Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Tjäna pengar på din blogg: 4 enkla och effektiva steg i november 2022

Tjäna pengar på blogg

Vill du börja tjäna pengar på din blogg? Då har du hittat rätt! 

I den här artikeln ger jag dig exempel på hur jag tjänar pengar på min blogg och konkreta tips på hur du ska komma igång redan idag. Let’s go!

Innehållsförteckning

Tjäna pengar på din blogg

GRUNDERNA

Tjäna pengar på din blogg

Går det verkligen att tjäna pengar på en blogg? Det är nog inte vanligt att gemene man vet att det går att göra det eller hur man gör det. Det är relativt okänt för de flesta att många bloggar drivs som framgångsrika företag. 

Bloggar ses nog över axeln och uppfattas inte som någon seriös verksamhet av många. De flesta kanske till och med har en liten smått föraktfull inställning till bloggar och de som driver dem. 

Det är inte ovanligt med den förutfattade meningen att bloggar bara är något unga tjejer som gillar mode, fest och flärd sysslar med. Men det finns så mycket större möjligheter än de flesta tror!

Förutfattade meningar är ofta felaktiga

De cirka 50.000 besökarna som hittar till min blogg varje månad söker generellt sett inspiration kring investeringar och privatekonomi. 

Bloggar inom resor, mat och mode är kanske flest till antalet men det finns även inom sport, dataspel, djur med mera. Det finns bloggar inom alla tänkbara ämnesområden. 

Många som bloggar gör det inte för att tjäna pengar eller vet inte att de kan göra det på sin blogg. Att få skriva om ett stort intresse lockar många, men det är inte fel att kunna tjäna pengar på det samtidigt. 

Konkurrensen är stor, men det finns alltid plats för nytt unikt innehåll och nya vinklar.

Många bloggar drivs som företag

Det finns många bloggar som drivs professionellt och har blivit viktiga att följa inom just det ämnesområdet. 

Inte bara vanliga privatpersoner följer dem, även andra bloggare och media läser dem för att fånga upp nyheter eller trender. 

De mest framgångsrika bloggarna blir citerade och intervjuade i tidningar och tv.

Det krävs mycket tid och hårt arbete

Det är viktigt att du förvaltar de följare och det rykte du byggt upp. Att driva en blogg är en långsiktig verksamhet. 

Det tar lång tid att bygga upp en trogen följarskara och stort anseende. Även om det är lätt att lockas av snabba intäkter är det viktigt att du har en strategi som gör att du kan driva din blogg framgångsrikt och lönsamt på lång sikt.

Vad krävs av dig för att lyckas?

Oavsett hur eller inom vilket område du vill driva en egen verksamhet krävs det enormt mycket arbete för att lyckas. Att driva blogg är inget undantag. Du måste se det som en affärsverksamhet. 

Det kommer att krävas mycket arbete och en bra plan för att bygga upp din blogg. Men du måste också förvalta det du bygger upp. Samtidigt måste din blogg fungera ekonomiskt. 

Har du som mål att långsiktigt tjäna pengar på din blogg vill du till slut ha betalt för den tid du lagt ned.

Gör en affärsplan

Gör en affärsplan för din blogg när du startar den. Se din blogg som ett företag som skall tjäna pengar. 

Vad skall din blogg handla om? Vem är målgruppen?  Hur skall du skall driva den? Hur skall du tjäna pengar på din blogg? 

För att kunna tjäna pengar på din blogg måste du ha följare. Hur skall du få det? Det är viktigt med mål. Dels för att följa upp hur det går, men också så att du har något att sträva efter. 

Hur många följare vill du ha om två år? Hur mycket intäkter? Hur skall du nå det?

Du måste vara långsiktig

Att blogga är ett långsiktigt projekt, det måste vara ett ämne som du kan producera innehåll för under lång tid. 

Det krävs att du har tid, tålamod och energi att bygga upp en blogg. Att skriva nya inlägg med hög kvalité och unikt innehåll tar mycket tid. 

Kommer du har ork och lust att göra det under en lång tid, samtidigt som du kanske har ett annat arbete?

Välj en nisch och ämne som du brinner för

I vilken nisch du än väljer att starta en blogg kommer det redan att finnas konkurrenter. 

