Trine recension: Mitt ärliga omdöme July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Trine omdöme och recension - investera i solenergi

Visste du att det finns en digital plattform där du som investerare kan investera i solenergi och få upp till 10,5% årlig avkastning?

Det här är min Trine recension där jag skriver mitt omdöme om tjänsten och plattformen. I grund och botten erbjuds du ett oslagbart paket där du hjälper planeten, människor och dessutom tjänar pengar samtidigt.

I den här artikeln går jag följande:

  • Mitt Trine omdöme & recension
  • Så får du upp till 10,5% avkastning
  • Så kan du investera i solenergi genom 4 enkla steg 

Min första rekommendation är att du tittar på videon (2:10 min) här nedanför. Trine förklarar själva hur deras tjänst och plattform fungerar:

Vad är Trine?

Trine är en crowdfundingplattform för investeringar i solenergi. Genom Trine kan företag, privatpersoner och professionella investerare låna ut pengar till olika solenergiprojekt i utvecklingsländer. Med hjälp av det kan människor som idag saknar elektricitet få tillgång till det.

Målsättningen med projekten är att de skall bli lönsamma. Då betalas lånen tillbaka tillsammans med ränta. Det är en investering som förhoppningsvis blir positiv för alla parter. Dessutom är det bra för klimatet eftersom Trine endast lånar ut till projekt inom förnybar energi. 

Trine ägs av externa investerare och teamet som driver plattformen. Trine har också knutit till sig namnkunniga rådgivare från tech och finansbranschen. Bland dem finns en av Klarnas grundare Niklas Adalberth och Collector banks grundare Lena Apler.

Trine-logotyp
Mitt omdöme:
4.5/5

Börja investera redan idag!

“I grund och botten erbjuds du ett oslagbart paket där du hjälper planeten, människor och dessutom tjänar pengar samtidigt.” – Anton

Du investerar i lån som används till att bygga solceller

Syftet med Trine är att förmedla lån till investeringar i förnybar energi. Lånen går till företag som investerar i solceller, elnät och annan infrastruktur för att människor som idag saknar el skall få tillgång till det. Människorna som får tillgång till el hade inte kunnat finansiera det själva eller på annat sätt. 

Allt sker på affärsmässig grund. Investerare lånar ut pengar med målsättningen att få tillbaka dem med ränta. Därför gör Trine en noggrann bedömning av låntagarna. Det finns alltid en risk med alla investeringar. Det gäller även de lån som förmedlas via Trine.

Varför ska man investera i solenergi

Varför ska man investera i solenergi?

Genom Trine har du möjligheten att investera för en god sak och samtidigt tjäna pengar. För människor som idag inte har tillgång till elektricitet är det en bra möjlighet att få det. 

De människor som får tillgång till el får en verkligt förhöjd levnadsstandard. De får också många nya möjligheter som elektricitet ger. 

Det finns bara goda skäl till att investeringen är riktad till förnybar el. Solen är en gratis energikälla. Den är också den bästa energikällan som finns för vårt klimat.

Trine erbjuder dig att investera i lån för solenergi

Pengarna du investerar i Trine lånas ut till solenergiföretag. De kan genom dessa lån erbjuda människor som idag saknar el möjligheten att få det. 

Att få tillgång till kapital från ex Trine är avgörande för dessa företag. Kunderna har inte råd att betala för tillgång till elektricitet direkt. Det är också svårt att få finansiering på ett annat sätt

Ge till välgörenhet och få avkastning på ditt kapital

Att göra en investering som är bra för andra människor och klimatet samtidigt som du själv får avkastning är fantastiskt. Projekten bedöms på affärsmässiga grunder. De som investerar gör det för att få avkastning på sitt kapital.

Trine-logotyp
Så kan du investera med Trine genom 4 enkla steg

Så kan du investera med Trine genom 4 enkla steg

Alla har möjlighet att vara med och investera via Trine. Förutom att det är en investering för en god sak och lönsamt för dig  är det också intressant. Från den ekonomiska sidan skall du se på den som alla andra investeringar. Det finns risker med alla investeringar, det gäller också Trine.

Öppna ett konto på Trine.com

Enklast är att öppna ett konto på Trine med hjälp av Mobilt BankID. Du gör det genom att klicka på “Sign up” på Trine.com, därefter verifierar du dig med Mobilt BankID. Du behöver därefter komplettera ev information som saknas om dig.

Välj ett investeringsobjekt som du lockas av

Trine vill också ha en kopia på ditt pass eller ID för att identifiera dig. Detta görs för att Trine och deras partners måste veta vem det är som investerar pengar i dem. 

När ditt konto blivit godkänt av Trine kan du börja investera. Du kan redan nu se vilka öppna investeringsobjekt som det är möjligt att investera i just nu.

För över pengarna till projektet på Trines hemsida

Det är också dags att bestämma hur mycket du vill investera via Trine. Det är bra att sprida dina investeringar hos Trine mellan olika lån. 

