Utländska aktier ISK eller KF?

I alla forum och kommentarsfält runtom på nätet ser man folk som frågar om “ska jag placera mina utländska aktier ISK eller Kapitalförsäkring?”. Här kommer nu ett så enkelt skrivet inlägg som möjligt för er som är ute efter ett snabbt och enkelt svar. Vill ni gå direkt till svaret utan mina resonemang så hänvisar jag er att skrolla ner till Sammanfattning längre ner på sidan. Enligt mig så är svaret enkelt om man borde investera utländska aktier ISK eller KF.
I en vanlig Aktie- & Fonddepå betalar man alltid 30% skatt på utdelningar, svenska som utländska.
Men i en Kapitalförsäkring (KF) eller Investerarsparkonto (ISK) är skattereglerna annorlunda.
Procentsatsen varierar beroende på vilken land aktiens skattemässiga hemvist är.
Utländsk källskatt:
  • USA aktier 15% källskatt
  • Norge aktier 15% källskatt
  • Finland aktier 15% källskatt
  • Storbritannien aktier 0% källskatt

Utländska aktier ISK eller KF?

Kapitalförsäkring: Första tipset är, använd dig utav Avanza eller Nordnet när du handlar med kapitalförsäkring. Jag föredrar Avanza då deras hemsida och mobilapp är många år framför Nordnet i design och funktion. Avanza sänkte sitt courtage för några månader sedan och är för tillfället mycket billigare än de flesta stora banker.
Avanza och Nordnet hanterar även hela processen med att kräva tillbaka utländska källskatten som dras automatiskt. Det betyder att använder du KF för utländska aktier så får du tillbaka alla erlagda utländska utdelningar automatiskt men det dröjer 2-3 år.
Varning som sagt för storbankerna, inte alla som fixar skatten i retur åt dig! Använd alltså t.ex. Avanza eller Nordnet.
InvesterarSparKonto: Här dras den utländska källskatten på utdelningar också automatiskt. Man har rätt att kvitta erlagd utländsk källskatt mot schablonskatten på sitt ISK. Man är garanterad 500 kr att få i retur, det skall man lägga på minnet. Det motsvarar skatten på tex 3300 kr utdelning från USA-aktier.
Schablonskatten som man betalar på ett ISK är kvittningsbar mot ränteutgifter.
Reglerna för utländska aktier i ISK är lite mer krångliga och det gäller att ha koll på dessa.
För den som har tex bolån, billån, blancolån osv så är ett möjligt scenario att ens ränteutgifter till fullo kvittar bort schablonskatten på sitt ISK och då finns det ju inga pengar kvar att använda till kvittning mot den utländska källskatten. 500 kr får man i retur även om man redan kvittat bort hela schablonskatten.
Bra mäklare som Avanza och Nordnet skickar in en kontrolluppgift om erlagd utländsk källskatt till skatteverket och sedan sköts det automatiskt i deklarationen.
Varningens finger för storbankerna, inte säkert att de skickar in kontrolluppgiften. Använd alltså t.ex. Avanza eller Nordnet.

Sammanfattning

Utländska aktier ISK eller KF? : Utländska utdelningsaktier gör sig bäst i en KF. Har du inga ränteutgifter överhuvudtaget så funkar även ISK bra.
Mitt tips är alltså att att spara utländska aktier i KF -konto hos Avanza.

utländska aktier isk eller kf
Utländska aktier ISK eller KF ?
OBS! Detta inlägget är mina personliga tankar och åsikter om utländska aktier ISK eller KF. Jag rekommenderar alltid att läsa runt på fler ställen innan ni tar beslutet vad som passar er bäst.

Utländska aktier ISK eller KF