för 2017 är att producera 30 – 40 nya bostäder med en volym på ca 150 mkr. Grundarna har arbetat med fastigheter i nära 15 år där fokus de senaste åren har legat på bostadsproduktion. Under denna tid har teamet levererat ett 20-tal nya bostadsrättsföreningar. Bolaget uppför nu sex nya radhus med två våningar samt inredd vind. Alla bostäder får även en takterrass i sydvästläge. Byggstart planeras till våren/försommaren 2017 eller så snart bygglovet vunnit laga kraft. Beräknad inflytt planeras till runt sommaren 2018. Radhusen byggs i Viggbyholm, ett populärt villaområde i Täby strax utanför Stockholm. Fastigheten ligger endast 3 km från Täby centrum och området har mycket goda kommunikationer med både Roslagsbanan och buss till Täby centrum. Fastighetsutvecklaren tar nu in 11 mkr i lån till projektbolaget för att delfinansiera färdigställandet av projektet, med aktiepant i bolaget som äger fastigheten samt proprieborgen från ägarbolaget. Lånet löper på 12 - 24 månader med 11 % årsavkastning."

Projektet stötte på ett par problem påvägen Här nedanför är t.ex. “Lägesuppdatering 1” som redogjorde för oss investerare att hela originalplanen skrotades och istället för att bygga sex radhus så blir det nu istället två bostadshus med fyra lägenheter och två attefallshus. 

Dessutom meddelar Sekvoja fastigheter att avkastningen för investerare i fastigheterna fastslår trots att vinsten för projektet kommer att bli lägre. Det innebär att säkerhetsmarginalen krymper. Här nedanför är lägesuppdatering 1:

"Projektet löper på väl trots ändringar i originalplanen som bestod av fantastiska ritningar på sex radhus med oerhört välplanerade planlösningar. Vi hade ett bra samarbete med kommunen som gav klartecken och ärendet skickades vidare till Täby kommuns byggnadsnämnd där politikerna trots bekräftelse om att vi höll oss inom detaljplanen sa nej. Vi var tvungna att tänka om helt och nu kommer följande att byggas: två tvåbostadshus med fyra lägenheter samt två Attefallshus. Byggloven (BN 2017-000681, BN 2017-000682) har vunnit laga kraft och markarbetet startar under vecka 41. Det är Deromme som kommer att bygga genom totalentreprenad med ABT06 och första husleverans kommer att levereras precis före jul. Försäljningen har startat och annonser ligger ute på bl.a. Hemnet Att vi nu bygger en helt annan produkt leder till att vi i slutändan får en lägre vinst än tidigare beräknat och vår justerade vinst ser just nu ut att ligga på runt 11 miljoner kronor. Dessa ändringar i bygget påverkar inte återbetalningen till investerarna och vi räknar med att hålla tidsplanen med inflytt beräknad till 1 september."

Investeringsprojektet är slutfört och jag har fått mina pengar utbetalda

Projektet färdigställdes i slutet av 2018 och första återbetalningen (amortering + avkastning) gjordes i början av 2019. I detta skedet var alla bostäder utom en sålda. Slutligen så genomfördes den sista och slutgiltiga återbetalningen den 28 februari 2019. 

Jag investerade 20,000 kr under februari 2017 och lånets löptid var satt till 12-24 månader. Det innebär att Sekvoja fastigheter gjorde en återbetalning under den sista månaden och vi som investerare fick därmed maximerad avkastning på ca 11% per år. Jag erhöll totalt 24,283 kr som amortering + ränta under 2019.

tessin-investera-avkastning

Investera i fastigheter och få en fantastiskt avkastning via Tessin

I teorin så kan vi en otroligt fin avkastning genom att investera i fastigheter via Tessin. Skulle jag välja att investera i 5 st projekt för totalt 100 000kr genom mitt bolag och få en genomsnittlig årsavkastning på 12,50% så skulle det ge mig 12 000 SEK i utdelning varje år eller 1000kr i månaden.

Återinvesteras detta i nya projekt och den årliga avkastningen består så skulle utvecklingen se ut ungefär som grafen här bredvid. Efter 40 år så skulle du ha ett kapital på 12 mkr. Tänk dock på att avkastningen är teoretisk och det räcker att ett projekt inte kan slutföras för att du ska missa en stor del av den potentiella avkastningen. 

Risker med att investera i fastigheter via Tessins plattorm

Först och främst; Historisk avkastning garanterar aldrig framtida avkastning. Glöm aldrig det! Jag har läst igenom bolagets egna lista/inlägg om risker att investera via dem. Jag tycker att listan är så pass bra så jag länkar till den här istället för att ta upp och skriva om riskerna här i bloggen.

Jag har själv investerat i fastigheter via Tessins plattform. Investeringen var lyckad och den lovade avkastningen betalades ut i tid. Kommer jag att investera genom Tessin igen? Kanske. Det som tar emot mest är de långa bindningstiderna för projekten som ofta är 1-2 år. Har ni investerat genom Tessin? Lämna gärna en kommentar här nedanför med upplevelse, resultat och feedback!