Det kan vara allt från de som bloggar för att de gillar att skriva om just det ämnet till de som liksom du ser bloggen som en affärsverksamhet. 

Hur skall du göra för att vara den som lockar läsare inom din nisch? Enligt mig är det viktigt att du väljer en nisch som du själv brinner för, annars kommer du att tröttna snabbt.

I grund och botten är det enkelt att driva en blogg

Det är inte speciellt svårt att driva en blogg rent tekniskt. Det finns allt från enkla lösningar till lite mer avancerade. För att få en snygg hemsida kan du ta hjälp av någon frilansare som är duktig på webbdesign, men efterhand klarar du sköta din blogg själv. 

Bloggens viktigaste uttrycksmedel är text och bild. Träna på att skriva mycket, och hitta din form. Dina följare måste uppskatta att läsa det du skriver. Även bilderna måste vara bra och anpassade för bloggen. 

Det är också bra att kunna grunderna i sökordsoptimering, så att besökare lättare kan hitta till dig genom olika sökmotorer som t.ex. Google.

Viktiga saker att tänka på i längden

Efter hand din blogg utvecklas och växer måste du även utveckla den tekniskt. Det kan vara så att den klarar av fler besökare, eller att du vill utveckla nya funktioner på den. 

Vill eller kan du inte det själv så anlita lämplig kompetens för det. En blogg är som ett företag. Du skall själv göra det du är bäst på, anlita duktiga frilansare för övriga uppgifter. 

En bra blogg måste ha trogna följare Vad krävs för att en läsare skall komma tillbaks till din blogg? Ämnet och innehållet måste locka till läsning och på något sätt ge ett mervärde till läsaren. 

Det är också viktigt att du regelbundet lägger in nytt material så att läsarna återvänder till din blogg. 

Det är viktigt att du kan din nisch

Som bloggare förväntas du vara expert på ditt område. Det du skriver måste vara korrekt och att all fakta stämmer. För att behålla gamla läsare och locka nya är det viktigt att du presterar nytt och unikt innehåll. 

Dina läsare vill inte läsa sådant de läst någon annanstans. De vill ha din vinkel och din analys av det du skriver om. Det måste du klara att prestera löpande under hela bloggens livstid. Det tar tid att bygga upp en blogg, när du gjort det vill du behålla de följare och det anseende du fått. 

Det finns många sätt att tjäna pengar på en blogg. Det kan vara affiliate, dvs du får betalt för att förmedla ett köp till exempelvis en e-handlare eller hotellbokningssajt. Du kan få betalt för annonser på din sida eller via Googles annonseringsprogram adsense. 

Företag kan också vilja synas på din hemsida och vilja betala för att du skriver ett inlägg om dem eller deras produkter. Det är viktigt att ha en bra plan för hur du vill tjäna pengar. Det går säkert att hitta andra intäktsmöjligheter för din blogg. Tänk i nya banor, det brukar löna sig! 

Det finns regler om hur reklam och sponsrade länkar skall märkas på din blogg. Läs på vad som gäller. Det är också viktigt att du kan regler om upphovsrätt och andra frågor som rör vad du publicerar på din blogg. För att ge ett seriöst intryck är det viktigt att följa de regler som finns.

Starta din blogg

KOM IGÅNG

Så här startar du din blogg

Det är enkelt rent tekniskt att starta en blogg. Det är heller inte speciellt dyrt. Du kan välja mellan att starta via en bloggportal eller köpa ett eget domännamn via ett webbhotell. 

Köper du eget domännamn har du mest frihet att utveckla och driva bloggen som du själv vill. Välj ett domännamn som väl speglar det tema eller nisch du tänkt dig.

1. Köp en domän och ett webbhotell

Domännamn köper du enklast via ett webbhotell. De erbjuder också olika paketlösningar så att du snabbt kan komma igång med din blogg. 

Där ingår lagringsutrymme för din hemsida, program där du skapar din blogg, säkerhetslösningar, e-postkonto och mycket mer. 

Ett prisvärt webbhotell med bra erbjudanden för en vanlig blogg är one.com.

