Så mycket kan du tjäna på Swingtrading september 2023

Hur mycket pengar kan man tjäna på swingtrading

När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Hur mycket pengar kan man tjäna på swingtrading?

Exakt hur mycket pengar en swingtrader kan tjäna beror mycket på hur hög risk man är okej med. I enkla drag så kan man tjäna allt mellan 10% och 40% årligen, det här kan låta lågt i början men tänk på att Warren Buffett tjänade sin förmögenhet genom 20% per år. Ligger man på den nivån så dubblar man sitt kapital var femte år.

Detta är så klart ett väldigt bra resultat. Om du ska tjäna mycket pengar på swingtrading så krävs det otroligt mycket tid, disciplin och dedikation. Allt inom trading tar tid att lära sig och inget som ska testas för att det känns som en rolig grej. Lyckas du efter mycket studerande samt skicklighet så har du möjlighet till att tjäna väldigt mycket pengar.

Vad påverkar hur mycket pengar du kan tjäna i swingtrading?

Risken och vilka strategier kommer att vara väldigt avgörande när du ska tjäna dina pengar genom den här typen av trading. Det beror också mycket på hur du räknar ut din avkastning, rekommendationen är att du gör det i procent och inte i kronor. Gör du det i rena pengar kan det lätt låta lite, det är trots allt dina långsiktiga resultat som är det viktiga. Det är så din förmögenhet byggs upp, inte genom positiva kortsiktiga resultat.

Gällande risken så är det bara du som kan avgöra hur mycket som är okej, det är dina pengar och din risk, men försök att hitta en bra balans och inte överdriva. Risker kan ge en bra och du kan tjäna bra, men det kan också innebära fler och högre förluster vilket är motsatsen av vad man vill ha i trading.

Det är också viktigt att komma ihåg att din avkastning vissa år kommer att vara bättre än andra, oavsett om du sysslar med kort- eller långsiktig trading. Det kan handla om något så enkelt som att den marknad där du handlar på går sämre det ena året. Handlar du på den svenska marknaden så kan det till exempel gå sämre när landets ekonomi går trögare, medan året därpå kan gå mycket bättre för att ekonomin ser ett uppsving.

Riskhantering – Din risknivå

Det belopp du satsar på varje affär kommer att avgöra risken som din trading har. Beloppet kan också räknas i procent, alltså hur stor andel av ditt totala kapital du väljer att investera. Det gäller här att hålla sig på en rimlig nivå och inte sätta allt sitt kapital på en enda trade.

Samtidigt kommer risknivån att kraftigt påverka din avkastning, men högre risk betyder samtidigt inte att årlig avkastning blir högre. Den kan bli högre, men om en av dina affärer istället går sämre så har du då förlorat en större andel av ditt kapital om du inte har en ordentlig riskfördelning.

Det här gäller oavsett om du köper aktier, valutor eller fonder. Som swingtrader har du en hel del möjligheter att anpassa din strategi efter det du upplever på marknaden, nyttja det till din fördel.

Din förmåga att följa dina strategier

Antalet strategier och kvalitén av dessa kommer att vara väldigt viktigt och kommer även att påverka din avkastning. Det är därför viktigt att du börjar lära dig olika strategier. Du har samtidigt tur, idag är det enklare än någonsin att lära sig en ny tradingstrategi och du kan på så sätt använda flera.

Genom att använda flera tradingstrategier får du fler tillfällen där du kan investera, eftersom du har flera perspektiv på marknaden. Mer fler chanser att handla får du en högre teoretisk avkastning.

Det är samtidigt viktigt att använda hållbara handelsstrategier och du bör testa dessa innan du applicerar dem. Det här kommer att bero mycket på din befintliga erfarenhet när du ska bli en swingtrader, du har eventuellt redan en plan och vet hur du ska resonera, medan andra måste studera och göra vad man kan för att utbilda sig. En strategi är avgörande för en swingtrader och är kopplat till din riskfördelning.

Vill du lära dig alla de olika swingtrading strategierna, så rekommenderar jag vår artikel där vi går igenom de 3 bästa swingtrading strategierna.

Hur mycket kapital krävs för att börja?

Exakt hur mycket kapital som krävs är svårt att säga, det beror mycket på dina möjligheter och vad ditt mål som swingtrader är. Det är viktigt att fundera över hur mycket du vill tjäna per dag, per månad och per år. Man vill i många fall kunna tjäna pengar långsiktigt så per år blir viktigt för många, men det är också bra att titta på månad eller till och med kvartal.

Hur mycket man vill tjäna över en eller ett par dagar är inte överdrivet viktigt för swingtrading, det kan däremot bli aktuellt för en daytrader. I swingtrading så är det inte ens säkert att du kan göra affärer varje vecka, än mindre varje dag.

Det här kan såklart förändras beroende på din tradingstrategi och hur mycket kapital som krävs påverkas därefter. För en hobbyinvesterare så räcker det med en mindre summa som med tiden växer. Det viktiga är att du inte går in med kapital som du inte har råd att förlora, du till exempel fortfarande ha ett vanligt sparande utöver din swingtrading. Du kan också använda hävstång så att en mindre investering kan låta dig tjäna mer pengar, men då med ökad risk.

Bästa mäklaren för swingtrading

Det finns många mäklare på marknaden och det är såklart väldigt viktigt att man väljer en bra aktör där man kan realisera sin tradingstrategi och sina ambitioner. Är man däremot missnöjd går det också idag enkelt att skapa ett konto hos en annan, så sitt aldrig med en mäklare du är missnöjd med.

Det finns flera tradingmäklare jag rekommenderar för swingtrading, eftersom denna erbjuder ett stort utbud och riktar sig till trading och att tjäna pengar på aktier, fonder, valutor. Swingtrading, daytrading och så vidare är den typen av trading som de allra flesta här arbetar med.

Vill man absolut hålla sig till den svenska marknaden kan man titta på Avanza, Sveriges ledande nätmäklare.

För dig som vill jämföra Avanza med trading plattformar så tycker jag att du ska läsa vår jämförelse artikel där vi går igenom för-& nackdelar med de olika plattormarna.

1. Avanza

Avanza är en otroligt populär nätmäklare i Sverige och är även landets största plattform för just aktie- och fondinnehav. Det är en utmärkt mäklare för att sätta igång med ett sparande och tjäna pengar mer långsiktigt. Med ett stort utbud där du hittar investeringar på både en svenska och utländska marknaden så finns det något för alla här.

Det går att tjäna pengar kortsiktigt men det är inte vad plattformen riktar sig till. Du har därför inte vissa användbara verktyg och det finns begränsat med hävstång, något som du istället finner på plattformar där målet är trading. 

Fortsätt läsa min artikel där jag visar hur man öppnar ett ISK konto.