Du har också möjlighet att ange vilka kriterier du har för ett lån. Trine kommer då att bevaka nya projekt åt dig. När det dyker upp ett projekt som passar dig investerar de efter dina förutsättningar.

Få avkastning från din investering

Förhoppningsvis leder din investering till att många parter tjänar på det. Människor i Afrika eller någon annan del av världen som inte har tillgång till el får det. 

Klimatet mår bra av att din investering är i solenergi och inte i något som innebär utsläpp eller annan miljöförstöring. Du själv kommer förhoppningsvis också tjänat lite pengar på din investering. 

Trine-skatt-och-avgifter

Trine - skatt och avgifter

Du måste deklarera och betala skatt för din vinst hos Trine. Trine rapporterar resultatet av alla transaktioner till skatteverket. Det gör de för svenska personer som är skyldiga att betala skatt i Sverige. Tänk på att kolla uppgifterna i din deklaration. Du är själv ansvarig för att du deklarerar rätt uppgifter. 

Du beskattas som inkomst av kapital

Den ränta du tjänar genom Trines plattform kommer att beskattas som vinst av kapital. Skatten är således 30%. 

Trine-logotyp
Trine-avkastning-och-avgifter

Trine avkastning och avgifter

Varje projekt hos Trine har en individuell avkastning. Den baseras på det avtal Trine sluter med företaget bakom projektet. Avkastningen baseras bl a på vilken risk det har och hur upplägget för lånet ser ut.

Så hög avkastning får du genom Trine

Ett projekt hos Trine har en grundränta. Oftast ligger den mellan 4-10,5% Trine har också ett bonussystem som gör att du får mer ränta på vissa projekt ju större investerare du är.  Första steget i bonustrappan är när du har investerat 1000 Euro, det vill säga strax över 10.000kr.

Genomsnittliga avkastningen ligger på 7,9% per år

Hittills har investeringarna genom Trine gett en avkastning på 7,9% per år. Det finns ingen garanti att de kommer ligga på den nivån i framtiden. Som investerare måste du jämföra den potentiella avkastningen och risken mot att investera i andra tillgångar. 

Vilka avgifter behöver man tänka på?

Den ränta som ett projekt ger är din avkastning. Trine tar ingen avgift av dig eller av din avkastning. Trine finansierar sin verksamhet genom att ta avgifter från de som lånar genom Trine.

Trine omdöme och recension

Trine omdöme och recension

En viktig del i att utvärdera en produkt, tjänst eller investering är att se vad andra tycker om den. Det bästa är naturligtvis recensioner från personer som redan använder tjänsten. På Trustpilot finns det flera recensioner av personer som investerar i Trine.

Trine omdöme på Trustpilot

Här nedanför har jag klistrat in en printscreen (Lånad från Aktieskolan.se) på Trines konto för Trustpilot. Bolaget har än så länge bara 6 stycken omdömen, men de är mycket goda.

Trine omdöme och recension på Trustpilot
Trine-logotyp
Mitt omdöme:
4.5/5

Börja investera redan idag!

“I grund och botten erbjuds du ett oslagbart paket där du hjälper planeten, människor och dessutom tjänar pengar samtidigt.” – Anton

Fördelar

Att investera via Trine har flera bra fördelar. Det är lönsamt för dig, det är bra för klimatet och det hjälper människor att få ett bättre liv. Bättre än så kan knappast en investering vara. 

Men det är ändå viktigt att du betraktar det som en investering med risk. Investera bara den summa via Trine som du själv känner dig bekväm med. 

Hög årlig avkastning

I det läge som just nu råder med låga räntor är det svårt att få bra avkastning. Börsen är ett alternativ, men det är också förknippat med stora svängningar. Att investera via olika crowdfundingplattformar är ett sätt att skapa avkastning på sina pengar. 

Varje investering du gör innebär en risk. Men genom att sprida dina risker mellan olika investeringar lägger du inte alla ägg i samma korg. I väl genomtänkt sparportfölj är investeringar via olika crowdfundingplattformar ett naturligt inslag. De investeringar du gör hos Trine skall du sprida mellan så många av deras projekt som möjligt. 

Se investeringarna via crowdfundingplattformar som ett högräntesparande. Det har större risk, men också större möjlighet till avkastning än ett vanligt bankkonto. Det är en investering som har möjlighet att ge dig ett bra kassaflöde.. Det kan du antingen återinvestera eller låta vara en del av din budget.

Bidra till välgörenhet

Att få vara med att bidra till en bättre vardag för andra människor är en stor fördel med att investera via Trine. Många människor hade inte haft möjligheten att få elektricitet utan de investeringar som förmedlas via Trine. 

Dessutom investerar Trine endast i förnybar elproduktion vilket är bra för miljön och klimatet.

Förbestämd avkastning som kan passa bra i en utdelningsportfölj

En utdelningsportfölj består av olika investeringar som ger någon form av kassaflöde. Det kan till exempel vara aktieutdelningar från aktier, räntor från bankkonto eller avkastning från investeringar i crowdfunding. 