2. Fyll din blogg med innehåll och artiklar

Nu har du redan startat din blogg! I bästa fall har du förberett ett antal artiklar du direkt kan lägga upp på din hemsida, annars är det dags att börja skriva dem nu. 

Unikt, intressant och bra innehåll är det absolut viktigaste för att bygga upp en bra blogg. 

Det är bra att ha en del färdigskrivet material att lägga in direkt du startar bloggen. Men det är också viktigt att du regelbundet kan fylla på med mer bra och intressant innehåll. 

Tänk på att illustrera dina inlägg med bilder. Skriver du om mat vill dina följare se hur du lagar din maträtt och hur det färdiga resultatet blev. Gärna fint upplagt, redo för servering. 

Det ligger oftast mycket arbete bakom ett blogginlägg. Allt från att du skall komma på en bra idé, göra research, skriva det och ta lämpliga bilder. För vissa ämnen går det utmärkt att använda CC0 bilder från t.ex. Unsplash.com.

3. Länka till annonsörer och tjäna pengar på din blogg

Till skillnad från att driva många andra företag är det lätt att lägga in funktioner på din blogg som gör att du kan börja tjäna pengar direkt. Därmed inte sagt att det är lätt att tjäna pengar från start, det krävs att du får besökare först. 

Ett av de enklaste sätten att börja tjäna pengar på din blogg är genom affiliatemarknadsföring. Det finns olika varianter. Ett sätt är via Google Adsense, där du lägger in annonser på din hemsida. Klickar en kund på en annons får du ersättning av Google för det. 

Du kan också marknadsföra produkter åt andra företag och få provision när en kund genomfört ett köp. Det kallas affiliatemarknadsföring. Du får kontakt med företag som vill annonsera din produkt hos dig via affiliatenätverk. Provisionen kan se olika ut, ibland som en viss procent av ordern, eller en fast summa. En del företag betalar också för att kunder anmäler sig till nyhetsbrev eller liknande. 

Det är lätt att gå med i ett affiliatenätverk, och det finns flera att välja med. Du kommer att kunna marknadsföra produkter från många välkända leverantörer. Affiliatenätverket sköter all administration av de provisioner du genererat och betalar ut det till dig.

4. Så rankar du högre i sökmotorerna

När någon söker efter något i en sökmotor så vill du att din blogg skall komma så högt som möjligt i sökresultatet. 

Det mest grundläggande för det är att du har mycket unik och högkvalitativt innehåll på din blogg. Det är viktigt med många artiklar och att du löpande uppdaterar med nytt och unikt innehåll. 

En annan faktor för att sökmotorerna skall ge dig bättre plats bland sökresultaten är att andra hemsidor länkar till din blogg. Det bästa och drömmen för många bloggare är att någon stor sida exempelvis tidning länkar till din sida. Det genererar naturligtvis också många nya läsare. Men även andra länkar är värdefulla enligt de flesta sökmotorers algoritmer. 

Under tiden du bygger upp din blogg kan du försöka få andra bloggar och hemsidor att länka till dig. Kontakta andra bloggar som har närbesläktade ämnen som din och erbjud att ni länkar till varandra. 

Det kan ske genom att ni rekommenderar vandra i inlägg på era sidor eller gästinlägg från den andra bloggen och du får göra gästinlägg hos dem. Det finns även möjlighet att köpa länkar från andra sidor till din blogg. 

Bäst och roligast är naturligtvis när någon länkar till dig för att du skrivit något bra. Länkar från andra hemsidor ger inte bara bättre sökresultat, det resulterar också i nya besökare till din blogg.

Så här tjänar du pengar på din blogg

Det finns flera sätt att tjäna pengar på din blogg som är vanliga. Det är till exempel affiliate, Google Adsense eller att sälja sponsrade artiklar. 

Det finns även många andra sätt du kan skapa extra inkomster från den plattform du bygger upp genom din blogg. Våga tänk i nya banor!

1. Affiliatemarknadsföring

Genom att på olika sätt marknadsföra andra företags produkter eller tjänster på din hemsida kan du få provision av dem. Det baserar på om kunden du förmedlat genomför ett köp eller något annat annonsören betalar för. 

