Swingtrading – Kom igång enkelt som Swingtrader July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Swingtrading

Swingtrading är en tradingstrategi som har blivit alltmer populär bland aktiehandlare. Den innebär att man utnyttjar kortsiktiga prisrörelser i en akties värde, vanligtvis över en period på några dagar till några veckor. 

Denna tradingstrategi skiljer sig från daytrading, där man köper och säljer aktier inom samma handelsdag, och från long-term trading, där man håller aktierna under en längre period. 

Swingtrading kan vara en effektiv metod för att tjäna pengar på aktiemarknaden, men det kräver också en grundlig förståelse för marknaden och teknisk analys. I denna artikel kommer vi att utforska swingtrading och hur man kan använda denna tradingstrategi för att öka sina vinster på aktiemarknaden. 

Vi kommer att diskutera de grundläggande principerna för swingtrading, inklusive hur man identifierar trendförändringar, använder tekniska indikatorer och sätter stop loss-nivåer. 

Vi kommer också att diskutera riskerna och fördelarna med swingtrading och ge praktiska tips för att komma igång med att använda denna tradingstrategi.

Vad är swingtrading?

Swingtrading är ett sätt att tjäna pengar på kortsiktiga rörelser på olika marknader. En swingtrader håller sina positioner från någon dag till några veckor. Aktier, index, valutor och råvaror är populära marknader för swingtrading. 

Välj bästa nätmäklaren för swingtrading

Swingtrading är relativt lätt att komma igång med. Räkna dock med att det tar tid att bli en duktig och lönsam swingtrader. Det går att starta i liten skala och sedan lära sig mer och utvecklas som swingtrader.

Det är självklart viktigt att du har en klar plan för hur du skall lyckas inom swingtrading. Strategi och val av vilka marknader du vill handla är några viktiga delar av planen. En annan viktig fråga att bestämma sig för vilken nätmäklare du skall använda dig av.

Det finns många nätmäklare för swingtrading att välja bland. Det skiljer mycket mellan de olika nätmäklarna. Det handlar om marknader, produkter och handelstider. Även nätmäklarnas webbplattform är viktig att känna sig bekväm med.  

1. Avanza

Avanza är Sveriges största och mest populära nätmäklare. De flesta använder dem för sitt långsiktiga sparande och investeringar. 

Det kan vara bra att börja sin karriär inom swingtrading med att köpa och sälja aktier. När du lärt dig mer om marknaden och olika strategier kan du börja med andra produkter. Avanza har ett stort utbud av börshandlade produkter. Med dem kan du trada i aktier, index, råvaror och kryptovalutor. Läs alltid på så du förstår hur de olika produkterna fungerar. 

En del börshandlade produkter mår bäst av att handlas intradag. De passar bäst för snabba aktieköp och försäljningar. Andra produkter fungerar bättre att hålla på lite längre sikt. En fördel med börshandlade produkter är att du kan ta position för både upp och nedgång i ex en aktie. De har ofta inbyggd hävstång. Det gör att din vinst blir större i förhållande till din insats. Går traden emot dig gör hävstången att förlusten blir större. 

avanza-logotyp
5/5

2. Nordnet

Nordnet är Sveriges näst största nätmäklare. De är också verksamma i övriga norden. Nordnet är välkända för de som sparar och investerar på lång sikt. Nordnets utbud för swingtrading liknar Avanzas. 

Nordnet har ett stort socialt nätverk kallat Shareville. Det är ett bra sätt att lära dig mer om investeringar och marknaden. Där kan du följa andra duktiga traders och investerare. 

nordnet-logotyp

Så här kommer du igång med Swingtrading idag

Det är enkelt och går snabbt att komma igång med swingtrading. Tänk dock på att det viktigaste arbetet är att skapa en plan och följa den. 

1. Öppna konto hos en nätmäklare

Välj en nätmäklare som passar den typ av trading du tänker ägna dig åt. Vill du handla svenska aktier är någon av de svenska nätmäklarna bäst. Vill du pröva på valutahandel finns det andra alternativ. Du kan självklart ha konto hos flera mäklare. 

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. För över pengar ”läropengar” du har råd att förlora

Börja trada med en mindre summa pengar. Det skall vara så pass mycket att det känns som att tradingen är på riktig. Men börja inte med mer än du har råd att förlora. Så snart du lärt dig mer kan föra över mer pengar till ditt tradingkonto. 

3. Testa dig försiktigt fram med mindre positioner

När du börjar handla är det viktigt att du har en plan. Annars blir det mer gambling och ingen seriös trading. Testa din plan genom att handla med mindre summor. 