I början kanske du återinvesterar kassaflödet för att bygga upp en större utdelningsportfölj som ger mer avkastning. I framtiden kan avkastningen från en utdelningsportfölj stå för hela eller delar av inkomsterna i din ekonomi. 

Investeringar i crowdfundingprojekt som Trine kan passa utmärkt i en utdelningsportfölj.

+11.000 investerare

Hittills har fler än 11.000 personer och företag investerat via Trine. Investerarna har hjälpt 2,5 miljoner människor som inte haft elektricitet att få det. Det har lett till högre levnadsstandard och nya möjligheter för dessa människor. De har också bidragit till ett bättre klimat eftersom elen är producerad med förnybara energikällor.

Minsta investering från endast €25

De flesta kan vara med att investera via Trine. Minsta belopp att investera i ett projekt är 25 Euro, dvs ca 275 kr. 

För nya investerare erbjuder Trine ett skydd för de första 100 Euro de investerar Det innebär att om det projektet inte klarar att betala tillbaka sitt lån ersätter Trine upp till 100 Euro. Det är ett bra sätt att pröva på att investera via Trine utan att ta någon risk.

Nackdelar

Så länge du är medveten om riskerna och förutsättningarna med att investera i Trine är det svårt att se några nackdelar. Det är en speciell form av investering. Den innebär risk, men också en möjlighet genom att dina investeringen bidrar till mycket positivt.

Fundera över hus stor summa du är beredd att investera i Trine. Det skall vara pengar du kan avvara för stunden. För att sprida ut risken ytterligare skall du investera i olika lån hos Trine till olika aktörer. 

Investeringarna som du gör genom Trine sker i andra delar av världen. Det är omöjligt att själv bilda sig en uppfattning om de aktörer eller projekt Trine lånar ut pengar till. Trine gör en bedömning och beskrivning av varje projekt. Utifrån den kan du bestämma om du vill investera i det eller ej.

Även om avkastningen är hög så är den även begränsad

När du investerar i ett projekt via Trine vet du hur stor din avkastning kommer att bli. Det gäller förutsatt att den aktör som ligger bakom projektet kan amortera och betala ränta. Det finns ingen mer avkastning att vänta sig av projektet. 

Har Trine gjort en korrekt bedömning av projektet har du förhoppningsvis ändå fått en avkastning i förhållande till din risk som du är nöjd med.

Du investerar i produkter som säljs och installeras på andra sidan jorden

Trine lånar ut pengar till företag i bland annat Afrika och Latinamerika. Företagen investerar sedan pengarna i projekt som ger förnybar elektricitet. Du kan läsa om projekten och aktörerna på Trines hemsida. 

Det är en spännande och intressant möjlighet att vara med att investera i andra delar av världen. Samtidigt är det naturligtvis svårare att själv få information och bedöma investeringarna.

Generella risker vid investeringar

Det är omöjligt att få avkastning på sina pengar utan att ta risk. En investering via Trine är ett bra exempel på det. Genom att låna ut pengar till exempelvis ett solcellsprojekt tar du en risk. Misslyckas projektet kommer du att förlora en del eller allt av vad du har satsat. Lyckas projektet kommer företaget att betala tillbaka dina pengar och ränta. 

Så fungerar alla investeringar. Det som skiljer är hur stor risken är. Som investerare skall  du kräva mer avkastning ju större risken är. Tar du en större risk vill du också få betalt för det genom möjlighet till en högre avkastning. Tar du mindre risk kan du inte förvänta dig så stor avkastning, men ditt kapital är förhoppningsvis tryggare. 

Genom att hantera risk kan du förvänta dig en bra avkastning till mindre risk. Ett sätt att minska risken är att sprida sina investeringar. Du skall bara ha en begränsad del av ditt kapital investerat genom Trine. Övrigt kapital skall du sprida ut på andra investeringar som aktier, fonder, fondrobotar och andra crowdfundingplattformar mm. Det kapital du investerar i Trine skall i sin tur fördelas på flera olika projekt. Ju fler projekt du kan fördela dem på desto bättre riskspridning. 

Andra bra sätt att hantera risk är att investera regelbundet i olika tillgångar. Det är också viktigt att du är långsiktig när du investerar. Pengar som du inte kan avvara på kort sikt skall du spara på ett tryggt bankkonto. Där skall du också ha en buffert för oväntade o tråkiga utgifter. 

Det är också viktigt att förstå vad du investerar i. Läs på före du investerar och följ upp hur dina investeringar utvecklar sig. Börja gärna att investera en mindre summa för att lära dig mer om hur det du investerar i fungerar. Du kan när du känner dig tryggare öka din investering. 

Genom att sprida dina risker, investera regelbundet, långsiktigt i något du är väl insatt i kommer du med all sannolikhet att lyckas bra med dina investeringar!