Denna typ av marknadsföring kallas affiliatemarknadsföring. Det är du som driver bloggen som är affiliate. Företaget som vill sälja en produkt eller tjänst kallas annonsör. Du placerar en affiliatelänk på din hemsida, exempelvis när du gör en produktrecension. 

När kunden klickar på länken och köper produkten får du en provision. Det kan också vara andra faktorer annonsören betalar för, till exempel att kunden anmäler sig till ett nyhetsbrev. 

Vissa företag administrerar sitt affiliateprogram själva, men det vanligaste är att du och annonsören möts via ett affiliatenätverk. Företaget som driver nätverket sköter all administration mellan dig och annonsören. Exempel på affiliatenätverk som jag använder är:

Adrecord

Ett populärt svenskt affiliatenätverk som jag själv har som favorit. De har ett brett nätverk av välkända annonsörer.

Adtraction

Ett svenskt affiliatenätverk som även är verksamt i flera andra europeiska länder. De har ett brett nätverk av annonsörer med hög kvalité.

Tradedoubler

Ett av de tidigast startade affiliatenätverken som idag är verksamt i stora delar av Europa. Tradedoubler är noterat på Stockholmsbörsen.

2. Google adsense

Adsense är Googles egna annonsnätverk. Det består av annonser som du placerar på din blogg eller hemsida. När en besökare klickar på annonsen får du betalt. Här nedanför visar jag ett exempel:

3. Sälj sponsrade artiklar

Bloggar har skapat nya möjligheter för företag att nå nya och befintliga kunder. Ett sätt är att de betalar dig för att du skriver eller publicerar en artikel om deras företag eller produkt. 

Artikeln skall vara mer likt ett vanligt blogginlägg än en annons. För ditt eget förtroende är det viktigt att du kan stå bakom budskapet. 

Publicera bara sponsrade artiklar åt företag och produkter som du själv gillar och står för, annars är det lätt att ditt anseende får sig en törn. Jag rekommenderar generellt sätt bara bolag och tjänster som jag själv har testat eller aktivt använder.

Influencers är mycket populärt bland företagen

Genom att synas tillsammans med en bloggare som många har förtroende för skapar det en bättre image för det företaget eller varumärket. 

Det är viktigt att du har en plan för hur många företag du vill samarbeta med, hur många sponsrade inlägg och annan reklam du vill ha på din blogg. 

Följ också det regelverk som finns hur sponsrade inlägg skall märkas. 

Hur mycket kan du betalt?

Det kan vara verkligt svårt att veta hur mycket du skall ta betalt för ett sponsrat inlägg. En del företag kanske tror att du nöjer dig med lite varuprover eller en liten summa pengar. 

Försök bilda dig en uppfattning vad andra bloggar får. Kanske kan du undersöka en lite större blogg och begära att din ersättning är samma i förhållande till antal läsare. 

Vad kostar det att nå samma antal läsare med en annons i en branschtidning? Ett sponsrat inlägg i en etablerad blogg har ett stort värde för företaget som syns i det.

Se din blogg som ditt företag

Din blogg är ditt företag och det du skall tjäna pengar på. Lägger du ned mycket tid och kraft på att producera unikt innehåll med hög kvalité som lockar många trogna läsare skall du också få betalt för det. 

Företag vill gärna synas på bloggar med högt förtroende, det är viktigt att du tar reda på ditt värde och tar betalt för det. 

Acceptera inte förslag du får från företag för sponsrade artiklar du inte är nöjd med. Ge ett motbud som du tycker motiverar ditt värde.

HUR TAR MAN BETALT?

Hur tar man betalt?

Vill du tjäna pengar på din blogg är det bra att redan från start bestämma hur du vill hantera intäkterna på den. Du kan starta ett eget företag i form av enskild firma eller aktiebolag. 

Aktiebolag är i regel bäst när företaget vuxit sig lite större. Det blir då bättre administrativt och skattemässigt. Du kan också fakturera via en onlinetjänst för egenanställda. 

Det kan vara bra att börja som enskild firma. Det är en företagsform som är utmärkt för lite mindre företag. Det är inga problem att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag om du tycker det blir bättre när din blogg och företag vuxit.

Enskild firma är en bra start

Startar du i mindre skala är det utmärkt att fakturera genom någon av de faktureringstjänster för egenanställda som finns. De står då som de säljande parten mot det företag du fakturerar. 

De betalar sedan ut lönen till dig, efter att skatter och arbetsgivaravgifter är dragna. Det blir som en vanlig löneutbetalning, med minsta möjliga administration för dig. 

Att börja sin karriär som bloggare genom att fakturera intäkter via en onlinetjänst är det enklaste sättet du kan sköta det administrativa från start.

Starta eget bolag genom Starta-enskildfirma.se

Vill du driva din blogg i ett eget företag är enskild firma en bra form att starta med.  Även om enskild firma är en ganska enkel bolagsform kan den kännas komplicerad att registrera. 

Ett bra sätt är att göra det via starta-enskildfirma.se. De har en snabb och prisvärd tjänst som hjälper dig att registrera din firma. 

Där får du också mer hjälp och information om hur det är att driva en enskild firma och vad du behöver tänka på.

Fakturera utan eget bolag

Ett sätt att driva företag som blir allt mer populärt kallas egenanställning. Det innebär att du arbetar som frilansare, driver en blogg eller något annat, utan att ha ett eget företag. 

Istället fakturerar du via ett annat företag exempelvis Frilans Finans eller CoolCompany. De är de som står som fakturaavsändare till det företag du fakturerar. Frilans Finans eller CoolCompany betalar i sin tur ut lön till dig. De sköter all administration med skatter och arbetsgivaravgifter. 

Det är smidigt att bli kund hos Frilans Finans eller CoolCompany. Du blir det enkelt via Bank-ID. Det tar bara några minuter, sedan är du redo att fakturera.

För en mindre avgift så sköter de allt åt dig

När du har något att fakturera gör du det smidigt i deras system. De skickar sedan fakturan till det företag du vill fakturera. 

Du kan också hantera utgifter som skall vara avdragsgilla via dem. För deras tjänster tar de en liten avgift av vad du har fakturerat. 

Alternativet är att starta en enskild firma. Då måste du själv sköta bokföringen eller anlita någon annan. Att fakturera via egenanställning är både prisvärt och smidigt.

Hur fungerar t.ex. semesterersättning?

Du kan också lägga upp egna planer för semesterersättning och pensionssparande via Frilans Finans eller CoolCompany. 

Det är ett utmärkt sätt att driva eget företag, du slipper mycket administration själv, men vet att skatter och annat blir rätt. De skickar in dina kontrolluppgifter till Skatteverket, så att din inkomst är förtryckt på din deklaration. 

Även om det är enkelt att fakturera via Frilans Finans eller CoolCompany  är det fortfarande du själv som måste ordna intäkterna och se till att det finns något att fakturera.

Hur mycket pengar kan jag tjäna på min blogg?

Oavsett vilken form av företag eller yrke du tänkt satsa på krävs det enormt mycket jobb för att bli riktigt framgångsrik. Konkurrensen är hård inom de allra flesta områden. Att driva en blogg är inget undantag. För att lyckas måste du vara bland de bästa inom ditt område. 

Det finns bloggare som inte tjänar någonting. De kanske bloggar bara för att det är kul. Eller så vet de inte att det går att tjäna pengar på sin blogg. Men det finns också bloggar som är så stora att de att de drivs som företag med anställda.

Se det som en extra inkomst i början

En bra början kan vara att bygga upp en blogg som ger en extrainkomst. Sedan kan du lägga en plan för hur din blogg skall växa för att du ska kunna leva på den. 

Är det värt att säga upp sig från jobbet för att satsa på att din blogg skall ge dig en heltidsinkomst? Eller nöjer du dig med en bra extra inkomst? 

Ett bra sätt att växa är att lägga ut vissa uppgifter på frilansare. Du kan anlita frilansskribenter att skriva dina texter eller frilansfotografer att ta bilderna till din blogg. Då får du mer tid över till andra verksamheter eller att utveckla bloggen.

Vill du att bloggen ska ersätta din nuvarande heltidstjänst?

Skall du jobba heltid med din blogg måste den ge mer än en bra lön. Du måste själv sätta av till semesterersättning och pension. Du måste också planera för det oväntade. 

Vad händer om du blir sjuk och inte kan driva bloggen som planerat? Eller att den inte utvecklas som du tänkt dig. När du driver egen verksamhet har du inte samma skyddsnät som om du är anställd. 

Det finns många exempel på bloggar som blivit framgångsrika, där den som driver den kan försörja sig på den och mer därtill. Den gemensamma nämnaren av dessa bloggar är att det är hårt och långsiktigt arbete som ligger bakom framgången.

Leverera bra content

Om din blogg skall växa och bli intressant för annonsörer och andra samarbetspartner måste du leverera bra innehåll. Det skall vara unikt, av hög kvalité och ge mervärde till dina läsare. Dina följare kommer då att tipsa sina vänner om din blogg, och den kommer att växa med fler besökare. 

En stor utmaning är att kunna leverera bra innehåll löpande under lång tid. Det tar tid att bygga upp en bra blogg. När du har kommit till en bra skara av följare och har bra intäkter vill du inte tappa det du har byggt upp. Du måste vara bäst i din nisch på att leverera nytt och bra content.

Du behöver bli en expert inom din nisch

Som bloggare förväntas du vara expert i din bransch. Läsarna förväntar sig läsa om nya trender, produkter eller något annat. De vill veta vad du tycker och få din åsikt. En framgångsrik blogg levererar nytt och unikt innehåll och skapar mervärde för sina följare. 

Dina följare är alltid intressant för företag i din bransch. Det kan du dra nytta av och tjäna pengar på din blogg. Men som alla företag är det viktigt att vara långsiktig. Ditt rykte och din blogg bygger på det förtroende du skapat och förtjänar av dina följare.

Fördelar med att tjäna pengar på din blogg

Oavsett om din blogg är en extra inkomst eller du lever helt på den arbetar du med något du trivs med och är intresserad av. Är det en extra inkomst får du säkert många fördelar du inte haft annars, kontakter i branschen, möjlighet att prova produkter eller olika inbjudningar. 

Lever du på att blogga har du dessutom möjligheten till ett fritt liv. Du behöver inte anpassa dig till tider eller platser utan arbetar som du själv bestämmer. Det är självklart hårt arbete att driva en blogg som skall generera så mycket pengar att du kan leva på den. Men friheten och möjligheten att arbeta med något du älskar överväger säkert det. 

En fördel med att välja att driva en blogg är att du kan börja bygga upp den vid sidan av ditt vanliga jobb. Ser du att den kan generera pengar och att du kanske kan tjäna så mycket att du kan leva på den kan du trappa ned ditt vanliga jobb och ägna mer tid åt din blogg.

Nackdelar

Det är stora likheter med att driva en blogg och driva ett eget företag. Du är själv ansvarig för att tjäna ihop så mycket pengar att du kan leva på det.  

Det kan snabbt komma nya konkurrenter som ändrar förutsättningarna för dig att tjäna pengar. Sökmotorer kan ändra algoritmer så din blogg inte kommer lika högt upp i sökresultaten. Det finns alltid många risker med att driva egen verksamhet. Förutsättningarna kan snabbt ändras och den som drabbas först är du själv. 

Det går aldrig att luta sig tillbaka som bloggare. Även om du producerat stora mängder innehåll under många år måste du fortsätta prestera. Det är lätt att tappa följare om du inte producerar nytt innehåll och du tappar dina placeringar hos sökmotorer. Du måste hela tiden vara påläst och följa utvecklingen inom ditt ämnesområde noga.

Tänk på att du oftast blir en offentlig person

Som etablerad bloggare kan du förväntas bli en personlighet i din bransch eller ämnesområde. Du kan bli inbjuden att delta i panelsamtal eller bli intervjuad i olika sammanhang. Du måste vara beredd på att bli en mer offentlig person om din blogg blir framgångsrik. Många gillar det, men inte alla. 

Att vara bloggare kan verka glassigt, men det är lätt att hitta baksidor med att driva en blogg. Det krävs mycket arbete för att lyckas. Speciellt om du gör det på heltid eller att du förväntar dig en större inkomst på den. Men som med de flesta varianterna av eget företagande är friheten och möjligheten att jobba åt sig själv viktigast. Ofast uppväger de nackdelarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.