4. Klicka på “Handla” och köp tillgången

Det är viktigt att du lär dig din nätmäklares plattform. När du köper skall du också lägga in stop loss. Det skyddar dig mot onödiga förluster. 

5. Klicka på “Sälj” när du vill sälja tillgången

I din plan skall också finnas regler när du tar hem vinsten. Annars är det lätt att kursen vänder och går emot dig. Det är heller ingen bra idé att vara girig. Följ din plan så kommer du bli en lönsam trader. 

6. Bonustips: Sluta aldrig att utbilda dig & fortsätt med ständig utveckling

Att trada är att utveckla sig själv. Det gör man på olika områden. Analysera din tradingstrategi, vad kan du göra bättre eller annorlunda? Det är bra att föra journal över de trades du gör. Då kan du följa upp vad som vad som gick bra och dåligt. 

Finns det andra marknader du kan handla på? Finns det bättre produkter eller plattformar att handla de marknader du är aktiv på? 

En viktig del av swingtrading är den mentala biten. Försök analysera och lär känna dig själv hur du agerar i olika situationer. Lär dig att utnyttja dina styrkor i din trading och bli bättre på dina svaga sidor.

Vilka fördelar & nackdelar/risker finns det med swingtrading?

För den som är intresserad av att tjäna pengar på att handla aktier eller andra produkter finns det stora möjligheter med swingtrading. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att riskerna är stora. Många som börjar med trading förlorar pengar. Orsakerna till att många misslyckas kan vara att de inte har en plan eller inte klarar att följa sin plan. 

Att inte lyckas hantera risk är en annan orsak till att inte lyckas med trading. Genom att förstå risk och lära sig hantera den har du kommit en bra bit mot att lyckas med swingtrading.

Fördelar

Det finns flera fördelar med swingtrading och här kommer några här under.

Nackdelar

Det finns många fördelar med just swingtrading men det kommer även med nackdelar.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

För vem passar swingtrading?

Det enkla svaret är att swingtrading passar alla! En förutsättning är förstås att det finns intresse för att tjäna pengar genom kortsiktig handel. Det kan också vara ett alternativ för den som söker en extra inkomst. 

Definitionen av swingtrading är att ta position i valutor, råvaror eller aktier och hålla dem en kortare period. Reglerna för din swingtrading skriver du själv. Det är viktigt att hitta en modell som passar dig. Det handlar inte bara om när du skall köpa och sälja. Hur och när du gör analysen, riskhantering, vilka marknader du handlar är viktiga delar av din tradingplan. 

Skapar du en tradingplan som är lönsam och du följer den disciplinerat har du goda chanser att lyckas.

Swingtradingstrategier

Swingtrading går ut på att tjäna pengar på kortsiktiga rörelser på marknaden. För att lyckas med det måste du ha en strategi. Det finns många varianter av swingtrading, det finns lika många strategier som traders brukar det sägas. 

Swingtrading går ut på att fånga rörelser på marknaden som varar från någon dag till ett par veckors tid. Det är alltså något mitt emellan snabba aktieköp och försäljningar och investeringar på lång sikt. Det kan vara bra att ha en strategi som inte är alltför komplicerad utan hitta naturliga mönster i marknaden. 

De allra flesta som sysslar med swingtrading använder sig av teknisk analys. Det finns många olika former av teknisk analys. Det är viktigt att lära sig en variant som passar just dig. Det finns också andra trading strategier som baseras på andra faktorer.

Vill du läsa om fler swingtrading strategier så rekommenderar jag min artikel där jag går igenom de vanligaste strategierna för swingtrading.

Några vanliga swingtrading strategier är: 

Olika former av trendföljande strategier

Ett av det mest grundläggande inom trading är trender. Genom att äga ex en aktie när den går upp tjänar du pengar. Helst vill man vara med från början av trenden och så länge den varar. Det finns olika sätt att identifiera trenden. Allt från visuellt till olika hjälpmedel som trendlinjer och glidande medelvärde. 

Momentumstrategi

Det finns olika former av momentumstrategier. Det är inte ovanligt att de kombinerar teknisk analys med fundamental analys eller statistik. Momentumstrategier går ut på att hitta aktier som har vind i seglet. Tanken är att de aktier som går bra kommer att fortsätta gå bra. 

Price action

En grundläggande form av teknisk analys är price action. Den går ut på att studera prisets rörelser. Stöd och motstånd, trendlinjer, glidande medelvärde och olika formationer är viktiga delar för att analysera en kursgraf. Price action är en strategi som fungerar utmärkt för swingtrading. 

Elliot Wave

En kursgraf rör sig i vågor. Det går inte spikrakt upp eller ned. Elliot Wave beskriver dessa vågor i detalj. Enligt den teorin upprepar sig dessa vågmönster. Det är en teori som är mer komplicerad än andra och tar förmodligen längre tid att lära sig. De mest grundläggande delarna av Elliot Wave kan vara intressanta för de flesta som sysslar med swingtrading att lära sig. 

Vilket startkapital krävs för swingtrading?

Att börja med swingtrading kräver inte speciellt mycket pengar. Det är dessutom klokt att börja med en mindre summa. Då kan du bygga upp din strategi och lära dig mer. Trada aldrig med pengar du inte har råd att förlora. 

Det största problemet med att trada med en mindre summa pengar är att riskhanteringen blir svår. Det går kanske bara att ta en position åt gången och stop loss på den blir en stor del av ditt kapital. 

När du lärt dig trading och känner dig trygg med din strategi kan du öka upp ditt tradingkonto. När du blir lönsam växer det av egen kraft. 

Övrigt viktigt att tänka på innan du börjar med trading

Många är intresserad av swingtrading eller annan form av kortsiktig handel. För många är det drömmen om snabba och stora vinster som lockar.  Det är lätt att komma igång med swingtrading, men se till att du är väl förberedd.

Det mesta i livet tar lång tid att lära sig. Det gäller även trading. Räkna inte med att vara lönsam direkt. Det kan ta flera år att nå lönsamhet. En bra början kan vara att undvika att göra stora förluster. 

All form av trading innebär risk. Enligt statistiken förlorar de flesta som börjar med trading pengar. Det finns dock alla möjligheter att bli lönsam med trading. En bra grund är att lära sig förstå och hantera risk. 

En annan variant på swingtrading är daytrading. Detta har jag också skapat en ultimat guide om där jag går igenom allt om daytrading och hur det skiljer sig från swingtrading.

Innan du börjar med swingtrading måste du skapa en tradingplan. Den skall självklart innehålla den strategi eller strategier som du vill handla efter. En viktig del av det är när du tar position, riskhantering och när du tar hem vinst. Andra viktiga delar av tradingplanen är vilka marknader du skall handla och vilka produkter du använder dig av. 

En viktig del i din plan är hur och när du skall ta position. Vanligast inom swingtrading är teknisk analys. Där analyseras kursgrafer för att hitta möjliga lägen att ta position för upp eller nedgång. Det finns många strategier inom teknisk analys. Det kan vara klokt att börja med en enkel variant. Skapa tydlig regler som du lätt kan följa. 

Det finns många olika indikatorer och andra hjälpmedel inom teknisk analys. De kan vara till hjälp, men kan också göra din analys mer komplicerad än nödvändigt. Allt eftersom du lär dig mer om trading och teknisk analys kan du lägga till fler verktyg. Börja med att lär dig teknisk analys från grunden. Det finns gott om Youtubefilmer och bloggar inom ämnet. 

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Ett annat sätt att analysera kallas fundamental analys. Det är vanligare för de som ägnar sig åt att investera pengar på lång sikt. Men det går även att utnyttja inom trading.  

Den svåra biten i trading kommer bli att följa din plan. Det är lätt att chansa på en trade som ser bra ut, även om den inte uppfyller dina kriterier. Det är också lätt att bli påverkad av både vinster och förluster. Att vara disciplinerad är viktigt för en trader. 

Det kan därför vara bra att analysera dig själv. Tar du gärna risker eller är du mer försiktig? Hur mycket är du beredd att satsa för möjligheten till extra god avkastning? Kan du följa en plan exakt eller finns det risk att du chansar och tänker “den här traden” blir nog bra. Olika marknader och produkter inom swingtrading passar bättre eller sämre beroende på din personlighet. 

Dokumentera gärna din resa inom swingtrading. Plan, förväntningar och så småningom hur du lyckas. Det är också bra att föra journal över alla dina affärer. Det handlar om att lära av sina misstag och att utveckla sin strategi och tradingplan ytterligare. 

Det finns idag otroligt många möjligheter till trading. Det är möjligt att lägga mycket tid på swingtrading. Anpassa antal marknader etc som du handlar på så det inte tar för stor del av ditt liv. Sätt en gräns hur mycket grafer och trading du har tid och lust med.

Läs mer & följ mig: